Με επιτυχία και πολυπληθή συμμετοχή, ολοκληρώθηκε και ο φετινός κύκλος των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς.

Η τελετή λήξης των σεμιναρίων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Απριλίου Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος απένειμε τις Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια τα σεμινάρια.

Κάνοντας τον απολογισμό της λειτουργίας του θεσμού των σεμιναρίων, που πραγματοποιούνται από το 2015, ο Προϊστάμενος του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, ανέφερε ότι σε αρμονία και συνάφεια με τα σεμινάρια των οκτώ προηγούμενων ετών, η φετινή σειρά των μαθημάτων ήρθε να τα συμπληρώσει, να τα ενισχύσει αλλά και να ανοίξει νέους ορίζοντες, πάνω στην βασική θεματολογία τους.

Η σκληρή και δύσκολη περίοδος της πανδημίας, που ανέκοψε πολλές δραστηριότητες, δεν μπόρεσε εντούτοις να  αναστείλει την λειτουργία των σεμιναρίων, που οργάνωσε η Ενορία τα προηγούμενα τρία χρόνια, αξιοποιώντας την χρήση του διαδικτύου.

Η επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας, επέτρεψαν την φετινή χρονιά, τα τρία Σεμινάρια που διοργανώθηκαν, να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα και με την φυσική παρουσία των συμμετεχόντων.

Η ιστορική οδοιπορία και η ορθόδοξη συμβουλευτική και κατήχηση, ήταν οι βασικοί θεματικοί άξονες στους οποίους αναπτύχθηκαν τα σεμινάρια. Τα μαθήματα που οργανώθηκαν μπορούν να θεωρηθούν ως συνέχεια των αντίστοιχων προηγούμενων, αλλά και να αντιμετωπιστούν αυτόνομα. Αφού κάθε Σεμινάριο εξετάζει μία πτυχή, κατηγορία ή περίοδο του γενικού θέματος  στο οποίο ανήκει.

Αυτό που επεσήμανε ιδιαίτερα π. Γεώργιος, ήταν πως:

«Ο θεσμός των επιμορφωτικών σεμιναρίων αποτελεί μία νέα ποιμαντική δραστηριότητα. Ξεκίνησε ταπεινά το 2015, να προστεθεί στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην διακονία του λαού του Θεού, ευθυγραμμισμένος με την ποιμαντική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας. Η πατρική σας αγωνία Σεβασμιώτατε, αποτέλεσε και αποτελεί την έμπνευση, για να οργανώνει η Ενορία μας τα Σεμινάρια.»

Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς

Ο κύκλος των σεμιναρίων, δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί, χωρίς την δημιουργική και σταθερή συνεργασία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς.

Η παρουσία και ενεργός συμμετοχή του Συνδέσμου στη θεματολογία και την υλοποίηση των σεμιναρίων, προσέδωσαν την απαραίτητη επιστημονική βαρύτητα και το κύρος που απαιτείται, για την εγκυρότητα και αξιοπιστία των γνώσεων που μεταδόθηκαν.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Φυσικός κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, με αφορμή την οργάνωση για ένατη χρονιά των Σεμιναρίων, τόνισε ο θεσμός των σεμιναρίων της Ενορίας έχει ήδη γίνει παράδοση, που άντεξε ακόμη και στις δυσκολίες της πανδημίας.

Αναφέρθηκε ακόμη στην διαχρονική θεματολογία των 38 σεμιναρίων, που έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά, καθώς και στην υποδομή και οργάνωση που ανέπτυξε η Ενορία της Ευαγγελιστρίας, για την επιτυχή ολοκλήρωση τους.

Τσούρμα, καραβοκύρηδες και ταρσανάδες

Ήταν το πρώτο σεμινάριο, που πραγματοποιούνταν κάθε Δευτέρα, ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από το οποίο παρουσιάστηκε η ιστορία της ναυτοσύνης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Η ναυτοσύνη των Ελλήνων καταγράφηκε ήδη από το λυκαυγές της ανθρωπότητας και έκτοτε συνέχισε μια αδιάκοπη, ανεξάντλητη πορεία  μέχρι σήμερα. Οι Έλληνες μπορεί να ζούσαν στη στεριά είχαν όμως πάντα την προσοχή τους στραμμένη στη θάλασσα. Η συγκεκριμένη παρουσίαση εστίασε στο πώς η θάλασσα αποτέλεσε το συστατικό διαμόρφωσης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας.

Ξεναγός σε αυτό το ταξίδι, ήταν ο συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής και ραδιοφωνικός παραγωγός κ. Στέφανος Μίλεσης, ο οποίος στον χαιρετισμό του, παρουσίασε τις θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια των συναντήσεων, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι στην ελληνική αντίληψη, ο όρος ναυτοσύνη περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από στείρες γνώσεις μιας ναυτικής ακαδημίας.

Συμπεριλαμβάνοντας και τον αξιακό κώδικα των ναυτικών και το επίπεδο πίστης επιτυχίας ή εκπλήρωσης ενός σκοπού διαμέσου της θαλάσσης. Και αποτελώντας μία άυλη κληρονομιά που κατείχαν για αιώνες οι Έλληνες στη θάλασσα και αργότερα αναγνωρίστηκε από τους ξένους ως βασικό στοιχείο της ναυτοσύνης.

Οικογένεια σε διάλογο

Ένας κύκλος συναντήσεων που πραγματοποιούνταν κάθε Τρίτη με επίκεντρο την οικογένεια και τους ρόλους των μελών της. Μέσα από γόνιμο προβληματισμό, αναζητήθηκαν, όχι κάποιες τυπικές λύσεις, αλλά μονοπάτια και δρόμοι που τα μέλη της οικογένειας θα τα περπατήσουν με τη βοήθεια της αγάπης του Χριστού. Κι ενώ προβλήματα και εμπόδια υπήρξαν και θα υπάρχουν πάντα, το θέμα είναι πώς θα σταθούν στους πειρασμούς και τις προκλήσεις του σήμερα που ταλανίζουν την οικογένεια.

Εισηγητής και οδηγός στην αναζήτηση, ο π. Σπυρίδων Σκουτής, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που διακονεί ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ».

Ο π. Σπυρίδων στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι η οικογένεια σήμερα πλέει με μια σπασμένη πυξίδα και ο λόγος της Εκκλησίας δίνει γόνιμους προβληματισμούς. Και ο στόχος του σεμιναρίου ήταν να ανοίξει κάποιους δρόμους και κάποια περάσματα κατανόησης, γνώσης και χριστοκεντρικότητας, ώστε να μπορέσει η οικογένεια να γνωρίσει τον Χριστό.

Και να είναι η χριστοκεντρικότητα μαζί με την συζυγία, η ρίζα για να μπορέσουν να αποδοθούν πνευματικοί καρποί, διαμέσου του αγώνα της ασκήσεως μέσα στην Εκκλησία.

Θεολογική προσέγγιση των Δεσποτικών Εορτών

Ήταν ο θεματικός τίτλος των μαθημάτων που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο της Τετάρτης και στα πλαίσια της Ορθόδοξης Κατήχησης, με υπεύθυνο τον Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Ψωίνο, θεολόγο και Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Μέσα από την ανάλυση των εορτών, παρουσιάστηκαν τα μεγάλα και κοσμοσωτήρια γεγονότα της επί γης ζωής του θεανθρώπου και φανερώνουν το σχέδιο της Θείας Οικονομίας. Όλες δηλαδή εκείνες τις ενέργειες που έκανε ο Θεός για να σώσει τον κόσμο και τον άνθρωπο από τη φθορά, την αμαρτία, το διάβολο, τον θάνατο.

Αυτές τις εορτές που μας καλεί η Εκκλησία, όχι απλά να τις εορτάσουμε ως κάποιες, έστω ξεχωριστές και μεγάλες ημέρες, αλλά να τις βιώσουμε στην πληρότητα τους, ως γεύση και αρραβώνα της βασιλείας των ουρανών.

Ο π. Δανιήλ επεσήμανε ότι στο σεμινάριο, επιδιώχθηκε η προσέγγιση του προσώπου του Χριστού, μέσα από γεγονότα που τα μέλη του εκκλησιαστικού σώματος, βιώνουν καθ’ έτος, τις δεσποτικές εορτές. Η προσπάθεια ήταν να διεισδύσουν τις εορτές σε βάθος, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το θεολογικό νόημα και περιεχόμενο τους.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς, όλη την αλήθεια που σχετίζεται με το πρόσωπο του Χριστού, διότι σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας έγιναν και θα γίνονται προσπάθειες νόθευσης και παραχάραξης της χριστολογικής αλήθειας.

Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ

Κλείνοντας την τελετή λήξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απένειμε τις βεβαιώσεις και τα ενθύμια συμμετοχής, σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια και επιμέλεια τα σεμιναριακά μαθήματα.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ξεχωριστά τόσο την Ενορία της Ευαγγελιστρίας και ιδιαίτερα τον Προϊστάμενο της π. Γεώργιο, για την οργάνωση και υλοποίηση των σεμιναρίων, όσο και όλους τους εισηγητές που ανέλαβαν το δύσκολο και υπεύθυνο αυτό έργο με πολύ αγάπη.

Ενώ, απευθυνόμενος σε όλους τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι:

«Είναι πολύ σημαντικό, ότι σε πείσμα των καιρών και σε μία εποχή συγκεχυμένη και δυσδιάκριτη, η Εκκλησία αντιστέκεται και θα αντιστέκεται πάντα με τον λόγο του Θεού, που είναι “ρομφαία οξεία και δίστομος”, και φτάνει έως τον μυελό της ανθρώπινης υπάρξεως.

Η Ενορία είναι σε αυτήν την προσπάθεια, της δια βίου πνευματικής μαθήσεως, της καταρτίσεώς μας έως ότου μορφωθεί ο Χριστός εν ημίν. Γι’ αυτό και το έργο της Ενορίας είναι πολυσήμαντο και πρωτοποριακό και η υπέροχη αυτή πρωτοβουλία συγκινεί και συναρπάζει.

Είναι πολύ σημαντικό, ότι μετά την τύρβη και την δοκιμασία της καθημερινότητος, μπορούσατε να βρίσκεστε υπό τους θόλους και την σκέπη της Παναγίας, στον Παναγιοσκέπαστο  Ναό της Ευαγγελιστρίας και να συμπνευματίζεστε και να προσλαμβάνετε αυτήν την αγάπη χωρίς όρια, που σας προσέφεραν οι εκλεκτοί αδελφοί.»

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Μοναχός παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και σκότωσε ποδηλάτη

Ένας ποδηλάτης έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο το απόγευμα της Παρασκευής (9/6) όταν αυτοκίνητο τον παρέσυρε στον Ορχομενό Βοιωτίας και συγκεκριμένα στην επαρχιακή...

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ Χριστιανικής Νεολαίας 2023 | Λήξη κατηχητικής χρονιάς της Ι. Μ. Φωκίδος

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το 3o Φεστιβάλ της Ι. Μ. Φωκίδος, που έγινε με την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Θεοκτίστου, αφού προσήλθαν πάνω...

Τι Εορτάζουμε την Κυριακή των Αγίων Πάντων

Ο Χριστός είπε: «Εάν εγώ υψωθώ, πάντας ελκύσω προς εμαυτόν» και πράγματι με την Ανάληψή Του, έπρεπε να στείλει και το άγιο Πνεύμα στους...

Μποροῦμε νά γίνουμε ἅγιοι σήμερα;

Ἁγ. Συμεών τοῦ Νέου Θεολόγου Πολλές φορές ἀκοῦμε  τούς χριστιανούς νά λένε: «Ἄν ζούσαμε κι’ ἐμεῖς στήν ἐποχή τῶν Ἀποστόλων καί ἀξιωνόμασταν νά δοῦμε τό Χριστό,...

Των Αγίων Πάντων τα κατορθώματα

του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου, Δρ. Θ. Ιεροκήρυκος Ι. Μ. Κασσανδρείας   Η Κυριακή των Αγίων Πάντων, είναι μια εορτή των ανθρωπίνων ψυχών που βρίσκονται εν «ουρανοίς»,...

Το άβατο του Αγίου Όρους

Το Άγιο Όρος ή αλλιώς το “Περιβόλι της Παναγίας”, γεωγραφικώς βρίσκεται στο τρίτο και ίσως στο ομορφότερο πόδι της Χαλκιδικής. Τη δεύτερη ονομασία του...

Mητροπολίτης Βίντιν Δανιήλ: οι πιστοί της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υφίστανται βία εξαιτίας της πίστεώς τους

Ο μητροπολίτης Βίντιν Δανιήλ από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας απηύθυνε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπου έθιξε ειδικότερα το θέμα των διώξεων κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου...

«Υπάρχουν άγιοι;»

Αποστολικά Μηνύματα, Κυριακή των Αγίων Πάντων «Υπάρχουν  άγιοι;» Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Αγαπητοί μου αδελφοί. Μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής και την κάθοδο του Αγίου...

Συνάντηση του Μητροπολίτη Ταμασού με την Υπουργό Υγείας της Κύπρου

Την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας επισκέφθηκε την Υπουργό Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη, με την οποία συζήτησαν...

Επίσημη πρόσκληση στον Περιφερειάρχη Αττικής για το Συνέδριο του περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Επίσημη πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να παραστεί στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο επί τη συμπληρώσει εκατό ετών (1923-2023) από της ιδρύσεως...

Λήξη του ΙΗ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου

Ολοκληρώθηκαν χθες, 8 Ιουνίου, οι εργασίες του ΙΗ' Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Επίσκεψη δημάρχου Μεγαρέων στον Μητροπολίτη Κορίνθου

Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2023, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόριος Σταμούλης στον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, υπό την παρουσία και του...

Ανακοίνωση εορτής των ονομαστηρίων Μητρ. Λαρίσης

Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Λαρίσης καί Τυρνάβου ἀνακοινώνεται ὅτι λόγῳ τῶν Συνεδριάσεων τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τήν ἑπόμενη ἑβδομάδα, τῶν ὀνομαστηρίων τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου...
video

Bεροίας Παντελεήμων: «Φιλοξενία: το αντίτιμο του Παραδείσου»

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος»...

Επίσκεψη του τ. Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Μητροπολίτη Βεροίας

Το απόγευμα της Πέμπτης, 8ης Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων δέχθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Βεροίας από τον...