• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 16 Αυγούστου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Επέτειος Σφαγής 1822 στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά Νεοχωρίου Χίου

in Εκκλησία της Ελλάδος
7 Μαΐου 2024
byPoimin.gr Team
Επέτειος Σφαγής 1822 στην Ιερά Μονή  Αγίου Μηνά Νεοχωρίου Χίου
Share on FacebookShare on Twitter

Σε  κλίμα  πνευματικής  κατανύξεως  αλλά  και  εθνικής  εξάρσεως   τελέσθηκε   σήμερα    Τρίτη   της   Διακαινησίμου            7  Μαΐου  2024  στήν  Ιστορική  Ιερά  Μονή  Αγίου  Μηνά   Νεοχωρίου  τόπο  ηρωϊσμού   και θυσίας  των  Χίων  του 1822,          η  Ἀρχιερατική  Θεία  Λειτουργία  και  στη  συνέχεια   η  επιμνημόσυνος  Δέησις  στό  σημείο  πού  αποτέλεσε  το  θυσιαστήριο  χιλιάδων  Χριστιανών  που  σφαγιάστηκαν  από  τους  Τούρκους  το  Πάσχα  του  1822,  προεξάρχοντος  του  Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου  Χίου,  Ψαρων  και  Οινουσσών  κ. Μάρκου  μέ  την  συμμετοχή  πολλών  Ιερέων  τής  Ιεράς  Μητροπόλεως  Χίου,  του  Ιερολογιωτάτου  Αρχιδιακόνου  κ. Αποστόλου  Λάρδα,  των  Πολιτικών  και  Στρατιωτικών  Αρχών  καί  πλήθους  πιστών.

O Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του συνέδεσε την προφητεία του Ιεζεκιήλ (εσπέρας Μεγ. Παρασκευής) με τα οστά των σφαγιασθέντων της Ι. Μονής Αγ. Μηνά, από τα οποία αναστήθηκε το Έθνος.

          Τον επίκαιρο λόγο εκφώνησε η Καθηγήτρια – Φιλόλογος κ. Ανθή Βουρνού – Σταυράκη, η οποία είπε:

<<Σεβασμιότατε, κύριε Δήμαρχε, κύριε Βουλευτά,                                 κ. Αντιπεριφερειάρχα, κ. Ταξίαρχε,, κύριοι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Νεοχωρίου και Θυμιανών, κυρίες και κύριοι,

Την Τρίτη ημέρα από την εορτή της Αναστάσεως του Kυρίου, μέσα σε πασχαλινή ατμόσφαιρα και υπό τους ήχους του πιο ελπιδοφόρου μηνύματος , του «Χριστός Ανέστη» βρισκόμαστε εδώ στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά για να τιμήσομε τη μνήμη  των θυμάτων της μεγάλης Σφαγής του 1822, των προγόνωνμας, που με τη θυσία τους σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία του νησιού μας και τη μελλοντική πορεία όχι μόνο αυτού του τόπου , αλλά και ολόκληρου του επαναστατημένου Ελληνισμού.

Στον ιερό τούτο χώρο  πριν από 202 χρόνια, ανήμερα του Πάσχα, σφαγιάστηκαν και βασανίστηκαν περίπου 3000 άνθρωποι, καθώς και στην Ιερά Νέα Μονή την ίδια μέρα άλλες τόσες ψυχές. Αυτούς τους μάρτυρες τιμούμε σήμερα,μαζί με όλους όσους έχυσαν το αίμα τους εκείνη την περίοδο , αφού ολόκληρο το νησί μας έγινε τόπος μαρτυρίου. Οι λέξεις είναι λίγες για να αποδώσουν την τραγικότητα των στιγμών, τη φρίκη, τον όλεθρο, την ερήμωση του τόπου.

Η σημασία του γεγονότος γίνεται αντιληπτή,αν αναλογιστούμε πόσο τεράστιος υπήρξε           ο απόηχος της καταστροφής , όπως έχει επισημανθεί πολλάκις μέχρι τώρα. Και δεν εννοούμε μόνο το αποτύπωμά του στην τέχνη. Οι σφαγές της Χίου  πυροδότησαν την αλλαγή της Ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στον εθνικό Σηκωμό. Τα βασίλεια της Ευρώπης που έως τότε έβλεπαν αρνητικά κάθε επαναστατική ενέργεια, μετά από τα συγκλονιστικά γεγονότα της Σφαγής , αντιδρούν με αποτροπιασμό απέναντι στη βαρβαρότητα της Υψηλής Πύλης.Η κοινή γνώμη πρώταβλέπει με συμπάθεια τον αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία κι επηρεάζει στη συνέχεια τις κυβερνήσεις. Η θυσία των Χίων διαμόρφωσε την Ευρωπαϊκή Διπλωματία υπέρ των Ελλήνων.

Επειδή όμως τα γεγονότα είναι από λίγο έως πολύ γνωστά, χάρη στο έργο εγκρίτων ιστορικών και άοκνων ερευνητών, εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο. Σπουδαίες γραφίδες και άξια χείλη έχουν αναφερθεί εκτενώς στο δράμα που συντελέστηκε  εδώ. Επομένως ας προσπαθήσουμε απλώς να μεταφερθούμε στην ατμόσφαιρα της εποχής, ξεκινώντας λίγο πριν από το ΄22, ώστε να μπορέσουμε να αισθανθούμε στο ελάχιστο «την μεταβολή της μοίρας», σύμφωνα με την  προσφιλή στον  αρχαίο τραγικό Ευριπίδη έννοια (βλ. «Ελένη»). Ας αφήσουμε το συναίσθημα να μας παρασύρει και τη φαντασία να ζωντανέψει την ομορφιά τούτου του τόπου πριν από την καταστροφή. Η Χίος τότε ευημερούσε, όπως μαρτυρούν όλες  οι πηγές. Αυτό οφειλόταν στην ικανότητα , τη δημιουργικότητα και την εξυπνάδα των Χίων , αλλά και στα μοναδικά προϊόντα της . Το εμπόριο εξασφάλιζε ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο σε χρόνια δύσκολα για το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνισμού.  Τα όμορφα αρχοντικά ,οιπερικαλείς ναοί  και οιμονές, τα περιβόλια , οι αγροί των νοτιοχώρων με το πολύτιμο δάκρυ της μαστίχης, ο τρόπος ζωής των κατοίκων, η ανάπτυξη των γραμμάτων,καθώςκαι ο  εξωστρεφής χαρακτήρα των Χίωνμαρτυρούν την παραπάνω πραγματικότητα. Οι σχετικές περιγραφές των ξένων περιηγητών που επισκέφθηκαν την Χίο είναι πολύ εύγλωττες.

Το σχεδόν παραδεισένιο σκηνικό που συμπληρώνεται από την ομορφιά και τα αρώματα της χιακής φύσης, θα άλλαζε άρδην με έναν τρόπο βίαιο, αποτρόπαιο , αναπάντεχο. Η ειρηνική ζωή και η ευδαιμονία των Χίων χάθηκε για πάντα , μόλις ξεκίνησαν τα αντίποινα του Τούρκου δυνάστη , μιας εξουσίας που δεν αναγνώριζε το αίτημα της λευτεριάς. Η αιματοχυσία και η φρίκη που ακολούθησε θυμίζουν ομηρικές σκηνές, σκηνές μονομαχίας, όπως του Έκτορα και του Αχιλλέα, αλλά και της καταστροφής της Τροίας. Το μέγεθος της τραγωδίας ασύλληπτο. Ο φιλόλογος – ερευνητής και αγαπημένος δάσκαλος κ. Kώστας Φραγκομίχαλος  καταγράφει αναλυτικά στο έργο του« Οι Σφαγές της Χίου το 1822» το ιστορικό των σφαγών , το ημερολόγιο και τη γεωγραφία,δηλαδή τους ιερούς τόπους του μαρτυρίου, τα πρόσωπα, τους πρωταγωνιστές, τα λάθη , τους αριθμούς των σφαγιασθέντων, των αιχμαλώτων και των σωθέντων, όπως και πολλά άλλα στοιχεία, για να μην αναφέρω προγενέστερους συγγραφείς ( βλ. τον Στυλιανό Bίο). Εμείς εδώ βρισκόμαστε μπροστά στα μαρτύρια, τα ιερά λείψανα των σφαγιασθέντων αφ’ ενός,  και τα εκθέματα του μικρού και σύγχρονου Μουσείου που συντηρούν την ιστορική μνήμηαφ’ετέρου.

Την εποχή εκείνη Φιλέλληνεςσε Ευρώπη και Αμερική συνταράσσονται από την καταστροφή και δημοσιεύουν κείμενα, πεζά και ποιήματα, που αναφέρονται στη θηριωδία των Τούρκων, στην τραγική μοίρα των κατοίκων και θρηνούν για την χαμένη ομορφιά του νησιού. « Στα μαύρα πέπλα του θανάτου τα σκοτάδια σε τύλιξαν, νησί ωραίο, και στέκουν ρημαγμένες οι εκκλησιές σου… Τέλειωσες και δεν είσαι πια με των ωραίων τη μακαρισμένη συντροφιά», ένα μικρό απόσπασμα από ποίημα-θρήνο που γράφεται στον αμερικανικό τύπο το 1827. Κατά τη διάρκεια όλου του 19ου αιώνα πνευματικοί άνδρες της Ευρώπης κυρίως , που θαύμαζαν τον Όμηρο και τον συνέδεαν με τη Χίο, τώρα συνδέουν τον αρχαίο ποιητή με τη μεγάλη Σφαγή και την καταστροφή του 1822. Όπως έχετε αναφέρει σε προηγούμενο επετειακό σας λόγο, Σεβασμιότατε, η Χίος παρουσιάζεται ως η όμορφη, αλλά κακοποιημένη και σφαγιασμένη κόρη του θείου αοιδού και ο Όμηρος ως ο δυστυχής πατέρας της νήσου. Σχετικά κείμενα , κυρίως έμμετρα, περιέχονται και στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών έργο της κ. Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη «Όμηρος, Χίος αοιδός».

Ένας Γάλλος φιλέλληνας, οποιητήςTh. DeBanville,το1864  γράφει :

« Η Χίος  τ΄ολόχαρο νησί στο κλάμα βαλαντώνει

Μες σ’ένα σπίτι που το αγριεμένο πέλαο το κυκλώνει

Σε κάσα απ΄αγριοπλάτανό σου κείται η θυγατέρα

Με ξέμπλεκα ξανθά μαλλιά, βαρυόμοιρε πατέρα».

Κι αλλού: « Δεν κλαίμ΄ εδώ αν εχάσαμε γεννήματα του ονείρου

 εδώ θρηνούμε το χαμό της κόρης του Ομήρου».

Άλλος φιλέλληνας ποιητής , ο Γερμανός GustavB. Schwab, σε έμμετρο έργο του συνδέει τον τυφλό ποιητή με τη διάσημη Σχολή της Χίου, την οποία αποκαλεί « ναό των Μουσών». Φαίνεται έτσι η από αρχαιοτάτων χρόνων αδιάκοπη πνευματική ανάπτυξη του τόπου μας μέχρι την εποχή πριν από την Σφαγή.

Παραλείπουμε να αναφερθούμε στο πασίγνωστο έργο του Γάλλου Β. Ουγκώ και των δικών μας Α. Kάλβου και Γ. Δροσίνη.

Το ανθρώπινο δράμα στις επί μέρους εκφάνσεις του – θανατώσεις, εξανδραποδισμοί, βιαιοπραγίες, λεηλασίες, καταστροφές, ξεριζωμός- δεν ήταν το πρώτο ούτε δυστυχώς και το τελευταίο στην ανθρώπινη ιστορία. Και άλλες φορές οι Τούρκοι είχαν εξαπολύσει διώξεις κι άλλοι τόποι γνώρισαν σφαγές, όμως πιο περιορισμένης έκτασης. Εδώ σημειώθηκε μια γενικευμένη σφαγή, μια συστηματική καταστροφή, πρωτοφανής για το μέγεθος, την έκταση και τη χρονική της διάρκεια. Επί μήνες οι διώκτες έσφαζαν και κατέστρεφαν. Η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμιά αξία μπροστά στην εκδικητική μανία μιας αλαζονικής εξουσίας. Οι Χιώτες πλήρωσαν πολύ ακριβά το τίμημα της ελευθερίας.

Σεβασμιότατε,

Η ανεπανάληπτη τραγωδία μας διδάσκει πολλά:

Σε πρώτο επίπεδο βλέπουμε την εντυπωσιακή «μεταβολή της μοίρας». Kανένας δεν περίμενε ότι το πανέμορφο νησί, οι «Kήποι του Αιγαίου», θα γινόταν μέσα σε δύο μήνες«κρανίου τόπος». Ακόμα κι όταν είχαν ξεκινήσει οι πρώτες διώξεις,ούτε οι προεστοί ούτε ο λαός υποψιάζονταν τον ολοκληρωτικό αφανισμό. Πίστευαν ότι επρόκειτο για μια προσωρινή ταραχή, που με κάποιο τρόπο θα ξεπεραστεί. Η πραγματικότητα τους διέψευσε οικτρά. Γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να εκτιμούμε το δώρο της ζωής και να αναγνωρίζουμεό,τι καλό έχουμε. Τα πράγματα μπορεί εύκολα να αλλάξουν ,  σε επίπεδο προσωπικό, κοινωνικό, εθνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο. Τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεδομένο. Όλοι μας, είτε από προσωπική εμπειρία είτε κοιτάζοντας γύρω μας και βλέποντας τι συμβαίνει στον κόσμο μας, αντιλαμβανόμαστε ότι ανά πάσα στιγμή οι ανθρώπινες «βεβαιότητες» μπορεί να ανατραπούν.

Ένα δεύτερο στοιχείο το σημαντικότερο, που μας συγκινεί βαθύτατα είναι η έννοια της θυσίας. Οι πρόγονοί μας υπέφεραν και σφαγιάστηκαν, επειδή ήταν Χριστιανοί, επειδή ήταν Έλληνες, επειδή ήθελαν την ελευθερία τους. Η θυσία των προγόνων μας έφερε και τη λύτρωση εν καιρώ. Ως Χριστιανοί πιστεύουμε ότι μετά την Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση. Και για να φθάσουμε στην Ανάσταση, προηγείται το Πάθος. Έτσι και το πολύπαθο νησί μας, μετά από χρόνια αναστήθηκε. Η ζωή επανήλθε, οι Χίοι δούλεψαν και λάμπρυναν ξανά τον κατεστραμμένο τόπο τους.

Σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, οι προκλήσεις πολλές και ταχύτατα μεταβαλλόμενες. Επομένως ποιο το χρέος μας στο σύγχρονο κόσμο;

Ως Χριστιανοί να διαφυλάξουμε την πίστη των πατέρων μας με τη βιωτή μας, διατηρώντας το πνεύμα της θυσίας, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.

Ως Έλληνες να τιμούμε τις θυσίες των προγόνων για την Ελευθερία και  να ανταποκρινόμαστε επαξίως στις σύγχρονες προκλήσεις,με ελεύθερο το φρόνημα.

Ως άνθρωποι ευχόμαστε ποτέ πια τέτοιος όλεθρος, και προσευχόμαστε να λάβει τέλος ο παραλογισμός του καιρού μας που οδηγεί στηβιαιότητα, την επιθετικότητα και τον άδικο χαμό αθώων συνανθρώπων μας.

Ως Χιώτες σήμερα μνημονεύουμε, θρηνούμε, νοσταλγούμε και θαυμάζουμε. Είμαστε υπερήφανοικι ελπίζουμε.

Χριστός Ανέστη!

Σας ευχαριστώ >>

          Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές 42.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους, 23.000 διέφυγαν στο εξωτερικό και την ηπειρωτική Ελλάδα, 50.000 έγιναν σκλάβοι, ενώ μόλις 1.500 με 2.000 άνθρωποι διασώθηκαν. Οι επιζώντες που κατάφεραν να ξεφύγουν, μετακινήθηκαν προς το εσωτερικό του νησιου.

          Για να σώσουν την ζωή τους κρύφτηκαν σε διάφορα καταφύγια όπως οι Καρυές, το Αίπος, η Νέα Μονή, το μοναστήρι του Αγίου Μηνά και ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης. Το Μεγάλο Σάββατο της 1ης Απριλίου 1822 οι Τούρκοι έκαψαν την Σχολή της Χίου και έσφαξαν σχεδόν όλους τους Χιῶτες που βρίσκονταν εκεί. Στίς 2 Απριλίου 1822, ανήμερα του Πάσχα, οι Τούρκοι μπήκαν στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά και έσφαξαν περίπου 3.000 Χιώτες που ήταν μέσα, και έπειτα πυρπόλησαν το Μοναστήρι.

          Ένα συνταρακτικό γεγονός που σημαδεύτηκε από την οδύνη μιάς ανείπωτης τραγωδίας και ενέπνευσε το φιλελληνικό κίνημα της Ευρώπης.

Πρόσφατα Άρθρα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

15 Αυγούστου 2026

Το πρωί του Σαββάτου 15 Αυγούστου εορτάστηκε με λαμπρότητα η Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Πανελλήνιο Ιερό...

Read more
H εορτή της Κοιμήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

H εορτή της Κοιμήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

15 Αυγούστου 2026

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε και φέτος, η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Μεσσηνία....

Read more
Λαμπρός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μελβούρνη
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Λαμπρός εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μελβούρνη

15 Αυγούστου 2026

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και με αθρόα συμμετοχή ευσεβών χριστιανών εορτάστηκε το πρωί του Σαββάτου, 15 Αυγούστου, η Θεομητορική...

Read more
Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας

15 Αυγούστου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της...

Read more
Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

15 Αυγούστου 2026

Με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε φέτος, η Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Παραμονή...

Read more
Δεκαπενταύγουστος με χειροτονία στη Λαμία
Εκκλησία της Ελλάδος

Δεκαπενταύγουστος με χειροτονία στη Λαμία

15 Αυγούστου 2026

Στον Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερούργησε σήμερα το πρωί του Σαββάτου 15 Αυγούστου 2026 ο...

Read more
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Να αγαπούμε περισσότερο και να κρίνουμε λιγότερο – Να βάλουμε περισσότερο Χριστό στη ζωή μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Να αγαπούμε περισσότερο και να κρίνουμε λιγότερο – Να βάλουμε περισσότερο Χριστό στη ζωή μας»

15 Αυγούστου 2026

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος «Να ζητήσουμε από την Παναγία να μας μάθει να βάλουμε περισσότερο Χριστό στη ζωή μας», κάλεσε τους...

Read more
Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

15 Αυγούστου 2026

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου,...

Read more
«Η Παναγία, η Μητέρα της ζωής, μας διδάσκει πως η αγάπη δεν πεθαίνει, αλλά μεταμορφώνεται σε σκέπη»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η Παναγία, η Μητέρα της ζωής, μας διδάσκει πως η αγάπη δεν πεθαίνει, αλλά μεταμορφώνεται σε σκέπη»

15 Αυγούστου 2026

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται και εφέτος το «Πάσχα του Καλοκαιριού», η Κοίμηση της υπεραγίας Θεοτόκου και στην Σερραϊκή Εκκλησία και...

Read more
Παναγία Θεοτόκε, μὴ παύσῃς πρεσβεύουσα ὑπὲρ ἡμῶν
Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Παναγία Θεοτόκε, μὴ παύσῃς πρεσβεύουσα ὑπὲρ ἡμῶν

15 Αυγούστου 2026

Έφθασε και πάλι το Πάσχα του Καλοκαιριού. Από τις αρχές του μηνός Αυγούστου, μέσα στο κατακαλόκαιρο, όπου ο υδράργυρος της...

Read more
Η Ναυπακτία γιόρτασε την Παναγία: Λαμπρές εκδηλώσεις σε Παναξιώτισσα και Αμπελακιώτισσα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ναυπακτία γιόρτασε την Παναγία: Λαμπρές εκδηλώσεις σε Παναξιώτισσα και Αμπελακιώτισσα

15 Αυγούστου 2026

Τήν Παρασκευή καί τό Σάββατο, 14 καί 15 Αὐγούστου 2026, ἑορτή τῆς Κοιμήσεως καί τῆς εἰς οὐρανούς Μεταστάσεως τῆς Ὑπεραγίας...

Read more
Ο Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μεσσηνία.
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μεσσηνία.

15 Αυγούστου 2026

Με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου 2026, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της...

Read more
Ο Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κέρκυρα

15 Αυγούστου 2026

Την Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2026, παραμονή της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και...

Read more
Ὁ Πανηγυρικός Ἑσπερινός, τά Ἐγκώμια καί ἡ Λιτανεία τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στήν Κομοτηνή
Εκκλησία της Ελλάδος

Ὁ Πανηγυρικός Ἑσπερινός, τά Ἐγκώμια καί ἡ Λιτανεία τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου στήν Κομοτηνή

15 Αυγούστου 2026

Τό ἀπόγευμα τῆς Παρασκευής, 14ης Αὐγούστου 2026, ὁ Σεβασμιώτατος, χοροστάτησε κατά τήν Ἀκολουθία τοῦ Πανηγυρικοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς Θεομητορικῆς Ἑορτῆς τῆς...

Read more
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Κοιμήσεως στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Κοιμήσεως στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

15 Αυγούστου 2026

Το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου ξεκίνησαν στην Καστανιά του Βερμίου οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την εορτή της Κοιμήσεως της...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Παναγία Θεοτόκε, μὴ παύσῃς πρεσβεύουσα ὑπὲρ ἡμῶν
Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Παναγία Θεοτόκε, μὴ παύσῃς πρεσβεύουσα ὑπὲρ ἡμῶν

15 Αυγούστου 2026

Έφθασε και πάλι το Πάσχα του Καλοκαιριού. Από τις αρχές του μηνός Αυγούστου, μέσα στο κατακαλόκαιρο, όπου ο υδράργυρος της...

«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

Φώτης Κόντογλου. «Ἐπὶ σοὶ Χαίρει, Κεχαριτωμένη. Πᾶσα ἡ κτίσις»

15 Αυγούστου 2026
«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΙΚΥΜΙΣΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 

15 Αυγούστου 2026
Κοίμηση και όχι θάνατος

Κοίμηση και όχι θάνατος

14 Αυγούστου 2025
Tό «παράδοξο θαῦμα» τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας

ΑΣ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

14 Αυγούστου 2024
Tό «παράδοξο θαῦμα» τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας

Η Πανάχραντος μετέστη προς την ζωή

14 Αυγούστου 2023
Tό «παράδοξο θαῦμα» τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας

«Νενίκηνται τῆς φύσεως οἱ ὅροι, ἐν σοὶ Παρθένε ἄχραντε»

15 Αυγούστου 2021
Μετέστης προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής

Μετέστης προς την ζωήν, Μήτηρ υπάρχουσα της ζωής

15 Αυγούστου 2021
Παρακλητικοί κανόνες τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου

Η Παναγία του Καλοκαιριού

14 Αυγούστου 2021
«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

«Η κατακλυσμού της αμαρτίας, σώσασα κόσμον»

15 Αυγούστου 2020
«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί τον θάνατο

15 Αυγούστου 2020
Από τον θάνατο στην «κοίμηση»

«Συ γαρ ει της όντως αληθινής Ζωής η μήτηρ»

14 Αυγούστου 2020
«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής

12 Αυγούστου 2020
Συ Υπέρ τον Φαίνοντα Ήλιον

Η Κυρία Θεοτόκος και οι Παρακλητικοί Κανόνες προς τιμήν της

31 Ιουλίου 2020
Ιερά Αγρυπνία – Εγκώμια Παναγίας – Λιτανεία Επιταφίου  στον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής Υμηττού

Η Κοίμηση της Παναγίας

20 Αυγούστου 2019
«Eἰς ἀσθενείας και θλίψεις» † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

Το Θεομητορικό μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης

15 Αυγούστου 2019
“Ω Υπεράγιε θησαυρέ παντός αγιασμού”

Η Μάνα μας. Κοντά μας, κι ας είναι η Βασίλισσα των ουρανών. Οικεία, κι ας δοξάζεται πολύ πιο πάνω από τους Αγγέλους.

15 Αυγούστου 2019
“Ω Υπεράγιε θησαυρέ παντός αγιασμού”

Μήνυμα Δημητριάδος Ιγνατίου επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

14 Αυγούστου 2019
Το δώρο μας προς την Παναγιά μας

Το δώρο μας προς την Παναγιά μας

15 Αυγούστου 2019
«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

«Συ γαρ ει της όντως αληθινής Ζωής η μήτηρ

15 Αυγούστου 2019
Από τον θάνατο στην «κοίμηση»

Κοίμησις, Ταφή, Ανάστασις, Ανάληψις της Θεοτόκου

15 Αυγούστου 2019

Τό Δεύτερο Πάσχα τῶν Ὀρθοδόξων

13 Αυγούστου 2019

Ο Μητροπολίτης Σερρών για την Κοίμηση της Θεοτόκου

14 Αυγούστου 2019
Tό «παράδοξο θαῦμα» τῆς Κοιμήσεως τῆς Παναγίας

Εγκώμιο Α΄ στην πάνσεπτη Κοίμηση της Μητέρας του Θεού. Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού

12 Αυγούστου 2019
«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

«Λόγος εἰς τὴν Κοίμησιν τῆς Θεοτόκου» – Μάνης Χρυσόστομος

14 Αυγούστου 2018
«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

«Οίκος καταπαύσεως Θεού»

15 Αυγούστου 2018
«Την Θεοτόκον… μεγαλύνωμεν»

Ἁμαρτωλοί καί ταπεινοί ἄς προσπέσωμε ἐν μετανοίᾳ κρά­ζοντες ἐκ βάθους ψυχῆς: «Δέσποινα βοήθησον…»

14 Αυγούστου 2018
«Ὁ Θεός ἐπέβλεψε ἐπὶ τὴν ταπείνωσιν τῆς δούλης αὐτοῦ».

Λόγος στην Κοίμηση της Θεοτόκου – Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

14 Αυγούστου 2018
“Ω Υπεράγιε θησαυρέ παντός αγιασμού”

Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος: «Λόγος εἰς τὴν Κοίμησιν τῆς Θεοτόκου»

14 Αυγούστου 2018
Από τον θάνατο στην «κοίμηση»

«Τη ενδόξω Κοιμήσει Σου ουρανοί επαγάλλονται»

14 Αυγούστου 2018
Next Post
Η Κέρκυρα εόρτασε τους Αγίους Αποστόλους, Ιάσονα και Σωσίπατρο

Η Κέρκυρα εόρτασε τους Αγίους Αποστόλους, Ιάσονα και Σωσίπατρο

Η Τρίτη της Λαμπρής στον Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς

Η Τρίτη της Λαμπρής στον Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς

Η Εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στον Πλατανότοπο

Η Εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στον Πλατανότοπο

…πολύ πικρὸ γιὰ τὸν πιστὸ

Δείτε γιατί κοινώνησα μετά από 18 χρόνια

ΤΑ «ΜΠΑΣΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

ΤΑ «ΜΠΑΣΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist