Χαράλαμπος Γ. Ατματζίδης, Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ

Το Σάββατο 2 Ιουλίου τελέστηκε η Νεκρώσιμη Ακολουθία του Καθηγητή Ιωάννη Γαλάνη, στον Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης.

Με ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, έλαβαν μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος, Βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, άπαντες μαθητές του εκλιπόντος.

Επίσης, έλαβαν μέρος πολλοί ιερείς, ενώ παρέστησαν η σύζυγος, τα παιδιά, τα αδέλφια και άλλοι συγγενείς του μακαριστού Καθηγητή,, όπως και πολλοί συνάδελφοι και φοιτητές του, μεταξύ των οποίων και ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης.

Με ανάθεση του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητή Νικολάου Μαγγιώρου, επικήδειο εκφώνησε εκ μέρους της Ακαδημαϊκής Κοινότητας ο Ομότιμος Καθηγητής της Καινής Διαθήκης Χαράλαμπος Ατματζίδης, μαθητής και συνάδελφος του μακαριστού Ιωάννη Γαλάνη.

Παραθέτουμε παρακάτω τον Επικήδειο αυτό Λόγο:

Ο απόστολος Παύλος γράφει προς τους Θεσσαλονικείς: «Οὐ θέλομεν δὲ ὑμᾶς ἀγνοεῖν, ἀδελφοί, περὶ τῶν κοιμωμένων, ἵνα μὴ λυπῆσθε καθὼς καὶ οἱ λοιποὶ οἱ μὴ ἔχοντες ἐλπίδα. εἰ γὰρ πιστεύομεν ὅτι Ἰησοῦς ἀπέθανεν καὶ ἀνέστη, οὕτως καὶ ὁ θεὸς τοὺς κοιμηθέντας διὰ τοῦ Ἰησοῦ ἄξει σὺν αὐτῷ»[1].

Πεφιλημένε μας διδάσκαλε,

Γενιές και γενιές φοιτητών και φοιτητριών σε άκουσαν, σε διάβασαν και σε διαβάζουν, καθώς ερμηνεύεις το παραπάνω απόσπασμα του απ. Παύλου από την πρώτη προς Θεσσαλονικείς επιστολή.

Σαράντα και πλέον χρόνια υπηρέτησες πιστά την Θεολογία και το γνωστικό αντικείμενο της «Καινής Διαθήκης» στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου μας, στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή της Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής των «Παυλείων», καθώς και στην Ελληνική Βιβλική Εταιρία, ως μέλος της μεταφραστικής ομάδας της Καινής Διαθήκης και ως δωρητής του προγράμματός σου για τις Πατερικές αναφορές στην Βίβλο. Το πρόγραμμα  που η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία ονόμασε προς τιμή σου «Πρόγραμμα Ιωάννη Γαλάνη».

Δάσκαλε δυστυχώς δεν πρόλαβες να δεις ολοκληρωμένο το πρόγραμμά σου. Να είσαι βέβαιος όμως ότι αυτό θα προχωρήσει.

Ιωάννη Γαλάνη, Εσύ, το απλό αγροτόπαιδο που οι γονείς σου σε έστειλαν να σπουδάσεις εφοδιάζοντάς σε εκτός από την απέραντη αγάπη τους και με ένα ζευγάρι παπούτσια για να μην περπατάς ξυπόλυτος, όπως μου έλεγες, ξεκίνησες το μακρινό σου ταξίδι.

Σπούδασες στην Αθήνα Θεολογία και πραγματοποίησες μεταπτυχιακές σπουδές στο Regensburg και το Μόναχο κοντά σε γνωστούς και εκλεκτούς καθηγητές όπως είναι και ο Georg Ratzinger, ο κατοπινός Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, ο Frantz Mußner, ο Martin Brocke, ο Joachim Gnilka, ο Ferdinand Hahn και πολλοί άλλοι.

Με την επίβλεψη του διαπρεπούς καινοδιαθηκολόγου καθηγητή Γεώργιου Γαλίτη, που δεν βρίσκεται ανάμεσά μας λόγω ασθενείας,  έγραψες  την διδακτορική σου διατριβή με θέμα: «ΥΙΟΘΕΣΙΑ. Η χρήσις του όρου παρά Παύλω εν σχέσει προς τα νομικά και θεολογικά δεδομένα των λαών του περιβάλλοντός του».

Έκτοτε, αγαπημένε μας καθηγητά, με το διαβατήριο του διδακτορικού στο χέρι ταξίδεψες στα θαυμαστά τοπία της Καινής Διαθήκης.

Αγάπη σου μεγάλη το απέραντο λιβάδι της Θεολογίας του αποστόλου Παύλου και το  πυκνό δάσος της Ιστορίας των Χρόνων της Καινής Διαθήκης.

Πάθος σου η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού και η σύνδεσή της με την Καινή Διαθήκη.

Ιωάννη Γαλάνη ήσουν, όπως λέει και ο ποιητής Εγγονόπουλος, «ωραίος Έλληνας»[2].

Και έξαφνα, όπως λέει ο Καβάφης, «το χέρι του ο θάνατος απλώνει και το μέτωπό σου αγγίζει»[3], Ιωάννη Γαλάνη, θεωρώντας ότι σε έκλεψε από τους δικούς σου. Λάθος μεγάλο.

Είναι εδώ κοντά σου η πολυαγαπημένη σου Βάσω, η πολύτιμη βοηθός και συμπαραστάτης στις χαρές και στις λύπες, που μαζί της έστησες μια όμορφη οικογένεια με τα δυο παιδιά σας, τον Λεωνίδα και την Νατάσσα, τον εκλεκτό γαμπρό σου Αλέξανδρο και τα αξιαγάπητα εγγόνια σου Άγι και Βασούλα.

Είναι κοντά σου ο Επίσκοπος Κίτρους Γεώργιος, ο Αμορίου Νικηφόρος, ο Ρηγίου Ειρηναίος, ο Αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, αρχιμανδρίτης Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Επισκόπου Βεροίας που αδυνατεί να παραστεί, οι πρωτοπρεσβύτεροι και συνάδελφοί σου Ιωάννης Σκιαδαρέσης και Βασίλειος Καλλιακμάνης,  είναι εδώ  και οι ιερείς του Ι. Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου και πολλοί άλλοι με τους οποίους συνεργάστηκες όλα αυτά τα χρόνια για το καλό της Εκκλησίας.

Είναι εδώ νοερά και ο καθηγητής και επίσκοπος Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, που χθες τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη σου στο Ι. Ν. των Αγίων Αναργύρων στη Λαγούτα της Κρήτης.

Είναι εδώ μαζί σου η ευρύτερη οικογένεια των συγγενών σου, των συναδέλφων σου, των φίλων.

Όμως Ιωάννη Γαλάνη είχες και μια μεγάλη δεύτερη οικογένεια, τα πνευματικά σου παιδιά, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που τα ανάθρεψες θεολογικά και σε ευγνωμονούν γι’ αυτό.

Και αν τα φυσικά σου παιδιά τα είχες συνέχεια μαζί σου, τα πνευμαντικοπαίδια σου αυτά αναγκάστηκες να τα αποχωριστείς. Το γνωρίζω, δάσκαλε πάντα το έλεγες: «Χαράλαμπε, αυτό που μου λείπει είναι οι φοιτητές μου και οι φοιτήτριές μου». «Τι να κάνουμε καθηγητά», απαντούσα, «έτσι είναι η ζωή».

Όμως, Ιωάννη Γαλάνη,  να είσαι βέβαιος, ότι είμαστε μαζί σου. «Του τάφου σου ο λίθος πέπλον ψιλόν, διαφανές, διά ημάς θα είναι», όπως λέει και ο Καβάφης[4].

 Όλοι είναι εδώ, τα αγαπημένα σου πρόσωπα, οι επίσκοποι και οι ιερείς, οι συνάδελφοι, οι μαθητές και οι μαθήτριές σου.

Είμαστε και εμείς εδώ, η Αικατερίνη, η Άννα και εγώ, οι διδάκτορές σου. Πριν τρεις μέρες σε αναφέραμε δάσκαλε, δημόσια, στα ΚΗ΄ ΠΑΥΛΕΙΑ στην Βέροια.  Άραγε ήταν κάτι προφητικό; Πάντως δεν ήταν  vaticinium ex eventu.

Όλοι μας σου ευχόμαστε καλό ταξίδι, αγαπημένε μας Ιωάννη.

Να είσαι βέβαιος, όπως αναφέρει και ο ποιητής, πώς  «δεν σ’ εχώρησεν  από ημάς το μνήμα · από ημάς προς ους κοινός σχεδόν ήτον ο βίος»[5].

Άλλωστε το γνωρίζεις, δάσκαλε και το δίδαξες, πώς κάποτε, κατά τη Δευτέρα Παρουσία όλοι μας «πάντοτε σὺν κυρίῳ ἐσόμεθα»[6].

—————————————

Επίσης μίλησαν και άλλα πρόσωπα, εξαίροντας το ήθος και την προσωπικότητα του εκλιπόντος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, πριν την απόλυση της Νεκρώσιμης Ακολουθίας, μετέφερε στη σύζυγο και στην ομήγυρη τις πατρικές ευχές του Παναγιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Ανθίμου.

Ο ενταφιασμὀς του αειμνήτου Καθηγητή Ιωάννη Γαλάνη έγινε στο Κοιμητήριο Αναστάσεως Κυρίου.

[1] Α΄ Θεσ 2,13-14.
[2] Νίκος Εγγονόπουλος, «Μπολιβάρ: Ένα ελληνικό ποίημα», Ποιήματα, Εκδόσεις Ίκαρος, 2007, Αθήνα.
[3] Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης, «Στρατηγού θάνατος», Ποιήματα 1882-1932 – Από τα Θεραπειά στα περίχωρα της Αντιόχειας,  Εκδόσεις Ερμής, Αθήνα 2003, 106.
[4] Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης, «Τῷ Στεφάνῳ Σκυλίτσῃ», Ποιήματα 1882-1932 – Από τα Θεραπειά στα περίχωρα της Αντιόχειας,  Εκδόσεις Ερμής, Αθήνα 2003, 28.
[5] Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης, «Τῷ Στεφάνῳ Σκυλίτσῃ», ό.π., 28.

[6] Α΄ Θεσ 4,17.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

video

Το σχέδιο που χάλασε αλλά…

Το σχέδιο που χάλασε αλλά... Τα πάντα είναι φτιαγμένα από τον Θεό με μια αρμονία. Υπάρχει ένα σχέδιο που ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο....

Επιτυχής η εκδήλωση της Ι.Μ. Ζιχνών «Ἀναγινώσκοντας τὴν ἱστορία μετὰ τῶν ἁγίων Ἐθνοϊερομαρτύρων»

Μετὰ χαρᾶς πνευματικῆς, κατὰ τὶς ἡμέρες τῆς ἑορτῆς τῆς πανσεβασμίου Κοιμήσεως καὶ τῆς εἰς οὐρανούς Μεταστάσεως τῆς Ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας,...

Δύναται, ν’ ἀσκηθεῖ ποινική δίωξη γιά μετάδοση Θείας Κοινωνίας;

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ Κατά καιρούς, ἔχουν διατυπωθεῖ ἀπόψεις περί ποινικῆς δίωξης σέ κληρικούς, οἱ ὁποῖοι μετέδωσαν τήν Θεία Κοινωνία σέ πιστούς. * Ἐν...

Ὁ Μητροπολίτης Καστορίας μέ τίς χρυσές παγκόσμιες Πρωταθλήτριες τοῦ Ν.Ο.Κ.

Τήν Τετάρτη 17 Αὐγούστου τό ἀπόγευμα, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος παραβρέθηκε στήν τιμητική ἐκδήλωση τοῦ Ναυτικοῦ Ὁμίλου Καστορίας γιά τίς δύο χρυσές...

Εκδημία Πρωτοσβυτέρου π. Νικολάου Μητράκου

Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος μετά θλίψεως αναγγέλλει την εκδημία του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Νικολάου Μητράκου, εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίας...

Από την μία άκρη της Φθιώτιδας στην άλλη…

Συνεχίζει τις ποιμαντικές του περιοδείες σε όμορφα ορεινά χωριά της ευλογημένης Φθιωτικής γης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, τα οποία επισκέπτεται καθ΄όλο το...

Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΣΕΩΝ

Με κατάνυξη και ιδιαίτερη Ευλάβεια και Λαμπρότητα τιμήθηκε η Κοίμησις της Θεοτόκου στα Ακριτικά Νησιά μας, της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Στο...

Η Πάρος τίμησε τον Όσιο Αρσένιο

Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε την Πέμπτη 18-8-2022 στην Πάρο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αρσενίου, ο οποίος βρίσκεται παραπλεύρως της Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους-Αγίου...

Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγιο Αρσένιο στην Πάρο

Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Πατρός ημών Αρσενίου του εν Πάρω, τελέσθηκε την Τετάρτη 17-8-2022 το απόγευμα στην πανηγυρίζουσα...

Το «ύστατο χαίρε» στην Γερόντισσα Αρσενία

Με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως τελέσθηκε την Τρίτη 16-8-2022 το απόγευμα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου, η Εξόδιος Ακολουθία της...

Ευχαριστήριες και συγχαρητήριες ευχές για τη συνδρομή στη λειτουργία των κατασκηνώσεων της Ι.Μ. Καλαβρύτων

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, διά του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, με αφορμή τη λήξη των κατασκηνωτικών...

Έτη πολλά, πανευφρόσυνα και καρποφόρα

Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, διά του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, εκφράζει ολόθερμες συγχαρητήριες ευχές προς τον Σεπτό Γέροντά...

Πανδήμως εόρτασαν το θαύμα του Αγίου Βλασίου

Σήμερα Τρίτη 17 Αὐγούστου 2022 ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ἱερόθεος χοροστάστησε στόν Ὄρθρο καί προεξῆρχε τῆς θείας Λειτουργίας στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό τοῦ...

Ο Γρεβενών Δαβίδ για την νίκη του Μίλτου Τεντόγλου

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ κ. ΔΑΒΙΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ Ένας απλός αριθμός. Με τον αγώνα όμως του Μίλτου Τεντόγλου μεταμορφώνεται σε διάκριση,...

Τριήμερος εορτασμός της Παναγίας στα Γρεβενά

Η λαμπρή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της «αμετάθετου ελπίδας» όλων μας, γέμισε με χαρά και τον τόπο μας, τα Γρεβενά. Την παραμονή, ο Σεβασμιώτατος...