του Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ

Η αγάπη είναι μια έννοια αλλά και ένα βίωμα που έχει φθαρεί και παραμορφωθεί  στη ζωή μας και στην κοινωνία μας. Παρά τον ευτελισμό της από τον άνθρωπο είναι η ζωή του Θεού κατά τον αποκαλυπτικό λόγο «Ο Θεός αγάπη εστί». Από τον Θεό διδασκόμαστε πώς να αγαπάμε.

Η αγάπη είναι ένα θαυμάσιο και θείο αγαθό. Οσο δίνουμε απ’ αυτό, τόσο περισσότερο μας μένει.

Βαθμοί της αγάπης

Η ζωή του χριστιανού, πρέπει να είναι μια ζωή αγάπης. Γι’ αυτό ο θεόπνευστος λόγος του Θεού παραγγέλλει:

α’. Μένετε εν αγάπη

Ο Κύριος προέτρεψε τους μαθητές Του να παραμείνουν πιστοί στην αγάπη Του, να μην αμφιβάλλουν ότι τους αγαπά, παρά τον πειρασμό και την ταλαιπωρία του Πάθους Του.

«Οπως με αγάπησε ο Πατέρας, έτσι σας αγάπησα κι εγώ· μείνετε πιστοί στην αγάπη μου» (Ιωάννου ιε’ 9).

Επειδή η αγάπη είναι ευρίπιστο αγαθό που οι πειρασμοί και οι δοκιμασίες της ζωής το απειλούν, το κλονίζουν, το εξαφανίζουν και χάνεται, οφείλουμε να διατηρούμε την αγάπη, να συνεχίζουμε να αγαπάμε, εφ’ όσον κατά τον απόστολο Παύλο «η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει» (Α’ Προς Κορινθίους ιγ’ 8).

β’. Περισσεύετε εν αγάπη

Ο απόστολος Παύλος προτρέπει και εύχεται στους Θεσσαλονικείς, ο Κύριος να αυξήσει την αγάπη μεταξύ τους, ώστε να γίνει μεγαλύτερη από την αγάπη τη δική του γι’ αυτούς:

«Κι ο Κύριος ας κάνει να αυξάνει όλο και περισσότερο η αγάπη μεταξύ σας και προς όλους, και να γίνει τόσο μεγάλη, όση είναι η δική μας αγάπη για σας» (Α’ Θεσσαλονικείς γ’ 12).

Οι εγωισμοί και οι ιδιοτέλειες μαραίνουν την αγάπη αντί να την αυξάνουν και να την μεγαλώνουν, γι’ αυτό οφείλουμε να συντηρούμε την αγάπη μας και να καλλιεργούμε ευκαιρίες, ώστε να την αυξάνουμε καθημερινά.

γ’. Περιπατείτε εν αγάπη

Ο απόστολος Παύλος επίσης συνιστά στους πιστούς να συμπεριφέρονται με αγάπη έχοντας ως πρότυπο τον Κύριο Ιησού Χριστό, που από αγάπη θυσιάστηκε για τους ανθρώπους. Η χριστιανική αγάπη εκδηλώνεται και μετριέται με τη θυσία. Αν αγαπάς λίγο, λίγα θυσιάζεις. Αν αγαπάς πολύ, πολλά θυσιάζεις. Αν ουδέν θυσιάζεις, δεν αγαπάς. Αν όλα τα θυσιάζεις έχεις τέλεια αγάπη: «Να συμπεριφέρεστε με αγάπη κατά το πρότυπο του Χριστού, που μας αγάπησε κι έδωσε τη ζωή του για μας ως προσφορά και θυσία, που τη δέχεται ευχάριστα ο Θεός» (Προς Εφεσίους ε’ 2).

Ο Θεός δέχεται τις θυσίες μας που γίνονται από αγάπη ως ευωδιαστή προσφορά ανώτερη από θυσία «μόσχου νέου» (Ψαλμού ξη’ [ξθ’] 68, 32).

δ’. Ανυπόκριτοι εν αγάπη

Κατά τον απόστολο Παύλο η ανυπόκριτη αγάπη είναι χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του Χριστιανού. Ο Χριστιανός δεν προσποιείται την αγάπη. Η υποκριτική αγάπη είναι κίβδηλη και εύκολα και γρήγορα αποδεικνύεται ότι δεν έχει ούτε αξία ούτε διάρκεια: «Συστήνουμε τους εαυτούς μας με την εντιμότητα, τη γνώση της αλήθειας, την ανεκτικότητα, την καλοσύνη, τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, την ανυπόκριτη αγάπη» (Β’ Κορινθίους στ’ 6).

Εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.