• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Αγιορείτικα Μετόχια στη Γαλλία – Η επίδραση της Θείας Χάριτος στη Δύση»

in Αφιερώματα, Προσκυνηματικός Τουρισμός
15 Μαρτίου 2019
byPoimin.gr Team
«Αγιορείτικα Μετόχια στη Γαλλία – Η επίδραση της Θείας Χάριτος στη Δύση»
Share on FacebookShare on Twitter

Η παρουσία Ορθοδόξων Μοναστηριών στην παραδοσιακά Καθολική χώρα της Γαλλίας φαντάζει κάπως παράξενα. Και όμως! Η χάρις του Θεού προκαλεί πάντοτε εκπλήξεις με τις φιλάνθρωπες εκδηλώσεις της, εκεί όπου ο ανθρώπινος παράγων μένει ανενέργητος. Από μόνη της κάνει Ιεραποστολή, για να δείξει, ότι ο Θεός «θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν».
Βέβαια η παρουσία της Ορθοδοξίας στη Γαλλία δεν είναι τόσο νέα, όχι όμως και τόσο παλαιά. Βασικά δύο ταυτόχρονα ιστορικές συγκυρίες, η Ρωσική επανάστασις του 1917 και η μικρασιατική καταστροφή του 1922, ανάγκασαν πολλούς πρόσφυγες Ορθοδόξους να καταφύγουν και στην Γαλλία. Και η μεν ελληνική παρουσία δεν διακρίθηκε για την ιεραποστολική της δραστηριότητα, αφού ο κύριος όγκος των προσφύγων ήσαν απλοί Μικρασιάτες, η ρωσσική όμως ομάδα, οι λεγόμενοι «εμιγκρέδες», αποτελούνταν από μέλη της υψηλής ρωσικής κοινωνίας που οργανώθηκε καλλίτερα εκκλησιαστικά παρά την μεγάλη φτώχεια που επικρατούσε στις τάξεις της. Η ίδρυσις μάλιστα της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, που στελεχώθηκε με διακεκριμένους καθηγητάς υψηλής πνευματικής παιδείας, συνετέλεσε να προσεγγίσουν και γνωρίσουν την Ορθοδοξία καλόπιστοι Γάλλοι.
Μεταξύ αυτών υπήρξε και ο σιστερσιανός ιερομόναχος από την Μονή Μπελλφονταίν της ΒΔ Γαλλίας π. Πλακίδας Ντεσέϊγ (Deseille), γόνος παλαιάς παραδοσιακής γαλλικής οικογενείας και με λιπαρά εκκλησιαστική και εγκυκλοπαιδική μόρφωσι και σπουδές, ιδίως στην Πατρολογία. Συμβάλλοντας στην θεολογική ανανέωσι στην Καθολική Εκκλησία γύρω στα 1960, προσήγγισε τους καθηγητάς του Αγίου Σεργίου και σταδιακά έφθασε στο σημείο να ανακαλύψει την αληθινή Εκκλησία στην Ορθοδοξία.
Αρχικά με άλλους συμμοναστές του, τον π. Ηλία και τον π. Σεραφείμ, αποχωρίσθηκαν από το μοναστήρι τους και δημιούργησαν μια νέα μοναστική κοινότητα στην Κεντρική Γαλλία, τηρώντας μεν το Ορθόδοξο τυπικό των ακολουθιών, παραμένοντας ωστόσο στην Καθολική Εκκλησία. Αισθανόμενοι ωστόσο ότι το σχήμα αυτό δεν ήταν το σωστό, μετά από συνάντησι με τον Καθηγούμενο της Σιμωνόπετρας Γέροντα Αιμιλιανό και την πνευματική του βοήθεια και συμπαράστασι, οι πρώτοι τρεις πατέρες έγιναν δεκτοί στην Εκκλησία το 1977, με την προοπτική παραμονής τους στο Άγιον Όρος. Κατόπιν πολλής σκέψεως και προσευχής, ο Γέροντας Αιμιλανός έκρινε ότι θα ήτο συμφερώτερο να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο και να ιδρύσουν ένα μοναστήρι στην Γαλλία, όπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν άλλους ομοεθνείς τους, που έψαχναν για την Ορθοδοξία.
Αφού έλαβαν το μοναχικό σχήμα και την χειροτονία τους στο Άγιον Όρος εγκαταστάθηκαν μετά από πολλές περιπέτειες στην ΝΔ Γαλλία, στις υπώρειες των Γαλλικών Άλπεων σε μία ειδυλλιακή κοιλάδα, πλην όμως με υποτυπώδεις συνθήκες διαβιώσεως, αφού μετεσκεύασαν μόνοι τους ένα παλαιό εγκαταλελειμμένο μύλο και ίδρυσαν το πρώτο εκκλησάκι του Μεγάλου Αντωνίου και την πρώτη μοναστική κοινότητα με επί κεφαλής τον Γέροντα Πλακίδα.
Αμέσως η παρουσία τους έγινε ευρύτατα γνωστή και προσείλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Παράλληλα ενδιαφέρθηκαν και καθολικές μοναχές, οι οποίες θέλησαν να μεταστραφούν στην Ορθοδοξία. Έτσι σε ένα ερειπωμένο σπίτι σε λίγο καιρό συγκεντρώθηκαν επτά αδελφές. Εκεί οι αντίξοοες συνθήκες και οικονομικές δυσχέρειες τους δυσκόλευσαν, και γι’ αυτό μετά από χρόνια, με την υπόδειξι του Γέροντος Αιμιλιανού, βρήκαν και αγόρασαν μία εγκαταλελειμμένη αγροτική φάρμα, 220 χιλιόμετρα νοτιότερα, κοντά στην γνωστή πόλι της Αβινιόν (Avignon), όπου και μεταφέρθηκαν.
Εκεί ίδρυσαν το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και τακτοποίησαν τον ναό τους μέσα σε μια παλιά κάβα κρασιού. Αλλά και εδώ η κατάστασις των κτιρίων απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια και πολλά χρήματα, που δεν υπήρχαν, για να δημιουργηθούν οι στοιχειώδεις συνθήκες παραμονής. Ωστόσο, μέσα από μια σειρά θαυμαστών επεμβάσεων του Θεού, οι αδελφές έγιναν πολύ αγαπητές στην περιοχή και σήμερα πλέον συντελούν στην γνωριμία και προσέλευσι στην Ορθοδοξία πολλών ενδιαφερομένων Γάλλων. Ήδη αριθμούν περί τις 17 μοναχές, από επτά διαφορετικές χώρες. Η ηγουμένη, Γερόντισσα Υπατία, είναι Κυπρία, με σπουδές στην Γαλλία. Τα κύρια διακονήματα, από τα οποία συντηρούνται οι αδελφές, είναι η αμπελουργία και η βιολογική οινοποιΐα, αφού όλη η περιοχή είναι ανέκαθεν κατ’ εξοχήν αμπελουργική.
Οι ακολουθίες τελούνται σύμφωνα με το αγιορειτικό τυπικό, προσελκύοντας αρκετούς επισκέπτες που διψούν για τις πηγές της αληθείας. Οι μοναχές διακονούν με μεγάλη αφοσίωση στην μοναχική τους κλήση και με εκκλησιαστικό φρόνημα μεταδίδουν την μαρτυρία μιας παραδοσιακής μοναχικής βιοτής στα ίχνη των Πατέρων της ερήμου και μιας ειρηνικής συμβίωσης με το φυσικό περιβάλλον, εν προσευχή και παραθέσει της ζωής των στην πρόνοια του Θεού. Τον καιρό αυτόν προγραμματίζεται η ανέγερσις του Καθολικού για τις λατρευτικές ανάγκες των αδελφών, αλλά και των προσκυνητών.
Συγχρόνως, όταν οι Πατέρες είχαν αναχωρήσει από το Άγιον Όρος το 1978, ο π. Ηλίας, μέλος της πρώτης ομάδος των μεταστραφέντων στην Ορθοδοξία, ίδρυσε στην κεντρική Γαλλία, ένα γυναικείο μοναστήρι, της Μεταμορφώσεως, για νέες που ήθελαν να ασπασθούν την ισάγγελη μοναχική ζωή, σε παλαιά αγροτική φάρμα, κοντά στην πόλι Μπριβ (Brive). Εκεί ασκούνται τώρα έξι αδελφές, όλες Γαλλίδες, που συντηρούνται από κτηνοτροφικές εργασίες και δέχονται καθημερινά αρκετούς που αναζητούν την αλήθεια της Ορθοδοξίας. Γύρω τους έχει δημιουργηθεί μια ζωντανή Ορθόδοξη κοινότητα και είναι πολύ συγκινητικές οι στιγμές της θείας λατρείας, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι πιστοί με πρώτα τα μικρά παιδιά, που δίνουν ένα χαρούμενο τόνο στις ακολουθίες. Και στα τρία Μοναστήρια, οι πιστοί μετά την Θεία Λειτουργία παρακάθονται στην κοινή τράπεζα και συμμετέχουν στις πνευματικές συνάξεις που κάνουν οι πατέρες και οι αδελφές. Έτσι δημιουργείται μια πολύ ευλογημένη οικογενειακή ατμόσφαιρα, που θα την ζηλεύαμε πράγματι οι Έλληνες.
Στο Μετόχι του Αγίου Αντωνίου, εν τω μεταξύ, η αύξησις των νέων Ορθοδόξων πιστών, έδειξε την ανάγκη ανέγερσης μεγαλυτέρου ναού. Ο π. Πλακίδας κατάφερε με πολλές θυσίες να κτίση ένα θαυμάσιο ναό σε βυζαντινό ρυθμό, αφιερωμένο στην μνήμη του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου, που έχει αγιογραφηθεί από ένα ζευγάρι ευλαβών Ρώσσων αγιογράφων και αποτελεί πόλο έλξεως, αλλά και κατηχήσεως, σοβαρού αριθμού επισκεπτών, αφού θεωρείται πλέον ως ένα από τα αξιοθέατα της πανέμορφης περιοχής του Βερκόρ (Vercors).
Στη συνέχεια, στο νησάκι Πορκερόλλ (Porquerolles), όπου έζησαν στον Ε´ αιώνα οι πρώτοι μοναχοί της Γαλλίας, που ακολουθούσαν την παράδοσι της ερήμου της Αιγύπτου, μεταφερμένη από τον άγιο Κασσιανό, και το οποίο ανήκει στο εθνικό πάρκο ενός συνόλου τριών άλλων νησιών, δημιουργήθηκε απρόοπτα μια τέταρτη μοναχική εστία. Απέναντι από την νότια γαλλική ακτή, κοντά στην Μασσαλία και την Υέρ (Hyères), υπήρχε στην κορυφή του νησιού ένα παλιό φρούριο, οκτώ ορόφων, από τα τέσσερα που διαθέτει το νησί, καθ’ ολοκληρία χωμένο στην γη και επονομαζόμενο της Μετανοίας, αφού είναι από παλαιά κτισμένο από Γάλλους καταδίκους.
Οι κρατικές γαλλικές αρχές, μετά από τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, παραχώρησαν στον π. Πλακίδα την άδεια ιδρύσεως νέου μοναστηριού, της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, κατ’ εξοχήν προτύπου της μετανοίας, όπου εγκαταστάθηκε ως ησυχαστής ο φιλέρημος και χρυσοχέρης π. Σεραφείμ. Με μόνη την προσωπική του εργασία έχει αλλάξει την μορφή του φρουρίου και η υποδειγματική ασκητική του ζωή στην καρδιά της τουριστικής και εκκοσμικευμένης αυτής περιοχής, προκάλεσε την εκτίμησι και τον θαυμασμό των ντόπιων νησιωτών, αλλά και των αρχών, που ιδιαιτέρως τον αγαπούν και τον βοηθούν, όπως στην αγορά καμπανών και εγκατάστασι ενός αγιορειτικού κωδονοστασίου, που πρωί και απόγευμα σημαίνει κατά τον αγιορειτικό τρόπο και δημιουργεί χαρά και στους κατοίκους του νησιού, αλλά και των απέναντι οικισμών της ακτής. Ο π. Σεραφείμ έχει αγιογραφήσει θαυμάσια το εκκλησάκι της οσίας Μαρίας και δέχεται με πολλή αγάπη τους επισκέπτες που είναι πάντοτε λιγοστοί, γιατί δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων στο νησί και η απόστασι του μοναστηριού από το χωριό είναι αρκετά ανηφορική και κουραστική.
Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία της δημιουργίας των τεσσάρων Ορθοδόξων μοναχικών νησίδων στην καθολική Γαλλία. Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης, η ίδρυσίς των δεν απετέλεσε καρπό κάποιας ανθρωπίνης προσπαθείας, αλλά είναι αποτέλεσμα καθαρά της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, που εκ των λίθων εξάγει τέκνα Αβραάμ.
Η χαριτωμένη παρουσία τόσο των πατέρων, όσο και των αδελφών, και η σοβαρότητα στην σκέψι και την συμπεριφορά τους, αλλά και το πρόσχαρο και φιλόξενο πρόσωπο, αποτελούν δόξα και τιμή για την οικουμενική Ορθοδοξία, αφού άλλωστε ως αγιορειτικά Μετόχια, ανήκουν στην δικαιοδοσία του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι ακολουθίες γίνονται βασικά στη γαλλική γλώσσα, με ικανοποιητική προσαρμογή της βυζαντινής μουσικής, αλλά κατά καιρούς τελούνται και στην ελληνική, για να μη ξεχασθή η πνευματική σχέσις με το Άγιον Όρος.
Από την όλη ιστορία των τεσσάρων Μοναστηριών θα μπορούσε άνετα να γραφή ένας ολόκληρος τόμος θαυμαστών ενεργειών του Θεού, που Αυτός έκαμε ο,τι έκαμε. Αλλά η παρουσία και ο ρόλος του σεβαστού γέροντος Πλακίδα ήταν και είναι καταλυτικός. Με την πνευματική του κατάρτισι, την ολοκληρωμένη προσωπικότητά του, την βαθειά παιδεία του, την εξαιρετική γνώσι της ιστορίας του Μοναχισμού, την μεγάλη του απλότητα και σοφία, την καταδεκτικότητα και την προσευχητική του εμπειρία, αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο και το κύριο όργανο στα χέρια του Φιλανθρώπου Κυρίου.
Έτσι, ο επισκέπτης των ευλογημένων αυτών Μοναστηριών, πτωχών ως προς τα υλικά εν κυριολεξία, πλουσίων όμως στα πνευματικά, αισθάνεται βαθειά την παρουσία του Θεού και την σκέπη της Κυρίας Θεοτόκου, που φρόντισε να δημιουργήσει μικρά περιβόλια Της, έξω και πολύ μακρυά από το ευλογημένο Περιβόλι Της, το Άγιον Όρος.—————————————————-
Διευθύνσεις των Μετοχίων της Σιμωνόπετρας στην Γαλλία:Monastère Saint Antoine le Grand
Font de Laval
F 26190 SAINT-LAURENT-EN-ROYANS
Τηλ. 00 33 4 75 47 72 02
Φαξ : 00 33 4 75 47 53 68
———————————
Hiéromoine Séraphim
Fort de la Repentance
ILE DE PORQUEROLLES
F 83 400 HYERES
Tηλ: 00 33 4 94 58 32 12
———————————
Monastère de la Protection de la Mère de Dieu
Mas de Solan
F 30330 LA BASTIDE D’ENGRAS
Τηλ. 00 33 4 66 82 94 25
Φαξ: 00 33 4 66 82 99 08
———————————-
Monastère de la Transfiguration
Neguirat
F. 24120 TERRASSON
Τηλ. και Φαξ: 00 33 5 53 50 23 94

Πρόσφατα Άρθρα

Πολυήμερη ἐκδρομή τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱ.Μ. Καστορίας στήν Κεντρική Εὐρώπη
Εκκλησία της Ελλάδος

Πολυήμερη ἐκδρομή τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱ.Μ. Καστορίας στήν Κεντρική Εὐρώπη

2 Σεπτεμβρίου 2026

Τό ἑξαήμερο 27 Αὐγούστου μέ 1 Σεπτεμβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε ἡ καθιερωμένη πλέον πολυήμερη ἐκδρομή τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως...

Read more
Αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

2 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατάνυξη και πνευματική χαρά εορτάσθηκε την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2026 η αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους και...

Read more
Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης

2 Σεπτεμβρίου 2026

Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Αυγούστου η συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης,...

Read more
Με την ευλογία του Θεού η έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Με την ευλογία του Θεού η έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους, τελέσθηκε ο καθιερωμένος πρωτομηνιάτικος Αγιασμός στα...

Read more
Στην καρδιά της Πίνδου, στη Βάλια Κάλντα, η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους
Εκκλησία της Ελλάδος

Στην καρδιά της Πίνδου, στη Βάλια Κάλντα, η έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
«Με τον Χριστό στην καρδιά, κάθε δοκιμασία ανθίζει»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Με τον Χριστό στην καρδιά, κάθε δοκιμασία ανθίζει»

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026, το πρωί, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος, στα Κανάλια Μεσοπύργου Άρτας, ελειτούργησε ο...

Read more
Εγκαίνια Κέντρου Υγείας Σουφλίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Εγκαίνια Κέντρου Υγείας Σουφλίου

2 Σεπτεμβρίου 2026

Της ακολουθίας του αγιασμού των εγκαινίων του πλήρως αναικαινισμένου Κέντρου Υγείας Σουφλίου προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου...

Read more
Επίσκεψη του πρ. Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ι.Μ. Μεσσηνίας
Συνοπτικός

Σαμαράς on the road – Ενορίες, Mητροπολίτες και… βλέμμα στη δεξιά πολυκατοικία!!

2 Σεπτεμβρίου 2026

Πιο κοντά στη βάση και με σαφές δεξιό πρόσημο φαίνεται πως θέλει να κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς....

Read more
Χειροθεσία Οικονόμου στην ενορία Παντανάσσης Νάξου
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσία Οικονόμου στην ενορία Παντανάσσης Νάξου

2 Σεπτεμβρίου 2026

Με λαμπρότητα πανηγύρισε το διήμερο Κυριακή 30 και Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου...

Read more
Πάτερ, δεν θέλω να εξομολογηθώ, η μητέρα μου, που περιμένει έξω, με έφερε σχεδόν με το ζόρι
Πνευματικές Διδαχές

Ο λογισμός με βασανίζει γέροντα να εγκαταλείψω τον αγώνα

2 Σεπτεμβρίου 2026

Ένας νέος πήγε με βαριά καρδιά στον Πνευματικό του κι εξομολογήθηκε: - Ο λογισμός με βασανίζει, Γέροντα, να εγκαταλείψω τον...

Read more
Μάνα συγνώμη και . . . σ’ ευχαριστώ για όλα!
Πνευματικές Διδαχές

Μάνα συγνώμη και . . . σ’ ευχαριστώ για όλα!

2 Σεπτεμβρίου 2026

Ένας νεαρός άνδρας πήγε να υποβάλλει αίτηση για μια διευθυντική θέση σε μια μεγάλη εταιρεία. Αφού πέρασε την αρχική συνέντευξη...

Read more
Χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία Διακόνου στην Ι. Μ. Κερκύρας

2 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την αρχή της Ινδίκτου, ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Η πρώτη μοναχική κουρά στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Κατωχωρίου Φαρσάλων
Εκκλησία της Ελλάδος

Η πρώτη μοναχική κουρά στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Κατωχωρίου Φαρσάλων

2 Σεπτεμβρίου 2026

 Με ιδιαίτερη πνευματική συγκίνηση τελέσθηκε το βράδυ της Δευτέρας 31 Αυγούστου 2026, παραμονή της ενάρξεως του νέου εκκλησιαστικού έτους, η...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Η εορτή της Ινδίκτου στην Εκκλησία των Σερρών»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Η εορτή της Ινδίκτου στην Εκκλησία των Σερρών»

2 Σεπτεμβρίου 2026

Γενική Σύναξη των εφημερίων της Σερραϊκής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026, στην εκκλησιαστική Κατασκήνωση «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
Ο λαμπρός εορτασμός των Ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Φλωρίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο Νοσοκομείο Φλώρινας για βραχεία νοσηλεία ο Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος

2 Σεπτεμβρίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Γέροντας Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος εισήχθη σήμερα, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026, στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας για βραχεία νοσηλεία....

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους
Αρχή της Ινδίκτου

Eἰς τήν ἁρχήν τῆς Ἰνδίκτου. † Μητροπολίτης Πατρῶν Νικόδημος

1 Σεπτεμβρίου 2026

«Εὐαγγελίσαθαι πτωχοῖς ἀπέσταλκέ με…,κηρῦξαι ἐνιαυτόν Κυρίου δεκτόν». Πόσον παρήγορα καί ἐλπιδοφόρα εἶναι τά λόγια αὐτά τοῦ σημερινοῦ Εὐαγγελίου ! Διά...

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους

† Ἀρχή τῆς Ἰνδίκτου, ἤτοι τοῦ νέου ἔτους

1 Σεπτεμβρίου 2025
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Η Ινδικτιών και η Ορθόδοξος Εκκλησία

1 Σεπτεμβρίου 2025
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

«Αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους»

17 Σεπτεμβρίου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

«Εὐλόγησον τόν στέφανον τοῦ ἐνιαυτοῦ τῆς χρηστότητός σου, Κύριε»

31 Αυγούστου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Τι σημαίνει “Ινδικτιών”

30 Αυγούστου 2019
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

“Η Αρχή της Ινδίκτου” (κατά Λουκά δ΄16-22)

1 Σεπτεμβρίου 2016
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

Eις την A΄, αρχή της Iνδίκτου, ήτοι του νέου έτους.

1 Σεπτεμβρίου 2016
π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

π. Συμεών Κραγιόπουλος: Ομιλία εις την “Αρχήν της Ινδίκτου” (1η Σεπτεμβρίου)

1 Σεπτεμβρίου 2016
Next Post
Ομιλία για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ι.Μ. Βελγίου

Ομιλία για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ι.Μ. Βελγίου

ΨΑΛΜΟΣ ΝΒ’ 52 Ο άφρων

ΨΑΛΜΟΣ ΝΒ’ 52 Ο άφρων

Αξιόλογο Θεολογικό Συνέδριο στην Ι. Μ. Ηλείας

Αξιόλογο Θεολογικό Συνέδριο στην Ι. Μ. Ηλείας

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχου Φθιώτιδος στον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχου Φθιώτιδος στον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο

Εσπέρισε στον Άγιο Κωνσταντίνο Κολωνού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μητροπολίτης Κισάμου

Κισσάμου Αμφιλόχιος: Τελικά: Ποια είναι η «σωστή κατεύθυνση» αυτής της Πατρίδας;

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist