• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Διδάγματα από το έπος του 1940

in Απόψεις - Γνώμες
27 Οκτωβρίου 2023
byPoimin.gr Team
Διδάγματα από το έπος του 1940
Share on FacebookShare on Twitter

Tου Αλεξάνδρου Π. Κωστάρα, Ομότιμου καθηγητή Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης

Θυμόμαστε πάλι φέτος, 78 χρόνια μετά, το έπος του 1940. Ήταν τότε που η αλαζονεία των αριθμών και της υπεροπλίας του Άξονα προκάλεσε την Ελλάδα της εποχής, μια Ελλάδα της φτώχειας και της παρακμής, να της προσφέρει «γην και ύδωρ». Βέβαια, οι Ιταλοί εταίροι του Άξονα δεν θα αποτολμούσαν να διατυπώσουν ένα τέτοιο αίτημα, εάν γνώριζαν ότι απευθύνονταν στους απογόνους του Λεωνίδα και των Τριακοσίων. Πίστεψαν ότι οι λεοντόκαρδοι αγωνιστές της Αρχαίας Ελλάδας χάθηκαν στις αλλοτριωτικές διεργασίες της μακραίωνης δουλείας υπό τον οθωμανικό ζυγό και ότι αυτοί που κατοικούν πια στην Ελλάδα δεν ήσαν παρά ένα συνονθύλευμα κατσαπλιάδων και γύφτων. Επομένως, θα έκαναν περίπατο μέσα από τις σκόρπιες πέτρες των αρχαίων ερειπίων. Έτσι τους είχε διαβεβαιώσει ο Φαλμεράγερ με τις θεωρίες του για την εξαφάνιση του αρχαίου ελληνικού Έθνους.

Η απάντηση που έδωσαν στο σχετικό αίτημα των Ιταλών οι «κατσαπλιάδες» ήταν ένα δυνατό «ράπισμα» όχι μόνο στους υπερφίαλους Ιταλούς, αλλά και στον ίδιο τον Φαλμεράγερ. Το λεκτικό «ΟΧΙ» του Μεταξά στους ομοϊδεάτες του φασίστες του Μουσολίνι μεταφράστηκε σε σθεναρές πράξεις αντίστασης στα πεδία των μαχών, που σαν αόρατοι «κρίκοι» έδεναν με τις Θερμοπύλες, τις Πλαταιές και τον Μαραθώνα, προβάλλοντας την αδιάσπαστη «αλυσίδα» της ελληνικής ευψυχίας από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους. Η ενεργοποίηση της πολύ ισχυρότερης γερμανικής πολεμικής μηχανής μετά την αποτυχία των ιταλικών πολεμικών επιχειρήσεων στο μέτωπο της Βορείου Ηπείρου το μόνο που κατάφερε ήταν να διασπάσει την ελληνική γραμμή άμυνας και να επιτρέψει, έτσι, την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, την οποία ο Χίτλερ είχε υπό την κατοχή του μέχρι τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πήρε, όμως, και αυτός, όπως και ο Μουσολίνι, τα αποτελέσματα του «τεστ γνησιότητας», στο οποίο υπέβαλαν τους «κατσαπλιάδες» του Φαλμεράγερ.

Αντίσταση & Ελληνισμός, ταυτόσημες έννοιες

Η Κατοχή έδωσε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να ξεδιπλώσει τις αρετές που κουβαλάει στο γονιδίωμά του και να δείξει σε εισβολείς και σε συμμάχους πώς υπερασπίζονται οι Έλληνες την ελευθερία. Όταν οι άλλοι λαοί παραδίνονταν αμαχητί στην προέλαση των γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ευρώπη, ο ελληνικός λαός δεν φοβήθηκε ούτε τις ναζιστικές ερπύστριες ούτε την απάνθρωπη σκληρότητα των ναζιστών κατακτητών. Αντιστάθηκε με κάθε τρόπο σε κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης, χωρίς να υπολογίζει τον βαρύ «φόρο αίματος» που εκαλείτο να πληρώσει στον Χίτλερ για τα εμπόδια που έθετε και τη ζημιά που προκαλούσε στα στρατηγικά του σχέδια.

Ήταν τότε που οι σύμμαχοι, θαυμάζοντας την ανυπέρβλητη πολεμική αρετή των Ελλήνων, κατέγραφαν στις δέλτους της Παγκόσμιας Ιστορίας τις λέξεις «αντίσταση», «ηρωισμός» και «ευψυχία» ως ταυτόσημες με τη λέξη «Ελληνισμός». Αυτό τους υπαγόρευε να πράξουν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο λεγόμενος «Πατέρας της Νίκης», όταν έκπληκτος μπροστά στο μεγαλείο της ελληνικής ψυχής διεκήρυττε σε όλο τον κόσμο ότι «εφεξής δεν πρέπει να λέμε πως οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Η σύγχρονη Ελλάδα σε έναν μεταλλαγμένο κόσμο

Ο πόλεμος τελείωσε. Νικητές και ηττημένοι αφέθηκαν σε μια διαδικασία επούλωσης των πληγών τους. Εν τω μεταξύ, η μακρά περίοδος ειρήνης άρχισε να διαμορφώνει τις δικές της συνθήκες. Μέσα στις συνθήκες αυτές άλλαξαν πολλά. Οι πρώην εχθροί έγιναν τώρα σύμμαχοι σε νέους διακρατικούς σχηματισμούς με τους πρώην αντιπάλους. Οι παλιοί σύμμαχοι, συμπράττοντας με τους καινούργιους, χωρίστηκαν σε ομάδες συμφερόντων και όλοι μαζί συνεχίζουν τον πόλεμο μεταξύ τους με άλλα μέσα, δηλ. με την πολιτική που ακολουθούν στα διάφορα διεθνή ζητήματα.

Η Ελλάδα, η οποία θα έπρεπε τιμής ένεκεν να ήταν στην πρωτοκαθεδρία των σχετικών διεθνών διαβουλεύσεων -όχι μόνο για την εισφορά της στον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά και για τη συμβολή της στην προάσπιση της παγκόσμιας ελευθερίας και της ειρήνης-, έχει μπει στη γωνία και αντιμετωπίζεται πλέον από όλους ως υπόλοιπο των γεωστρατηγικών τους σχεδιασμών. Ποιος θυμάται σήμερα τους ύμνους και τους επαίνους με τους οποίους τη στόλισαν τότε εκείνοι που διαφεντεύουν τώρα τις τύχες των λαών του κόσμου; Δεν έχουν πια αυτά αντίκρισμα στο σημερινό «χρηματιστήριο» των μεταλλαγμένων διεθνών αξιών. Όλα τα «σβήνει» και τα «ξαναγράφει» το συμφέρον. Και το χειρότερο: Το πνεύμα της αντίστασης, που αναγνωριζόταν τότε ως αρετή των Ελλήνων, θεωρείται σήμερα από τους ιθύνοντες της Νέας Τάξης ως λόγος εξαφάνισης του Ελληνικού Έθνους, διότι αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της παγκοσμιοποίησης! Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Νέα Τάξη δεν είναι ένα όραμα μιας αδύναμης ομάδας ανθρώπων, αλλά ένας επιτελικός σχεδιασμός που γίνεται με τη σύμπραξη των μεγάλων «συμμάχων» μας Άγγλο-Αμερικανών και άλλων. Όταν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς;

Η αμοιβή της Ελλάδας για όσα πρόσφερε: Ο ακήρυκτος πόλεμος εναντίον της

Αυτοί, λοιπόν, οι άσπονδοι «φίλοι» μας ξέχασαν τους θερμούς εναγκαλισμούς των μικρών συντρόφων του κοινού αγώνα κατά του χιτλερικού ολοκληρωτισμού και άρχισαν σιγά-σιγά με μεθοδευμένες ενέργειες να μας «σκάβουν τον λάκκο», για να οικοδομήσουν επάνω σε αυτόν τον δικό τους ολοκληρωτισμό της παγκοσμιοποίησης. Γνωρίζουν πολύ καλά οι ιθύνοντες του εν λόγω σχεδιασμού ότι ο Ελληνισμός δεν χωράει σε κανένα ολοκληρωτισμό. Βέβαια, δεν βλέπει κανείς σήμερα οπλισμένους εισβολείς στη χώρα, γι’ αυτό και δεν μπορεί να μιλήσει για επίσημη κήρυξη πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Βλέπει, όμως, πράξεις συγκεκριμένης πολιτικής, των οποίων η λογική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα μιας συγκαλυμμένης επίθεσης εναντίον της χώρας. Με τον τρόπο αυτό δεν μπορείς να διακρίνεις εύκολα και τους σύγχρονους «Εφιάλτες», όσο κι αν τους προδίδουν οι πράξεις ή οι παραλείψεις τους. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ιδιαίτερη νοημοσύνη για να αντιληφθεί τα δύο μέτωπα αυτού του ακήρυκτου πολέμου, ήτοι αφενός μεν το οικονομικό μέτωπο και αφετέρου το μέτωπο της λαθρομετανάστευσης.

Το οικονομικό μέτωπο του πολέμου

Αφορμή για τα οικονομικά μέτρα εναντίον της Ελλάδος αποτέλεσε το περίφημο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Θα αφήσουμε στην άκρη πολλά άλλα συναφή ερωτήματα (όπως, π.χ., κατά πόσο το χρέος αυτό είναι καθαρό ή επαχθές) και επίσης την απορία γιατί οι εταίροι μας, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης κοινοτικής αλληλεγγύης, πέρασαν τις θηλιές τόσων μνημονίων στον ελληνικό λαό, τη στιγμή που άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πολύ μεγαλύτερο χρέος από το δικό μας κ.λπ.), για να σταθούμε σε ένα απλό ερώτημα που θέτει η κοινή λογική: Εάν τα σχετικά μέτρα ήσαν πραγματικά μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως παρουσιάζονται, δεν θα έπρεπε να μειώνουν, αντί να αυξάνουν, το ελληνικό χρέος, που έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το πρώτο μνημόνιο; Τι είδους σωτήρας είναι εκείνος που απλώνει το χέρι να τραβήξει κάποιον από το τέλμα και σε κάθε κίνησή του τον βυθίζει πιο βαθιά σε αυτό; Σωτηρία είναι να βγάλεις κάποιον από το τέλμα και όχι να τον βουλιάξεις σε αυτό.

Εάν, λοιπόν, αποκλείσουμε την εκδοχή της απειρίας των δραστών, διότι τα κέντρα από τα οποία εκπορεύονται τα σχετικά μέτρα πλαισιώνονται από εγκεφάλους του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν μένει άλλη ερμηνεία των γεγονότων από την παραδοχή ότι όλες αυτές οι «πράξεις αλληλεγγύης» των εταίρων μας είναι μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στην οικονομική εξαθλίωση του ελληνικού λαού, για να μην αντιδράσει στην υπαγωγή του σε ένα καθεστώς ιδιότυπης οικονομικής δουλείας και στην υποθήκευση του εθνικού του πλούτου.

Το μέτωπο της λαθρομετανάστευσης

Πιο πυκνή είναι η ομίχλη στο μέτωπο της λαθρομετανάστευσης, που πλαισιώνεται από πολλές ανθρώπινες ευαισθησίες, ιδίως όταν οι λαθρομετανάστες έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα. Ποιος να φανταστεί ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εισβολείς στη χώρα; Εάν τολμήσει κάποιος και διατυπώσει δημόσια ή σε μια παρέα τέτοιες σκέψεις, θα τον επικρίνουν ή, πάντως, θα τον χαρακτηρίσουν ρατσιστή, εφόσον τολμά να αποκαλεί εισβολείς τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν μια ήσυχη γωνιά στον πλανήτη για να επιβιώσουν μακριά από τις βόμβες του πολέμου που τους αναγκάζουν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Κι όμως, οι λαθρομετανάστες είναι εισβολείς ή, ακριβέστερα, ενεργούμενα εκείνων που κρύβονται πίσω από αυτούς. Το Ποινικό Δίκαιο έχει δύο έννοιες αυτουργών: τον άμεσο ή φυσικό αυτουργό και τον έμμεσο αυτουργό. Άμεσος αυτουργός είναι εκείνος που τελεί το έγκλημα με τα ίδια του τα χέρια. Αντίθετα, έμμεσος αυτουργός είναι εκείνος που διαπράττει το έγκλημά του χρησιμοποιώντας κάποιον άλλον ως όργανό του. Στην προκειμένη περίπτωση, έμμεσοι αυτουργοί της εκδηλούμενης διά της λαθρομετανάστευσης εισβολής στη χώρα είναι όλοι εκείνοι που στρατολογούν μουσουλμάνους λαθρομετανάστες και τους στέλνουν εδώ επιδιώκοντας τη μουσουλμανοποίηση της Ελλάδος και δι’ αυτής την εξαφάνιση του Ελληνισμού. Το γεγονός ότι στην έμμεση αυτουργία σού επιτίθεται κάποιος με ένα παρένθετο πρόσωπο δεν αναιρεί το δικάιωμά σου να αμυνθείς εναντίον αυτού του προσώπου. Περιορίζει απλώς τον τρόπο της άμυνας που θα ασκήσεις.

Πόσο μας εμπνέει το έπος του 1940 σήμερα;

Για να αντιμετωπίσουμε σήμερα αποτελεσματικά όλες αυτές τις συγκαλυμμένες επιθέσεις εναντίον μας, πρέπει να εμπνευσθούμε από την ανάλογη στάση των προγόνων μας στο έπος του 1940. Πολέμησαν μόνοι τους τους εισβολείς χωρίς να περιμένουν βοήθεια από κανέναν. Ήξεραν ποιοι ήσαν και ποιον πολεμούσαν. Και ζωντάνεψαν πάλι την ιστορία του Δαβίδ που νίκησε τον Γολιάθ. Καλές είναι οι περγαμηνές και οι έπαινοι μιας τέτοιας νίκης. Δεν αποτελούν, όμως, πρόσφορα μέσα άμυνας σε ένα πόλεμο. Μπορούμε να φαντασθούμε όλοι πώς θα αντιμετώπιζαν οι ήρωες του 1940 εκείνον που θα επιχειρούσε με διάφορα μνημόνια να τους χαλκεύσει δεσμά οικονομικής δουλείας ή να υφαρπάξει τον εθνικό πλούτο της χώρας, καθώς επίσης τι θα έπρατταν για να διατηρήσουν αναλλοίωτο τον εθνικό κορμό της χώρας.

Πρέπει, επομένως, να αφυπνιστούμε από τον λήθαργο και, έχοντας διαρκώς το βλέμμα στραμμένο σε εκείνους, να πάψουμε να βλέπουμε τα γεγονότα ως θεατές, διερωτώμενοι κάθε φορά πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάντια. Δεν είμαστε θεατές, αλλά πρωταγωνιστές των γεγονότων. Από εμάς εξαρτάται η έκβαση αυτού του ακήρυκτου πολέμου. Εμείς θα πούμε εάν πρέπει να συνεχίσει να κυματίζει περήφανα η σημαία του Ελληνικού Έθνους ή εάν θα την υποστείλουμε, υπογράφοντας τη ληξιαρχική πράξη θανάτου αυτού. Σε εμάς θα ανήκει, αντιστοίχως, το κλέος ή η ενοχή για τις πράξεις μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου

15 Ιουνίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε στη Λάρισα η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιερωνύμου του...

Read more
Με λαμπρότητα η επίσημη έναρξη των «Παυλείων 2026» στην  Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η επίσημη έναρξη των «Παυλείων 2026» στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

15 Ιουνίου 2026

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουνίου 2026 η επίσημη έναρξη...

Read more
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των Ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των Ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου

15 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα πνευματικής χαράς τελέσθηκε την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος...

Read more
Πανηγυρικός εορτασμός των Αγίων Ιουστίνου Πόποβιτς και Λουκά του Ιατρού στη Ναύπακτο
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός εορτασμός των Αγίων Ιουστίνου Πόποβιτς και Λουκά του Ιατρού στη Ναύπακτο

14 Ιουνίου 2026

Τήν Κυριακή, 14 Ἰουνίου 2024, ἑορτάσθηκε στήν Ναύπακτο ἡ κοινή μνήμη τῶν ἁγίων Ἰουστίνου (Πόποβιτς), τοῦ Νέου Ὁμολογητοῦ, καί Λουκᾶ...

Read more
Στα Λεΐκα Καλαμάτας λειτούργησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος
Εκκλησία της Ελλάδος

Στα Λεΐκα Καλαμάτας λειτούργησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος

14 Ιουνίου 2026

Στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της συνοικίας των Λεΐκων Καλαμάτας μετέβη, την Κυριακή  14 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Εκδήλωση ιστορικής μνήμης αφιερωμένη στο τραγικό γεγονός του Ολοκαυτώματος της Νιγρίτης
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδήλωση ιστορικής μνήμης αφιερωμένη στο τραγικό γεγονός του Ολοκαυτώματος της Νιγρίτης

14 Ιουνίου 2026

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 13 Ιουνίου 2026, στις 8:00 το απόγευμα, στον ιερό...

Read more
Η Τιμία Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνος στον Άγιο Βησσαρίωνα Σοφάδων
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνος στον Άγιο Βησσαρίωνα Σοφάδων

14 Ιουνίου 2026

   Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και πνευματικής συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιουνίου 2026 η υποδοχή της Τιμίας...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

14 Ιουνίου 2026

Ένα νέο μέλος συναριθμείται, από σήμερα, στην ιερατική οικογένεια της τοπικής Εκκλησίας της Χαλκίδος. Πρόκειται για τον ευλαβέστατο διάκονο Θεολόγο...

Read more
«Δεν είμαστε αναμάρτητοι, αλλά μετανοούντες»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Δεν είμαστε αναμάρτητοι, αλλά μετανοούντες»

14 Ιουνίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νηλείας λειτούργησε την Κυριακή 14/6 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Παρέστησαν οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Ζέττα Μακρή...

Read more
Κτητορικό μνημόσυνο στον Άγιο Λουκά Βεροίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Κτητορικό μνημόσυνο στον Άγιο Λουκά Βεροίας

14 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή 14 Ιουνίου το πρωί , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον...

Read more
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Άρτα για την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Θεοδώρας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Άρτα για την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Θεοδώρας

14 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026, το πρωΐ, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων της...

Read more
Η Κυριακή Β´ Ματθαίου στη Θεσσαλονίκη
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή Β´ Ματθαίου στη Θεσσαλονίκη

14 Ιουνίου 2026

  Την Κυριακή Β´ Ματθαίου (14 Ιουνίου) ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ιερούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου....

Read more
Η Κυριακή των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων στη Λάρισα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων στη Λάρισα

14 Ιουνίου 2026

Την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία...

Read more
«Ἡ ἐξέλιξη τῆς Νομοθεσίας στο θέμα τῆς καύσης τῶν νεκρῶν. Κανονική Θεώρηση»
Απόψεις - Γνώμες

Τρύπιες τσέπες

14 Ιουνίου 2026

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἱερωνύμου  Ὅσο κι ἄν θέλω νά ἐκμεταλλεύομαι τή φιλόξενη στήλη τῆς ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ γιά...

Read more
Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον μακαριστό π. Αντώνιο Ζούπη στο Πήλιο
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον μακαριστό π. Αντώνιο Ζούπη στο Πήλιο

13 Ιουνίου 2026

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό Μνημόσυνο, με την συμπλήρωση εννέα ετών από την εις Κύριον εκδημία του Πρωτ. Αντωνίου Ζούπη,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Aλιείς ανθρώπων»
Κηρύγματα

Το Ευαγγέλιον της Βασιλείας

13 Ιουνίου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Καί περιῆγεν ὅλην τήν Γαλιλαίαν ὁ Ἰησοῦς διδάσκων ἐν ταῖς συναγωγαῖς αὐτῶν καί κηρύσσων τό Εὐαγγέλιον τῆς...

«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Οι πειρασμοί του Κυρίου, η Κλήση των Μαθητών και η Αποστολή της Εκκλησίας

13 Ιουνίου 2026
«Aλιείς ανθρώπων»

«Θα έλθει καιρός που θα βαδίζετε μέρες για να βρείτε καλό ιερέα»

13 Ιουνίου 2026
«Aλιείς ανθρώπων»

Κυριακή Β’ Ματθαίου: Η κλήση των αποστόλων (Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

21 Ιουνίου 2025
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

21 Ιουνίου 2025
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Ο Χριστός δεν σταματά ποτέ να απευθύνει τις προσκλήσεις του

17 Ιουνίου 2023
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Ιεραποστολικός Ζήλος – Κυριακή Β’ Ματθαίου – Πέτρου και Παύλου

3 Απριλίου 2020
Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός

Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός

17 Ιουνίου 2018
«Δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων»

Άς μαθητεύσωμεν εις τον Κύριον και Θεόν μας

10 Ιουνίου 2018
«Aλιείς ανθρώπων»

«Aλιείς ανθρώπων»

9 Ιουνίου 2018
Next Post
Η εορτή του  Αγίου Δημητρίου  στην Ιερά Μητρόπολη Νευροκοπίου και Ζιχνών

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μητρόπολη Νευροκοπίου και Ζιχνών

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Νικησιάνης

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Νικησιάνης

Απονομή οφικίου Αγίου Ιερομάρτυρος Νεοφύτου του Κρητός από τον Πατριάρχη Ρουμανίας

Απονομή οφικίου Αγίου Ιερομάρτυρος Νεοφύτου του Κρητός από τον Πατριάρχη Ρουμανίας

Kαλούμαστε να ζήσουμε το μαρτύριο της συνειδήσεως…

Kαλούμαστε να ζήσουμε το μαρτύριο της συνειδήσεως...

ʺὉ Θεός Δημητρίου βοήθει μοιʺ

ʺὉ Θεός Δημητρίου βοήθει μοιʺ

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist