Συνεχής ήταν η ποιμαντική δραστηριότητα του Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, το μεσοβδόμαδο από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 4  Νοεμβρίου.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου

Την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε τις καθιερωμένες ομιλίες του, αρχικά στους Μανιάκους «Αγαπητά μου παιδιά» απαντώντας σε ερωτήσεις μικρών και μεγάλων.

Έπειτα, μετέβη στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων για να πραγματοποιήσει την σύναξη Νέων «Προς τους Νέους» αναλύοντας ένα κείμενο του Αγίου Νικοδήμου του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου για την καρδιά, ως κέντρο φυσικό, παραφυσικό και υπερφυσικό του ανθρώπου.

Ενδιάμεσα, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε μια επίσκεψη στην Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως στον νέο κτίριο του Κέντρου Νεότητας. Εκεί συνομίλησε με τους μαθητές της σχολής, είδε την πρόοδο τους και συζήτησε με τον δάσκαλο της σχολής π. Γεώργιο Χουζούρη για την κατάσταση και τις ανάγκες της Σχολής.

Στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων

Την επόμενη ημέρα ανήμερα της εορτής  των Αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ο Σεβ. κ. Καλλίνικος λειτούργησε στην Ιερά Μονή  Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου.

Πλήθος λαού κατέφυγαν στην μονή των Αγίων Αναργύρων προκειμένου να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα και τα χαριτόβρυτα λείψανα  των Αγίων.  Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε με τον ηγούμενο π. Ευλόγιο και τους Πατέρες της Μονή και τους Διακόνους της Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του μίλησε και για τους Αγίους Αναργύρους και για τον Άγιο Ιάκωβο εκ Καστορίας και για τον αείμνηστο π. Ιωάννη Ρωμανίδη, που εκοιμήθη την 1 Νοεμβρίου 2001. Το κοινό θέμα που ανέλυσε ήταν ο τρόπος θεραπείας και αποκτήσεως της ανιδιοτελούς αγάπης.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ κ. Καλλίνικος ευλόγησε τα κόλλυβα των Αγίων και τέλεσε το Μνημόσυνο του προηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου Αμβροσίου Πούλιου καθώς και του πατρός Ιωάννη Ρωμανίδη του προφήτη της Ρωμιοσύνης.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η πανηγυρική τράπεζα.

Αγιασμός στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε Αγιασμό στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως με την ευκαιρία της πρωτομηνιάς του Νοεμβρίου. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε μερικά σημεία καλής συνεργασίας μεταξύ τους και αποτελεσματικής προσφοράς προς τους ερχομένους στα Γραφεία.

Στο Σιδηροχώρι και στο Κεφαλάρι

Το απόγευμα της ιδίας ημεράς ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Σιδηροχώρι και το Κεφαλάρι, όπου ανέπεμψε δέηση υπέρ των Ενοριών αυτών και μίλησε με τους Ενορίτες που τον ανέμεναν με σεβασμό και τιμή.

Αγιασμός στην Παιδιατρική Κλινική

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον Πρωτοπρ. π. Ελευθέριο Συτιλίδη και τον Διάκονο Παύλο, τέλεσε τον αγιασμό στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καστοριάς.

Παρόντες ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ Γρηγόριος Χάτσιος, η Διευθύντρια, οι Ιατροί και οι Νοσηλευτές της Κλινικής κ.ά.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε καταλλήλως στους ιατρούς, και στην συνέχεια μαζί με τον π. Ελευθέριο παρέδωσαν στο Νοσοκομείο ένα παιδικό πιεσόμετρο, προσφορά του Φιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος.

Ιερατική Σύναξη

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς.

Αρχικά ο Σεβασμιώτατος  μίλησε στου Ιερείς σχετικά με θέματα διοίκησης.

Εν συνεχεία έλαβε τον λόγο ο πρωτοπρεσβύτερος π. Λεωνίδας Μπάρδος υπεύθυνος περί αντιαιρετικών θεμάτων. Μετέφερε  στους Ιερείς τις γενικές αρχές των εισηγήσεων και των πρακτικών της «ΛΒ΄ Πανορθόδοξης  Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Ηλείας.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε και σχολίασε μερικά κεντρικά σημεία της εισήγησης του π. Λεωνίδα και αναφέρθηκε σε πνευματικά θέματα της ιερατικής διακονίας.

Αμέσως μετά την Ιερατική Σύναξη, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε στο γραφείο του με το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καστορίας, τους συνεχάρη και συζήτησαν επί μακρού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε την καθιερωμένη ομιλία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορα «οικογενειακά», μιλώντας σε νέους, σε γονείς και σε ενδιαφερομένους για θέματα που αφορούν και απασχολούν την οικογένεια.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε το γήπεδο ποδοσφαίρου Κορησού, για να παρακολουθήσει ενα φιλικό αγώνα μεταξύ της ΕΠΣ Καστοριάς και της Δόξας Κορησού, μετά από πρόσκληση.

Αγιασμός στην Πυροσβεστική

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς, κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντή κ. Κωνσταντίνου Τσαλίκη και όλων των πυροσβεστών, προκειμένου να τελέσει τον αγιασμό.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε τους Πυροσβέστες για την προσφορά τους και τον αγώνα τους να προστατεύουν την χώρα και τις ανθρώπινες ζωές από πολλούς κινδύνους, πού έχουν μάλιστα πολλά αίτια, από φυσικά μέχρι παθολογικά. Είπε ότι χαίρεται όταν βρίσκεται μεταξύ ενστόλων, γιατί η στολή περιέχει και το στοιχείο της θυσίας και της αυτοθυσίας υπέρ του συνόλου.

Αγιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Δικαστικό Μέγαρο της Καστοριάς, όπου τέλεσε τον αγιασμό, με την παρουσία της Προέδρου, των Δικαστών και της Εισαγγελέως του Πρωτοδικείου και του Προέδρου και των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την τεράστια σημασία της Δικαιοσύνης και το μαρτύριο της δίκαιης απονομής της και συνεχάρη τους ευσυνείδητους λειτουργούς της Δικαιοσύνης για την προσφορά τους αυτή.

Σε Αυγή, Λαχανόκηποι, Λακκώματα

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε με την σειρά τις Ενορίες Αυγής, Λαχανοκήπων και Λακκωμάτων, όπου έγινε δεκτός από τους Ενορίτες με χαρά και κατάνυξη. Ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε δέηση τον Θεό και μίλησε στους Ενορίτες, εκφράζοντας την ευχαριστία του στον Θεό και την αγάπη του προς το ποίμνιό του.

Οι Ενορίτες έδειξαν τον ενθουσιασμό τους και παρέθεσαν δεξίωση προς τιμή του Σεβασμιωτάτου.

Στο 1ο Γυμνάσιο Άργους Ορεστικού

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως του Διευθυντού κ. Γρηγορίου Δατσιάδη και των Εκπαιδευτικών, το 1ο Γυμνάσιο Άργους Ορεστικού. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, για θέματα του μαθήματος των Θρησκευτικών και απάντησε στις πολλές ερωτήσεις τους.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ἐν Συνειδήσει, ἐν Ἀγάπῃ καί ἐν Ἀληθείᾳ | Τά σύγχρονα ἐκκλησιολογικά προβλήματα καί προτάσεις γιά τήν θεραπεία τους

Ἀρ­χιμ. Ἀ­θα­να­σί­ου Ἀναστασίου, Προη­γου­μέ­νου Ἱ. Μ. Με­γά­λου Με­τε­ώ­ρου, Ἁγίων Μετεώρων 28 Νοεμβρίου 2022   Τόν Δεκέμβριο τοῦ 2021, μία ἀπό τίς πιό γνωστές Ἑταιρεῖες Δημοσκοπήσεων δημοσίευσε μία...

«Ασκητισμός ή σχιζοφρένεια;»

Η πνευματική ομιλία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της δραστηριότητας των εσπερινών ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, παρουσία του Σεβασμιωτάτου...

Ποιμαντικές δραστηριότητες του Μητροπολίτου Καστορίας

Πλούσιο σέ δραστηριότητες ποιμαντικές ἦταν τό Σαββατοκύριακο 26 καί 27 Νοεμβρίου 2022 γιά τόν Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο. * Σάββατο 26 Νοεμβρίου Τό Σάββατο τό πρωί...

Αιτωλίας Δαμασκηνός προς ιερείς: «Να χαίρεστε για την ιερωσύνη που σας εμπιστεύθηκε ο Θεός και η Εκκλησία»

Την πρώτη γενική ιερατική σύναξη συνεκάλεσε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στον Ιερό Ναό...

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προς κληρικούς Αδελαΐδος: «Παρακαλώ να πορευθούμε με αγάπη και ενότητα»

Το μήνυμα της αγάπης και της ενότητας εξέπεμψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, κατά την εισήγησή του στην Ιερατική Σύναξη των κληρικών της...

Στον Μητρ. Δημητριάδος ο ομοσπονδιακός τεχνικός Υδατοσφαίρισης & Ασημένιος Ολυμπιονίκης Θοδωρής Βλάχος

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιο, επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, στο γραφείο του στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός...

Ο Μητροπολίτης Φαναρίου ομιλητής στην ιερατική σύναξη των κληρικών της Αυστρίας και Ουγγαρίας

Μετά από τιμητική και φιλάδελφο πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Αυστρίας κου Αρσενίου επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας ο Πανιερ. Μητροπολίτης Φαναρίου κος Αγαθάγγελος, Γενικός...

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προς νεοχειροτονούμενο Διάκονο: «Έχουν μεγάλη αξία οι προσευχές της μάνας»

Την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία παραδόθηκε επισήμως στην κοινή λατρεία ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της του Θεού Σοφίας στην Αδελαΐδα, ένα...

Η Εκκλησία δεν διώχνει κανέναν, έχει ρόλο σωστικό για όλους τους ανθρώπους και αγαπητικό

Την Θ. Λειτουργία τέλεσε χθες Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο...

Απόφαση-καταλύτης της Εκκλησίας της Κύπρου

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα, Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022, εἰς συνεδρίαν, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου,...

Δοξολογία για την Εθνική Αντίσταση στην Άρτα

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ετέλεσε Δοξολογία, προς...

Ἡ ἑορτή τῶν Ἀχαιῶν Ἁγίων στήν Πάτρα

          Μέ λαμπρότητα ἑορτάσθη ἡ ἱερά καί πανσεβάσμιος μνήμη, πάντων τῶν ἐν Ἀχαΐᾳ καί ἐξ’ Ἀχαΐας Ἁγίων, οἱ ὁποῖοι μέ πρῶτον τόν πανεύφημον καί...

Η Άρτα εόρτασε τον Άγιο Δαμασκηνό τον Στουδίτη

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, το πρωΐ, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου-Αγίου Μερκουρίου, στο Επισκοπείο Άρτης, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη...

Θυρανοίξια του νέου Καθεδρικού Ναού της Αδελαΐδος: «Θέλω να συνδέσω αυτό τον Ναό με την Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος

Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκίνησης, το πρωί της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων...

Αρχιερατικό Συλλείτουργο Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού – Σάμου Ευσεβίου

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ο Δήμος Θέρμου υποδέχθηκε τον νέο Ποιμενάρχη και πνευματικό του Πατέρα, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό το απόγευμα του...