• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Χαίρε των απίστων αμφίβολον άκουσμα, χαίρε των πιστών αναμφίβολον καύχημα» – Γ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

21 Μαρτίου 2025
in Πνευματικές Διδαχές
Παναγία Αγιοσορίτισσα
Share on FacebookShare on Twitter

Βασική διδασκαλία της Εκκλησίας μας, αλλά και κεντρική αλήθεια της χριστιανικής πίστεώς μας είναι η γέννηση του Θεού ως τέλειου ανθρώπου με στόχο τη θέωση του ανθρώπου και την ολοκλήρωση της αγαπητικής τους σχέσης. Πάνω σ’ αυτήν την πραγματικότητα στηρίζεται η δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας, που λέει πρώτον ότι ο Χριστός γεννήθηκε «εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της παρθένου»[1]· δεύτερον ότι η Παναγία Μητέρα του Τον κυοφόρησε «δι’ ασπόρου συλλήψεως»[2] και τρίτον ότι αποτελεί άφραστον θαύμα η αειπαρθενία Της[3].

Πραγματικά αυτές οι αλήθειες είναι ακατανόητες και για την ανθρώπινη λογική ασύλληπτες. Είναι πολύ φυσιολογικό οι άνθρωποι στο άκουσμά τους να έχουν αμφιβολίες και αυτό εκφράζεται και μέσα στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, αφού πολλοί σοφοί «απορούσι λέγει το πως και Παρθένος μένει και τεκείν ίσχυσεν»[4]. Όμως, για μας τους χριστιανούς το «αμφίβολον άκουσμα» το αποδεχόμαστε ευλαβικά ως «αναμφίβολον καύχημα» και το κατανοούμε ως θαυμαστό έργο της δύναμης, αλλά κυρίως της αγάπης του Θεού που οδηγεί στη σωτηρία της ανθρωπότητος. Γι’ αυτό και τη στιγμή της συλλήψεως η Εκκλησία ψάλλει «Σήμερον της Εκκλησίας ημών το κεφάλαιον»[5].

Κεντρική θέση στη σωτηρία του ανθρώπου έχει η Υπεραγία Θεοτόκος επειδή δι’ αυτής εφανερώθη ο Θεός εν σαρκί και έγινε άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο δια του Σταυρού και της Αναστάσεώς Του. Απ’ αυτήν πήρε το τέλειο ανθρώπινο σώμα το οποίο αφθαρτοποίησε με την Ανάστασή Του και το θέωσε με την Ανάληψή Του. Γι’ αυτό και με την Παναγία συνδέεται το χριστολογικό δόγμα. Ονόμασαν την Μητέρα του Θεού Θεοτόκο και διακήρυξαν οι Πατέρες των Οικουμενικών Συνόδων, ότι η θεότητα του Χριστού και η ενανθρώπισή Του και μέσω αυτού η σωτηρία του ανθρώπου, προήλθε από την Παναγία.

Με αυτήν την ευκαιρία των Γ’ Χαιρετισμών θα αναφερθούμε στο χριστολογικό δόγμα στο οποίο πρωτεύοντα ρόλο έχει η Παναγία.

Η αξία της διδασκαλίας της εν Χαλκηδόνι Δ’ Οικουμενικής Συνόδου (451 μ.Χ.) για το πρόσωπο του Χριστού, όπως και ολόκληρο το χριστολογικό δόγμα, έγκειται στην ευθεία αναφορά της στο πρόβλημα του κτιστού και της υπερβάσεως του θανάτου. Ο Χριστός είναι Σωτήρας, όχι γιατί προβάλλει ένα ηθικό πρότυπο, αλλά γιατί ενσάρκωσε την υπέρβαση του θανάτου. Στο πρόσωπο του Χριστού, το κτιστό ζει αιώνια[6].

«Εν δυο φύσεσιν ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως, αχωρίστως γνωριζόμενον».[7]

Αυτό το πέτυχε η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος χρησιμοποιώντας δυο επιρρήματα: α) αδιαιρέτως, και β) ασυγχύτως.

Με το «αδιαιρέτως» ενώνεται το κτιστό και το άκτιστο στο πρόσωπο του Χριστού και η αγαπητική αυτή ένωση οδηγεί στην υπέρβαση του θανάτου, αφού, όπως λέει ο ιερός Χρυσόστομος, «όσο το κτιστό δεν βρίσκεται σε κοινωνία με το άκτιστο, υπόκειται στην επίδραση του θανάτου».

Με το «ασυγχύτως» δηλώνεται ότι κατά την ένωση αυτή εξασφαλίζεται η ελευθερία και η ταυτότητα του καθενός.

Ας δούμε αναλυτικότερα, όμως, το χριστολογικό δόγμα, όπως διαμορφώθηκε στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο.

Κατά την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο ο Απολινάριος, επίσκοπος Λαοδικείας, στο ερώτημα «πώς εν σαρκί», νόμισε ότι έδωσε λύση ισχυριζόμενος ότι ο Λόγος προσέλαβε όχι ακέραιη, δηλαδή τέλεια ανθρώπινη φύση, αλλά σάρκα χωρίς νου. Έτσι με την πρόσληψη δεν υπάρχει δεύτερο πρόσωπο και εξασφαλίζεται η αναμαρτησία του Χριστού, μια και μόνο νοούσα ψυχή μπορεί να αμαρτάνει!

Οι Καππαδόκες Πατέρες απορρίπτουν αυτή τη λύση κατηγορηματικά. Ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός μάλιστα επισημαίνει ότι η θεωρία του Απολιναρίου οδηγείται στην άρνηση του θεραπευτικού χαρακτήρα της σωτηρίας[8]. Αντιοχειανοί θεολόγοι με κορυφαίο το Νεστόριο νόμισαν ότι έλυσαν το κατ’ αυτούς πρόβλημα της ένωσης των δύο φύσεων του Χριστού, της θεότητας και της ανθρωπότητας, προτείνοντας την ύπαρξη δύο υιών, του υιού της Μαρίας και του υιού του Θεού Πατέρα, του Λόγου. Έτσι ο άνθρωπος Ιησούς και ο Θεός Λόγος ενώθηκαν και ηθικά και βουλητικά, «κατ’ ευδοκίαν και κατά συνάφειαν», και όχι «κατ’ ουσίαν». Ο Λόγος απλώς χρησιμοποίησε τον άνθρωπο Ιησού ως όχημα και κατοικητήριο. Συμπίπτει, κατά την άποψη αυτών των Αντιοχειανών, η θεία με την ανθρώπινη βούληση. Όμως η ένωση δεν είναι ουσιαστική, αλλά μόνον ηθική. Το απλοποιημένο αυτό σχήμα δείχνει τη βασική παραχάραξη του θεραπευτικού χαρακτήρα της εν Χριστώ απολύτρωσης. Εξ αιτίας μάλιστα της ένωσης αυτής, που γίνεται εκ των υστέρων και είναι εξωτερική, η Μαρία είναι ανθρωποτόκος και όχι Χριστοτόκος, μια και δεν είναι κατ’ αυτούς Θεοτόκος.

Ο Ευτυχής, εισηγητής του μονοφυσιτισμού, πρότεινε και υποστήριξε το ένα πρόσωπο του Θεού Λόγου με μια μόνο φύση, τη θεία· η ανθρώπινη φύση μετά την ένωσή της με τη θεία χάνει την αυτοτέλειά της και τρόπον τινά απορροφάται από τη θεία. Ξέφυγε από τους δύο υιούς, δηλαδή τις δύο υποστάσεις του Νεστορίου, και εξαφάνισε την ανθρώπινη φύση. Έτσι, μετά τις καταδίκες της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου το 431, η Εκκλησία θεσπίζει τον περιώνυμο δογματικό όρο, όπου η λύση του προβλήματος απλώς συνίσταται στην περιγραφή και προστασία του δόγματος της ενανθρώπισης, και όχι βέβαια στην ουσιαστική του ανάλυση και εξήγηση!

Ο περιώνυμος περιεκτικός δογματικός όρος της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου εντυπωσιάζει από το ότι υπερτονίζει την ενότητα και ταυτότητα του προσώπου του Χριστού. Σ’ ένα μικρό κείμενο μισής σελίδας τρεις φορές επαναλαμβάνεται η φράση «ένα και τον αυτόν», και πέντε φορές η αντωνυμία τον «αυτόν». Στην προκειμένη περίπτωση είναι σαφέστατη η αντινεστοριανική στάση, και συνάμα η αντιμονοφυσιτική. Και η φράση εξάλλου «εν δύο φύσεσιν ασυγχύτως, ατρέπτως, αδιαιρέτως, αχωρίστως» αναιρεί το μονοφυσιτισμό και το Νεστοριανισμό. Τα δύο πρώτα αρνητικά επιρρήματα «ασυγχύτως, ατρέπτως» προφανώς απευθύνονται εναντίον του μονοφυσιτισμού, και τα δύο άλλα παρόμοια επιρρήματα «αδιαιρέτως, ασυγχύτως» εναντίον του Νεστοριανισμού. Η έκφραση «εν δύο φύσεσιν» συμφωνεί απολύτως με την κυρίλλεια θεολογία, και δεν έρχεται διόλου σε αντίθεση προς την περιώνυμη φράση του Κυρίλλου «μία φύσις του Θεού Λόγου σεσαρκωμένη»[9]. Με άλλα λόγια, ο Κύριλλος σαφώς αποδέχεται ότι η ανθρώπινη φύση, ως ανυπόστατη, υπήρξε στη θεότητα του Λόγου, και έγινε και αυτή φύση του, όπως είναι η θεότητα[10]. Τελικά η ανθρώπινη φύση του Χριστού μήτε αυθυπόστατη είναι μήτε «ανυπόστατη», αλλά ενυπόστατη. Με τη λέξη «σεσαρκωμένη» ο Κύριλλος δηλώνει και την τελειότητα (ακεραιότητα) της ανθρωπότητας στη μια υπόσταση του Λόγου[11].

Εδώ είναι απαραίτητες μερικές διευκρινίσεις, αν αναλογιστεί κανείς τις σύγχρονες κακοποιήσεις που υφίσταται ο δογματικός όρος της Χαλκηδόνας.

1) Πολλές φορές εξαίρεται το ένα πρόσωπο του Χριστού, δηλαδή η υπόσταση του Λόγου. Ένας είναι ο Χριστός, ένα επομένως το σαρκωμένο πρόσωπο.

2) Η ανθρώπινη φύση δεν είναι ιδιοσύστατη, αλλά ενυπόστατη, που σημαίνει ότι έχει ως υπόσταση το Λόγο, δηλαδή υποστασιάζεται μέσω του Λόγου.

3) Ακέραιες ή τέλειες κατά πάντα είναι τόσο η θεότητα όσο και η ανθρωπότητα, δηλαδή οι δύο φύσεις του Λόγου.

4) Οι δύο φύσεις στο πρόσωπο του Λόγου ενώνονται κατ’ ουσία και αληθινά, όχι κατ’ ενέργεια ή κατά βούληση, δηλαδή όχι με Νεστοριανικό τρόπο!

5) Τούτη η ένωση λέγεται καθ’ υπόσταση[12], δηλαδή ουσιαστική, αληθινή, πραγματική. Ο όρος αυτός είναι πατερικός· νεώτερος όρος είναι η έκφραση: υποστατική ένωση των δύο φύσεων του Χριστού.

6) Θεολογικά, λοιπόν, ορθός είναι ο όρος σύνθετη υπόσταση του Χριστού και όχι σύνθετη φύση.

Εξαιτίας της υποστατικής ένωσης των δύο φύσεων του Χριστού, δηλαδή της καθ’ υπόσταση ένωσης, προκύπτουν οι εξής συνέπειες:

1) Η αντίδοση η κοινοποίηση των ιδιωμάτων. Ο ίδιος ο Χριστός είναι που ενεργεί πάντοτε και τα θεία και τα ανθρώπινα. Επειδή υπάρχει η ταυτότητα της μιας υπόστασης και η περιχώρηση των δύο φύσεων, γι’ αυτό ο Χριστός δεν ενεργεί μεμονωμένα πότε τα ανθρώπινα ως άνθρωπος και πότε τα θεία ως Θεός, αλλά τα ανθρώπινα ενεργεί ως άνθρωπος και Θεός, και τα θεία ως Θεός και άνθρωπος. Αυτή, λοιπόν, η ταυτότητα της μιας υπόστασης σε κάθε πράξη, ανθρώπινη ή θεία, συντελεί ώστε η μια φύση να αντιδίδει στη άλλη τα δικά της γνωρίσματα. Έτσι ο Χριστός είναι Θεός και άνθρωπος, κτιστός και άκτιστος, παθητός και απαθής κτλ.[13].

2) Η αναμαρτησία του Χριστού. Τούτη η αναμαρτησία δεν είναι ηθική, μήτε προέρχεται από βαθμιαία τελείωση. Εξ άκρας συλλήψεως ο Χριστός, ασπόρως και δημιουργικώς, ως λέγει η πατερική θεολογία, είναι άφθαρτος και κατά την ανθρωπότητα. Έτσι η αναμαρτησία του Χριστού είναι φυσική και οντολογική, και όχι ηθική· επομένως δεν μπορούσε να αμαρτήσει (non potuit pecare) κατά το δόγμα της Χαλκηδόνας. Αφθαρσία, αγιότητα και αναμαρτησία είναι συνώνυμα πράγματα. Όσοι έχουν ηθικές αντιλήψεις για την αμαρτία και τη σωτηρία του ανθρώπου, όπως λόγου χάρη είναι οι Αρειανοί, οι Νεστοριανοί και οι Πελαγιανοί, κατά φυσικό και αυτονόητο τρόπο κάνουν λόγο για την ηθική αναμαρτησία του Χριστού μέσω της ελευθερίας του. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο Χριστός μπορούσε να αμαρτήσει (potuit pecare), αλλά δεν αμάρτησε κάνοντας ορθή χρήση του αυτεξουσίου του, όπως θα έπρεπε να είχε κάνει ο Αδάμ. Επομένως (γι’ αυτούς) ο Χριστός είναι καταρχήν και κατ’ εξοχήν ηθικό πρότυπο για όλη την ανθρωπότητα. Ο Χριστός, δηλαδή, δεν θεραπεύει την ανθρώπινη φύση μήτε τη ζωοποιεί· ταύτα τα στοιχεία τα έχουμε μόνοι μας, και μας αρκεί η μίμηση των ηθικών αρετών του.

Απεναντίας, η πατερική θεολογία με το δόγμα της Χαλκηδόνας θεωρεί τον Χριστό απολυτρωτικό, αναμάρτητο κατά φύση πρόσωπο. Τα μέλη της Εκκλησίας μετέχουν κατά χάρη στην αναμαρτησία και στην αγιότητα. Θα έλεγε κανείς με πολλή πειστικότητα ότι η ανθρωπότητα έχει πάμπολλα ηθικά πρότυπα και δεν θα της χρειαζόταν ακόμη ένα!

Δογματικό πρόβλημα ωστόσο για τη θεολογία υπήρξε η εκδήλωση των αδιαβλήτων φυσικών παθών του Χριστού, πριν την Ανάσταση, όπως η πείνα, η δίψα, ο κόπος, ο πόνος, το δάκρυ, η δειλία κτλ. Εξαιτίας της καθ’ υπόσταση ένωσης των δύο φύσεων τα εν λόγω πάθη ήταν κατά φύσιν και υπέρ φύσιν· εκ των προτέρων δεν ανάγκαζαν τη βούληση του Χριστού να τα εκδηλώσει. όμως για να διαδραματισθεί πραγματικά το σωτηριώδες γεγονός της θείας οικονομίας ο Χριστός παραχωρούσε στην ανθρώπινη φύση να υφίσταται τα φυσικά αδιάβλητα πάθη, όπως και τον ίδιο τον πόνο και τον θάνατο, για να μην είναι η ενανθρώπιση και το έργο της φαινομενικά, όπως έλεγαν οι Δοκήτες. Γι’ αυτό ο σταυρικός θάνατος είναι και αυτός πραγματικός, και εξάπαντος όχι κατά δόκηση, αλλά εκούσιος[14]· όχι μονάχα, όπως λένε, γιατί ο Χριστός παραδόθηκε με την θέλησή του στους σταυρωτές, αλλά και γιατί – και εδώ βρίσκεται το εκούσιον – το ίδιο το πάθος του θανάτου, δηλαδή η «των ήλων διάτρησις» και ο «χωρισμός της ψυχής εκ του σώματος» είναι πράξεις κατά παραχώρηση και εκούσιες.

3) Η μία προσκύνηση του Χριστού. Άλλη συνέπεια της υποστατικής ένωσης των δύο φύσεων είναι η μία προσκύνηση του Χριστού, και φυσικά όχι δύο ξεχωριστών υποστάσεων ή φύσεων ή υιών. Δεν προσκυνείται, δηλαδή, χωριστά ο άνθρωπος Ιησούς, ο υιός της Μαρίας, και χωριστά ο Λόγος, ο Υιός του Θεού Πατέρα. Μια τέτοια χωριστή προσκύνηση αποτελεί κατάληξη της νεστοριανικής αίρεσης. Ο Ιησούς Χριστός, λοιπόν, προσκυνείται ως ένα πρόσωπο, ως Θεάνθρωπος, ως δημιουργός «εν ύδασι την γην κρεμάσας». Τούτη η προσκύνηση του ενός προσώπου απομακρύνει κάθε κίνδυνο ειδωλολατρίας, ανθρωπολατρείας και κτιστολατρείας.

4) Η Μαρία είναι Χριστοτόκος και Θεοτόκος. Κατά την πατερική θεολογία η Μαρία κατ’ ανάγκη είναι Χριστοτόκος και Θεοτόκος εξαιτίας της καθ’ υπόσταση ένωσης των δύο φύσεων και της υποστατικής ταυτότητας του Χριστού· ο ίδιος ο Λόγος είναι που χρίει την ανθρωπότητα, και συνάμα είναι χριώμενος· είναι ο χρίων και χριώμενος. Έτσι η Παναγία γίνεται Θεοτόκος, γιατί γεννάει τον σαρκωμένο εξ άκρας συλλήψεως Θεό Λόγο, και όχι θεοφόρο άνθρωπο ή ένα προφήτη που παίρνει το θείο χάρισμα κατ’ ενέργεια και κατά χάρη[15].

Απ’ όλα αυτά κατανοούμε γιατί η Εκκλησία διδάσκει ότι η Μαρία γέννησε τέλειο Θεό και τέλειο άνθρωπο γιατί αν δεν ήταν τέλειος Θεός και άνθρωπος δεν θα μπορούσε να μας σώσει και αυτή η σωτηρία που μας προσέφερε ήρθε διά της Παναγίας.

[1] Σύμβολον της Πίστεως.

[2] Θ’ Ωδή Μεγάλου Κανόνος.

[3] Απόφαση Γ’ Οικουμενικής Συνόδου.

[4] Γ’ Στάση των Χαιρετισμών.

[5] Απολυτίκιον εορτής Ευαγγελισμού.

[6] Μητρ. Περγάμου Ιωάννου Ζηζιούλα, Η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος και η υπέρβαση του θανάτου.

[7] Όρος Δ’ Οικουμενικής Συνόδου.

[8] Γρηγορίου Θεολόγου, Επιστολή 101 Pg 37, 181C-184A, πρ βλέπε Θεοδωρήτου Κύρου, εκκλησιαστική Ιστορία 5,3 Pg 82, 1200B.

[9] Κυρίλλου Αλεξανδρείας, Κατά των Νεστορίου δυσφημιών, PG76, 60D.

[10] Ιωάννου Δαμασκηνού, έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως 3, 11 Pg 94, 1024Αβ.

[11] Κυρίλλου Αλεξανδρείας, Επιστολή 46 PG 77, 244A.

[12] Βλ. Ιωάννου Δαμασκηνού, Έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως 3, 3 Pg 94, 993A κ.ε.

[13] Ιωάννου Δαμασκηνού, Έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως 3, 4 Pg 94, 997C-1000A : «Και γαρ Χριστός, όπερ εστί το συναμφότερον, και Θεός και άνθρωπος λέγεται, κτιστός και άκτιστος, και παθητός και απαθής· και όταν εξ ενός των μερών Υιος Θεού ονομάζηται, δέχεται τα της συνεφεστηκυίας φύσεως ιδιώματα, ήτοι της σαρκός, Θεός παθητός ονομαζόμενος και Κύριος της δόξης εσταυρωμένος· ου καθό Θεός αλλά καθό και άνθρωπος ο αυτός· και όταν άνθρωπος και υιός ανθρώπου ονομάζηται, δέχεται δε τα της θείας φύσεως ιδιώματα και αυχήματα… Και αυτός εστιν ο τρόπος της αντιδόσεως, εκατέρας φύσεως αντιδιδούσης τη ετέρα τα ίδια δια την της υποστάσεως ταυτότητα και την εις άλληλα αυτών περιχώρησιν». Βλ. και 3, 1 Pg 94, 1060B : «Ουκ ανθρωπίνως γαρ έπραττε τα ανθρώπινα (ου γαρ άνθρωπος μόνον, αλλά και Θεός· όθεν και τα τούτου πάθη ζωοποιά και σωτήρια) ουδέ θεϊκώς ενήργει τα θεία· ου γαρ Θεός μόνον, αλλά και άνθρωπος· όθεν δι’ αφής και λόγου και των τοιούτων τας θεοσημείας ειργάζετο»

[14] Ιωάννου Δαμασκηνού, Έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως 3, 20 Pg 94, 1084A: «Αμέλει τα φυσικά ημών πάθη κατά φύσιν και υπέρ φύσιν ήσαν εν τω Χριστώ. Κατά φύσιν μεν γαρ εκινείτο εν αυτώ ότε παρεχώρει τη σαρκί πάσχειν τα ίδια· υπέρ φύσιν δε, ου γαρ προηγείτο εν τω Κυρίω της θελήσεως τα φυσικά· ουδέν γαρ ηναγκασμένον επ΄ αυτού θεωρείται, αλλά πάντα εκούσια· θέλων γαρ επείνασε, θέλων εδίψησε, θέλων εδειλίασε, θέλων απέθανεν»

[15] Ιωάννου Δαμασκηνού, Έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως 4, 14 Pg 94, 1160D-1161A

Γ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

*Αρχιμ. Ειρηναίου Λαφτσή, νυν Μητροπολίτου Φλωρίνης

Πρόσφατα Άρθρα

Τιμήθηκε η μνήμη των Μεσσηνίων πεσόντων Αξιωματικών
Εκκλησία της Ελλάδος

Τιμήθηκε η μνήμη των Μεσσηνίων πεσόντων Αξιωματικών

14 Φεβρουαρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Δημοτικού Κοιμητηρίου Καλαμάτας, τελέσθηκε το πρωί του Ψυχοσαββάτου, 14 Φεβρουαρίου ε.έ., το καθιερωμένο...

Read more
Άρτα: Μνημόσυνα υπέρ πεσόντων στο καθήκον Αστυνομικών και Στρατιωτικών
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτα: Μνημόσυνα υπέρ πεσόντων στο καθήκον Αστυνομικών και Στρατιωτικών

14 Φεβρουαρίου 2026

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026, το πρωί, στο μνημείο πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος Αστυνομικών, στο προαύλιο του Αστυνομικού...

Read more
Ἡ μαθητιῶσα νεολαία τῆς Καστοριᾶς συμμετεῖχε στά Δ΄ Καραβαγγέλεια
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ μαθητιῶσα νεολαία τῆς Καστοριᾶς συμμετεῖχε στά Δ΄ Καραβαγγέλεια

14 Φεβρουαρίου 2026

Τό πρωΐ τῆς Παρασκευῆς, 13 Φεβρουαρίου 2026, πραγματοποιήθηκε ἡ Γ΄ Συνεδρία τῆς τρίτης ἡμέρας τῶν Δ΄ Καραβαγγελείων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως...

Read more
Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

14 Φεβρουαρίου 2026

Την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,...

Read more
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».
Κηρύγματα

Πως κρίνονται οι άνθρωποι στη Βασιλεία του Θεού

14 Φεβρουαρίου 2026

ΠΩΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Εν ολίγοις Στην ωραία παραβολή της τελικής Κρίσης  που θα ακούσουμε στους...

Read more
Ἡ Β΄ Συνεδρία τῶν Δ΄ Καραβαγγελείων μὲ τὴν παρουσία καὶ την εἰσήγηση τῆς Ὑπουργοῦ Πολιτισμοῦ κ. Λίνας Μενδώνη
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ Β΄ Συνεδρία τῶν Δ΄ Καραβαγγελείων μὲ τὴν παρουσία καὶ την εἰσήγηση τῆς Ὑπουργοῦ Πολιτισμοῦ κ. Λίνας Μενδώνη

13 Φεβρουαρίου 2026

Τὸ ἀπόγευμα τῆς Πέμπτης, 12 Φεβρουαρίου 2026, πραγματοποιήθηκε ἡ Β΄ Συνεδρία, τῆς δεύτερης ἡμέρας τῶν Δ΄ Καραβαγγελείων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως...

Read more
Πρώτη Διδακτορική Διατριβή για τον Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρώτη Διδακτορική Διατριβή για τον Γέροντα Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη

13 Φεβρουαρίου 2026

Στη Θεολογική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκε χθες 12/2, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προκειμένου να παρακολουθήσει την κρίση...

Read more
Γνωριμία με τον Όσιο Χριστοφόρο τον «Παπουλάκο» στον Άγιο Νικόλαο Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Γνωριμία με τον Όσιο Χριστοφόρο τον «Παπουλάκο» στον Άγιο Νικόλαο Βόλου

13 Φεβρουαρίου 2026

Mε εξαιρετική επιτυχία συνεχίστηκε ο Γ΄ κύκλος των Αγιολογικών Διαλέξεων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, που είναι αφιερωμένες...

Read more
Εθιμοτυπική επίσκεψη της νέας Αστυνομικής Διευθύντριας στον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών
Εκκλησία της Ελλάδος

Εθιμοτυπική επίσκεψη της νέας Αστυνομικής Διευθύντριας στον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών

13 Φεβρουαρίου 2026

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, επισκέφθηκε, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2026, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Επισκοπείο...

Read more
Άνοιξε τους ναούς ο Μητροπολίτης Κυθήρων – Σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

13 Φεβρουαρίου 2026

Αρχ. Παύλου Δημητρακοπούλου  Θεολόγου - συγγραφέως  Ι. Μ. Κυθήρων και Αντικυθήρων Εν Κυθήροις τη 13η Φεβρουαρίου 2026     Είναι...

Read more
Μπροστά σε ένα κατάμεστο ακροατήριο η θεματική ημερίδα «Μητέρα: Η μήτρα του Γένους» στα «Φώτια 2026» της Ι.Μ. Κίτρους
Εκκλησία της Ελλάδος

Μπροστά σε ένα κατάμεστο ακροατήριο η θεματική ημερίδα «Μητέρα: Η μήτρα του Γένους» στα «Φώτια 2026» της Ι.Μ. Κίτρους

13 Φεβρουαρίου 2026

Στο πλαίσιο των πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων «Φώτια 2026» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11...

Read more
Ἡ Α΄ Συνεδρία τῶν Δ΄ Καραβαγγελείων
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἡ Α΄ Συνεδρία τῶν Δ΄ Καραβαγγελείων

13 Φεβρουαρίου 2026

Τό πρωΐ τῆς Πέμπτης, 12 Φεβρουαρίου 2026, δευτέρα ἡμέρα τῶν Δ΄ Καραβαγγελείων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Καστορίας, πραγματοποιήθηκε ἡ Α΄ Συνεδρία...

Read more
Συνάντηση Γεωργίου Ξηραδάκη με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Συνάντηση Γεωργίου Ξηραδάκη με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος

13 Φεβρουαρίου 2026

Τον κ. Γιώργο Ξηραδάκη, μέλος της Διοικούσης Επιτροπής του Αχιλλοπουλείου Ιδρύματος και Ναυτιλιακό Οικονομολόγο, δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο...

Read more
ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΛΑΣΙΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΑΓ. ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΛΑΣΙΟΥ

12 Φεβρουαρίου 2026

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026 στο Ξυλόκαστρο ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός...

Read more
Ακύλας και Πρίσκιλλα, οι ορθόδοξοι άγιοι της αγάπης
Πνευματικές Διδαχές

Το ιερό ζευγάρι Ακύλας και Πρίσκιλλα: Oι προστάτες των αγαπημένων συζύγων

12 Φεβρουαρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Στις 13 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την ιερή μνήμη δύο σημαντικών αγίων της...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».
Κηρύγματα

Πως κρίνονται οι άνθρωποι στη Βασιλεία του Θεού

14 Φεβρουαρίου 2026

ΠΩΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Εν ολίγοις Στην ωραία παραβολή της τελικής Κρίσης  που θα ακούσουμε στους...

«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

«Δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου»

22 Φεβρουαρίου 2025
«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

Tο Ευαγγέλιο της Κρίσεως

9 Μαρτίου 2024
«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

Ο σκανδαλισμός των αδυνάτων

9 Μαρτίου 2024
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

«Μη γίνεσθε αιτία σκανδάλου»

9 Μαρτίου 2024
«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

Ένας Κλέφτης και Δραπέτης Δούλος Έγινε Δεσπότης

9 Μαρτίου 2024
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Η μέλλουσα Κρίση

9 Μαρτίου 2024
Το μυστήριο του αδελφού

Το μυστήριο του αδελφού

6 Μαρτίου 2021
«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

«Τι θα απαντήσουμε στον Δίκαιο Κριτή;»

22 Φεβρουαρίου 2020
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Το ύψιστο κριτήριο της Μεγάλης Κρίσεως

22 Φεβρουαρίου 2020
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Η διακονία των αδελφών

3 Απριλίου 2020
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Το σκάνδαλο και «η εξορία του Θεού»

2 Μαρτίου 2019
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Ἡ παραβολή τῆς μελλούσης Κρίσεως

2 Μαρτίου 2019
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Απόκρεω

2 Μαρτίου 2019
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

9 Φεβρουαρίου 2018
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή «Της ΑΠΟ-ΚΡΕΩ»

9 Φεβρουαρίου 2018
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Απόκρεω

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

«Ας ξαναγαπήσουμε την…ΑΓΑΠΗ»

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Αγάπη ΝΑΙ αλλά ποιά ΑΓΑΠΗ;

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Η ώρα της κρίσεως

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Να μοιρασθούμε ό,τι έχουμε μ’αυτούς που δεν έχουν

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Ο Χριστός επανέρχεται…

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Το Θανασιμότερο αμάρτημα…

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Η ζωή του Μέλλοντος…

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Απόκρεω

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Μελλούσης Κρίσεως

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Αγαπη και Κρίση

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Το μυστήριο του συνανθρώπου

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Και αφοριεί αυτούς απ’ αλλήλων

18 Φεβρουαρίου 2017
«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας ζωοδότα…».

Κυριακή της Απόκρεω

18 Φεβρουαρίου 2017
Next Post
Εκδήλωση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου στην  Ιερά Σύνοδο

Εκδήλωση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου στην Ιερά Σύνοδο

Ο Πειραιάς υποδέχτηκε το ιερό λείψανο του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου

Ο Πειραιάς υποδέχτηκε το ιερό λείψανο του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου

Πλήθος κόσμου στην ομιλία του Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη  στην Αθήνα

Θα κάνουμε ανάσταση φέτος;

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ – ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ - ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Φθιώτιδος Συμεών: «Τα σχολεία είναι οι καθρέφτες του μέλλοντος»

Φθιώτιδος Συμεών: «Τα σχολεία είναι οι καθρέφτες του μέλλοντος»

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist