• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

«Νεκτάριον αρετής φίλον γνήσιον»

11 Νοεμβρίου 2022
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
«Νεκτάριον αρετής φίλον γνήσιον»
Share on FacebookShare on Twitter

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το διήμερο 8 & 9 Νοεμβρίου η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου του Θαυματουργού, του και Ιεροκήρυκος χρηματίσαντος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ιερούργησε σε Λοκρίδα και Λαμία κομίζοντας σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου προς ευλογία και ενίσχυση των πιστών, το οποίο κατέχει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ως ατίμητο πνευματικό θησαυρό.

    Ο κ. Συμεών, το απόγευμα της εορτής χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου του Ιδρύματος «Πανελλήνιος Ένωσις Ορθοδόξων Χριστιανών Παναγία Φανερωμένη» στην παραλία Λιβανατών.

     Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Νεκταρίου και χαρακτηριστικά σημείωσε:

     «Οι Άγιοι δεν είναι ιδεολογήματα. Οι Άγιοι δεν είναι πλάσματα της φαντασίας των ανθρώπων, αλλά είναι βιωμένες εμπειρικές σχέσεις, γι’ αυτό και βλέπουμε ότι ο κάθε χριστιανός, ασχέτως του βαθμού με τον οποίο μετέχει στη μυστηριακή εκκλησιαστική ζωή της Εκκλησίας μας, παρατηρούμε και βλέπουμε ότι έχει ιδιαίτερο σύνδεσμο με κάποιον Άγιο.

      Αυτό που ιδιαίτερα μας ενθουσιάζει με τον Άγιο Νεκτάριο – και νομίζω ότι το έχουμε όλοι ανάγκη στη ζωή μας – είναι το γεγονός ότι ο άγιος ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από χριστιανούς, προσέξτε δεν ταλαιπωρήθηκε από μη χριστιανούς, δεν ταλαιπωρήθηκε από ανθρώπους που εμείς εύκολα θα ονομάσουμε άθεους, θα ονομάσουμε κοσμικούς, θα τους ονομάσουμε  ασεβείς ή με χίλια δυό άλλα κοσμητικά επίθετα που εύκολα αρέσκονται οι άνθρωποι να βάζουν, γιατί είμαστε στην εποχή της ταμπέλας δυστυχώς, αλλά από ανθρώπους όπως λέμε του «συναφιού» του, από δεσποτάδες, από παπάδες, από δήθεν ευσεβείς, από επιτρόπους, από ανθρώπους «της Εκκλησίας». Αυτοί συκοφάντησαν τον Άγιο Νεκτάριο, αυτοί τον εξεδίωξαν και αυτοί τον έβαλαν σε τόσες πολλές περιπέτειες στη ζωή του, ώστε να ζήσει την απόλυτη περιφρόνηση, την απόλυτη απόρριψη και την απόλυτη δυσκολία.

      Πολλές φορές όμως  ένα γεγονός που μας δοκιμάζει και μας πονά μπορεί να φαίνεται ότι μας κλείνει κάποιες πόρτες, αλλά μπορεί να μας ανοίγει και κάποιες άλλες.

     Γι’ αυτό πρέπει στη ζωή μας πάντοτε να έχουμε τη δύναμη να δοξάζουμε τον Θεό και να βλέπουμε τα πράγματα πάντοτε με την θετική τους πλευρά. Δεν είναι βέβαιο ότι κάθε εμπόδιο είναι μια ταφόπλακα για τα μελλοντικά σχέδιά μας, αλλά αντίθετα μπορεί να είναι ένας ουρανός που να ανοίγεται μπροστά μας. Και πολλές φορές το πέρασμα από μια κατάσταση σε μια καλύτερη κατάσταση μπορεί να περνάει μέσα από οδυνηρή δοκιμασία, μπορεί να περνάει μέσα από πόνο, μπορεί να περνάει μέσα από θλίψη, μπορεί να περνάει και μέσα από εγκατάλειψη, μέσα από περιπέτεια.  Αλλά, νομίζω ότι όλοι έχουμε την εμπειρία ότι τα ωραιότερα χρώματα το ουράνιο τόξο τα έχει, όταν έχει προηγηθεί πολύ μεγάλη καταιγίδα και μεγάλη αντάρα. Γι’ αυτό λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι και να μάθουμε να διαχειριζόμαστε κρίσεις. Νομίζω ότι η εποχή μας όσο ποτέ άλλοτε και σε κάθε επίπεδο, είναι μια εποχή η οποία μας καλεί να μάθουμε να διαχειριζόμαστε κρίσεις. Και το διακύβευμα και για αυτούς ιδιαίτερα, για όλους εμάς δηλαδή που ασχολούμαστε και με ευρύτερες υποθέσεις, με τα λεγόμενα «κοινά», αυτό που αναδεικνύει έναν πραγματικό ηγέτη μέσα στην κοινωνία είναι η δυνατότητα να διαχειρίζεται με νηφαλιότητα κρίσεις. Κρίσεις, δοκιμασίες και δυσκολίες.

     Ο Άγιος Νεκτάριος κατ’ εξοχήν είναι ένα πρόσωπο, το οποίο απέδειξε ότι οι κρίσεις, τα χτυπήματα, οι δοκιμασίες και οι πειρασμοί, αφενός μεν τον έκαναν πιο δυνατό, αφετέρου δεν του έδεσαν ούτε τα χέρια ούτε τα πόδια ούτε την καρδιά, αλλά άνοιξαν τους ορίζοντες σε άλλες κατευθύνσεις και σε άλλες δυνατότητες.

     Ποτέ μα ποτέ ένα κακό δεν θεραπεύεται με ένα άλλο κακό. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε πολύ καλά στη ζωή μας. Και καμία αυτοδικία δε μπορεί να αντικαταστήσει τη δικαιοσύνη, τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τη δυνατότητα μέσα από τη παιδεία και τη χειραφέτηση να προχωρούμε σε καλύτερες καταστάσεις και καλύτερες συνθήκες. Δηλαδή μέσα από τη μετάνοια. Αυτή είναι η απάντηση στο πρόβλημα του ανθρώπου. Μετάνοια».

       Κατά την επιστροφή του για την πόλη της Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος προσεκύνησε και στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στο Ασπρονέρι, το οποίο ευρίσκεται στην Π.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας και το οποίο καθημερινά αποτελεί μία στάση προσευχής και ξεκούρασης για πολλούς ταξιδιώτες.

          Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στη Νεάπολη Λαμίας.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις αρετές τις οποίες κοσμούσαν τον Άγιο Νεκτάριο και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Εορτάζουμε τον Άγιο Νεκτάριο και μάλιστα έναν Άγιο, ο οποίος ανήκει στη χορεία των Φθιωτών Αγίων καθώς χρημάτισε Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεώς μας σε δύσκολα χρόνια της ζωής του, όταν ήρθε διωγμένος στην Ελλάδα από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, συκοφαντημένος, όταν εξαιτίας της συκοφαντίας των ανθρώπων δεν γινόταν δεκτός πουθενά και βρέθηκε για λίγο καιρό και στην όμορφη περιοχή μας και είχαμε αυτή την τεράστια ευλογία στη ζωή της ιστορίας της πόλεως και της Μητροπόλεως μας να έχει διακονήσει αυτόν τον τόπο και να έχει σπείρει και εδώ τον λόγο του Θεού ο Άγιος Νεκτάριος.

      Καθώς ψέλνουμε το απολυτίκιο του Αγίου Νεκταρίου, θα ήθελα ιδιαίτερα να μας μείνει μέσα στην καρδιά μας μια φράση, μια πρόταση, η οποία χαρακτηρίζει τον Άγιο Νεκτάριο αλλά καλείται να χαρακτηρίσει και τη ζωή όλων μας. Τον ονομάζει ο Ιερός Υμνογράφος «αρετής φίλον γνήσιον». Προσέξτε οι λέξεις έχουν μεγάλη σημασία.

      «Αρετής φίλον γνήσιον». Είναι μεγάλο πράγμα να είναι κανείς φίλος της αρετής. Είναι μεγάλο πράγμα να διερωτηθεί κανείς, σε τι πράγμα είναι φίλος στη ζωή του. Είμαστε φίλοι της αρετής ή είμαστε φίλοι της κακίας; Είμαστε φίλοι της καλοσύνης, της αγαθοσύνης, της συγχωρητικότητας; Είμαστε φίλοι του καλού λογισμού, του καλού λόγου; Είμαστε φίλοι των καλών έργων ή είμαστε φίλοι του ατομισμού, φίλοι της κατακρίσεως, φίλοι του κουτσομπολιού, της περιέργειας, φίλοι της ζήλιας, του φθόνου; Πού είναι η καρδιά μας, ποια φιλία έχει διαλέξει; Έχει διαλέξει τη φιλία της αρετής ή μήπως απέχει από αυτή τη φιλία;

        Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα και να μην μας απασχολεί, τι λένε οι άλλοι για εμάς. Είναι καιρός κάποτε να αποφασίσουμε να μιλήσουμε εμείς για τον εαυτό μας στον εαυτό μας. Να δούμε πραγματικά τον εαυτό μας, να τον δούμε με ειλικρίνεια και με τιμιότητα, γιατί δεν είναι βέβαιο ότι αν οι άλλοι έχουν καλή γνώμη για μας ότι αυτό μας ωφελεί, ίσα ίσα αυτό μπορεί και να μας αποπροσανατολίζει, αυτό μπορεί και να μας δημιουργεί έναν εφησυχασμό ότι είμαστε μια χαρά.

        Είναι ωραίο σε αυτή τη ζωή να ζούμε με αυταπάτες και να μην έχουμε τη δύναμη να δούμε την αλήθεια; Γι’ αυτό το ζητούμενο δεν είναι πως μας βλέπουν οι άλλοι. Είναι να έχουμε τη δύναμη εμείς να δούμε τον εαυτό μας πραγματικά όπως είναι. Να μιλήσουμε εμείς πραγματικά με τον εαυτό μας, να τον «κοσκινίζουμε» στην κυριολεξία, να τον ανακρίνουμε, να τον εξετάσουμε, να δούμε πώς στεκόμαστε μέσα στη ζωή, πώς στεκόμαστε απέναντι στις διάφορες προκλήσεις, πώς τοποθετούμαστε μέσα στα ερωτήματα που έρχονται μπροστά μας, ποιες αποφάσεις παίρνουμε και ποιες επιλογές κάνουμε.

        Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας, συνοδευόμενος από τον Ελλογιμώτατο Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και υπεύθυνο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, όπου και εκόμισε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, Προστάτου της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, προς ευλογία και ενίσχυση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των μαθητριών του Σχολείου.

       Στον Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού της Εκκλησιαστικής Σχολής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε δέηση υπέρ του διδακτικού και μαθητικού δυναμικού του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας πλαισούμενος από τον Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Εστίας και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζο.

        Ακολούθως, οι μαθητές και οι μαθήτριες στην αίθουσα τελετών του Σχολείου παρουσίασαν ένα εορταστικό πρόγραμμα προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου, αποδίδοντας ύμνους από το Θεοτοκάριο του Αγίου Νεκταρίου και τραγούδια, υπό την Διεύθυνση του υπευθύνου καθηγητή Μουσικής και Πρωτοψάλτη κ. Αναργύρου Βλάχου.

      Μετά από ένα σύντομο video, το οποίο προβλήθηκε στην οθόνη του προντζέκτορα για την ζωή του Αγίου, μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν μαθητικές εργασίες, με θέματα από την ζωή και την δράση του Αγίου Νεκταρίου, από τα χρόνια που υπηρέτησε στην Φθιώτιδα ως Ιεροκήρυξ, υπό την καθοδήγηση του υπευθύνου καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Μουστάκα.

      Τα θέματα των εργασιών ήταν τα εξής: «Η πορεία του Αγίου Νεκταρίου από την Εύβοια στην Φθιωτική γη», «Η παραμονή του Αγίου Νεκταρίου στην Φθιώτιδα», «Η προσφορά του Αγίου Νεκταρίου στην Φθιώτιδα», «Το συγγραφικό έργο του Αγίου Νεκταρίου» και «Ο Άγιος Νεκτάριος και το Οικολογικό πρόβλημα».

      Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας ευχαρίστησε εγκαρδίως για μία ακόμη φορά εκ μέρους της εκπαιδευτικής οικογένειας του σχολείου, ο Ελλογιμώτατος Διευθυντής κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πατρική και ουσιαστική αγάπη και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου αδιαλείπτως προς τα παιδιά και τις ανάγκες τους και την συνεχή του μέριμνα για την πρόοδο του ιστορικού σχολείου.

       Την εορτή χαιρέτισαν με θερμά λόγια οι τα πρώτα φέροντες της Περιφερειακής Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος, οι οποίοι και αναφέρθηκαν με θερμά λόγια για το Σχολείο και την προσφορά του στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως  Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ο Συντονιστής του ΠΕ.ΚΕ.Σ. Στερεάς Ελλάδος κ. Χρίστος Μαρκαντώνης, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου Θεολόγων του ΠΕ.ΚΕ.Σ. κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, καθώς και ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας.

       Ο Σεβασμιώτατος στην πατρική του προσλαλιά προς τους μαθητές και τις μαθήτριες αναφέρθηκε σε μία από τις μεγάλες αρετές του Αγίου Νεκταρίου, αυτή της υπομονής και της ανεξικακίας, με το οποίο τον αναδεικνύει και μέσα από την διακονία του στην εκπαίδευση ως εκπαιδευτικό πρότυπο και πρότυπο παιδείας.

       «Ο Άγιος Νεκτάριος παιδιά μου σε όλες τις δυσκολίες που υπέστη στην ζωή του, δεν έκανε πίσω. Έμεινε αφοσιωμένος και αμετακίνητος στην αληθινή αγάπη για τον Χριστό και για τον άνθρωπο».

       Ο Σεβασμιώτατος επέδωσε και χρηματικές ευλογίες, για τις οποίες έχει δεσμευθεί και υλοποιεί μένοντας πιστός στις δεσμεύσεις του απέναντι στα παιδιά, στους νέους μαθητές,  οι οποίοι μετεγράφησαν στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας.

        Τέλος, σε όλα τα παιδιά ο κ. Συμεών έδωσε μαζί με την πατρική του ευλογία και μία εικόνα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και ακολούθως, εις ανάμνησιν της εορτής, φύτεψε μαζί με τα παιδιά δύο ελιές στην κατάφυτη και γραφική αυλή του Σχολείου.

       Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και    ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, οι Δήμαρχοι, Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές με Αντιδημάρχους, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Ευμορφία Σκαμαγκούλη – Ρουποτιά, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Χρήστος Πλουμάκης, οι τ. Βουλευτές Ν. Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης κ. Δημήτριος Μπριάνης και  κ. Ελένη Μακρή, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πρόσφατα Άρθρα

Ἐγκαίνια στό Γηροκομεῖο τῆς Ναυπάκτου «Ἐνήλιον»
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἐγκαίνια στό Γηροκομεῖο τῆς Ναυπάκτου «Ἐνήλιον»

2 Σεπτεμβρίου 2025

Τήν Κυριακή, 31 Αὐγούστου 2025, τελέσθηκαν τά Ἐγκαίνια καί ὁ Ἁγιασμός τῆς Μονάδας Φροντίδας Ἡλικιωμένων «Ἐνήλιον» πού στεγάζεται στό κτήριο...

Read more
Με επιτυχία η συμμετοχή της Ι.Μ. Κίτρους στο 1ο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης
Εκκλησία της Ελλάδος

Με επιτυχία η συμμετοχή της Ι.Μ. Κίτρους στο 1ο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης

2 Σεπτεμβρίου 2025

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στο Εμπορικό Φεστιβάλ Κατερίνης, που έριξε την...

Read more
Ιερατική Σύναξη στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Μαρώνειας: Η Θράκη δεν είναι διακοσμητική κορδέλα στα λόγια των υπουργών

2 Σεπτεμβρίου 2025

Την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία του σχετικά με την «αδικία» που βιώνει η Κομοτηνή εξέφρασε σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και...

Read more
Ο Μητροπολίτης Φωκίδος και η Ιερά Μονή Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου τίμησαν τον Δήμαρχο Δωρίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Φωκίδος και η Ιερά Μονή Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου τίμησαν τον Δήμαρχο Δωρίδος

2 Σεπτεμβρίου 2025

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου και τη συμμετοχή του ιδίου, η Ιερά Μονή Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου...

Read more
Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής

2 Σεπτεμβρίου 2025

Την Κυριακή 31 Αυγούστου 2025 το βράδυ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, κατόπιν προσκλήσεως της Προέδρου και των Μελών...

Read more
Λαμπρός εορτασμός στην Ορεστιάδα προς τιμήν των Οσιοπαρθενομάρτυρων
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρός εορτασμός στην Ορεστιάδα προς τιμήν των Οσιοπαρθενομάρτυρων

2 Σεπτεμβρίου 2025

Σεμνύεται η Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλιου διότι τα χώματά της είναι ποτισμένα με αίμα μαρτυρικό και με ιδρώτα...

Read more
Αυλώνος Χριστόδουλος: «Η ΕΛΠΙΔΑ»
Πνευματικές Διδαχές

Ναοί έμψυχοι

2 Σεπτεμβρίου 2025

ΝΑΟΙ ΕΜΨΥΧΟΙ «Ὑμεῖς ναός Θεοῦ ἐστε ζῶντος…» (Β΄ Κορ. 6, 16) Μητροπολίτου Αὐλῶνος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Σέ ὅλη της τή μεγαλειώδη κλίμακα...

Read more
ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

2 Σεπτεμβρίου 2025

Με την συμμετοχή ἑκατοντάδων εὐλαβῶν προσκηνυτῶν και την πρέπουσα λαμπρότητα, ἑορτάσθησε ἡ κατάθεσις τῆς Τιμίας Ζώνης τῆς Θεομήτορος στην Ἱερά...

Read more
Η Κυριακή ΙΒ’ Ματθαίου στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Κυριακή ΙΒ’ Ματθαίου στην Κέρκυρα

2 Σεπτεμβρίου 2025

Την Κυριακή, 31 Αυγούστου 2025, ΙΒ’ Ματθαίου και εορτή της κατάθεσης της τιμίας ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Read more
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΩΡΟΘΕΟΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΣΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΩΡΟΘΕΟΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΣΟΥ

2 Σεπτεμβρίου 2025

Τη Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2025, επί τη εορτή της Ινδίκτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας, μαζί με στελέχη των κατασκηνώσεων, κατηχητών...

Read more
Πρώτη γενική ιερατική Σύναξη για την νέα εκκλησιαστική χρονιά στην Σερραϊκή Εκκλησία
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρώτη γενική ιερατική Σύναξη για την νέα εκκλησιαστική χρονιά στην Σερραϊκή Εκκλησία

2 Σεπτεμβρίου 2025

Γενική Σύναξη των εφημερίων της Σερραϊκής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2025, στην εκκλησιαστική Κατασκήνωση «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως...

Read more
Υπό την σκιά της δημιουργίας ,ο Θεός υμνείται. Η αρχή του εκκλησιαστικού έτους στη Βάλια Κάλντα
Εκκλησία της Ελλάδος

Υπό την σκιά της δημιουργίας ,ο Θεός υμνείται. Η αρχή του εκκλησιαστικού έτους στη Βάλια Κάλντα

2 Σεπτεμβρίου 2025

Με πνευματική κατάνυξη και συγκίνηση τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, στον καρδιά του μοναδικού σε ομορφιά Εθνικού Δρυμού «Βάλια Κάλντα»,...

Read more
Μητρ. Κορίνθου: Οι Πιστοί οφείλουμε να υπακούμε στην Σύνοδο και στους Επισκόπους
Εκκλησία της Ελλάδος

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Κορίνθου κυρού ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

1 Σεπτεμβρίου 2025

Το Σάββατον, 13η Σεπτεμβρίου 2025, εις τον Καθεδρικόν Ι. Ναόν Αποστόλου Παύλου Κορίνθου και περί ώραν 7ην πρωϊνήν, θα τελεσθή...

Read more
Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο: ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη θεολογία του φωτός και της χάριτος
Εκκλησία της Ελλάδος

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Καίριος και αναντικατάστατος ο ρόλος των εκπαιδευτικών»

1 Σεπτεμβρίου 2025

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, Ένας νέος κύκλος της πολύτιμης και καθοριστικής, για τον μέλλον της πατρίδας μας, αποστολής σας ανοίγει σήμερα....

Read more
Τιμητικὴ ἐκδήλωση γιὰ τὸν Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ἱερόθεο
Εκκλησία της Ελλάδος

Τιμητικὴ ἐκδήλωση γιὰ τὸν Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ἱερόθεο

1 Σεπτεμβρίου 2025

Τὸ Σάββατο, 30 Αὐγούστου 2025, ὁ Δῆμος Ναυπακτίας σὲ συνδιοργάνωση μὲ τὴν Περιφέρεια Δυτικῆς Ἑλλάδος καὶ τὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Ναυπάκτου...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Το Ευαγγέλιο της Χαράς!
Εκκλησιαστική Επικαιρότητα

«Εάν θέλεις να γίνεις τέλειος δώσε όλα τα υπάρχοντά σου στους φτωχούς… και ακολούθει μοι»

3 Σεπτεμβρίου 2022

Το μήνυμα της ΙΒ΄ Κυριακής Ματθαίου «Εάν θέλεις να γίνεις τέλειος δώσε όλα τα υπάρχοντά σου στους φτωχούς... και ακολούθει...

Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Ύπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶδὸς τοῖς πτωχοῖς

3 Σεπτεμβρίου 2022
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

Κυριακὴ ΙΒ΄ Ματθαίου: Το δίλλημα

3 Σεπτεμβρίου 2022
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

«Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον;»

29 Αυγούστου 2020
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

29 Αυγούστου 2020
Η τιμή προς τους γονείς – Κυριακή ΙΒ΄ Ματθαίου

«Είσαι Χριστιανός ή νομίζεις ότι είσαι;»

29 Αυγούστου 2020
Tί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ

Η κατά Χριστόν τελείωση του ανθρώπου

18 Αυγούστου 2018
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Ολίγα περί Παραδείσου

17 Αυγούστου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ´ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

12 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ Αγαπούσε τον πλησίον του;

21 Αυγούστου 2014
Next Post
Θύμα του «φονικού» καύσωνα ο ιερομόναχος π. Τίτος Πατρικαλάκης

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ: Ζούσε και το ασθενοφόρο έφθασε μετά από 40 λεπτά! Οι περίοικοι… το χειροκροτούσαν!

Συνεχίζεται το προσκύνημα του Ι. Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στον Καρέα έως 13 Νοεμβρίου

Συνεχίζεται το προσκύνημα του Ι. Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στον Καρέα έως 13 Νοεμβρίου

Το Άργος Ορεστικό τίμησε τον συμπροστάτη του Άγιο Νεκτάριο τον Θαυματουργό

Το Άργος Ορεστικό τίμησε τον συμπροστάτη του Άγιο Νεκτάριο τον Θαυματουργό

Η Πάρος τίμησε την Οσία Θεοκτίστη

Η Πάρος τίμησε την Οσία Θεοκτίστη

Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
  • Η συγχώρεση θεραπεύει πληγές…

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist