Μέσα στην καρδιά του χειμώνος, άρωμα εαρινό, άρωμα Αναστάσεως ευωδίασε η πόλη της Λαμίας και ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, καθώς ενώπιον του Ιερού και Αφθάρτου Σκηνώματος του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, το οποίο το μεσημέρι υποδέχθηκε πανδήμως για μία και μοναδική φορά η Καθέδρα της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Παννυχίδα, κατά την οποία εψάλησαν τα Εγκώμια του Οσίου.

          Της Ιεράς Ακολουθίας του Επιταφίου του Οσίου Βησσαρίωνος προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, και μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στην προσφώνησή του χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Αξιωθήκαμε να υμνήσουμε απόψε το χάρισμα της αγάπης του Οσίου Βησσαρίωνος προς πάντας τους πτωχούς.

Αυτό το χάρισμα της άφθαρτης αγάπης προς όλους, της απροϋπόθετης αγάπης, της άνευ διακρίσεων αγάπης, της αγάπης ακόμη και προς τους εχθρούς υπήρξε η συνισταμένη όλων των αρετών του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Δεν υπάρχει σπιθαμή της φθιωτικής γης στην οποία να μην πάτησαν «οι ωραίοι πόδες» του Οσίου Βησσαρίωνος, «οι ευαγγελισάμενοι την ειρήνην, οι ευαγγελισάμενοι τα αγαθά».

Δεν υπήρξε πόλη και χωριό, δρόμος, σοκάκι και μονοπάτι που να μην βάδισε ο Όσιος Βησσαρίων σκορπίζοντας αγάπη, προστατεύοντας τους αδύναμους, στηρίζοντας τους πτωχούς, παρηγορώντας τις χήρες και τα ορφανά, τρέφοντας τους πεινασμένους, ανορθώνοντας τους συντετριμμένους, ενισχύοντας τους ασθενείς, σηκώνοντας τους πεσμένους και αμαρτωλούς.

Όλη του η αγιασμένη ζωή ήταν μια έμπρακτη εφαρμογή της αγάπης, αυτής της αγάπης, η οποία «ου ζητεί τα εαυτής», αλλά «πάντα στέγει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει» και «ουδέποτε εκπίπτει».

Αυτήν την αγάπη υμνήσαμε σήμερα κύκλω της Σεπτής Λάρνακας, διότι ακριβώς μέσα στην Λάρνακα βρίσκεται άφθαρτη αυτή η όντως αγάπη.

Για χάρη αυτής της άφθαρτης αγάπης προσήλθαν σημερα συμψάλλοντες ποιμένες της αγάπης από κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις! Γι’ αυτήν την άφθαρτη αγάπη ενεδύθησαν άπασα την αρχιερατική αμφίεση! Γι’ αυτήν την άφθαρτη αγάπη ένωσαν την προσευχή τους σήμερα μαζί μας οι παμφίλτατοι, μελίρρυτοι και ηδύμολποι άγιοι αδελφοί:

Θεολόγος ο Σερρών

Χρυσόστομος ο Χαλκίδος

Χρυσόστομος ο Μεσσηνίας

Αθηναγόρας ο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως

Κύριλλος ο Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος

Παντελεήμων ο Μαρωνείας και Κομοτηνής

Ιερόθεος ο Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

Γρηγόριος ο Περιστερίου

Νικηφόρος ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

και Χρυσόστομος ο Ευρίπου

Αυτή η άφθαρτη αγάπη, η οποία «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας» εύχομαι πάντοτε να μας ενώνει και να μας συγκεντρώνει επί το αυτό «αδελφούς υπό αδελφών βοηθουμένους», κραταιούς και ισχυρούς.

Γι’  αυτήν την άφθαρτη αγάπη παρακαλώ τον φερώνυμο του Ευαγγελιστού της αγάπης, τον μελιστάλακτο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, να μας προσφέρει απόψε λόγο και διδαχή αγάπης.

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Αγαλλομένω ποδί, ήρθαμε άπαντες εκ των ταπεινών επαρχιών μας για να προσφέρουμε το θυμίαμα της ευλαβείας μας εις το νέον Άγιον της Εκκλησίας μας. Εκείνον, ο οποίος πράγματι αναπτερώνει τις ελπίδες μας ότι ο Θεός είναι μαζί μας σε αυτούς τους δυσχειμέρους, πικρούς και πονηρούς καιρούς.

Ήταν Μάρτιος του 2006, τότε που η Εκκλησία μας εκλονίζετο σοβαρώς από κατάστάσεις δύσκολες πικρές και εν πολλοίς άδικες, οι οποίες είχαν αποφασίσει να τη θέσουν στο στόχαστρο μιας άδικης και ανεπέριστης πολεμικής, ήταν τότε όταν ο Ουρανός ωμίλησε, Μάρτιος του  2006 και η ελαχιστότητά μου τότε Συνοδικόν Μέλος υπό την πεπνυμένη προεδρία του αείμνηστου μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.  Ήρθε εις την Σύνοδον η ελπιδοφόρος, η αγία, η φωτεινή, η επιστηρικτική  στις πικρές εκείνες τις μέρες είδηση, ότι ένας μοναχός, ένας ταπεινός καλόγερος εκεί πάνω στο μοναστήρι του Αγάθωνος εις την Λαμίαν ευρέθη κατά την ανακομιδήν του άφθαρτος, γεμάτος φως,  γεμάτος ευωδία, γεμάτος χάριν Θεού εις πίστωσιν ότι ο Θεός πάντοτε έχει τη μέριμνα του και το πικρό των ημερών εκείνων ήλλαξε, γιατί πράγματι μίλησε ο ουρανός και ο  ουρανός επρόσταζε και επιμαρτυρούσε ότι επρόκειτο περί ενός Αγίου.

Μέσα στη συνείδηση αυτού του λαού, που τον εγνώριζε, που δέχτηκε από τα χέρια του τις ευεργεσίες του Θεού, πνευματικές και υλικές ευεργεσίες, διότι η ελεημοσύνη δεν περιορίζεται μόνο στην υλική της διάσταση, είναι ασυγκρίτως μεγαλυτέρα η ελεημοσύνη των προσευχών, η ελεημοσύνη των ικεσιών, η ελεημοσύνη των Λειτουργιών, η ελεημοσύνη των νηστειών, η ελεημοσύνη των ακίνητων εντεύξεων προς τον Θεόν, των οποίων ταμειούχος υπάρχει η  Αγιοφόρος και Θεοφόρος Εκκλησία μας. Δια τούτο και θεωρώ  τον εαυτό μας πράγματι ευλογημένον και ελεημένον, διότι αυτό το οποίο ήρχισε τότε, τον Μάρτιο του 2006, σήμερον ολοκληρούται και ιστάμεθα με βαθιά συγκίνηση ενώπιον της Ιεράς Λάρνακάς του και προσκυνούμε και τιμούμε και καταθέτουμε το σέβας της ψυχής μας σε αυτόν, ο οποίος αποτελεί το σημείο του ουρανού, σε αυτόν, ο οποίος αναπτέρωσε  τις ελπίδες μας ότι ο Θεός είναι μαζί μας, σε αυτόν ο όποιος έρχεται με τον ησύχιον και ταπεινόν του τρόπον να μας διαβεβαιώσει ότι η Εκκλησία πάντοτε θα είναι η ταμειούχος της χάριτος, ότι η Εκκλησία η Ορθόδοξη, η Μία και Μόνη Εκκλησία του Χριστού θα αποτελεί πάντοτε το εργαστήριο της Αγιότητος, ότι η Εκκλησία μας αυτήν την μαρτυρία καταθέτει στον κόσμον χθες,  σήμερον και έως της συντέλειας των αιώνων, ότι υπάρχει, για να πλουτίζει τον ουρανόν με Αγίους, ότι υπάρχει για να μεταμορφώνει τον κόσμον, να απομακρύνει την πικρία του, την αμορφία του και να χαρίζει την ευμορφία και την ωραιότητα και το κάλλος του Παραδείσου. Σήμερα τιμούμε τον Άγιο, τον Όσιο Πατέρα μας Βησσαρίωνα, ο οποίος υπήρξε γέννημα της Εκκλησίας. Μέσα σε αυτήν αντράφηκε, μέσα σε αυτήν  γνώρισε τον Χριστόν, αυτήν ηθέλησε να υπηρετήσει και αφιέρωσε την ζωήν του  ολόκληρη για χάρη  αυτής της Εκκλησίας, που πάει να πει για χάρην του Χριστού.

Σήμερον καθώς προσκυνούμε το Ιερό και Χαριτόβρυτον και Μυροβόλο Λείψανό του αποκτούμε εμπειρία Αναστάσεως καθώς το βλέπουμε να νικά με την δύναμη του Χριστού τις δυνάμεις της φθοράς και αυτόν τούτον το θάνατον και μπορούμε να αντιληφθούμε τι το καινόν, δηλαδή τι το καινούριο έφερε στον κόσμο ο Χριστός με την ανάστασή του.

Και το τρίτον το οποίον θα ήθελα να καταθέσω στην αγάπη σας είναι, ότι σήμερα πράγματι νιώθουμε την καρδιά μας γεμάτη από φως Χριστού, γεμάτη από βεβαιότητα ότι Άγιοι υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε μέχρι την συντέλειας των αιώνων. Η Αγιότητα δεν είναι ένα όραμα του χθες, δεν αφορούσε εις τον καιρόν εκείνον τον μακρινόν, αλλά αποτελεί κληρονομιά και χρέος όλων μας, να γίνουμε Άγιοι κατά την προσταγή του Κυρίου μας «Άγιοι γίνεσθε, καθώς Άγιος ειμί». Αυτή είναι η κληρονομιά. Ο αγώνας μας, όχι του χθες αλλά του σήμερα έως της συντελείας του αιώνος.

Όλα αυτά τα μεγάλα, τα οποία δίνουν νόημα στην ζωή μας, μας τα διδάσκει ο Όσιος Πατήρ ημών Βησσαρίων με τον ησύχιο και γεμάτο αγάπη βίο του.

Ο Θεός έχει την μέριμνά του, έχει την στοργή του. Ο Θεός είναι πάνω από την ζωή όλων μας και μας σκεπάζει, αρκεί και εμείς να το θελήσουμε, αρκεί και εμείς να το ποθήσουμε, αρκεί και εμείς να αγωνιστούμε όπως ακριβώς μας υποδεικνύει ο Όσιος Πατέρας μας Βησσαρίων».

          Ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπό του Αγίου Καθηγουμένου της Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη.

          Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το μεσημέρι της Παρασκευής με αμείωτη ροή, πιστοί απ΄ όλη την Φθιώτιδα και από άλλα μέρη της Ελλάδος καταφθάνουν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας για να προσκυνήσουν το Ιερό και Άφθαρτο Σκήνωμα του Οσίου και να κλίνουν ευλαβώς το γόνυ της καρδίας τους.

          Τελέσθηκαν πολλές Ιερές Ακολουθία της Παρακλήσεως του Οσίου, στις οποίες παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και στις οποίες έψαλλαν, χοροί μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεως και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις, η νεοσύστατη Γυναικεία Χορωδία «Η Αγία Ανθία» του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λαμίας, του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδό», καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας.

          Αύριο το πρωί, των πνευματικών και πανηγυρικών εκδηλώσεων του πρώτου εορτασμού του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου θα προστεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ο Β’.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Επίσκεψη στον Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας

Τον Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας κ. Γεώργιο Αποστολάκη επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης 7ης Φεβρουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός...

Ὁ Μητροπολίτης Καστορίας σέ Ἐνορίες καί Σχολεῖα

Στόν Ἅγιο Τρύφωνα Τήν Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ἑορτή τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος τοῦ Θαυματουργοῦ, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Καλλίνικος , τέλεσε τήν Θεία Λειτουργία,...

Μητρόπολη Nαυπάκτου: Ἱερατική Σύναξη Φεβρουαρίου 2023

Τήν Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023, στό Πνευματικό Κέντρο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε Σύναξη τῶν Ἱερέων καί Διακόνων, γιά ἐνημέρωση καί συζήτηση σέ ἐκκλησιαστικά,...

Τοποθετήθηκε η Παναγία η Παραμυθία στον θρόνο της

Με έναν όμορφο λατρευτικό επίλογο έλαβαν τέλος οι εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών για την έλευση της Ιεράς και Θαυματουργικής Εικόνος της Παναγίας...

1070 χρόνια από την Κοίμηση του Οσίου Λουκά

Φεβρουάριος 953 μ.Χ.: «…Ὅπερ μαθόντας (τοῦ σώματος χωριζόμενος καί πρός Θεόν ὅν ἠγάπησε πορευόμενος) τούς τάς κύκλῳ κώμας οἰκοῦντας, καίτοι σφοδροῦ τοῦ χειμῶνος ὄντος...

Ο εορτασμός του προστάτου Αγίου των καρκινοπαθών στη Χαλκίδα

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που πλήττουν την χώρα μας τις τελευταίες μέρες, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ....

Ανακοινωθέν αποφάσεων ΔΙΣ

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου...

«Εθελοντισμός: μία ευγενής προσφορά θυσιαστικής αγάπης στον συνάνθρωπο και τον κόσμο»

Αφιερωμένη στον Εθελοντισμό ήταν η Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, με αφορμή το Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Αδαμαντίας Μπουρδή, ακάματης εθελόντριας...

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Κάλεσμα για συγκέντρωση βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους γειτονικούς λαούς

Επειδή η αγάπη και η ανθρωπιά δεν έχουν όρια και δεν γνωρίζουν σύνορα, απέναντι στο καταστροφικό και ολέθριο κτύπημα του σεισμού στις γειτονικές χώρες,...

«Οι πληγές επουλώνονται, τα τραύματα μένουν»

Η Ιερά Μητρόπολις Ελασσώνος από την Πέμπτη 2 έως και το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου ε.ε. διοργάνωσε την 5η συνάντηση της Σχολής Γονέων και παράλληλες...

Εκδημία Πρωτ. Κωνσταντίνου Γιατράκου

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών, απεβίωσε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 ο συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πρωτ. Κωνσταντίνος Γιατράκος. Η Εξόδιος ακολουθία...

Πράκτορας της KGB τη δεκαετία του ’70 ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος -Τι αποκαλύπτει ο ελβετικός Τύπος

Για λογαριασμό των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, της KGB, δούλευε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Κύριλλος, σύμφωνα με τον ελβετικό Τύπο. Σύμφωνα με πληροφορίες...

Ιερώνυμος ο Β΄, ο Αρχιεπίσκοπος των δύσκολων περιστάσεων

 Δημ. Ιωάννου,  Οικονομολόγος- Αναλογιστής «Οι δυσκολίες είναι ένα σκαλοπάτι για τον έξυπνο άνθρωπο, μία κολυμβήθρα για το Χριστιανό και ένας θησαυρός για τον ικανό» Μπαλζάκ Αυτό...

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον νέο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον νέο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Υποστράτηγο Αστέριο Μαντζιώκα πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος προκειμένου να τον...

Άγιος Παρθένιος, Επίσκοπος Λαμψάκου ο θαυματουργός

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Πολλοί άγιοι της Εκκλησίας μας χαρακτηρίζονται ως θαυματουργοί, διότι ο Θεός τους δώρισε το χάρισμα και τη δύναμη...