• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Αιτωλοακαρνανίας Δαμασκηνός: «Να συνδέσουμε την παράδοση με το παρόν και το παρελθόν με το μέλλον»

in Εκκλησία της Ελλάδος
10 Σεπτεμβρίου 2026
byPoimin.gr Team
Αιτωλοακαρνανίας Δαμασκηνός: «Να συνδέσουμε την παράδοση με το παρόν και το παρελθόν με το μέλλον»
Share on FacebookShare on Twitter

«Η σημερινή συνάντησή μας έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση του έργου και του προγραμματισμού του Ιδρύματος Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός», καθώς ξεκινά ένας ακόμη δημιουργικός κύκλος των εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών του δράσεων» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους των Μ.Μ.Ε., σχετικά με την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς και τις προγραμματισμένες δράσεις των τμημάτων του Ιδρύματος Πολιτισμού της τοπικής μας Εκκλησίας.

Συνεχίζοντας επεσήμανε επίσης ότι «η σημερινή παρουσίαση δεν επιθυμούμε να περιοριστεί σε μία απλή παράθεση δραστηριοτήτων, τμημάτων, μαθημάτων ή εκδηλώσεων, αλλά να αποτελέσει μία ευκαιρία να παρουσιάσουμε την αντίληψη που βρίσκεται πίσω από αυτή την προσπάθεια, το όραμα που υπηρετεί το Ίδρυμα και κυρίως την πεποίθησή μας, ότι ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δρόμους μέσα από τους οποίους μπορούμε να επενδύσουμε στον άνθρωπο και στο μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας».

Στη συνέντευξη που έλαβε χώρα στο νέο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγρινίου, το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2026 συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν σχετικά με την έναρξη του νέου εκπαιδευτικού έτους ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Χρήστος Ζήσης και Εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος Πολιτισμού.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Δαμασκηνός κατά την έναρξη ανέφερε τα εξής: «Σας καλωσορίζω, με ιδιαίτερη χαρά, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας, καθώς και για το διαχρονικό ενδιαφέρον με το οποίο παρακολουθείτε και προβάλλετε το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ειδικότερα τις πρωτοβουλίες εκείνες που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, την παιδεία, την κοινωνική προσφορά, την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Η σημερινή συνάντησή μας έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση του έργου και του προγραμματισμού του Ιδρύματος Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός», καθώς ξεκινά ένας ακόμη δημιουργικός κύκλος των εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών του δράσεων, όμως θα ήθελα εξαρχής να διευκρινίσω ότι δεν επιθυμούμε η σημερινή παρουσίαση να περιοριστεί σε μία απλή παράθεση δραστηριοτήτων, τμημάτων, μαθημάτων ή εκδηλώσεων, αλλά να αποτελέσει μία ευκαιρία να παρουσιάσουμε την αντίληψη που βρίσκεται πίσω από αυτή την προσπάθεια, το όραμα που υπηρετεί το Ίδρυμα και κυρίως την πεποίθησή μας ότι ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δρόμους μέσα από τους οποίους μπορούμε να επενδύσουμε στον άνθρωπο και στο μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας».

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έχοντας βαθιά συναίσθηση της ιστορικής και πνευματικής ευθύνης που έχει απέναντι στον τόπο, επιδιώκει να βρίσκεται σε διαρκή και δημιουργικό διάλογο με τις εξελίξεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες που υπηρετούν τον άνθρωπο και την κοινωνία σε πολλαπλά επίπεδα. Άλλωστε, η Εκκλησία, διαχρονικά, υπήρξε και παραμένει ζωντανός φορέας παιδείας, γραμμάτων, τέχνης, μουσικής, παράδοσης και πολιτισμού, όχι ως μία παράλληλη προς την κοινωνία δύναμη, αλλά ως ένας ζωντανός οργανισμός που συμπορεύεται με τον άνθρωπο, αφουγκράζεται τις ανάγκες του και αναζητά τρόπους ώστε να του προσφέρει δημιουργικές διεξόδους, ιδιαίτερα σε μία εποχή κατά την οποία η νέα γενιά έχει ανάγκη από ουσιαστικά ερεθίσματα, από χώρους δημιουργίας και συνεργασίας και από ευκαιρίες να ανακαλύψει τις δικές της δυνατότητες.

Μέσα σε αυτή ακριβώς τη λογική δημιουργήθηκε το Ίδρυμα Πολιτισμού «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός», με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί μία πολυτέλεια, ούτε μία δραστηριότητα που αφορά μόνο λίγους ανθρώπους με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές αναζητήσεις, αλλά αποτελεί στοιχείο της ίδιας της παιδείας του ανθρώπου, αποτελεί τρόπο έκφρασης, επικοινωνίας και συνύπαρξης, αποτελεί έναν δρόμο μέσα από τον οποίο το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται, ο νέος να δημιουργεί, ο ενήλικας να συνεχίζει να μαθαίνει και ολόκληρη η κοινωνία να συναντά ξανά τις ρίζες, την ιστορία και την ταυτότητά της.

Στα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Ιδρύματος κάναμε τα πρώτα σημαντικά βήματα για την οικοδόμηση αυτής της προσπάθειας και, κοιτάζοντας σήμερα την πορεία που διανύσαμε, αισθανόμαστε βαθιά ικανοποίηση όχι μόνο για τον αριθμό και την ποικιλία των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ένας ζωντανός πυρήνας ανθρώπων οι οποίοι συμμετέχουν, μαθαίνουν, συνεργάζονται και παράγουν πολιτισμό, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι υπάρχει στην περιοχή μας μία σημαντική δυναμική, υπάρχει αγάπη για τη μουσική, την παράδοση, το θέατρο και την τέχνη και, κυρίως, υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθούν χώροι στους οποίους αυτή η αγάπη μπορεί να εκφραστεί και να εξελιχθεί.

Και πίσω από κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες υπάρχει για εμάς μία βαθύτερη παιδαγωγική και κοινωνική σημασία, διότι δεν μας ενδιαφέρει μόνο να μάθει ένας μαθητής να τραγουδά σωστά, να παίζει ένα μουσικό όργανο, να χορεύει έναν παραδοσιακό χορό ή να συμμετέχει σε μία θεατρική παράσταση, αλλά μας ενδιαφέρει μέσα από αυτή τη διαδικασία να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να μάθει να συνεργάζεται με τους άλλους, να σέβεται την προσπάθεια του διπλανού του, να αντιλαμβάνεται την αξία της συλλογικότητας και να βιώνει τη χαρά που γεννιέται όταν πολλές διαφορετικές προσωπικότητες και διαφορετικές ικανότητες ενώνονται για να δημιουργήσουν κάτι κοινό και όμορφο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε ιδιαίτερα στη δημιουργία συνόλων, ομάδων και συλλογικών δράσεων, διότι θεωρούμε ότι ο πολιτισμός στην ουσιαστική του διάσταση δεν είναι μία ατομική υπόθεση, αλλά ένας χώρος συνάντησης ανθρώπων, ένας χώρος στον οποίο η διαφορετικότητα δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά πλούτο και στον οποίο ο καθένας μπορεί να προσφέρει αυτό που διαθέτει, ώστε όλοι μαζί να οδηγηθούν σε ένα αποτέλεσμα που κανείς μόνος του δεν θα μπορούσε να επιτύχει.

Ιδιαίτερη θέση στην έως τώρα πορεία του Ιδρύματος έχουν οι μουσικές και καλλιτεχνικές παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο κοινό, οι συνεργασίες με αξιόλογους καλλιτέχνες και μουσικούς, οι συναυλίες, οι θεατρικές δράσεις και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, μέσα από τις οποίες επιδιώξαμε να δείξουμε ότι η Αιτωλοακαρνανία δεν είναι ένας τόπος που απλώς διατηρεί μία σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, αλλά είναι ένας τόπος που μπορεί να παράγει σύγχρονο πολιτιστικό έργο, να δημιουργεί, να συνεργάζεται και να συνομιλεί με τον ευρύτερο πολιτιστικό χώρο της πατρίδας μας.

Σημαντικός σταθμός αυτής της πορείας υπήρξαν και οι δράσεις που συνδέθηκαν με τη μεγάλη επέτειο των διακοσίων ετών από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, μία επέτειο που για τον τόπο μας δεν αποτελεί απλώς μία ημερομηνία στο ιστορικό ημερολόγιο, αλλά αποτελεί μία ζωντανή μνήμη και μία διαρκή υπενθύμιση της δύναμης, της πίστης, της ελευθερίας και της αυτοθυσίας ανθρώπων που έγραψαν με τη ζωή τους μία από τις συγκλονιστικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το μεγάλο στοίχημα που έχουμε θέσει για το Ίδρυμα Πολιτισμού: να μπορέσουμε να συνδέσουμε την παράδοση με το παρόν και το παρελθόν με το μέλλον, χωρίς να εγκλωβίσουμε την παράδοση σε μία μουσειακή αντίληψη και χωρίς να θεωρήσουμε ότι για να είμαστε σύγχρονοι πρέπει να ξεχάσουμε τις ρίζες μας.

Πιστεύουμε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να είναι απολύτως σύγχρονος και ταυτόχρονα να γνωρίζει και να αγαπά την παράδοσή του, ότι ένας νέος μπορεί να χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης εποχής και παράλληλα να γνωρίζει τη βυζαντινή μουσική, τους παραδοσιακούς χορούς, την τοπική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του, διότι η γνώση των ριζών μας δεν μας κρατά πίσω, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρούμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη επίγνωση του ποιοι είμαστε.

Με αυτή τη φιλοσοφία σχεδιάσαμε και τη νέα διδακτική και πολιτιστική χρονιά.

Η νέα περίοδος δεν αποτελεί απλώς μία επανάληψη των όσων ήδη έγιναν, αλλά μία προσπάθεια να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των δύο προηγούμενων ετών, να διορθώσουμε αδυναμίες, να ενισχύσουμε όσα απέδειξαν ότι έχουν δυναμική και να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες για ακόμη περισσότερους ανθρώπους, διευρύνοντας τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία του Ιδρύματος στην πολιτιστική ζωή της Αιτωλοακαρνανίας.

Θέλουμε το Ίδρυμα να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια, να ανοίξει ακόμη περισσότερο τις πόρτες του στην κοινωνία, να συνεργαστεί με περισσότερους ανθρώπους και φορείς, να δημιουργήσει νέες παραγωγές και να δώσει στα τμήματά του τη δυνατότητα να παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους όχι μόνο μέσα στις αίθουσες όπου διδάσκονται, αλλά σε χώρους όπου ο πολιτισμός μπορεί να συναντήσει το ευρύτερο κοινό.

Θέλουμε παράλληλα να ενισχύσουμε την παρουσία των νέων ανθρώπων, διότι θεωρώ ότι αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες ευθύνες μας, όχι μόνο ως Εκκλησία αλλά ως κοινωνία συνολικά. Τα παιδιά μας χρειάζονται πρότυπα, χρειάζονται δημιουργικές διεξόδους, χρειάζονται χώρους στους οποίους θα μπορούν να εκφράσουν τις ευαισθησίες και τα ταλέντα τους, να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους και να αισθανθούν ότι ανήκουν σε μία κοινότητα που τους στηρίζει και τους εμπιστεύεται.

Για τον λόγο αυτό, το Ίδρυμα Πολιτισμού θέλουμε να είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, προηγούμενη εμπειρία ή καλλιτεχνικές γνώσεις, ένας χώρος όπου κάποιος μπορεί να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με μία τέχνη και να ανακαλύψει μέσα από αυτή μία νέα πλευρά του εαυτού του.

Σε μία εποχή κατά την οποία πολλές φορές κυριαρχούν η απομόνωση, η βιασύνη, η υπερβολική προσήλωση στην εικόνα και στην ατομική προβολή, είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε χώρους όπου οι άνθρωποι θα συναντιούνται πραγματικά, θα συνεργάζονται, θα ακούν ο ένας τον άλλον και θα δημιουργούν μαζί.

Αυτόν τον χώρο θέλουμε να αποτελέσει το Ίδρυμα Πολιτισμού.

Έναν χώρο όπου η μουσική θα ενώνει, το θέατρο θα προβληματίζει, ο χορός θα διατηρεί ζωντανή την παράδοση, η τέχνη θα ανοίγει νέους δρόμους έκφρασης και η ιστορία θα αποκτά ξανά φωνή μέσα από τη δημιουργία.

Θέλω στο σημείο αυτό να εκφράσω τις θερμές και ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή, προς τους εκπαιδευτικούς, τους μουσικούς, τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες, τους υπευθύνους των τμημάτων, τους ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά και πολλές φορές αθόρυβα για την προετοιμασία κάθε δράσης, αλλά και προς όλους τους ανθρώπους που προσφέρουν χρόνο, γνώση, ιδέες και αγάπη σε αυτή την προσπάθεια.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς και τις οικογένειες που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις δομές και στις δράσεις του Ιδρύματος, διότι κάθε φορά που ένας γονέας επιλέγει να οδηγήσει το παιδί του στη μουσική, στο θέατρο, στον χορό ή σε μία άλλη πολιτιστική δραστηριότητα, στην πραγματικότητα επενδύει σε κάτι πολύ σημαντικότερο από μία απλή εξωσχολική απασχόληση· επενδύει στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, στη δημιουργικότητα και στην κοινωνική του ανάπτυξη.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους μαθητές και τους συμμετέχοντες, μικρούς και μεγάλους, διότι χωρίς τη δική τους παρουσία κανένα πρόγραμμα, κανένα τμήμα και καμία πολιτιστική δράση δεν θα μπορούσε να αποκτήσει ζωή.

Και ασφαλώς, ως Μητροπολίτης και ως πνευματικός πατέρας αυτής της τοπικής Εκκλησίας, αισθάνομαι ιδιαίτερη ευθύνη αλλά και χαρά βλέποντας ότι μέσα από το Ίδρυμα Πολιτισμού δημιουργείται ένας ακόμη χώρος στον οποίο η Εκκλησία μπορεί να συναντήσει την κοινωνία όχι μόνο μέσα από τον λόγο, αλλά μέσα από τη δημιουργία, την τέχνη, τη μουσική και την κοινή προσπάθεια.

Θέλω, λοιπόν, να καλέσω όλους τους ανθρώπους της Αιτωλοακαρνανίας να γνωρίσουν το Ίδρυμα Πολιτισμού, να ενημερωθούν για τις δράσεις του, να επισκεφθούν τα τμήματά του και, κυρίως, να αισθανθούν ότι αυτός ο χώρος τους ανήκει, διότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι υπόθεση λίγων, αλλά αποτελεί κοινό αγαθό και κοινή ευθύνη.

Και  ιδιαίτερα να απευθυνθώ στους νέους μας, λέγοντάς τους ότι η παράδοση δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβούνται, ούτε κάτι που πρέπει να θεωρούν ξεπερασμένο, αλλά μία ζωντανή κληρονομιά που μπορούν να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να ανανεώσουν μέσα από τη δική τους δημιουργικότητα, γιατί κάθε γενιά έχει το δικό της χρέος απέναντι σε όσα παρέλαβε, όχι απλώς να τα διατηρήσει όπως τα βρήκε, αλλά να τα κατανοήσει, να τα εμπλουτίσει και να τα παραδώσει στις επόμενες γενιές ακόμη πιο ζωντανά.

Αυτό είναι το όραμά μας για το Ίδρυμα Πολιτισμού «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός».

Να δημιουργήσουμε έναν θεσμό με διάρκεια και συνέχεια, έναν θεσμό που θα υπηρετεί τον πολιτισμό όχι ευκαιριακά αλλά συστηματικά, έναν χώρο όπου θα συναντώνται η παράδοση και η σύγχρονη δημιουργία, η ιστορία και το μέλλον, η παιδεία και η τέχνη, οι μεγαλύτεροι και οι νεότεροι, ένας χώρος που θα μπορεί να παράγει πολιτιστικό έργο και ταυτόχρονα να καλλιεργεί ανθρώπους.

Τα δύο πρώτα χρόνια αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία χτίζουμε.

Η νέα χρονιά αποτελεί ένα ακόμη βήμα.

Και το επόμενο διάστημα θέλουμε να είναι ακόμη πιο δημιουργικό, ακόμη πιο ανοιχτό, ακόμη πιο εξωστρεφές και ακόμη πιο κοντά στην κοινωνία.

Με τη βοήθεια του Θεού, με τη συνεργασία των ανθρώπων που υπηρετούν το Ίδρυμα, με τη στήριξη των οικογενειών και με τη συμμετοχή των παιδιών, των νέων και όλων των συμπολιτών μας, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και να δημιουργήσουμε κάτι που θα έχει πραγματική αξία και διάρκεια για τον τόπο μας.

Διότι τελικά, όταν μιλούμε για πολιτισμό, δεν μιλούμε μόνο για μουσική, για θέατρο, για χορό, για τέχνη ή για εκδηλώσεις.

Μιλούμε για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Μιλούμε για τη μνήμη του, για την ταυτότητά του, για τη δημιουργικότητά του, για την ανάγκη του να επικοινωνεί και να ανήκει σε μία κοινότητα.

Και αυτόν τον άνθρωπο θέλουμε να υπηρετήσουμε.

Με σεβασμό στην παράδοση, με αγάπη για τον τόπο μας, με εμπιστοσύνη στη νέα γενιά και με πίστη ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις δημιουργίας και ενότητας της κοινωνίας μας.

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα, για το ενδιαφέρον σας και για τη συμβολή σας στην προβολή του πολιτιστικού έργου που πραγματοποιείται στην Αιτωλοακαρνανία.

Σας καλώ να συνεχίσετε να βρίσκεστε κοντά μας, να παρακολουθείτε τις δράσεις του Ιδρύματος, να τις παρουσιάζετε στην κοινωνία και να γίνετε και εσείς κοινωνοί αυτής της προσπάθειας.

Γιατί ο πολιτισμός χρειάζεται ανθρώπους που δημιουργούν, αλλά χρειάζεται και ανθρώπους που μεταφέρουν αυτή τη δημιουργία στην κοινωνία.

Και οι άνθρωποι των Μέσων Ενημέρωσης έχετε σε αυτή την προσπάθεια έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς και εύχομαι η νέα πολιτιστική και διδακτική χρονιά να είναι μία χρονιά δημιουργίας, συνεργασίας, προόδου και ουσιαστικής προσφοράς στον τόπο και στους ανθρώπους του».

Ο Καλλιτεχνικό Διευθυντής του Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζήσης, κατά την δική του τοποθέτηση ανέφερε τα ακόλουθα: «Κατά τη νέα διδακτική και πολιτιστική χρονιά, το Ίδρυμα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας συνεχίζει και διευρύνει ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα δράσεων, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, νέους και ενήλικες και έχει ως βασικό του στόχο να προσφέρει ουσιαστικές ευκαιρίες μάθησης, δημιουργικής έκφρασης και συμμετοχής στον πολιτισμό.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν οι Χορωδίες Ενηλίκων, καθώς και η Παιδική και Νεανική Χορωδία, μέσα από τις οποίες καλλιεργείται η μουσική παιδεία, η φωνητική έκφραση και η αγάπη για το τραγούδι, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσεται το πνεύμα της συνεργασίας και της συλλογικότητας, καθώς η χορωδία αποτελεί κατεξοχήν έναν χώρο στον οποίο ο καθένας προσφέρει τη δική του φωνή για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι λειτουργούν Θεατρικές Ομάδες για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου, να καλλιεργήσουν τη φαντασία και την εκφραστικότητά τους, να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να μάθουν μέσα από τη θεατρική πράξη την αξία της συνεργασίας, της πειθαρχίας και της επικοινωνίας. Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα έχουν και τα τμήματα Παραδοσιακών Χορών, στα οποία παιδιά και ενήλικες έρχονται σε επαφή με τον πλούτο της ελληνικής χορευτικής παράδοσης, γνωρίζοντας χορούς, έθιμα, μουσικές και στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού από διαφορετικές περιοχές της πατρίδας μας, ώστε η παράδοση να μην παραμένει μία απλή γνώση του παρελθόντος, αλλά να γίνεται προσωπικό βίωμα και ζωντανή εμπειρία.

Στο Μεσολόγγι συνεχίζεται επίσης η λειτουργία του Τμήματος Αγιογραφίας, μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες γνωρίζουν την ιδιαίτερη τεχνική και αισθητική της ορθόδοξης αγιογραφικής παράδοσης και έρχονται σε επαφή με έναν χώρο όπου η τέχνη συναντά την πνευματικότητα και την ιστορική μας κληρονομιά.

Παράλληλα, το Τμήμα Χειροποίητων Δημιουργιών προσφέρει έναν δημιουργικό χώρο όπου η φαντασία και η προσωπική έκφραση μετατρέπονται σε χειροποίητες κατασκευές, καλλιεργώντας τη λεπτομέρεια, την υπομονή και τη χαρά της δημιουργίας, ενώ το Τμήμα Φιλαναγνωσίας επιδιώκει να καλλιεργήσει από μικρή ηλικία τη σχέση των παιδιών και των νέων με το βιβλίο και τη λογοτεχνία, δημιουργώντας μέσα από την ανάγνωση έναν χώρο φαντασίας, διαλόγου, γνώσης και προβληματισμού.

Και επειδή θεωρούμε ότι ο πολιτισμός οφείλει πάντοτε να εξελίσσεται, να ανανεώνεται και να αναζητά νέους τρόπους επικοινωνίας με τη νέα γενιά, από τη φετινή χρονιά εντάσσεται στο πρόγραμμα του Ιδρύματος και το Κουκλοθέατρο, μία ιδιαίτερα αγαπητή μορφή θεατρικής και παιδαγωγικής έκφρασης, μέσα από την οποία τα παιδιά θα μπορούν να ταξιδεύουν στον κόσμο της αφήγησης, της φαντασίας και του παιχνιδιού, να γνωρίζουν χαρακτήρες και ιστορίες, αλλά και να συμμετέχουν δημιουργικά στη διαδικασία της θεατρικής έκφρασης.

Με αυτόν τον τρόπο, το Ίδρυμα Πολιτισμού επιδιώκει να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον πολιτιστικής παιδείας, όπου η μουσική, το θέατρο, ο χορός, η αγιογραφία, το βιβλίο, οι χειροποίητες δημιουργίες και πλέον το κουκλοθέατρο συναντώνται κάτω από μία κοινή φιλοσοφία: να δώσουμε σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την ηλικία του, τη δυνατότητα να ανακαλύψει τη δημιουργικότητά του, να καλλιεργήσει τα χαρίσματά του, να γνωρίσει την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτόχρονα να αισθανθεί ότι ο πολιτισμός είναι ένας ζωντανός χώρος στον οποίο μπορεί ο ίδιος να συμμετέχει και να δημιουργεί.

Ιδιαίτερη θέση στο έργο και στη μέχρι σήμερα πορεία του Ιδρύματος Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός» κατέχει η Χορωδία Ενηλίκων, ένα τμήμα το οποίο από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του αγκαλιάστηκε θερμά από την τοπική κοινωνία και εξελίχθηκε σε έναν ζωντανό και δημιουργικό πυρήνα μουσικής έκφρασης, συνεργασίας και πολιτισμού.

Η δημιουργία της Χορωδίας Ενηλίκων εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία του Ιδρύματος, που δεν είναι άλλη από το να δημιουργήσει χώρους στους οποίους ο άνθρωπος, ανεξάρτητα από την ηλικία, τις προηγούμενες μουσικές του γνώσεις ή την επαγγελματική του ιδιότητα, θα μπορεί να συναντήσει την τέχνη, να καλλιεργήσει τις δυνατότητές του και κυρίως να γίνει μέλος μιας δημιουργικής κοινότητας. Για εμάς, η χορωδία δεν είναι απλώς ένα μουσικό σύνολο. Είναι ένας χώρος συνάντησης ανθρώπων, ένας χώρος επικοινωνίας, συνεργασίας και δημιουργίας, όπου πολλές διαφορετικές φωνές ενώνονται και αποκτούν έναν κοινό ήχο, ένα κοινό συναίσθημα και έναν κοινό σκοπό.

Στα δύο χρόνια της λειτουργίας της, η Χορωδία Ενηλίκων έχει διανύσει μια ιδιαίτερα σημαντική πορεία. Μέσα από τις συστηματικές πρόβες, την εκπαίδευση, τη μουσική καλλιέργεια και τη συμμετοχή σε σημαντικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές διοργανώσεις, τα μέλη της είχαν την ευκαιρία να εξελίξουν τις φωνητικές τους δυνατότητες, να γνωρίσουν ένα ευρύ φάσμα ελληνικού μουσικού ρεπερτορίου και ταυτόχρονα να συμμετάσχουν ενεργά στη δημόσια πολιτιστική ζωή της περιοχής μας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Χορωδία δεν περιορίστηκε σε μια εσωτερική εκπαιδευτική λειτουργία, αλλά από την πρώτη περίοδο της παρουσίας της απέκτησε εξωστρέφεια και συμμετείχε σε μεγάλες μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπράττοντας με καταξιωμένους ερμηνευτές και μουσικούς και συμμετέχοντας σε παραγωγές με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές απαιτήσεις. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, τα μέλη της Χορωδίας βρέθηκαν πάνω σε σημαντικές σκηνές, δίπλα σε ανθρώπους που έχουν διαγράψει τη δική τους ξεχωριστή πορεία στο ελληνικό τραγούδι και στη μουσική, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες και ζώντας στιγμές που αποτελούν σημαντικό σταθμό για την καλλιτεχνική τους διαδρομή.

Παράλληλα, η Χορωδία Ενηλίκων έχει συμμετάσχει στις μεγάλες επετειακές και πολιτιστικές δράσεις που οργανώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη και το Ίδρυμα Πολιτισμού, συμβάλλοντας με τη δική της φωνή στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, της μουσικής μας παράδοσης και του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο κατά την οποία η Αιτωλοακαρνανία τιμά τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, η μουσική αποκτά έναν ακόμη βαθύτερο συμβολισμό, καθώς γίνεται ένας τρόπος να αφηγηθούμε την ιστορία, να τιμήσουμε τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν και να μεταφέρουμε τη μνήμη από τη μία γενιά στην άλλη.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια δημιουργήθηκε, πάνω απ’ όλα, μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική και πιστεύουν στη δύναμη της συλλογικής δημιουργίας. Γιατί η χορωδία είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς πολλές διαφορετικές φωνές μπορούν να γίνουν μία. Κάθε μέλος προσφέρει το δικό του ηχόχρωμα, τη δική του προσωπικότητα και τη δική του προσπάθεια, όμως στο τέλος αυτό που ακούγεται είναι ένα ενιαίο μουσικό αποτέλεσμα. Και αυτή η διαδικασία έχει μια βαθιά παιδαγωγική και κοινωνική αξία, γιατί μαθαίνει στον άνθρωπο να ακούει τον διπλανό του, να συνεργάζεται, να πειθαρχεί, να σέβεται και ταυτόχρονα να προσφέρει.

Η μέχρι σήμερα πορεία της Χορωδίας Ενηλίκων μάς γεμίζει ιδιαίτερη χαρά και μας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνέχεια. Στόχος μας δεν είναι απλώς να διατηρήσουμε όσα δημιουργήθηκαν αυτά τα δύο χρόνια, αλλά να τα διευρύνουμε, να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες, να συμμετάσχουμε σε ακόμη μεγαλύτερες καλλιτεχνικές παραγωγές και να δώσουμε στα μέλη της Χορωδίας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Αυτά τα δύο πρώτα χρόνια ήταν μόνο η αρχή. Η Χορωδία Ενηλίκων συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση, με νέους στόχους, νέες συνεργασίες και νέες καλλιτεχνικές προκλήσεις, έχοντας πάντοτε ως οδηγό την αγάπη για τη μουσική και ως βασική πεποίθηση ότι ο πολιτισμός γίνεται πραγματικά ζωντανός όταν δημιουργείται από ανθρώπους και επιστρέφει στους ανθρώπους».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως σχετικά με την λειτουργία, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Ιδρύματος Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως, στις οποίες δόθηκαν οι κατάλληλες απαντήσεις.

Το Ίδρυμα Πολιτισμού «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός θα συνεχίσει να αποτελεί ύψιστο έργο ποιμαντικής και πνευματικής μέριμνας σε συνεργασία με την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς, βρίσκοντας ανταπόκριση σε ανθρώπους που έχει καλλιεργήσει η καλλιτεχνική δράση και η ενίσχυση των ανθρώπινων δεσμών.

Καταξιωμένοι εκπαιδευτικοί στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα θα διδάξουν και εφέτος παιδιά, εφήβους και ενήλικες: θέατρο, χορωδία, παραδοσιακούς χορούς, φιλαναγνωσία, εικαστικά, ζωγραφική, κουκλοθέατρο,  χειροποίητες δημιουργίες, αγιογραφία, μουσικοκινητική καθώς και δημιουργικό εργαστήρι για ΑμεΑ, τόσο στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου όσο και στο Αγρίνιο.

Προσεχώς θα ανακοινωθεί ολόκληρο το ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του Ιδρύματος για το εκπαιδευτικό έτος 2026-2027.

Φωτογραφίες 

Πρόσφατα Άρθρα

«Κάνω τον σταυρό μου πριν βγω στην πίστα» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Γιώργου Μαζωνάκη
Ελλάδα Κόσμος

«Κάνω τον σταυρό μου πριν βγω στην πίστα» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Γιώργου Μαζωνάκη

10 Σεπτεμβρίου 2026

«Πιστεύω πάρα πολύ στον Θεό… και συνήθως πριν βγω στην πίστα, κάνω τον σταύρο μου.» Λόγια του Γιώργου Μαζωνάκη σε...

Read more
Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΙΣΚΕ στους Μητροπολίτες Σερρών, Σιδηροκάστρου και Δράμας
Εκκλησία της Ελλάδος

Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΙΣΚΕ στους Μητροπολίτες Σερρών, Σιδηροκάστρου και Δράμας

10 Σεπτεμβρίου 2026

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) ανακοινώνει ότι ο Πρόεδρος, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής, και ο Αντιπρόεδρος, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης, πραγματοποίησαν...

Read more
Πανηγυρική Αγρυπνία στη Μονή Φιλοθέου για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρική Αγρυπνία στη Μονή Φιλοθέου για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

10 Σεπτεμβρίου 2026

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου (24 Αυγούστου κατά το Παλαιό Ημερολόγιο) η Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους πανηγύρισε με την προσήκουσα...

Read more
Αιτωλοακαρνανίας Δαμασκηνός: «Να συνδέσουμε την παράδοση με το παρόν και το παρελθόν με το μέλλον»
Εκκλησία της Ελλάδος

Αιτωλοακαρνανίας Δαμασκηνός: «Να συνδέσουμε την παράδοση με το παρόν και το παρελθόν με το μέλλον»

10 Σεπτεμβρίου 2026

«Η σημερινή συνάντησή μας έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση του έργου και του προγραμματισμού του Ιδρύματος Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

10 Σεπτεμβρίου 2026

Το 24ο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ξεκίνησε τις εργασίες του με σύναξη των...

Read more
Αγία Πουλχερία: H ευσεβής Αυγούστα του Βυζαντίου {10 Σεπτεμβρίου}
Πνευματικές Διδαχές

Αγία Πουλχερία: H ευσεβής Αυγούστα του Βυζαντίου {10 Σεπτεμβρίου}

10 Σεπτεμβρίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Ανάμεσα στη χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας υπάρχουν και πολλοί βασιλείς, αυτοκράτορες και...

Read more
H εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Αγιοπηγή
Εκκλησία της Ελλάδος

H εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Αγιοπηγή

8 Σεπτεμβρίου 2026

  Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος...

Read more
Η καρδιά του Έβρου κτύπησε στη Μονή Δαδιάς
Εκκλησία της Ελλάδος

Η καρδιά του Έβρου κτύπησε στη Μονή Δαδιάς

8 Σεπτεμβρίου 2026

Υπό την κραταιά σκέπη της Παναγίας μας προσφεύγουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου οι ακρίτες του Έβρου, η οποία ως...

Read more
Με λαμπρότητα η πανήγυρις  της Παναγίας «Γιάτρισσας» στο Λουτράκι
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα η πανήγυρις της Παναγίας «Γιάτρισσας» στο Λουτράκι

8 Σεπτεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών πιστών εορτάσθηκε η μεγάλη πανήγυρις του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου...

Read more
Πανηγυρικός εορτασμός του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιωτίσσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανηγυρικός εορτασμός του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιωτίσσης

8 Σεπτεμβρίου 2026

Με την παρουσία Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Σερβίας και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε κατά...

Read more
Κερκύρας Νεκτάριος: «Η Παναγία μάς ανοίγει δρόμους ελευθερίας και αντίστασης»
Εκκλησία της Ελλάδος

Κερκύρας Νεκτάριος: «Η Παναγία μάς ανοίγει δρόμους ελευθερίας και αντίστασης»

8 Σεπτεμβρίου 2026

Την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2026, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει το Γενέθλιον της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου,...

Read more
Ευλαβικό προσκύνημα στις ρίζες
Εκκλησία της Ελλάδος

Ευλαβικό προσκύνημα στις ρίζες

8 Σεπτεμβρίου 2026

Στην γενέτειρα γη των κατά σάρκα γονέων του, Αποστόλου και Αικατερίνης, στην ηρωοτόκο και ελατοσκέπαστη κώμη Πανουργιά, την ομώνυμο πατρίδα...

Read more
Πάνδημος εορτασμός στην Ι. Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Αντινίτσης
Εκκλησία της Ελλάδος

Πάνδημος εορτασμός στην Ι. Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Αντινίτσης

8 Σεπτεμβρίου 2026

Στην ιστορική και αιματοβαμμένη Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών...

Read more
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης Αναβρυτής
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης Αναβρυτής

8 Σεπτεμβρίου 2026

Κατά την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Αναβρυτής, που αποτελεί...

Read more
Λαμπρός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Παναγίας Γιάτρισσας Κοκκινόραχης
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Παναγίας Γιάτρισσας Κοκκινόραχης

8 Σεπτεμβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα η Ενορία Κοκκινόραχης εόρτασε το Γενέθλιο της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Γιάτρισσας, που βρίσκεται σ’ ένα...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου
Κηρύγματα

Οι γάμοι – Κυριακής ΙΔ’ Ματθαίου

2 Ιανουαρίου 2021

Τοῦ Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ «ὡμοιώθη ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν ἀνθρώπω βασιλεῖ,  ὅστις ἐποίησε γάμους τῷ υἱῶ αὐτοῦ» (Ματθ.22,2) Καὶ ἡ σημερινὴ...

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου

Κεκλημένοι όλοι για τον θείο γάμο

2 Σεπτεμβρίου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το μήνυμα της ΙΔ’ Κυριακής Ματθαίου

3 Σεπτεμβρίου 2018
Next Post
Πανηγυρική Αγρυπνία στη Μονή Φιλοθέου για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Πανηγυρική Αγρυπνία στη Μονή Φιλοθέου για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΙΣΚΕ στους Μητροπολίτες Σερρών, Σιδηροκάστρου και Δράμας

Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΙΣΚΕ στους Μητροπολίτες Σερρών, Σιδηροκάστρου και Δράμας

«Κάνω τον σταυρό μου πριν βγω στην πίστα» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Γιώργου Μαζωνάκη

«Κάνω τον σταυρό μου πριν βγω στην πίστα» – Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Γιώργου Μαζωνάκη

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist