• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 20 Μαρτίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Αγιορείτικα Μετόχια στη Γαλλία – Η επίδραση της Θείας Χάριτος στη Δύση»

15 Μαρτίου 2019
in Αφιερώματα, Προσκυνηματικός Τουρισμός
«Αγιορείτικα Μετόχια στη Γαλλία – Η επίδραση της Θείας Χάριτος στη Δύση»
Share on FacebookShare on Twitter

Η παρουσία Ορθοδόξων Μοναστηριών στην παραδοσιακά Καθολική χώρα της Γαλλίας φαντάζει κάπως παράξενα. Και όμως! Η χάρις του Θεού προκαλεί πάντοτε εκπλήξεις με τις φιλάνθρωπες εκδηλώσεις της, εκεί όπου ο ανθρώπινος παράγων μένει ανενέργητος. Από μόνη της κάνει Ιεραποστολή, για να δείξει, ότι ο Θεός «θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν».
Βέβαια η παρουσία της Ορθοδοξίας στη Γαλλία δεν είναι τόσο νέα, όχι όμως και τόσο παλαιά. Βασικά δύο ταυτόχρονα ιστορικές συγκυρίες, η Ρωσική επανάστασις του 1917 και η μικρασιατική καταστροφή του 1922, ανάγκασαν πολλούς πρόσφυγες Ορθοδόξους να καταφύγουν και στην Γαλλία. Και η μεν ελληνική παρουσία δεν διακρίθηκε για την ιεραποστολική της δραστηριότητα, αφού ο κύριος όγκος των προσφύγων ήσαν απλοί Μικρασιάτες, η ρωσσική όμως ομάδα, οι λεγόμενοι «εμιγκρέδες», αποτελούνταν από μέλη της υψηλής ρωσικής κοινωνίας που οργανώθηκε καλλίτερα εκκλησιαστικά παρά την μεγάλη φτώχεια που επικρατούσε στις τάξεις της. Η ίδρυσις μάλιστα της Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, που στελεχώθηκε με διακεκριμένους καθηγητάς υψηλής πνευματικής παιδείας, συνετέλεσε να προσεγγίσουν και γνωρίσουν την Ορθοδοξία καλόπιστοι Γάλλοι.
Μεταξύ αυτών υπήρξε και ο σιστερσιανός ιερομόναχος από την Μονή Μπελλφονταίν της ΒΔ Γαλλίας π. Πλακίδας Ντεσέϊγ (Deseille), γόνος παλαιάς παραδοσιακής γαλλικής οικογενείας και με λιπαρά εκκλησιαστική και εγκυκλοπαιδική μόρφωσι και σπουδές, ιδίως στην Πατρολογία. Συμβάλλοντας στην θεολογική ανανέωσι στην Καθολική Εκκλησία γύρω στα 1960, προσήγγισε τους καθηγητάς του Αγίου Σεργίου και σταδιακά έφθασε στο σημείο να ανακαλύψει την αληθινή Εκκλησία στην Ορθοδοξία.
Αρχικά με άλλους συμμοναστές του, τον π. Ηλία και τον π. Σεραφείμ, αποχωρίσθηκαν από το μοναστήρι τους και δημιούργησαν μια νέα μοναστική κοινότητα στην Κεντρική Γαλλία, τηρώντας μεν το Ορθόδοξο τυπικό των ακολουθιών, παραμένοντας ωστόσο στην Καθολική Εκκλησία. Αισθανόμενοι ωστόσο ότι το σχήμα αυτό δεν ήταν το σωστό, μετά από συνάντησι με τον Καθηγούμενο της Σιμωνόπετρας Γέροντα Αιμιλιανό και την πνευματική του βοήθεια και συμπαράστασι, οι πρώτοι τρεις πατέρες έγιναν δεκτοί στην Εκκλησία το 1977, με την προοπτική παραμονής τους στο Άγιον Όρος. Κατόπιν πολλής σκέψεως και προσευχής, ο Γέροντας Αιμιλανός έκρινε ότι θα ήτο συμφερώτερο να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο και να ιδρύσουν ένα μοναστήρι στην Γαλλία, όπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν άλλους ομοεθνείς τους, που έψαχναν για την Ορθοδοξία.
Αφού έλαβαν το μοναχικό σχήμα και την χειροτονία τους στο Άγιον Όρος εγκαταστάθηκαν μετά από πολλές περιπέτειες στην ΝΔ Γαλλία, στις υπώρειες των Γαλλικών Άλπεων σε μία ειδυλλιακή κοιλάδα, πλην όμως με υποτυπώδεις συνθήκες διαβιώσεως, αφού μετεσκεύασαν μόνοι τους ένα παλαιό εγκαταλελειμμένο μύλο και ίδρυσαν το πρώτο εκκλησάκι του Μεγάλου Αντωνίου και την πρώτη μοναστική κοινότητα με επί κεφαλής τον Γέροντα Πλακίδα.
Αμέσως η παρουσία τους έγινε ευρύτατα γνωστή και προσείλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Παράλληλα ενδιαφέρθηκαν και καθολικές μοναχές, οι οποίες θέλησαν να μεταστραφούν στην Ορθοδοξία. Έτσι σε ένα ερειπωμένο σπίτι σε λίγο καιρό συγκεντρώθηκαν επτά αδελφές. Εκεί οι αντίξοοες συνθήκες και οικονομικές δυσχέρειες τους δυσκόλευσαν, και γι’ αυτό μετά από χρόνια, με την υπόδειξι του Γέροντος Αιμιλιανού, βρήκαν και αγόρασαν μία εγκαταλελειμμένη αγροτική φάρμα, 220 χιλιόμετρα νοτιότερα, κοντά στην γνωστή πόλι της Αβινιόν (Avignon), όπου και μεταφέρθηκαν.
Εκεί ίδρυσαν το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου και τακτοποίησαν τον ναό τους μέσα σε μια παλιά κάβα κρασιού. Αλλά και εδώ η κατάστασις των κτιρίων απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια και πολλά χρήματα, που δεν υπήρχαν, για να δημιουργηθούν οι στοιχειώδεις συνθήκες παραμονής. Ωστόσο, μέσα από μια σειρά θαυμαστών επεμβάσεων του Θεού, οι αδελφές έγιναν πολύ αγαπητές στην περιοχή και σήμερα πλέον συντελούν στην γνωριμία και προσέλευσι στην Ορθοδοξία πολλών ενδιαφερομένων Γάλλων. Ήδη αριθμούν περί τις 17 μοναχές, από επτά διαφορετικές χώρες. Η ηγουμένη, Γερόντισσα Υπατία, είναι Κυπρία, με σπουδές στην Γαλλία. Τα κύρια διακονήματα, από τα οποία συντηρούνται οι αδελφές, είναι η αμπελουργία και η βιολογική οινοποιΐα, αφού όλη η περιοχή είναι ανέκαθεν κατ’ εξοχήν αμπελουργική.
Οι ακολουθίες τελούνται σύμφωνα με το αγιορειτικό τυπικό, προσελκύοντας αρκετούς επισκέπτες που διψούν για τις πηγές της αληθείας. Οι μοναχές διακονούν με μεγάλη αφοσίωση στην μοναχική τους κλήση και με εκκλησιαστικό φρόνημα μεταδίδουν την μαρτυρία μιας παραδοσιακής μοναχικής βιοτής στα ίχνη των Πατέρων της ερήμου και μιας ειρηνικής συμβίωσης με το φυσικό περιβάλλον, εν προσευχή και παραθέσει της ζωής των στην πρόνοια του Θεού. Τον καιρό αυτόν προγραμματίζεται η ανέγερσις του Καθολικού για τις λατρευτικές ανάγκες των αδελφών, αλλά και των προσκυνητών.
Συγχρόνως, όταν οι Πατέρες είχαν αναχωρήσει από το Άγιον Όρος το 1978, ο π. Ηλίας, μέλος της πρώτης ομάδος των μεταστραφέντων στην Ορθοδοξία, ίδρυσε στην κεντρική Γαλλία, ένα γυναικείο μοναστήρι, της Μεταμορφώσεως, για νέες που ήθελαν να ασπασθούν την ισάγγελη μοναχική ζωή, σε παλαιά αγροτική φάρμα, κοντά στην πόλι Μπριβ (Brive). Εκεί ασκούνται τώρα έξι αδελφές, όλες Γαλλίδες, που συντηρούνται από κτηνοτροφικές εργασίες και δέχονται καθημερινά αρκετούς που αναζητούν την αλήθεια της Ορθοδοξίας. Γύρω τους έχει δημιουργηθεί μια ζωντανή Ορθόδοξη κοινότητα και είναι πολύ συγκινητικές οι στιγμές της θείας λατρείας, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι πιστοί με πρώτα τα μικρά παιδιά, που δίνουν ένα χαρούμενο τόνο στις ακολουθίες. Και στα τρία Μοναστήρια, οι πιστοί μετά την Θεία Λειτουργία παρακάθονται στην κοινή τράπεζα και συμμετέχουν στις πνευματικές συνάξεις που κάνουν οι πατέρες και οι αδελφές. Έτσι δημιουργείται μια πολύ ευλογημένη οικογενειακή ατμόσφαιρα, που θα την ζηλεύαμε πράγματι οι Έλληνες.
Στο Μετόχι του Αγίου Αντωνίου, εν τω μεταξύ, η αύξησις των νέων Ορθοδόξων πιστών, έδειξε την ανάγκη ανέγερσης μεγαλυτέρου ναού. Ο π. Πλακίδας κατάφερε με πολλές θυσίες να κτίση ένα θαυμάσιο ναό σε βυζαντινό ρυθμό, αφιερωμένο στην μνήμη του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου, που έχει αγιογραφηθεί από ένα ζευγάρι ευλαβών Ρώσσων αγιογράφων και αποτελεί πόλο έλξεως, αλλά και κατηχήσεως, σοβαρού αριθμού επισκεπτών, αφού θεωρείται πλέον ως ένα από τα αξιοθέατα της πανέμορφης περιοχής του Βερκόρ (Vercors).
Στη συνέχεια, στο νησάκι Πορκερόλλ (Porquerolles), όπου έζησαν στον Ε´ αιώνα οι πρώτοι μοναχοί της Γαλλίας, που ακολουθούσαν την παράδοσι της ερήμου της Αιγύπτου, μεταφερμένη από τον άγιο Κασσιανό, και το οποίο ανήκει στο εθνικό πάρκο ενός συνόλου τριών άλλων νησιών, δημιουργήθηκε απρόοπτα μια τέταρτη μοναχική εστία. Απέναντι από την νότια γαλλική ακτή, κοντά στην Μασσαλία και την Υέρ (Hyères), υπήρχε στην κορυφή του νησιού ένα παλιό φρούριο, οκτώ ορόφων, από τα τέσσερα που διαθέτει το νησί, καθ’ ολοκληρία χωμένο στην γη και επονομαζόμενο της Μετανοίας, αφού είναι από παλαιά κτισμένο από Γάλλους καταδίκους.
Οι κρατικές γαλλικές αρχές, μετά από τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, παραχώρησαν στον π. Πλακίδα την άδεια ιδρύσεως νέου μοναστηριού, της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, κατ’ εξοχήν προτύπου της μετανοίας, όπου εγκαταστάθηκε ως ησυχαστής ο φιλέρημος και χρυσοχέρης π. Σεραφείμ. Με μόνη την προσωπική του εργασία έχει αλλάξει την μορφή του φρουρίου και η υποδειγματική ασκητική του ζωή στην καρδιά της τουριστικής και εκκοσμικευμένης αυτής περιοχής, προκάλεσε την εκτίμησι και τον θαυμασμό των ντόπιων νησιωτών, αλλά και των αρχών, που ιδιαιτέρως τον αγαπούν και τον βοηθούν, όπως στην αγορά καμπανών και εγκατάστασι ενός αγιορειτικού κωδονοστασίου, που πρωί και απόγευμα σημαίνει κατά τον αγιορειτικό τρόπο και δημιουργεί χαρά και στους κατοίκους του νησιού, αλλά και των απέναντι οικισμών της ακτής. Ο π. Σεραφείμ έχει αγιογραφήσει θαυμάσια το εκκλησάκι της οσίας Μαρίας και δέχεται με πολλή αγάπη τους επισκέπτες που είναι πάντοτε λιγοστοί, γιατί δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων στο νησί και η απόστασι του μοναστηριού από το χωριό είναι αρκετά ανηφορική και κουραστική.
Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία της δημιουργίας των τεσσάρων Ορθοδόξων μοναχικών νησίδων στην καθολική Γαλλία. Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης, η ίδρυσίς των δεν απετέλεσε καρπό κάποιας ανθρωπίνης προσπαθείας, αλλά είναι αποτέλεσμα καθαρά της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, που εκ των λίθων εξάγει τέκνα Αβραάμ.
Η χαριτωμένη παρουσία τόσο των πατέρων, όσο και των αδελφών, και η σοβαρότητα στην σκέψι και την συμπεριφορά τους, αλλά και το πρόσχαρο και φιλόξενο πρόσωπο, αποτελούν δόξα και τιμή για την οικουμενική Ορθοδοξία, αφού άλλωστε ως αγιορειτικά Μετόχια, ανήκουν στην δικαιοδοσία του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι ακολουθίες γίνονται βασικά στη γαλλική γλώσσα, με ικανοποιητική προσαρμογή της βυζαντινής μουσικής, αλλά κατά καιρούς τελούνται και στην ελληνική, για να μη ξεχασθή η πνευματική σχέσις με το Άγιον Όρος.
Από την όλη ιστορία των τεσσάρων Μοναστηριών θα μπορούσε άνετα να γραφή ένας ολόκληρος τόμος θαυμαστών ενεργειών του Θεού, που Αυτός έκαμε ο,τι έκαμε. Αλλά η παρουσία και ο ρόλος του σεβαστού γέροντος Πλακίδα ήταν και είναι καταλυτικός. Με την πνευματική του κατάρτισι, την ολοκληρωμένη προσωπικότητά του, την βαθειά παιδεία του, την εξαιρετική γνώσι της ιστορίας του Μοναχισμού, την μεγάλη του απλότητα και σοφία, την καταδεκτικότητα και την προσευχητική του εμπειρία, αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο και το κύριο όργανο στα χέρια του Φιλανθρώπου Κυρίου.
Έτσι, ο επισκέπτης των ευλογημένων αυτών Μοναστηριών, πτωχών ως προς τα υλικά εν κυριολεξία, πλουσίων όμως στα πνευματικά, αισθάνεται βαθειά την παρουσία του Θεού και την σκέπη της Κυρίας Θεοτόκου, που φρόντισε να δημιουργήσει μικρά περιβόλια Της, έξω και πολύ μακρυά από το ευλογημένο Περιβόλι Της, το Άγιον Όρος.—————————————————-
Διευθύνσεις των Μετοχίων της Σιμωνόπετρας στην Γαλλία:Monastère Saint Antoine le Grand
Font de Laval
F 26190 SAINT-LAURENT-EN-ROYANS
Τηλ. 00 33 4 75 47 72 02
Φαξ : 00 33 4 75 47 53 68
———————————
Hiéromoine Séraphim
Fort de la Repentance
ILE DE PORQUEROLLES
F 83 400 HYERES
Tηλ: 00 33 4 94 58 32 12
———————————
Monastère de la Protection de la Mère de Dieu
Mas de Solan
F 30330 LA BASTIDE D’ENGRAS
Τηλ. 00 33 4 66 82 94 25
Φαξ: 00 33 4 66 82 99 08
———————————-
Monastère de la Transfiguration
Neguirat
F. 24120 TERRASSON
Τηλ. και Φαξ: 00 33 5 53 50 23 94

Πρόσφατα Άρθρα

Η βεβαίωση της ελπίδας μας
Πνευματικές Διδαχές

«Χαίρε, αρχηγέ νοητής αναπλάσεως» – Δ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

20 Μαρτίου 2026

Η λέξη ανάπλαση ως έννοια, προσδοκία και ιδανικό καθώς και η επίτευξή της απασχόλησε την ανθρωπότητα από την αρχή του...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Μετά τον Θεόν, η αγάπη του λαού μας στηρίζει και πολλαπλασιάζει τα έργα της Εκκλησίας»
Πνευματικές Διδαχές

«Χαίρε, χρωτός του εμού θεραπεία· χαίρε, ψυχής της εμής σωτηρία»

20 Μαρτίου 2026

«Χαίρε, χρωτός του εμού θεραπεία· χαίρε, ψυχής της εμής σωτηρία» (Χαίρε Παναγία, που είσαι η θεραπεία του σώματός μου και...

Read more
Ο Μητρ. Θεσσαλιώτιδος στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητρ. Θεσσαλιώτιδος στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων

19 Μαρτίου 2026

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026, επισκέφθηκε τη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Μουζακίου, όπου πραγματοποίησε διδακτικές...

Read more
Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΔΑΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ – ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΠΡΟΒΑΤΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΔΑΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ – ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΠΡΟΒΑΤΑ

19 Μαρτίου 2026

Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, προέστη στην ι. ακολουθία των προηγιασμένων τιμίων...

Read more
«Το Άγιον Όρος στον καμβά» των μαθητριών του Κωνσταντίνου Ξενόπουλου
Ελλάδα Κόσμος

«Το Άγιον Όρος στον καμβά» των μαθητριών του Κωνσταντίνου Ξενόπουλου

19 Μαρτίου 2026

Η τέχνη της αγιογραφίας, η παράδοση, καθώς και η ζωντανή σχέση δασκάλου - μαθητών, που εμπνέει και μεταδίδει το μήνυμα...

Read more
Στάση με νόημα…. Ο Τσίπρας στην Αλεξανδρούπολη δείχνει τη στρατηγική του!!!!
Συνοπτικός

Στάση με νόημα…. Ο Τσίπρας στην Αλεξανδρούπολη δείχνει τη στρατηγική του!!!!

19 Μαρτίου 2026

Στην Αλεξανδρούπολη δεν πήγε μόνο για την «Ιθάκη» ο Αλέξης Τσίπρας.... Πριν ανέβει στο βήμα πέρασε και από το Επισκοπείο,...

Read more
Μαθητές συμμετείχαν στις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες σε Αρμένιο και Λάρισα
Εκκλησία της Ελλάδος

Μαθητές συμμετείχαν στις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες σε Αρμένιο και Λάρισα

19 Μαρτίου 2026

Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αρμενίου,...

Read more
Χειροθεσία Αναγνώστη και έπαινοι σε πολύτεκνους ιερείς στην Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος
Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροθεσία Αναγνώστη και έπαινοι σε πολύτεκνους ιερείς στην Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος

19 Μαρτίου 2026

Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2026, στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, τελέσθηκε Αρχιερατική Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου...

Read more
Η Ακολουθία της Παννυχίδος στην Πρέβεζα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ακολουθία της Παννυχίδος στην Πρέβεζα

19 Μαρτίου 2026

Ἡ Ἱερά Ἀκολουθία τῆς Παννυχίδος τελέστηκε τό ἑσπέρας τῆς Δευτέρας 16 Μαρτίου 2026 στόν κατάμεστο Ἱερό Ναό Ἁγίων Κωνσταντίνου καί...

Read more
Η Ιεραποστολή στο επίκεντρο των Ιερατικών Συνάξεων σε Νάξο και Πάρο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ιεραποστολή στο επίκεντρο των Ιερατικών Συνάξεων σε Νάξο και Πάρο

19 Μαρτίου 2026

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν Ιερατικές Συνάξεις στη Νάξο και στην Πάρο, το Σάββατο 14 και τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2026 αντιστοίχως,...

Read more
«Η Θεία Χάρις είναι ο σκοπός της ζωής μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η Θεία Χάρις είναι ο σκοπός της ζωής μας»

19 Μαρτίου 2026

Την Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων για τα Στελέχη Κατηχήσεως και Κατασκηνώσεων της τοπικής μας Εκκλησίας τέλεσε χθες Τετάρτη 18...

Read more
Γενναιόδωρη προσφορά επισιτιστικής βοήθειας
Εκκλησία της Ελλάδος

Γενναιόδωρη προσφορά επισιτιστικής βοήθειας

19 Μαρτίου 2026

Tην Πέμπτη, 19η του μηνός Μαρτίου ε.έ., παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, συμβάλοντας στη στήριξη...

Read more
Μια επίσκεψη γεμάτη χαρά…. Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος δίπλα στα παιδιά!!!
Εκκλησία της Ελλάδος

Μια επίσκεψη γεμάτη χαρά…. Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος δίπλα στα παιδιά!!!

19 Μαρτίου 2026

Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο της ΔΕΗ στην ...

Read more
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος για το βαθύτερο νόημα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος για το βαθύτερο νόημα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

19 Μαρτίου 2026

Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος τέλεσε την ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων...

Read more
Τό ψηφιδωτό τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς
Εκκλησία της Ελλάδος

Τό ψηφιδωτό τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς

19 Μαρτίου 2026

Τήν Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2026, πραγματοποιήθηκε, στό Πνευματικό Κέντρο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως στήν Ναύπακτο, ἡ μηνιαία Ἱερατική Σύναξη τῶν Κληρικῶν...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!
Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

«Πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ»

13 Απριλίου 2024

Ιεροδιακόνου Ραφαήλ Μισιαούλη   Ο Κύριος, ο οποίος καλείται στην ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε να θεραπεύσει έναν δαιμονιζόμενο νέο, πρωτίστως...

Θέλει Δουλειά πολλή…

«Ω γενεά που παραμένεις άπιστη και διεστραμμένη, ενώ είδες τόσα θαύματα!

13 Απριλίου 2024
Από την Ζωοποίηση του Ανθρώπου απο τον Δαρβινισμό και τον Μαρξισμό στην Θέωση του απο τον Χριστιανισμό

Στην κλίμακα των αρετών προηγείται η υπακοή στις Ευαγγελικές εντολές και έπονται οι υπόλοιπες

13 Απριλίου 2024
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Κυριακή Δ’ Νηστειών – Η θεραπεία του σεληνιαζομένου νέου

13 Απριλίου 2024
Μὴν ἀμελοῦμε τὴ μετάνοια καὶ ἐξομολόγησι

Περί αληθινής μετανοίας

13 Απριλίου 2024
Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

13 Απριλίου 2024
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το κήρυγμα της Κυριακής Δ΄ Νηστειών

10 Απριλίου 2021
Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

«Ποιος είναι η ελπίδα σου;»

4 Απριλίου 2020
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Πιστεύω, Κύριε, βοήθα με στὴν ἀπιστία μου

26 Μαρτίου 2020
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Τὰ κλήματα τοῦ θανάτου

6 Απριλίου 2019
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Παιδιόθεν

3 Απριλίου 2020
Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ

Ἄγκυραν ἔχομεν τῆς ψυχῆς ἀσφαλῆ τε καὶ βεβαίαν

6 Απριλίου 2019
Τα όνειρα και οι Άγγελοι στην Κλίμακα του Ιωάννου

Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος για την Καταλαλιά

6 Απριλίου 2019
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Πίστη, νηστεία, προσευχή

6 Απριλίου 2019
Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ

Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ

4 Απριλίου 2019
Το μήνυμα του δαιμονιζομένου νέου

Το μήνυμα του δαιμονιζομένου νέου

17 Μαρτίου 2018

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ Δ’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

17 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακας).

17 Μαρτίου 2015

Άγιος Ιωάννης συγγραφέας της Κλίμακος

17 Μαρτίου 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΣΙΝΑΪΤΗΣ – Δ’ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

17 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ( Μάρκ. Θ΄ 17-31 ) Γράφει ὁ πατήρ Ἰωήλ Κωνστάνταρος

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ – Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

17 Μαρτίου 2015

Κυριακή Δ’ Νηστειών

17 Μαρτίου 2015

Δ’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ: ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ

17 Μαρτίου 2015

Δ’ Κυριακὴ τῶν Νηστειῶν – Ἰωάννου της Κλίμακος

16 Νοεμβρίου 2023

Δ’ Κυριακή των Νηστειών «Ει δύνασαι πιστεύσαι»

17 Μαρτίου 2015

Εποικοδομητικοί σχολιασμοί για ταπείνωση σε ομιλία του Γέροντός μου Δ Νηστειών, 2002

17 Μαρτίου 2015

Η Θεία Λειτουργία,η ομολογία τής πίστεως καί τό κήρυγμα Δ’ Νηστειών 18.3.2007

17 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Ἰωάννου τῆς Κλίμακος) εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβιών και Κοζάνης

16 Νοεμβρίου 2023

Το κήρυγμα της Κυριακής:Εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατά τῷ πιστεύοντι. Του Αρχιμανδρίτου Παϊσίου Λαρεντζάκη, εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post
Ομιλία για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ι.Μ. Βελγίου

Ομιλία για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ι.Μ. Βελγίου

ΨΑΛΜΟΣ ΝΒ’ 52 Ο άφρων

ΨΑΛΜΟΣ ΝΒ’ 52 Ο άφρων

Αξιόλογο Θεολογικό Συνέδριο στην Ι. Μ. Ηλείας

Αξιόλογο Θεολογικό Συνέδριο στην Ι. Μ. Ηλείας

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχου Φθιώτιδος στον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχου Φθιώτιδος στον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο

Εσπέρισε στον Άγιο Κωνσταντίνο Κολωνού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μητροπολίτης Κισάμου

Κισσάμου Αμφιλόχιος: Τελικά: Ποια είναι η «σωστή κατεύθυνση» αυτής της Πατρίδας;

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist