• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Χρόνος: Το προοίμιο της αιωνιότητος

in Απόψεις - Γνώμες
5 Ιανουαρίου 2020
byPoimin.gr Team
Χρόνος: Το προοίμιο της αιωνιότητος
Share on FacebookShare on Twitter

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητή

Εισήλθαμε ήδη με τη χάρη του Τριαδικού Θεού στο νέο έτος. Μαζί με τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας για τη νέα χρονιά, γεμίζει αυτές τις ημέρες την ψυχή μας εύλογος προβληματισμός για την έννοια της ροής του χρόνου. Κι’ αυτό διότι ο χρόνος μαζί με τον «δίδυμο αδελφό του τον χώρο», κατά το αείμνηστο νεοφανή άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, αποτελούν τους δύο βαρείς ζυγούς του ανθρώπου σε όλη την επί γης ζωή του, οι οποίοι του περιορίζουν τον διακαή του πόθο για την απολυτότητα.

Η έννοια του χρόνου είναι μια παμπάλαια μυστηριώδης υπόθεση για τον άνθρωπο. Κανένα άλλο ον δεν έχει την αίσθηση της ροής του χρόνου, πολλώ δε μάλλον δεν έχει την ικανότητα της μέτρησής του, εκτός από τον άνθρωπο, ο οποίος μόνος αυτός προικίσθηκε από το Θεό Δημιουργό με λογική, χάρις στην οποία υπερβαίνει την ενστικτώδη κατάσταση, κοινή σε όλα τα έμβια πλάσματα, και ανάγεται έτσι στη σφαίρα του φιλοσοφικού στοχασμού.

Αυτός, από πολύ παλιά, με βάση την αέναη κινητικότητα και τις μεταβολές του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο ζούσε, συνέλαβε την έννοια της χρονικής ροής. Ο χώρος και η κίνηση των υλικών υπάρξεων τον προβλημάτιζαν και γέμιζαν την ψυχή του από θαυμασμό και πολλά ερωτηματικά. Το σπουδαιότερο φαινόμενο, που τον συνέπαιρνε ήταν η εναλλαγή του ημερονυκτίου, το οποίο έγινε η πρωταρχική μέτρηση του χρόνου. Το διάστημα της ημέρας χρονομετρήθηκε επίσης με βάση την κίνηση του ηλίου. Ανάλογα με τη θέση του στο ουράνιο στερέωμα, καθοριζόταν και ο χρόνος της ημέρας. Το σύνολο των ημερονυκτίων και σε σχέση με τον ετήσιο ηλιακό κύκλο καθόρισε το χρονικό έτος.

Η σύλληψη και ο καθορισμός της έννοιας του χρόνου είναι λοιπόν στενά συνυφασμένη με τη θέση και την κίνηση του υλικού περιβάλλοντος κόσμου και έχει επίσης άμεση σχέση και με το ευμετάβλητο της υλικής δημιουργίας. Αυτό το είχε συλλάβει πρώτος ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Ηράκλειτος (580-490 π. Χ.), ο οποίος είχε συνοψίσει ολόκληρη την σκέψη του για το χρόνο στην παροιμιώδη φράση του «τα πάντα ρει». Ο κόσμος τάχθηκε από το Θεό Δημιουργό του να μην είναι στατικός, αλλά να βρίσκεται σε συνεχή μεταβολή και κίνηση, σε μια αδιάκοπη ροή, η οποία τον οδηγεί στο τελεολογικό του σκοπό.

Ο άνθρωπος είναι αναπόσπαστο μέρος της θείας δημιουργίας. Όπως εκείνη, έτσι και αυτός υπόκειται στην κοσμική ροή, την οποία ο ίδιος ονόμασε χρόνο. Για να μπορεί να εκφράσει καλύτερα αυτή την λεπτή έννοια την ενέταξε μέσα στις μυθολογικές του συμβολικές παραστάσεις. Στους Ινδούς ο χρόνος αναπαριστάται με τον αέναο κυκλικό κοσμικό χορό του καταστροφέα και δημιουργού ινδουιστικού «θεού» Σίβα. Στους αρχαίους Αιγυπτίους η «θεά» του νυκτερινού ουρανού Νουτ κάθε βράδυ κατάπινε τον ήλιο, των χώνευε και σιμά το πρωί ξέρναγε στην ανατολή, αυτή ήταν η αδιάκοπη διαδικασία του χρονικού κύκλου. Οι ινδιάνοι της φυλής Micmac της προκολομβιανής Αμερικής η έννοια του χρόνου είχε μαγικό χαρακτήρα, τον αντιλαμβάνονταν σαν ένα συνεχές παρόν.

Οι αρχαίοι Έλληνες αναπαριστούσαν τον αδυσώπητο χρόνο με τον Τιτάνα Κρόνο (=Χρόνο), ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του, θέλοντας να δηλώσουν τον άτεγκτο νόμο της γέννησης και της φθοράς των όντων. Ο Πυθαγόρας θεωρούσε τον χρόνο ως σφαίρα η οποία περιβάλλει τα πάντα και τίποτε δε μπορούσε να μείνει έξω από τον άτεγκτο χρονικό νόμο. Ο Πλάτων επεκτείνοντας την ηράκλεια φιλοσοφία συνέδεσε την μεταβλητότητα του υλικού κόσμου με το χρόνο (Τίμ.37D). Ο Αριστοτέλης θεώρησε την έννοια του χρόνου ως την κύρια όψη της αέναης κινήσεως των υλικών σωμάτων σε ολόκληρο το σύμπαν. Οι Στωικοί τέλος θεωρούσαν τον χρόνο ως ασώματο ον, ενδιάμεσο της κινήσεως του σύμπαντος (Διογ.Λαέρτ.Ζ΄1,141).

Οι Εβραίοι, έχοντας ως οδηγό την Παλαιά Διαθήκη, πίστευαν πως ο Θεός είναι ο δημιουργός των πάντων, ακόμα και του χρόνου. Αυτός οδηγεί τον κόσμο μέσω της χρονικότητας προς τον σκοπό για τον οποίο τον έπλασε. Ο χρόνος είναι ενταγμένος και αυτός σε αυτή την σκοπιμότητα. Τίποτε δεν υπάρχει έξω από τη θεία πρόνοια και τη θέληση. Χρόνος είναι η πορεία του κόσμου στην τελείωσή του.

Στον Χριστιανισμό ο χρόνος πείρε μια εντελώς διαφορετική θεώρηση. Ενέχει βαθύτατες θεολογικές, ανθρωπολογικές και ηθικές διαστάσεις. Ο χρόνος έχει αρχή και θα έχει τέλος. Αυτό εκφράζεται ξεκάθαρα από την πρώτη και την τελευταία φράση της Αγίας Γραφής. «Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην» (Γεν.1,1) και «ναι έρχομαι ταχύ» (Αποκ.22,20). Ο πρώτος στίχος εκφράζει την γένεση του χρόνου και ο δεύτερος δηλώνει το τέλος του, μαζί με το τέλος της σημερινής μορφής του κόσμου. Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις θέσεις της χριστιανικής διδασκαλίας, εκ διαμέτρου αντίθετη με τις διάφορες πανθεϊστικές πίστεις, οι οποίες δέχονται το αυθύπαρκτο και την αιωνιότητα του κόσμου. Ο λόγος του Θεού τονίζει κατηγορηματικά πως μετά τον τελικό θρίαμβο του Χριστού και τη δεύτερη και ένδοξη παρουσία Του, η νοητή ουράνια Ιερουσαλήμ «ου χρείαν (θα) έχει του ηλίου ουδέ της σελήνης ίνα φαίνωσιν αυτή΄ η γαρ δόξα του Θεού εφώτισεν αυτήν, και ο λύχνος αυτής το αρνίον … οι πυλώνες αυτής ου μη κλεισθώσιν ημέρας΄ νύξ γαρ ουκ έσται εκεί» (Αποκ.21,23-25). Είναι φανερό πως εφ’ όσον υπάρξει η αναδημιουργία της υλικής κτίσεως και η αφθαρτοποίησή της, θα πάψει να υπάρχει και μεταβολή και άρα θα πάψει να υπάρχει και ο χρονικός συσχετισμός.

Υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος της θεωρήσεως του χρόνου. Αυτός είναι πλέον καθαγιασμένος αφότου ο Θεός Λόγος αποφάσισε να εισέλθει σε αυτόν, να γίνει άνθρωπος και να υποστεί τους χωροχρονικούς περιορισμούς των δημιουργημάτων Του (Ιωάν.1,14). Μετά την Ενανθρώπηση του Θεού ο χρόνος και ο χώρος, τα δύο αυτά βασικά ιδιώματα της υλικής κτίσεως έλαβαν διαφορετικό ρόλο μέσα στην τελεολογική κοσμική προοπτική.

Πριν από τη σάρκωση του Θεού ο χωροχρόνος υπηρετούσε το κακό, το οποίο είχε εισέλθει ως μια αφύσικη κατάσταση στη δημιουργία του Θεού. Το διάβα των αιώνων της προχριστιανικής εποχής ήταν στην ουσία η διαιώνιση του κακού στον κόσμο. Μετά τον ερχομό του Χριστού στον κόσμο η έννοια του χρόνου εντάχθηκε στο έργο της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. Τώρα ο χρόνος υπηρετεί το θείο έργο της σωτηρίας του κόσμου. Υπηρετεί τη σωτηρία του ανθρώπου. Ο χρόνος δεν είναι απλά μια μηχανιστική πορεία προς το τέλος του κόσμου, αλλά η κάθε χρονική στιγμή είναι πολύτιμη για την σωτήρια ουρανοδρόμο πορεία του ανθρώπου προς το Θεό. Είναι ένας αδιάκοπος «καιρός ευπρόσδεκτος» και συνεχής «ημέρα σωτηρίας» κατά τον απόστολο Παύλο (Β΄Κορ.10,11). Ο χρόνος της επίγειας ζωής μας πρέπει να είναι αξιοποιήσιμος στο έπακρο. Κάθε στιγμή χαμένη μπορεί να αποβεί μοιραία για την μελλοντική μας θέση στην αιωνιότητα. Ο μέγας απόστολος των εθνών σε άλλο λόγιό του μας προτρέπει: «νυν γαρ εγγύτερον η σωτηρία η ότε επιστεύσαμεν, η νυξ προέκοψεν η δε ημέρα ήγγικεν» (Ρωμ.13,11). Ο αιώνιος Θεός θα έλθει ξαφνικά «ως κλέπτης εν νυκτί» (Ματθ.24,43, Α΄Θεσ.5,2,Αποκ.3,3) και αλίμονο σε όποιον βρεθεί να καθεύδει.

Έξω από αυτή τη θεώρηση η έννοια του χρόνου είναι χωρίς νόημα, ανώφελη για τον άνθρωπο και ίσως αρκετά ανιαρή. Αυτή η ανιαρότητα είναι δραματικά αποτυπωμένη στα διάφορα μηδενιστικά φιλοσοφικά συστήματα, τα οποία δοξάζουν ότι τα πάντα προήλθαν, τυχαία, από το μηδέν και καταλήγουν στο μηδέν. Για μας

τους πιστούς ο επίγειος βίος μας, ως η προετοιμασία μας για την ατέρμονη αιωνιότητα, δίνει πραγματικό νόημα στη ζωή μας, ορμή και δύναμη να υπερβούμε όλα τα εμπόδια και να πραγματοποιήσουμε τον υψηλό σκοπό μας. Ο χρόνος είναι, πρέπει να είναι, ο προθάλαμος, το προοίμιο της αιωνιότητας.

Ο περιορισμένος χώρος της στήλης δε μας επιτρέπει να επεκτείνουμε τον φιλοσοφικό μας στοχασμό για την έννοια του χρόνου, η οποία είναι όντως ανεξάντλητη. Αρκούμαστε να υπενθυμίσουμε την προσωπική υποχρέωση κάθε νοήμονα ανθρώπου να αξιοποιεί θετικά κάθε χρονική στιγμή της επίγειας ζωής του, για την προσωπική και κοινωνική προκοπή. Η πρόοδος και ο πολιτισμός είναι κατακτήσεις και αποτελέσματα μόχθου και πολλής προσπάθειας, αξιοποίηση στο έπακρο της χρονικής ροής. Ως πρόσωπα, κοινωνία, έθνος και παγκόσμια κοινότητα, βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου γενική κατάπτωση. Τα καθημερινά τραγικά συμβαίνοντα δεν μας τιμούν ως ανθρώπινα όντα, το αντίθετο: μας υποβιβάζουν στην κατηγορία των αγελαίων κτηνών, αφού η ζωή μας είναι μα διαρκής πάλη, όχι άμιλλας και συναγωνισμού στο καλό, αλλά ανταγωνισμού και εξοντώσεως. Η επιβίωσή μας στηρίζεται στην εκμετάλλευση και την καταστροφή των άλλων. Δεν κατορθώσαμε ακόμα να βρούμε τον τρόπο να ζούμε αρμονικά και να προχωράμε συμφιλιωμένοι και αγαπημένοι. Να ορίσουμε τα δικαιώματά τας με εφαπτόμενους μυριάδες κύκλους, όσοι και οι συνάνθρωποί μας. Να κάνουμε την ανθρώπινη κοινωνία όντως ανθρώπινη!

Η νέα χρονιά ας είναι για όλους μας μια ακόμα πρόκληση και ευκαιρία να δώσουμε το δικό μας ευγενή αγώνα σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ο οποίος θα μας καταξιώσει και θα μας αναδείξει εν τέλει θεοειδείς προσωπικότητες. Καλό και ευλογημένο νέο έτος!

Πρόσφατα Άρθρα

Η Εκκλησία κοντά στους μαθητές της Πτολεμαΐδας
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εκκλησία κοντά στους μαθητές της Πτολεμαΐδας

27 Μαΐου 2026

Την Τρίτη 26 Μαΐου 2026, τελέστηκε βραδινή Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πτολεμαΐδος υπέρ φωτισμού και ενισχύσεως των...

Read more
Λήξη εσπερινών κηρυγμάτων Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου
Εκκλησία της Ελλάδος

Λήξη εσπερινών κηρυγμάτων Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου

27 Μαΐου 2026

Με εσπερινό περίπατο στην Ιερά Μονή Αναστάσεως Κυρίου Εμμαούς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκάδα, Λητής και Ρεντίνης, ολοκληρώθηκε η πνευματική εργασία...

Read more
Παράκληση για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων στην  Ιερά Μητρόπολη Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Παράκληση για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους

27 Μαΐου 2026

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου, τελέστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Ιερά Παράκληση υπέρ των μαθητών και μαθητριών που...

Read more
Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου

27 Μαΐου 2026

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2026, η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου. Στη Μητρόπολή μας εορτάζει...

Read more
«Να επιζητείτε τη γνώση»: Μήνυμα ζωής προς τους μαθητές στους Σοφάδες
Εκκλησία της Ελλάδος

«Να επιζητείτε τη γνώση»: Μήνυμα ζωής προς τους μαθητές στους Σοφάδες

27 Μαΐου 2026

 Η Ιερά Μητρόπολή μας, με διαρκές ενδιαφέρον και πατρική μέριμνα για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, συμμετέχει και φέτος...

Read more
Πνευματικές Διδαχές

Θαύμα Αγίου Ιωάννη Ρώσου – Θεραπεία μυελογενούς λευχαιμίας

27 Μαΐου 2026

…Μια οικογένεια στην Αθήνα δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα, το παιδί τους ο Βασιλάκης, Ε' Δημοτικού, ξαφνικά έχασε το κέφι του,...

Read more
Ιωάννης ο Ρώσος: Ο Όσιος που λάτρεψαν χριστιανοί και μουσουλμάνοι
Πνευματικές Διδαχές

Ο άπιστος γιατρός – Συγκλονιστικό Θαύμα Αγίου Ιωάννη του Ρώσου!

27 Μαΐου 2026

Στην Λίμνη της Ευβοίας ζούσε και εργαζόταν ένας γιατρός που ονομαζόταν Μαντζώρος. Σαν γιατρός ήταν πολύ καλός, αλλά δεν πίστευε...

Read more
«Οσα έζησα δίπλα σε έναν Άγιο»! Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

«Οσα έζησα δίπλα σε έναν Άγιο»! Με πλούσια ύλη κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη η Ορθόδοξη Αλήθεια – Μην τη χάσετε!

26 Μαΐου 2026

Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» κυκλοφορεί την Τετάρτη 27 Μαΐου με κεντρικό θέμα τη συγκλονιστική εξομολόγηση ενός 95χρονου ιερέα που γνώρισε και...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Εἰρήνης Ἐλαιῶνος Πρεβέζης
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Εἰρήνης Ἐλαιῶνος Πρεβέζης

26 Μαΐου 2026

Τήν Κυριακή 24 Μαΐου 2026 τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς Α’ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος λειτούργησε στόν...

Read more
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΣΤΙΟΥ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ Η Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΨΑΧΝΩΝ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΣΤΙΟΥ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ Η Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΨΑΧΝΩΝ

26 Μαΐου 2026

Όταν η μακαριστή Μοναχή Ταξιαρχία (Σκουτέλα), εν ασθενεία, παρακαλούσε την Παναγία για την θεραπεία της και Της έταξε την ανέγερση...

Read more
Συγκινητική ευχαριστήρια έκπληξη μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Αργοστολίου στον Θεολόγο καθηγητή τους π. Δανιήλ και Ηγούμενο της Άτρου
Εκκλησία της Ελλάδος

Συγκινητική ευχαριστήρια έκπληξη μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Αργοστολίου στον Θεολόγο καθηγητή τους π. Δανιήλ και Ηγούμενο της Άτρου

26 Μαΐου 2026

Μια υπέροχη και συγκινητική έκπληξη επεφύλαξαν μαθητές της Γ΄ Τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Αργοστολίου με αφορμή την αποφοίτηση τους από...

Read more
H Ευρωβουλευτής Ελεονώρα Μελέτη στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

H Ευρωβουλευτής Ελεονώρα Μελέτη στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας

26 Μαΐου 2026

Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησε σήμερα 26 Μαΐου 2026, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελεονώρα Μελέτη,...

Read more
Λήξη Ενοριακών Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Λήξη Ενοριακών Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

26 Μαΐου 2026

Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου στη Κόρινθο πραγματοποιήθηκε η Λήξη των Ενοριακών Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής και...

Read more
Μητρόπολη Ναυπάκτου: Θεία Λειτουργία γιά τούς ὑποψηφίους φοιτητές
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητρόπολη Ναυπάκτου: Θεία Λειτουργία γιά τούς ὑποψηφίους φοιτητές

26 Μαΐου 2026

Θεία Λειτουργία γιά τούς ὑποψηφίους φοιτητές, οἱ ὁποῖοι θά διαγωνιστοῦν στίς Πανελλήνιες Ἐξετάσεις γιά τήν εἴσοδό τους στίς Ἀνώτατες Σχολές,...

Read more
Εκλογή νέου Μητροπολίτη Πάφου: Ο Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Εκλογή νέου Μητροπολίτη Πάφου: Ο Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου

26 Μαΐου 2026

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου, συνῆλθε σήμερα Τρίτη, 26 Μαΐου 2026, σὲ ἔκτακτη συνεδρία, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τῆς...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Οι Πατέρες της Εκκλησίας

23 Μαΐου 2026

Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Ἀστέρες πολύφωτοι, πάγχρυσα στόματα τοῦ Λόγου» Τή μνήμη τῶν θεοφόρων Πατέρων τῆς πρώτης ἐν Νικαίᾳ Οἰκουμενικῆς Συνόδου...

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι προβατόσχημοι λύκοι

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Το μήνυμα της Κυριακής των 318 Θεοφόρων Πατέρων

31 Μαΐου 2025
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ας έχουμε υπόψη μας 4 απλά πράγματα

Ἡ Ἀρχιερατικὴ Προσευχὴ

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Προσέχετε τους αιρετικούς»

31 Μαΐου 2025
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των Αγίων Πατέρων

27 Μαΐου 2023
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

Κυριακή των 318 Θεοφόρων Πατέρων

4 Ιουνίου 2022
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Ἐφανέρωσά σου τὸ ὄνομα τοῖς ἀνθρώποις» (Ἰωάν. 17,6)

30 Μαΐου 2020
«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

«Τῶν ἁγίων Πατέρων ὁ χορός…»

8 Ιουνίου 2019
Next Post
Κοπή βασιλόπιτας στελεχών νεότητας στην Ι.Μ. Κίτρους

Κοπή βασιλόπιτας στελεχών νεότητας στην Ι.Μ. Κίτρους

Η Αστρολογία στο φως της Ορθοδοξίας

Η Αστρολογία στο φως της Ορθοδοξίας

Εόρτιο γεύμα για τους κληρικούς της Μητροπόλεως παρέθεσε ο Σεβ. Βεροίας

Εόρτιο γεύμα για τους κληρικούς της Μητροπόλεως παρέθεσε ο Σεβ. Βεροίας

Κυριακή προ των Φώτων στην Ι.Μ. Λαρίσης

Κυριακή προ των Φώτων στην Ι.Μ. Λαρίσης

Εκοιμήθη η Ηγουμένη Ανδριανή

Εκοιμήθη η Ηγουμένη Ανδριανή

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist