Με αφορμή τη διπλή Εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επανάστασης του 1821, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε την 18η ποιμαντορική επίσκεψή του στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, από την Παρασκευή, 25 Μαρτίου, έως και την Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022, επ᾽ ευκαιρία των εορτασμών της «Παναγίας του Βορρά» και της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Ποιμενάρχης χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού της απόδοσης της Εορτής του Ευαγγελισμού και της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών, πλαισιωμένος από τους Εφημερίους του Μητροπολιτικού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο και Αιδ. Πρεσβύτερο κ. Μaxime Lesage.

Τους ύμνους απέδωσαν με αριστοτεχνικό τρόπο ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Μουσικολ. κ. Παναγιώτης Κατσιβάλης και ο εξ Ελλάδος επισκέπτης, Συνταγματάρχης κ. Νικόλαος Μέγγος, συνεπικουρούμενοι από τον κ. Κοσμά Πλάκου.

Στην Ακολουθία παρέστησαν η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία κ. Άννα Κόρκα, συνοδευόμενη από τους συνεργάτες της κ.κ. Κωνσταντίνο Δανασσή και Παναγιώτη Λυκοσκούφη.

Την επομένη, το Σάββατο 26 Μαρτίου, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων. Ενημερώθηκε αρχικώς για την πρόοδο των έργων αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού, και αμέσως μετά επισκέφθηκε την Εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας της Σουηδικής Εκκλησίας, όπου συναντήθηκε με τον Αιδ. κ. Per Anders Sandgren, του προσέφερε την τρίγλωσση έκδοση της Θείας Λειτουργίας και του ευχήθηκε, εν’ όψει της εορτής του Πάσχα.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος συναντήθηκε με Νορβηγούς Ορθοδόξους που εκκλησιάζονται στο Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, στη Σαββατιάτικη Θεία Λειτουργία που τελεί μια φορά το μήνα στη Νορβηγική γλώσσα ο π. Μaxime Lesage, επισκέφθηκε στη συνέχεια το Ελληνικό Σχολείο του Όσλο, το οποίο πραγματοποιεί τα μαθήματά του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού Ναού, και συνομίλησε με τους μαθητές του σχολείου.

Στη συνέχεια, συνομίλησε με νεοφερμένους αδελφούς μας, οι οποίοι παρακολουθούν σειρά μαθημάτων Νορβηγικών στην αίθουσα του ως άνω ναού.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Επίσκοπος και η συνοδεία του, αποτελουμένη από τους π. Αλέξανδρο, κ. Αναστασία Γκόλφη και κ. Μιχαήλ Μπίκουλη, παρακάθησαν σε γεύμα που προσέφερε στην οικία της η Ευγ. κ. Αγγελική Kruse Jensen.

Ακολούθησε συνάντηση του Ποιμενάρχου με την κ. Iryna Sabor, εκπρόσωπο της Ουκρανικής Κοινότητος στο Όσλο, παρόντων του π. Αλεξάνδρου και της κ. Κυριακής Παπαδοπούλου Samuelsen, και με την επιτροπή μετάφρασης της Θείας Λειτουργίας στη Νορβηγική γλώσσα, αποτελουμένη από τους π. Αλέξανδρο, π. Μaxime, Ελλογ. Καθηγητή κ. Stig Simeon Frøyshov και κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο, π. Αλέξανδρο και τους κ.κ. Δημήτριο Κρανιώτη, Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν, Mιχαήλ Μπίκουλη, Ιουλία Ελευθεριάδου, Καρολίνα Αλευρά και Δήμητρα Αξιώτη Bαλεοντή.

Ακολούθως, προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού, στο τέλος της οποίας συνεχάρη τους νέους της ενορίας, για την εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής και του Τυπικού της Εκκλησίας μας.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα δεξιώσεων του Μητροπολιτικού Ναού, πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, την οποία διοργάνωσε ο Μητροπολιτικός Ναός, σε συνεργασία με τον Ελληνο-Νορβηγικό Πολιτιστικό Σύλλογο, η οποία περιελάμβανε παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών από την κ. Αρετή Καλαϊτζή, υπεύθυνη του τμήματος χορού της ενορίας και παραδοσιακούς χορούς από Έλληνες και Νορβηγούς. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και μίλησε για τη διαχρονική αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ποιμενάρχης παρεκάθησε σε δείπνο, που προσέφερε προς τιμήν του στην Πρεσβευτική κατοικία, η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Νορβηγία κ. Άννα Κόρκα, στο οποίο συμμετείχαν ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο π. Maxime Lesage, και oι κ.κ. Παναγιώτης Λυκοσκούφης και Κωνσταντίνος Δανασσής από την Ελληνική Πρεσβεία, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας κ. Ιωάννης Αλειφέρης με τη σύζυγό του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας Δρ. Αντώνιος Κουμουρίδης με τη σύζυγό του, και οι κυρίες Αγγελική Kruse Jensen και Καρολίνα Αλευρά.

Στην προσφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την κ. Κόρκα για την αβραμιαία φιλοξενία ως εξής: «Σας ευχαριστώ για την ευγενή σας πρόσκληση και τιμή προς την ελαχιστότητά μου και τους αφοσιωμένους συνεργάτες μας. Επιτρέψτε μου, να σας συγχαρώ για το έργο σας, τον παλμό σας, τον ενθουσιασμό σας, τη συγκινητική συμπαράστασή σας προς την ομογένειά μας και να σας διαβιβάσω τις εγκάρδιες πατρικές ευχές της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου».

Την επομένη, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, με τη συμμετοχή των εφημερίων του ναού, της τελετής της Σταυροπροσκυνήσεως, του 40μερου μνημοσύνου του προκατόχου του, μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Αμασείας κυρού Παύλου, και της Δοξολογίας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο τέλος της οποίας εψάλη ο Εθνικός Ύμνος. Η λατρευτική σύναξη τελέστηκε στην Ελληνική, Νορβηγική, Αγγλική και Γαλλική.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στο Όσλο κ. Κόρκα, η οποία αναφέρθηκε στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, ο δε Ποιμενάρχης ανέφερε ότι: «Τιμούμε σήμερα, ως Χριστιανοί και Έλληνες, την ξεχωριστή μέρα που συναντιέται η πίστη με την ελευθερία, τη μέρα που το πρώτο Αρχαγγελικό μήνυμα γίνεται ηθικό κίνητρο στην Αγία Λαύρα, τη μέρα που η σπίθα της πίστης και της ελπίδας, μεταβάλλεται σε πυρκαγιά, που αφανίζει τον κατακτητή, που η ουτοπία της νίκης γίνεται αδιαμφισβήτητο μέρος της πιο χειροπιαστής πραγματικότητας.»

Ο Ποιμενάρχης ευχήθηκε, επίσης, την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την επικράτηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθησε η εορτή των μαθητών του Κατηχητικού Σχολείου για την Εθνική Επέτειο, υπό την καθοδήγηση της Θεολόγου και Κατηχήτριας κ. Ευαγγελίας Χατζηπέτρου και της βοηθού της κ. Αγγελικής Κυρούση.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Εξοχ. Πρέσβυ κ. Κόρκα και τους συνεργάτες της για την προηγηθείσα φιλοξενία τους στην Πρεσβευτική Κατοικία και την τιμητική παρουσία τους στο Μητροπολιτικό Ναό, καθώς και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας κ. Αλειφέρη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας Δρ. Κουμουρίδη, το Νομικό Σύμβουλο της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) Εντιμ. κ. Andreas Aarflot και τη σύζυγό του, οι οποίοι παρέστησαν στις ανωτέρω εορταστικές εκδηλώσεις.

Ακολούθησε γεύμα στην  αίθουσα δεξιώσεων του Μητροπολιτικού Ναού, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Μητροπολίτης Κλεόπας επέστρεψε στην έδρα της επαρχίας του, στη Στοκχόλμη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του π. Αλέξανδρου Λουκάτου και των κ.κ. Μιχαήλ Μπίκουλη και Orges Duro.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Σύναξη στελεχών Κατασκηνώσεων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Στο χώρο του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαϊου, η συνάντηση των στελεχών της Κατασκήνωσης της Ιεράς...

Άφιξη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Τανζανία

Στην πόλη Αρούσα της Ηνωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας, στην Ανατολική Αφρική, αφίχθη σήμερα Παρασκευή  ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ....

Η εορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας

Με λαμπρότητα, μετά από δύο χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων, εορτάστηκε φέτος, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας...

Εσπερινός Εγκαινίων παρεκκλησίου Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας

Εσπερινός Εγκαινίων παρεκκλησίου Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. 📌 Ιερό παρεκκλήσιο Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας στον...

Δωδώνης Χρυσόστομος: Επιτέλους ξεκίνησαν οι εργασίες – Χαίρεται, γεια σας και σκασμός στη πεθερά σας

Μετά από δικές μας πιέσεις αλλά και απειλές, μετά τον αγώνα που δώσαμε και αφού εμείς πληρώσαμε τη μελέτη, τελικά έστω και τώρα, ξεκίνησαν...

Θεμελίωση Ι.Ν. του Αγίου Χαραλάμπους από τον Μητροπολίτη Σπάρτης

Το απόγευμα της Πέμπτης 26  Μαΐου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος θεμελίωσε το παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους στο Ξηροκάμπι. Κτήτορας του Ιερού...

Ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει…

Και για τον μήνα Μάιο διανεμήθηκαν 150 δέματα επισιτιστικής βοήθειας από την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, την Παρασκευή 27η του μηνός Μαΐου...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για τον ενωτικό και αποστολικό χαρακτήρα της Εκκλησίας

Την Πέμπτη, 26 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Συγχρονικές και Διαχρονικές...

H πρακτική της αγάπης ως θεμέλιος λίθος στην ανασύσταση της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής

Την Πέμπτη το απόγευμα, 26 Μαΐου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ομίλησε στην απογευματινή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εθελοντές /...

Με επιτυχία στέφθηκε η φιλοξενία στην Κύπρο παιδιών από την Ουκρανία

Η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής επιθυμεί να ευχαριστήσει όλα τα Υπουργεία, Υφυπουργεία, Μητροπόλεις, Φορείς, Εταιρείες και Εθελοντές, οι οποίοι συνεισέφεραν σημαντικά για την...

Ιερατική Σύναξη προ των πυλών των «ΚΗ´ Παυλείων» στην I.M. Βεροίας

Την Πέμπτη 26 Μαΐου το πρωί στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας πραγματοποιήθηκε η μηνιαία Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Στην αρχή...

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης

Στις 28 Μαΐου του έτους 2000, ένας πρωτοφανής αριθμός Αυστραλών (περίπου 250.000 άνθρωποι) διέσχισε τη διάσημη γέφυρα Harbour Bridge του Σύδνεϋ και προσέδωσε μία...
video

Θαύμα: Το παιδί μας περπάτησε και τρέχει

Θαύμα: Το παιδί μας περπάτησε και τρέχει. Προσωπικές εμπειρίες και εμπειρίες των ανθρώπων που τις έζησαν οι ίδιοι λαμβάνοντας τη Χάρη του Τιμίου και...

Oι Άγιοι δεν θαυματουργούσαν παλιά μόνο, θαυματουργούν πάντοτε. Είναι μαζί μας, είναι δίπλα μας, είναι ολοζώντανοι μπροστά μας

Το εσπέρας της Πέμπτης 26 Μαΐου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή του Οσίου Ιωάννου του...

Μεγάλη Ευλογία | Ο Γέροντας Νεκτάριος κόμισε Τίμιο Ξύλο και Ι. Λείψανο του Αγ. Λουκά του Ιατρού...

Το εσπέρας της Πέμπτη 26ης Μαΐου,  ο πολυσέβαστος και πολυαγαπημένος Γέροντα Νεκτάριος Μουλατσιώτης, κόμισε  εις τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Βύρωνα προς...