Με Ιερά κατάνυξη και σε Πανηγυρικό κλίμα  εορτάσθηκε την Πέμπτη  26 Δεκεμβρίου η Σύναξη της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας στον Πανηγυρίζοντα Ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Δεσποίνης της πόλεως Λαμίας.

Ναός, ο οποίος είναι από του παλαιοτέρους της πόλεως,  μετρώντας 300 και πλέον έτη παρουσίας και πνευματικής προσφοράς, καθότι σ’ αυτόν το Ναό  ιερουργούσε συχνά και εκήρυττε ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός, ευρισκόμενος στη πόλη της Λαμίας για αρκετό διάστημα, διακονώντας ως Ιεροκήρυξ Φθιωτιδοφωκίδος.

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προηξήρχε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τους Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως μας, από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου, από τον Προϊστάμενο του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αλέξανδρο Κοτσουράκη, καθώς και  από άλλους  Ιερείς της πόλεως και τον Αρχιδιάκονο π. Ευστάθιο Κατόπη.

Τα Ιερά αναλόγια εκόσμησαν: ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Νικόλαος Μέγγος, Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, τη συμμετοχή του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ, ο Λαμπαδάριος του Ναού  κ. Δημήτριος Λιακόπουλος, καθώς κι άλλοι Ιεροψάλτες.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας  μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm).

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Υπερευλογημένο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, το οποίο τιμάται την δεύτερη μέρα μετά την Εορτή των Χριστουγέννων και είναι το Πρωταγωνιστικό  Πρόσωπο,  Το οποίο  συνέβαλε εκ μέρους του ανθρωπίνου γένους στην σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Η Αγία μας Εκκλησία, αγαπητοί μου αδελφοί,  μας σύναξε σήμερα και πάλι για να τιμήσουμε το Πανάγιο Πρόσωπο της Μητέρας του Κυρίου, της Μητέρας όλου του κόσμου και μέσω αυτής να κατανοήσουμε το Μέγα Μυστήριο των Χριστουγέννων, ότι ο Χριστός έγινε άνθρωπος από Αγάπη για τον άνθρωπο.

Η Παναγία μας υπήρξε το Πρόσωπο Εκείνο, Το οποίο κατέστησε το ανθρώπινο γένος έτοιμο μέσα στην Ιστορία για να σαρκωθεί ο Υιός και Λόγος του Θεού.

Έρχεται στη ζωή μας η Παναγία για να μας φανερώσει και να μας αποκαλύψει το Μυστήριο Της.

Ο κάθε άνθρωπος καλείται δι’ αυτής να γίνει κατά χάριν, ότι έγινε Εκείνη κατ’ ουσίαν. Μπορούμε κι’ εμείς να γίνουμε «Μητέρες» του Χριστού αγαπώντας Τον και τηρώντας τις Εντολές Του κι’ αυτό είναι η Μεγάλη Αποκάλυψη του Μυστηρίου των Χριστουγέννων.

Είναι μια πρόκληση ,μία πρόκληση αλλά και μία ευκαιρία να γεννήσουμε κι’ εμείς τον Χριστό μέσα μας, να τον γεννήσουμε στην καθημερινότητα των σχέσεων μας με τους άλλους ανθρώπους και να αλλάξουμε ριζικά την ζωή μας.

Για να Γεννηθεί ο Χριστός μέσα μας,  προϋπόθεση είναι η ασκητική της τηρήσεως του θελήματός Του. Να υπακούμε δηλαδή τις Εντολές του με πόθο και λαχτάρα Αγάπης προς Εκείνον, κάτι που έκανε και η Παναγία.

Τα Χριστούγεννα είναι η έναρξη μιας ασκητικής που προτείνει στον άνθρωπο Αγάπη αληθινή και ολοκληρωτική προς όλους και προς όλα.

Σήμερα απ’ αυτό τον Ιστορικό Ναό της πόλεως μας, από τον οποίο πέρασε ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός, που πέρασαν Άγιοι Κληρικοί και που σήμερα ευρίσκονται οι Άγιοι Ιεροκήρυκες της Μητροπόλεως μας, η Παναγία κηρύττει και μας προτρέπει να ανοίξουμε την καρδιά μας και να βάλουμε τον Χριστό μέσα μας. Να γεμίσουμε Αγάπη και πάντοτε να δίνουμε Αγάπη και έτσι η ζωή μας και η επί γης παρουσία μας,  να είναι πραγματικά παρουσία Χριστού και για τον εαυτό μας και για τις οικογένειες μας και για όλους τους συνανθρώπους μας. Χρόνια πολλά σε όλους».

Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ναού π. Αλέξανδρος Κοτσουράκης προεσφώνησε τον Σεβασμιώτατο και με ειλικρινή και καρδιακά λόγια αγάπης και σεβασμού τον καλωσόρισε στην Ιστορική Ενορία της Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας.

Του ευχήθηκε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ολοκλήρου του ευσεβούς πληρώματος της Ενορίας, η Παναγία Θεοτόκου να τον διαφυλάττει και να τον περιφρουρεί σώο, υγειά και μακροημερεύοντα, οδηγώντας τα Αρχιερατικά του βήματα σε μια ανεπανάληπτο, πολύκαρπο και πάνω απ’ όλα Θεάρεστο Αρχιερατεία.

Εις ανάμνησιν δε, της πρώτης επισκέψεως του στο Ναό του εδώρισε μία χειροποίητη εικόνα της Παναγίας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε συγκινημένος τον π. Αλέξανδρο και ομοίως του ευχήθηκε καλή και ευδόκιμη Ιερατική πορεία στην αγιασμένη αυτή Ενορία και με λόγια αγάπης και ευγνωμοσύνης ευχαρίστησε τους Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχμ. π. Σεραφείμ Ζαφείρη, π. Άνθιμο Νεραντζή, Συνοδικό Γραμματέα και π. Βαρθολομαίο Κάσση, δια το κηρυκτικό και ποιμαντικό έργο, το οποίο προσφέρουν «οργώνοντας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τις πόλεις και τα χωριά της Μητροπόλεως μας, κηρύττοντας στο πιστό ποίμνιο το Ευαγγέλιο Σωτηρίας του Χριστού.

Μετά την διανομή του αντιδώρου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, ευγενώς προσέφερε πλούσιο κέρασμα στο παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού προς όλους τους εορσταστές.

Συγκίνηση δε προξένησε σε όλους ένα αυθόρμητο και συνάμα πολύ τρυφερό γεγονός, όταν κατά την διάρκεια του κεράσματος, μία ευσεβής ηλικιωμένη κυρία της Ενορίας, αφιέρωσε στον Σεβασμιώτατο το Χριστιανικό τραγούδι: «Χαρά στα μάτια που δακρύζουν».

«Θέλω να σας το αφιερώσω Σεβασμιώτατε, διότι από την πρώτη στιγμή που ήρθατε στον τόπο μας, δείχνετε σε όλους μας πολύ αγάπη και είμαστε βέβαιοι, ότι όπως και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, έτσι και εδώ θα διακριθεί το έργο σας και στην Φιλανθρωπία. Εύχομαι να έχετε χαρά πάντοτε στην ψυχή σας»!

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ των πολλών πιστών και ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητος κ. Κωνσταντίνο Μουστάκα.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Αΐδιος ευγνωμοσύνη στον γνήσιο υπηρέτη του Χριστού και πιστό οικονόμο των Μυστηρίων του Θεού

Αΐδιος ευγνωμοσύνη στον μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας κυρό Δημήτριο, τον γνήσιο υπηρέτη του Χριστού και πιστό οικονόμο των Μυστηρίων του Θεού   Στα πλαίσια των τιμητικών εκδηλώσεων,...

Εικονική περιήγηση στα Μοναστήρια της Πιερίας προσφέρει η Ι.Μ. Κίτρους

Ιδιαίτερα δυναμικά έχει μπει στο κομμάτι της ανάδειξης και  προώθησης του προσκυνηματικού τουρισμού στην Πιερία η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Ήδη η Ιερά...

Μεγάλη Παράκληση στο Σέλι

Την Κυριακή 9 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας χοροτάτησε στον Εσπερινό και στη συνέχεια στην ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού...

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για τα νέα μέτρα στους Ιερούς Ναούς

Εγκύκλιο Σημείωμα (αριθ. Πρωτ. 509/2020) απέστειλε σή­με­ρα 10 Αυγούστου 2020, ο Σεβ. Μητροπο­λί­της Μεσσηνίας κ. Χρυσό­στο­­μος, προς άπαντας τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς και τις...

Ο Μητρ. Σταγών και Μετεώρων στο υψηλότερο χωριό της Μητροπόλεως στο Στεφάνι

Στο υψηλότερο χωριό της Μητροπόλεώς μας, το Στεφάνι, κτισμένο σε υψόμετρο 1480 μέτρων, τέλεσε την ακολουθία της Μεγάλης Παρακλήσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και...

Πρώτος εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρος Μάρκου του Κλεισουριέως

Χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κλεισούρας για τον πρώτο επίσημο εορτασμό του Αγίου Νεομάρτυρος Μάρκου του Κλεισουριέως, μετά την αγιοκατάταξή...

Αναστολή ταφών ανά την επικράτεια

Πάντοτε χαίρετε. Σαφώς, σύμφωνα με τη διατύπωση της  Κ.Υ.Α Δ1α/Γ.Π.οικ. 50451, δεν μπορεί να γίνει θρησκευτική ταφή, για την οποία προβλέπεται πομπή εκτός του λατρευτικού χώρου. Ερωτώνται...

Άγιος Μάρτυς Λαυρέντιος ο Αρχιδιάκονος

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού   Η ορθόδοξη χριστιανική Δύση έχει να μας επιδείξει μέγα, ανάλογο αριθμό μαρτύρων, με την ορθόδοξη Ανατολή. Η κοσμοκράτειρα...

Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Γλαύκης

Στην ακολουθία του Εσπερινού και ακολούθως, της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, στον...

«Μητροπάρθενος» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

«Εὐχαρίστως βοῶ Σοι· χαῖρε Μητροπάρθενε». Παράδοξος φαίνεται καί ἀνθρωπίνως ἀκατανόητος ἡ ὀνομασία αὕτή, τήν ὁποίαν ἀπευθύνει πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον ἡ Μ.Παράκλησις. Μητροπάρθενος! Μητέρα καί παρθένος συγχρόνως!...

Φθιώτιδος Συμεών: «Να περπατήσουμε πάνω στα κύματα της εμπιστοσύνης προς τον Θεό»

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ρεγγινίου Φθιώτιδος ιερούργησε την Κυριακή μετά την Μεταμόρφωση, 9 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ....

Ἀποστολική καί ἀγγελική ζωή τοῦ ἁγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Ἐδέσσης, Πέλλης καί Ἀλμωπίας

τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου Δοξάζω τόν Θεό γιά τήν σημερινή ἡμέρα, τήν ἑόρτιον καί λαμπράν. Εἶναι ἡ πρώτη ἑορτή τοῦ ἐν ἁγίοις...

O Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος για τη χρήση μάσκας

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Ας φοράμε προσεκτικά τη μάσκα για προστασία της υγείας, αποφεύγοντας επίμονα τις μάσκες κάθε μορφής υποκρισίας, η οποία μολύνει επικίνδυνα τις ανθρώπινες σχέσεις.

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Δημιόβης

Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πλήθους κόσμου, όπως κάθε χρόνο, τελέσθηκε σήμερα η, από ετών καθιερωμένη να τελείται από τον...

Ἡ Ἑορτή τοῦ Ἁγίου Καλλινίκου στήν Ναύπακτο

φωτογραφίες Τήν Κυριακή 9 Αὐγούστου, στόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Ναυπάκτου τελέσθηκε Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία γιά τόν ἅγιο Καλλίνικο ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεο, πλαισιούμενο ἀπό...