Η Αγία μας εκκλησία καθημερινά μας παρουσιάζει πρότυπα Αγίων οι όποιοι με τον επίγειο βίο τους κατόρθωσαν να προγευτούν από αύτη την ζωή τον παράδεισο και τέλος να μαρτυρήσουν για τον Κύριο τον όποιο αγάπησαν «ἐξ ὅλης καρδίας καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας» τους. Οι χριστιανοί ιδιαίτερα των πρώτων αιώνων εκδιώχθηκαν από τους εκάστοτε αυτοκράτορες οι όποιοι δεν δέχονταν τον Χριστό ως αληθινό Θεό με αποτέλεσμα να τους υποβάλλουν σε φρικτά βασανιστήρια τα όποια οι Άγιοι τα υπέμεναν. Αντίθετα εμείς σήμερα δεν έχουμε τον φόβο αυτό διότι μας δίνεται η δυνατότητα να λατρευτούμε ελεύθερα τον Θεό μας.

Όμως μέσα σε όλη αυτή την άθεη εποχή που βιώνουμε είναι επιτακτική η ανάγκη της μαρτυρίας μας. Ο χριστιανός πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο το όποιο με την φωτεινή του ζωή και τον ευλογημένο του αγώνα θα δείξει το σωστό δρόμο στον πονεμένο άνθρωπο για να βρει την λύτρωση και την διέξοδο στα τόσα προβλήματα που τον κατακλύζουν. Ο σωστός χριστιανός με την καθημερινή ενάρετη ζωή του, με την τήρηση των εντολών του θεού και με την συμμετοχή του στα μυστήρια της εκκλησιάς αναβλύζει μαρτυρία Χριστού γύρω του. Ο χριστιανός ανεξαρτήτως ηλικίας πρέπει κάθε μέρα να ομολόγει στο περίγυρο και στο περιβάλλον του τον Χριστό ως τον μεγάλο του ευεργέτη, ως το νόημα της ζωής του, γιατί ο ίδιος ο θεός μας  προτρέπει να ομολογήσουμε στον κόσμο το σωτήριο έργο του «διηγοῦ ὅσα ἐποίησέ σοι ὁ Θεός».

Το μαρτύριο το υπέμειναν χιλιάδες Άγιοι της εκκλησίας μας και πρώτος ο Κύριος μας, ο οποίος με τα βασανιστήρια και τέλος με το σταυρικό του θάνατο χάρισε σε όλους μας την ανάσταση. Εμάς στις μέρες μας δεν μας ζητείται να μαρτυρήσουμε με το αίμα μας για το Χριστό αλλά να μαρτυρήσουμε με τα λόγια, με τις πράξεις και με την ζωή μας. Μπορεί να μην κινδυνεύουμε να χάσουμε την ζωή μας όμως κινδυνεύει η πίστη μας και οι αξίες μας. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να βλάψουν την εκκλησία του Χριστού και τα ευσεβή παιδιά του. Στην σύγχρονη εποχή όποιος ομολογεί Χριστό γίνεται δακτυλοδεικτούμενος σε μια κοινωνία η οποία θέλει να λέγεται ελεύθερη βγάζοντας από μέσα της Αυτόν που έδειξε πρώτος στον κόσμο τι θα πει ελευθερία. Ας μαρτυρήσουμε κι εμείς Χριστό όπως μαρτυρούν πολλοί αδελφοί μας σε χώρες οι οποίες καταδικάζουν και αρνούνται το χριστιανισμό, ας γίνουμε και εμείς σύγχρονοι μάρτυρες όπως και αυτοί.

«Πᾶς ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς· ὅστις δ’ ἂν ἀρνήσηταί με ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ἀρνήσομαι αὐτὸν κἀγὼ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς». Ο Χριστός μας τονίζει τη σημασία της ομολογίας απέναντι στους διώκτες και αρνητές του. Για να κερδίσουμε την αιωνία ζωή ο δρόμος αυτός απαιτεί την ομολογία της πίστεως μας πρέπει να ομολογήσουμε τον Κύριο Ιησού Χριστό ως «Θεόν ἀληθινόν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ» για να κατορθώσουμε και εμείς να γευτούμε τη χαρά του παραδείσου μαζί με τους άγιους, μαζί με τον χριστό μας.

της Μαρίας Χατζησταμάτη

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.