του Χάρη Τρασάνη, καθηγητή Βυζαντινής & Παραδοσιακής μουσικής

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του δωδεκαημέρου ενώ προετοιμαζόμαστε να δεχτούμε τη νέα χρονιά με δώρα και ευχές.  Η δημιουργία ασμάτων-καλάντων που διασώζονται μέσα στους αιώνες, εξιστορούν γεγονότα από την λαογραφία μας και περιλαμβάνουν ευχές και εγκώμια, τα οποία ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος, κυρίως αυτές τις ημέρες.

Έτσι λοιπόν, στην εκδοχή των καλάντων της Ρόδου που ψάλλονται την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ακούμε: <<Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά πρώτη Ιανουαρίου είναι η μέρα του Χριστού, του Αγίου Βασιλείου.>> Και ο οικοδεσπότης, για να: <<ζήση χρόνους εκατό και να τους αποπεράση>>, θα κατευθύνει τους ψάλοντας στα ενδότερα του οίκου του και θα τους πει:

– <<Ελάτε μέσα να τα πείτε! Εδώ, στο προσκυνητάρι, μπροστά στην εικόνα του Αγίου Βασιλείου, να ακούσω το: πέτρα να μη ραγίση κι ο νοικοκύρης του σπιτιού, χρόνια πολλά να ζήση και γω για τούτες τις ευχές θα σας φιλέψω μελομακάρονο και κουραμπιέ. Και αν δεν γλυκαθείτε, έχω κέρματα που τα χω φυλαγμένα γι αυτόν εδώ τον ιερό σκοπό!>>

Το poimin.gr σε συνεργασία με τον καθηγητή της Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής, Χάρη Τρασάνη, που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του φωνητικού συνόλου, το οποίο απαρτίζεται από εξαιρετικές και μελίρρυτες γυναικείες φωνές, (Ευαγγελία Χαλδαιάκη, Ευανθία Βαβουλιώτη, Κατερίνα Πετροπούλου, Μαρία Μαλλάτου, Μαρίνα Καρρά) αποδίδουν acapella κάλαντα, σε μια σειρά live ηχογραφήσεων μέσα από τον πλούτο της Ελληνική μας παράδοσης.

Χρόνια πολλά!Καλή και ευλογημένη η νέα χρονιά!

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.