Μεγαλοπρεπώς και με ιδιαίτερη συγκίνηση εορτάσθηκε σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

          Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου και πλήθος πιστών.

          Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε και την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Γεδεών Κακλιά.

          Τον κ. Συμεών στην Θεία Λειτουργία και στην χειροτονία πλαισίωσαν, μεταξύ των άλλων, ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος και ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

         Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον π. Γεδεών με πατρικούς και καρδιακούς λόγους του τόνισε χαρακτηριστικά:

          «Κοντά στον Χριστό και στην αγκαλιά της Εκκλησίας παύουμε να είμαστε ξένοι, βρίσκουμε ξανά την εντοπιότητά μας. Πάρα πολλοί άνθρωποι βιώνουν την αποξένωση, ακόμα και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι αισθάνονται ξένοι. Δεν έχουν κώδικα επικοινωνίας και δεν μπορούν να βρουν κατανόηση. Η αποξένωση είναι ο μεγάλος πειρασμός που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην απόγνωση και στην απελπισία.

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα που ζει ο κόσμος, εκτός από την εσωτερική αποξένωση, βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να παίρνουν τον δρόμο της ξενιτειάς, να εγκαταλείπουν σπίτια, όνειρα, βιώματα, περιουσίες και χωρίς κανένα λόγο, που να μπορεί να το δικαιολογεί αυτό. Στην βία δεν υπάρχει λογική και γι΄ αυτό δεν υπάρχει δικαιολογημένη βία.

Πως εμείς οι χριστιανοί, εμείς οι κληρικοί θα αντιμετωπίσουμε αυτή την ξενιτειά; Είτε είναι εσωτερική, είτε ακούσια, εξωτερική, καταναγκαστική. Για να μπορέσουμε να την κατανοήσουμε θα πρέπει μέσα στην καρδιά μας να θυμηθούμε ότι ο πρώτος που έγινε ξένος για την αγάπη την δική μας είναι ο ίδιος ο Χριστός. Έγινε ξένος για να σωθεί ο άνθρωπος. Από την πρώτη μέρα της Γεννήσεώς Του. Έγινε ξένος χάριν των ξένων. Έγινε ξένος για να ξενίζονται όλοι οι άνθρωποι και να φιλοξενούνται από Αυτόν.

Η απάντηση στην αποξένωση, η απάντηση στην ξενιτειά, η απάντηση στην μοναξιά είναι το άνοιγμα της καρδιάς σου, το άνοιγμα της αγκαλιάς σου. Αν δεν ανοίξεις την καρδιά σου, δεν θα ανοίξει η αγκαλιά σου.

Για να είσαι ποιμένας της Εκκλησίας, θα πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι θα πρέπει να είσαι φιλόξενος. Έχουμε την τύχη να είμαστε στο Γένος Έλληνες και το Ρωμαίικο Γένος, το Γένος των Ελλήνων έχει μέσα του την φιλοξενία. Σε κανέναν δεν κλείσαμε ποτέ την πόρτα. Φιλόξενοι δεν είναι οι πλούσιοι, αλλά οι πτωχοί που μπορούν να κατανοήσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες των συνανθρώπων τους.

Ο Θεός της Αγάπης έγινε ξένος, για να αναστήσει και να αναστηλώσει την εικόνα του κάθε ανθρώπου, για να γίνει από ξένος, οικείος. Αυτό εορτάζουμε σήμερα με την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων. Εορτάζουμε την Ανάσταση του ανθρωπίνου προσώπου. Εορτάζουμε το γεγονός ότι Αγάπη του Χριστού δεν είναι ιδεολογία αφηρημένη, αλλά σαρκωμένη και γι΄αυτό εικονίζεται, γι’ αυτό και την προσκυνούμε. Αυτή η αγάπη δημιουργεί τέχνη, πολιτισμό. Η αγάπη προς τους αδελφούς μας δεν μπορεί να είναι άσαρκη, αλλά οφείλει να φανερώνει και να φανερώνεται μέσα από την ζεστασιά της αγάπης, μέσα από ψωμί και κρασί, μέσα από φαγητό, ρούχο και σπίτι και μέσα από το καθετί που έχει ανάγκη ο άνθρωπος, αλλά κυρίως μέσα από την ανάγκη να αισθανθεί ο άνθρωπος ότι βρίσκει ένα καταφύγιο και ένα λιμάνι μέσα στις φουρτούνες και στις τρικυμίες της ζωής.

Σε καλωσορίζω και σε εισοδεύω στην Αγία Τράπεζα, η οποία είναι το κατεξοχήν λιμάνι, είναι κυρίως το λιμάνι των κατατρεγμένων, των αναγκεμένων και των ξένων.Από σήμερα σε καλώ σε διαρκή κίνηση: Να τρέξεις εσύ πρώτος να βρεις τους ανθρώπους. Να δείξεις στην πράξη ότι είσαι ένας με τους αδελφούς σου. Χωρίς κένωση και ταπείνωση δεν διαλύεται το νέφος της ξενιτείας και η ομίχλη της μοναξιάς. Είσελθε λοιπόν στην αληθινή κοινωνία, στο τέλος της μοναξιάς. Εδώ τελειώνει η μοναξιά, εδώ βρίσκεται η αληθινή κοινωνία, η αληθινή αγάπη, η συντροφικότητα. Με την Αγία Ιερωσύνη θα γεμίσει η καρδιά σου με Χριστό και όσο πιο πολύ γεμίζεις, τόσο πιο πολλά θα έχεις να δίνεις».

Με καθολική συμμετοχή του πληρώματος των πιστών πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού η Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων κατά την τάξη της Εκκλησίας μας.

Μετά την Θεία Λειτουργία, κατά τα ειωθότα στον ελληνόρθοδο κόσμο, ο πρώτος πολίτης των Λαμιέων, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Ευθύμιος Καραϊσκος πραγματοποίησε μία λιτή αλλά συνάμα πολύ ζεστή εκδήλωση προς τιμήν των ιερέων και των διακόνων της Αρχιερατικής Περιφέρειας Λαμίας. Ο κ. Δήμαρχος στην προσφώνησή του τόνισε:

«Αληθινή πίστη σημαίνει έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Καταθέτω σήμερα την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό στα πρόσωπά σας,  τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και εκ μέρους όλων των πολιτών του Δήμου Λαμιέων, για το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελείτε στην κοινωνία μας».

Απευθυνόμενος ο κ. Καραΐσκος προς τον Σεβασμιώτατο εξέφρασε την χαρά του, την εγκάρδια αγάπη του, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Συμεών, διότι όπως χαρακτηριστικά τόνισε:

«Από την πρώτη μέρα της Ενθρονίσεως Σας Σεβασμιώτατε, εργάζεστε ασταμάτητα για την ενότητα μεταξύ του ποιμνίου σας, εργάζεστε για την αγάπη μεταξύ των πολιτών και εμπνέετε όλους μας προς αυτόν τον δρόμο και αυτή την κατεύθυνση. Ως Δήμος και ως κοινωνία αποκομίζουμε καθημερινά τους καρπούς αυτής της ενότητος και της αγάπης της τοπικής Εκκλησίας, η οποία εκφράζεται μέσα από το τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη μέσω των Ενοριών στον Δήμο Λαμιέων και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδος υπό την εμπνευσμένη καθοδήγησή σας».

Εν κατακλείδι ο κ. Καραΐσκος σημείωσε:

«Σας διαβεβαιώνω ότι η αγαστή συνεργασία την οποία ξεκινήσαμε από κοινού πριν από δυόμιση περίπου χρόνια, θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί έτι περισσότερο, γιατί προτεραιότητα μας και κέντρο της διακονίας μας είναι ο άνθρωπος».

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αντιφωνώντας, αφού επαίνεσε τον κ. Δήμαρχο γι’ αυτήν του την πρωτοβουλία, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα όντως είναι μία λαμπρά και χαρμόσυνος ημέρα, που δεν εορτάζουμε τον θρίαμβο των Ορθοδόξων έναντι κάποιων άλλων, αλλά τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Τον θρίαμβο της αλήθειας απέναντί στο ψέμα, τον θρίαμβο της ζωής απέναντι στο θάνατο, τον θρίαμβο του ανθρωπίνου προσώπου, απέναντι σε κάθε δύναμη που θέλει να διαλύσει το ανθρώπινο πρόσωπο. Η Εορτή αυτή είναι συνδεδεμένη άμεσα με την ουσία και της Πολιτείας, η οποία διακονεί τον άνθρωπο για να θριαμβεύει η ενότητα, η πρόοδος, ο ανθρωπισμός και η αγάπη.

  Έχουμε μία άριστη και υποδειγματική συνεργασία με τον κ. Δήμαρχο και τον Δήμο Λαμιεών σε πολλαπλά επίπεδα. «Η Εκκλησία του Δήμου», το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε μεταξύ Μητροπόλεως και Δήμου ήδη αποδίδει πολλούς καρπούς, διότι στηρίζονται έμπρακτα καθημερινά αναγκεμένοι συνάνθρωποί μας και θα συνεργαστούμε σε όποια ανάγκη και νέα πρόκληση προκύψει.

Σας παρακαλώ κ. Δήμαρχε με όλη μου την καρδιά να στηρίζετε και να τιμάτε τους Ιερείς μας, γιατί αγωνίζονται καθημερινά για την ενότητα της κοινωνίας και έχουν αποδείξει ότι στέκονται ψηλά στο ύψος των περιστάσεων».

          Ο κ. Δήμαρχος και οι συνοδεία του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος και ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Αθανάσιος Ντούζγος,  είχαν την ευκαιρία μίας ουσιαστικής και ιδιαίτερα ωφέλιμης επικοινωνίας με τον Σεβασμιώτατο και τους προσκεκλημένους κληρικούς.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Με συγκίνηση και κατάνυξη η Σύρος υποδέχεται την ιερά Εικόνα της Παναγίας «Βουρλιωτίσσης»

Χθες το απόγευμα, στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος...

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της μετακομιδής των Λειψάνων του Αγ. Λουκά στην Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά

Το Σάββατο 28 Μαΐου το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, τελέστηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός...

Συνάντηση του Επισκόπου Μελιτηνής με τον Αγγλικανό Επίσκοπο Μπέρμιγχαμ

Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελιτηνής κ. Μάξιμο προσκάλεσε στο Επισκοπείο του ο Αγγλικανός Επίσκοπος Μπέρμιγχαμ κ. David Urquhart. Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θεόδωρος Πολυβίου...

Άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στην Πέρθη

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος έφθασε στην Πέρθη το Σάββατο, 28 Μαΐου. Πρόκειται για την τέταρτη ποιμαντική επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Σεβασμιώτατος στη...

Το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ι.Μ. Φθιώτιδος θα δεχτεί στην αγκαλιά του και πονεμένα παιδιά από την Ουκρανία

Γεύμα και συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε χθες στην Αθήνα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Sergii Shutenko,...

Θεμελίωση πολυδύναμου ιεραποστολικού κέντρου στην Τανζανία

Θερμότατη υποδοχή επεφύλαξαν κατά την δεύτερη ημέρα της ιεραποστολικής επίσκεψης στην Τανζανία, στον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β´...
video

Τι ζητάω; Μια θέση στον Παράδεισο να πάω

Τι ζητάω; Μια θέση στον Παράδεισο να πάω. Τι είναι ο Παράδεισος και τι είναι η κόλαση; Που είναι ο Παράδεισος και που είναι...

Η εορτή πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων

Με λαμπρότητα και αθρόα συμμετοχή πιστών από όλη τη Βοιωτία τιμήθηκε η μνήμῃ πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων στον  Ιερό Ναό των Βοιωτών...

Εγκαίνια Παρεκκλησίου της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐου

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατανύξεως πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 το απόγευμα, ο εσπερινός των εγκαινίων του ιερού παρεκκλησίου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας...

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στη Νάουσα

Το Σάββατο 28 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου...

Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος ὡς Πρόεδρος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας

Στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, εξ' αφορμής της συμπληρώσεως τριάντα χρόνων θεοφιλούς Πατριαρχείας Αυτού, ο Σεβ....

Ο Mητροπολίτης Ταμασού στην ημερίδα παρουσίασης της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού

Την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΝΘΕΑ, παρευρέθει στην ημερίδα παρουσίασης της...
video

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’- Αύριο είναι Κυριακή του Τυφλού

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Τυφλού. "Οι Φαρισαίοι αμφισβητούν....

Για σένα που δίνεις εξετάσεις

Καλό μου παιδί, ξέρω, σε κυριεύει το άγχος και η αβεβαιότητα, σε πιάνει κόμπος στο στομάχι, ταχυκαρδία, αϋπνίες, πονοκέφαλος, φόβος, μελαγχολία, σκέψεις που στροβιλίζουν...

Θέλεις λοιπόν να δεις τον Θεό; Έρχου και ίδε

Στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή, είδαμε τον Χριστό μας για ακόμα μια φορά, να θεραπεύει κάποιον ασθενή. Αυτή την φορά ήταν κάποιος τυφλός εκ γενετής...