Με ιδιαίτερη συγκίνηση και την παρουσία πλήθους μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών να κατακλύζουν τους Ιερούς Ναούς, εορτάσθηκαν στην Φθιώτιδα οι Προστάτες των Γραμμάτων, Άγιοι Τρείς Ιεράρχες, Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

          Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρουσία σύσσωμης της εκπαιδευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, μεγάλου πλήθους μαθητών, οι οποίοι με ιδιαίτερη ευλάβεια και τάξη συμμετείχαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εκπαιδευτικών, ενώ ευλόγησε κατά το έθος και τους άρτους, οι οποίοι προσφέρθηκαν από τις σχολικές μονάδες και διανεμήθηκαν προς ευλογία σε όλα τα σχολεία της πόλεως.

          Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ανέγνωσε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Εορτή των Τριών Ιεραρχών προς τους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως της Πατρίδος μας.

          Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο κ. Γρηγόριος Κωσταρέλος  εκπαιδευτικός – θεολόγος του 8ου Γυμνασίου Λαμίας.

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με συγκίνηση απένειμε την ανώτατη διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τον Αργυρούν Σταυρόν μετά του σχετικού πιττακίου στην αρχόντισσα και μητέρα των παιδιών του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας, εκπαιδευτικό και ιεραπόστολο Ερίτιμη κ. Σταυρούλα Πελέκη, για την τεράστια προσφορά της στην Κοινωνία, στην Εκπαίδευση και στην Εκκλησία.

          Η κ. Σταυρούλα Πελέκη γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1935. Ήταν το έκτο από τα εφτά παιδιά του Αλεξίου Πελέκη και της Αικατερίνης Βρέττα.

          Φοίτησε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου και στο Εξατάξιο Γυμνάσιο.

          Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών.

          Ήρθε στη Λαμία ως Διευθύντρια του Ορφανοτροφείου Θηλέων το 1960.

          Παράλληλα διορίστηκε δασκάλα σε διάφορα Σχολεία του νομού Φθιώτιδος και στο Πειραματικό Σχολείο Λαμίας από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

          Παράλληλα με την εκπαιδευτική της δραστηριότητα ασχολήθηκε με την διακονία της στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Λαμίας, στο «Το Σπίτι της Αγάπης» μέχρι σήμερα. Έχουν περάσει από την δική της ευθύνη τετρακόσια σαράντα παιδιά τα οποία τα φρόντισε με πολλή αγάπη και υπομονή.

          Διακόνησε και στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος ως Κατηχήτρια στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και Υπεύθυνη Συνάξεων Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής στην Χριστιανική Εστία Λαμίας.                                                                        Από το 1979 τυγχάνει Μέλος της Ιεραποστολικής Αδελφότητος «Οικοδομή» που πνευματικά κατευθύνεται από την Αδελφότητα Θεολόγων «Ο Σωτήρ».

          Ο Σεβασμιώτατος προσφωνώντας την τιμώμενη Ερίτιμη  κ. Σταυρούλα Πελέκη μεταξύ άλλων ανέφερε:

          «Επέλεξα αυτήν την ημέρα των Τριών Ιεραρχών οφειλετικώς, για να απονείμω το χρέος της ευγνωμοσύνης και της αγάπης της τοπικής μας Εκκλησίας σε μία αληθινή και πραγματική Κυρία , σε μία αρχόντισσα, σε μία πραγματική βασίλισσα με κόκκινο και όχι γαλάζιο αίμα, σε μία πραγματική μάνα, σ έναν πραγματικό άνθρωπο, σ έναν αληθινό εκπαιδευτικό, σε μία δασκάλα πραγματική. Δασκάλα όχι μόνο στο σχολείο και στα σχολεία που υπηρέτησε, αλλά δασκάλα στη ζωή, γιατί οι αληθινοί δάσκαλοι είναι αυτοί που διδάσκουν με τη ζωή τους, με το παράδειγμά τους, με την πορεία τους και γίνονται φως μέσα στον κόσμο. Και με αξιώνει ο Θεός, να υποκλιθώ μπροστά σας, να υποκλιθούμε μπροστά σας, να σας εκφράσουμε μια απέραντη ευγνωμοσύνη, μια απέραντη αγάπη, ένα τεράστιο ευχαριστώ, που όποια τιμή ανθρώπινη και να σας προσφέρουμε, θα είναι πολύ μικρή και πολύ ελάχιστη μπροστά στο μεγαλείο του ουρανού κι είμαι βέβαιος ότι ο ουρανός, όταν έρθει η ώρα, θα υποκλιθεί και θρόνο θα έχει ετοιμάσει για μία αρχόντισσα πραγματική της αγάπης του Χριστού.

Νομίζω και διερμηνεύω τα συναισθήματα όλων ότι ενώπιον μίας τέτοιας διακόνισσας της αγάπης υποκλίνεται η ελληνική κυβέρνηση δια της παρουσίας του κυρίου Υπουργού, υποκλίνονται οι Βουλευτές μας δια της παρουσίας τους, υποκλίνονται οι εκπαιδευτικοί μας δια της παρουσίας τους, υποκλίνεται η τοπική αυτοδιοίκηση, ο δήμος, η περιφέρεια, υποκλίνονται οι εργάτες της κοινωνικής ειρήνης και ευταξίας και της άμυνας και ασφάλειας της πατρίδος μας, οι θεματοφύλακες του Γένους, οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας. Υποκλίνονται οι φορείς, τα κόμματα, οι παρατάξεις, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι επιστημονικοί φορείς, υποκλίνονται τα παιδιά μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες, υποκλίνονται οι μάνες, οι γυναίκες, υποκλίνονται οι αγωνίστριες του φεμινιστικού κινήματος, των γυναικείων κινημάτων, υποκλίνονται όλοι σήμερα μπροστά σας, καθώς θα σας απονεμηθεί δια των αναξίων χειρών το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως μας».

Η ερίτιμος μητέρα των χιλιάδων ορφανών και απροστάτευτων κοριτσιών κ. Σταυρούλα Πελέκη με συγκίνηση αντιφωνώντας τον πατρικό λόγο του Σεβασμιωτάτου χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε,

Θερμά Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε σήμερα να με βραβεύσετε με την ύψιστη διάκριση τον Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Είναι απόδειξη της μεγάλης και γεμάτης αγάπης καρδιάς Σας που μας χωρά όλους!

Στρέφω την σκέψη μου πολλά χρόνια πίσω, όταν νεαρή Δασκάλα 25 ετών, άφηνα την γραφική Ναύπακτο και έφθανα στην όμορφη πόλη της Λαμίας για να εργασθώ ως Δασκάλα και ν αναλάβω την φροντίδα των πονεμένων κοριτσιών της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας.

Πως πέρασαν τόσα χρόνια; Πόσες αγωνίες, αγώνες, κόποι, εύκολα και δύσκολα, χαρές και λύπες;

«Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν» όπως έλεγε ο ιερός Χρυσόστομος. Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεού μας! Χωρίς την παρουσία Του, την προστασία Του, την χάρη Του τίποτα δεν θα είχαμε κάνει.

Σ Αυτόν ανήκει κάθε επιτυχία, κάθε τιμή και δόξα. «Μὴ ἡμῖν, Κύριε, μὴ ἡμῖν, ἀλλ᾿ ἢ τῷ ὀνόματί σου δὸς δόξαν, ἐπὶ τῷ ἐλέει σου καὶ τῇ ἀληθείᾳ σου,»(Ψαλμός 113, 9)

Αλλά κι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους ευλογημένους Συνανθρώπους μας, Συνεργάτες, Συναδέλφους, που βρέθηκαν στη πορεία μας. Στους χαριτωμένους ανθρώπους της Λαμίας που έγιναν οι δικοί μας άνθρωποι, η δική μας οικογένεια και στάθηκαν δίπλα μας όλα αυτά τα 64 χρόνια στη διακονία του Ορφανοτροφείου, του Σπιτιού της Αγάπης στην Λαμία.

Μ αυτούς τους ανθρώπους μεγαλώσαμε τα παιδιά, με τις προσφορές τους τα σπουδάσαμε και όταν ήλθε η ώρα τα οδηγήσαμε νύφες στην Εκκλησία για να ανοίξουν τα φτερά τους στη ζωή δημιουργώντας την δική τους οικογένεια. Και τώρα τα καμαρώνουμε πετυχημένα και ευλογημένα στη ζωή εντός και εκτός Ελλάδος!

Εμείς το χρέος μας κάναμε, το καθήκον της αγάπης επιτελέσαμε τίποτε άλλο, τίποτε παραπάνω.

Αλλά και ο Θεός ν αναπαύει τις ψυχές όλων αυτών που έφυγαν από τον κόσμο αυτό και βρίσκονται στην θριαμβεύουσα Εκκλησία που μας βοήθησαν, μας στήριξαν, μας καθοδήγησαν.

Των αειμνήστων Προκατόχων Σας Αρχιερέων Αμβροσίου, Δαμασκηνού και Νικολάου, των Σεβαστών πνευματικών πατέρων της Αδελφότητος, αλλά και των ευεργετών και δωρητών του Σπιτιού μας που δέονται από ψηλά.

Σεβασμιώτατε, ιδιαιτέρως την ώρα αυτή ζητώ την Αρχιερατική ευχή και προσευχή Σας για όσα ακόμη χρόνια μου χαρίσει ο Θεός να προσφέρω ότι μπορώ από τις πτωχές μου δυνάμεις μου για το καλό των παιδιών και την ωφέλεια τους.

Και πάλι Σας ευχαριστώ για την τιμή και όλους τους παρευρισκομένους αδελφούς. Ζητώ την προσευχή και την αγάπη τους.

Οι Άγιοι Τρείς Ιεράρχες να πρεσβεύουν για όλους μας ιδιαιτέρως για τα παιδιά μας και τους αγωνιστές Εκπαιδευτικούς.»

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Αρχιμ. Αντωνίου Παραρά

Το 40νθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμ. Αντωνίου Παραρά τελέσθηκε το Σάββατο 18-3-2023 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Καλοξύλου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας...

«Σταυρέ τοῦ Χριστοῦ, σῶσον ἡμᾶς τῇ δυνάμει σου»

Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Στο Αγρίνιο επίκεντρο της εορτής ήταν ο Ιερός Ναός των...

Η υπομονή είναι που βοηθά τον καθένα μας στην άρση του προσωπικού Σταυρού

Την Ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Κεχαριτωμένη Παναγία μας, τέλεσε την κατά το έθος στον Mητροπολιτικό Ιερό Nαο Υπεραγίας Θεοτόκου της Ιεράς Μητροπόλεως Μέμφιδος...

Για να φθάσουμε να ζήσουμε και να βιώσουμε την ανάσταση του Κυρίου μας, πρέπει πρώτα να περάσουμε από τον...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή Κουλίνες...
video

Σε ποιον σε νοιάζει να αρέσεις;

Σε ποιον σε νοιάζει να αρέσεις; Πώς θέλουμε να φαινόμαστε στους γύρω μας; Ποια σχέση θέλουμε να έχουμε με τον Θεό; Πώς θέλουμε να...

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Βόλο

Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου λειτούργησε σήμερα, Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία...

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους – Λευκών Αυλωναρίου

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, το πρωΐ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ  Σεραφείμ μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους -...

Ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην ενορία Παντοκράτορος Άρτης

Το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, στον ενοριακό Ιερό Ναό του Παντοκράτορος στην πόλη της Άρτας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ....

Ζητάμε τη δύναμη του Θεού χωρίς να έχουμε κουραστεί

Το απόγευμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίας Ματρώνας Νέας Ερυθραίας τελέστηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός. Στο τέλος του Εσπερινού...

Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου

Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα κατάνυξης, εορτάσθηκε η Κυριακή της «Σταυροπροσκυνήσεως» στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου. Σήμερα, Γ' Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης...

Ενθρόνιση νέου Καθηγουμένου Ιεράς Ανδρώας Κοινοβιακής Μονής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης

Στο μέσο του πελάγους της Αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, της κατανυκτικότερης περιόδου όλου του έτους, τελέστηκε το Σάββατον 18η Μαρτίου 2023, στις 06:30 μ.μ.,...

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της Συνάξεως πάντων των Φθιωτών Αγίων

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 19 Μαρτίου 2023 για την εορτή της Συνάξεως πάντων των Φθιωτών Αγίων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό...

Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023,  εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως,  Γ΄ των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς τελέσθηκε ...

Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Αγιοτόκο νήσο Κίμωλο

Στον Ιερό Ναό Παναγίας της Οδηγητρίας Κιμώλου, όπου φυλάσσονται και τα τιμία Λείψανα της Οσίας Μεθοδίας, ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος...

«Ας αποτελέσει η σημερινή Κυριακή την αφετηρία, για να ξεκινήσουμε ως «σταυρικοί» δρομείς τον αγώνα τον καλόν»

Την Γ’ Κυριακή των Νηστειών, 19 Μαρτίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Συκεών. Μετά...