«Η Ορθόδοξη πίστη είναι ό,τι πιο πολυτιμότερο έχουμε, ό,τι ακριβότερο, ό,τι πιο σπουδαίο, όχι για να περηφανευόμαστε αλλά για να εμπνέεται η ζωή μας και να εμπνέουμε τη ζωή των άλλων. Να μαρτυρούμε Ορθοδοξία με τον τρόπο της σκέψης μας. Ορθοδοξία σημαίνει εικονίζω τον Χριστό με τη ζωή μου. Σημαίνει βλέπω τον Χριστό και όχι τον εχθρό μου στο διπλανό μου όποιος και αν είναι αυτός. Είναι ο Χριστός που φανερώνεται στη ζωή μου».
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας, ο Θρίαμβος της Ορθοδοξίας, η επέτειος της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων.
 
Την Α’ Κυριακή των Νηστειών, της Ορθοδοξίας 8 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στην Ιερά του Καθέδρα, τον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.
 
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ετέλεσε και την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του άχρι τούδε Ιεροδιακόνου π. Εφραίμ Πανταζίδη Ιερομονάχου.
 
Τον Σεβασμιώτατο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Πρωτοσύγκελλος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Αριστείδης Πανταζίδης, Προϊστάμενος – Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μεγάλης Βρύσης Λαμίας, ο οποίος τυγχάνει πατήρ κατά σάρκα του νεοχειροτονουμένου π. Εφραίμ, ο νέος Πρεσβύτερος Ιερομόναχος π. Εφραίμ, ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.
 
Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας από Τηλεοράσεως, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», καθώς και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm).
 
Στον χειροτονητήριο του λόγο ο π. Εφραίμ με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στην σημερινή μέρα της προσωπικής του Πεντηκοστής και με δάκρυα στα μάτια εδόξασε το όνομα του Τριαδικού Θεού που τον αξίωσε, ώστε το όνειρό του και ο πόθος του για την Ιερωσύνη να πραγματοποιηθεί.
 
Χαρακτηριστικά ανέφερε:
 
«Η σημερινή ημέρα είναι μια ευλογημένη ημέρα για εμένα γιατί ένας πόθος ζωής, ολοκληρώνεται. Από μικρός φανταζόμουν τον εαυτό μου γύρω από μια Αγία Τράπεζα και σήμερα εγώ ο ανάξιος θα λάβω τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης. Χαρά και ευλογία νιώθω γιατί, είμαι ο πρώτος που χειροτονείτε μετά την ενθρόνισή σας, στην ευλογημένη και τυχερή γη της Φθιώτιδος και λέω τυχερή γιατί μετά την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικολάου, έρχεσθε εσείς, ένας άξιος Ποιμενάρχης, τίμιος και ευλογημένος ο οποίος όχι μόνο καταφέρατε να αναπληρώσετε το κενό αλλά και να κλέψετε την καρδιά μας. Ήρθατε ως ένας στοργικός πατέρας που από την πρώτη ημέρα μας αγκαλιάσατε στοργικά και ανοίξατε την πόρτα της καρδιάς μας. Γίνατε ο Συμεών της καρδιάς μας».
 
Στην συνέχεια ο π. Εφραίμ απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στον Γέροντά του Πανοσιολ Αρχιμ. π. Γερμανό, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος και στους γονείς του που τον μεγάλωσαν με στοργή και αγάπη χωρίς να του λείψει τίποτα.
 
Κλείνοντας τόνισε:
 
Εύχομαι όπως εσείς καταφέρατε να γίνετε ο Συμεών της καρδιάς μας, έτσι και εγώ να γίνω ο π. Εφραίμ της δικής σας καρδιάς και να έχω τις προσευχές και ευλογίες σας στο δύσκολο δρόμο της Ιερωσύνης».
 
Ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε τον λόγο του π. Εφραίμ και με λόγους πατρικούς και ιδιαίτερα συγκινητικούς τον νουθέτησε, ώστε μέσα από την ζωή του, την προσευχή του και την θυσιαστική του διακονία να αναδειχθεί ένας Άξιος Ορθόδοξος Ιερεύς.
 
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:
 
«Καλείσαι σήμερα αγαπητέ μου π. Εφραίμ, να γίνεις ένας Ορθόδοξος Ιερέας και καλείσαι να είσαι Ορθόδοξος σε όλο το φάσμα και την ποιότητα της ζωής σου.
 
Ορθόδοξος στο φρόνημα, στην πίστη, στην ποιμαντική ζωή, στη μυστηριακή ζωή, στη σχέση σου με τον επίσκοπο και τους άλλους, με τους αιρετικούς και τους αντίθετους από εσένα. Καλείσαι να είσαι πάντα Ορθόδοξος, ακόμη κι αν χρειαστεί να υποφέρεις για την πίστη του Χριστού.
 
Καλείσαι στη ζωή σου να λες σε κάθε άνθρωπο αυτό που ανέγνωσες στο Ευαγγέλιο νωρίτερα «έρχου και ίδε». Αυτή θα είναι η πρόσκληση που θα απευθύνεις στον καθένα που θα συναντάς και στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που θα υπηρετείς τώρα αλλά και στη συνέχεια όπου σε στείλει η Ιερά Μητρόπολη.
 
Σε όποια κατάσταση και αν σε φέρει η ζωή, πρέπει να λες σε κάθε άνθρωπο «έρχου και ίδε». Για να μπορέσεις να το πεις όμως αυτό, θα πρέπει με όλο σου το είναι να αγωνιστείς, αυτό που θα έλθει στη ζωή σου, να είναι η αλήθεια και η αγάπη του Χριστού, χωρίς επιφυλάξεις. Τίποτα να μην κρύβει τη θέα του Χριστού στους άλλους.
 
Ο λαός του Θεού περιμένει από εμάς όχι τη δική μας ιδεολογία αλλά την πίστη του Χριστού. Γι ‘αυτό κληθήκαμε κληρικοί, για να φανερώνουμε την αλήθεια του Χριστού μέσα στον ψεύτικο κόσμο, που δεν μπορεί να βρει το βημάτισμό του. Που μοιάζει να κάνει οχτάρια μεθυσμένος από τα δήθεν επιτεύγματά του. Καλείσαι να αναγγείλεις το πραγματικό νόημα της ζωής και για να το κάνεις αυτό, αδελφέ μου Εφραίμ, ένα είναι το μυστικό, να γεμίσεις με νόημα τη δική σου ύπαρξη, ώστε αυτό που θα φανερώνεις, να πείθει.
 
Ο Ορθόδοξος παπάς, ο Ορθόδοξος χριστιανός είναι ο αληθινός, ο αυθεντικός και γνήσιος. Θα με έχεις κοντά σου σαν τον φύλακα άγγελό σου που θα σε συμβουλεύει και θα σε έχω μέσα στην καρδιά μου.
 
Και όταν αισθάνεσαι διωγμένος τότε θέλω να ακουμπάς στην Αγία Τράπεζα και να έρχεσαι κοντά μου και να παίρνεις δύναμη και να παίρνω και εγώ δύναμη, για να πορευόμεθα την οδό του Κυρίου την οδό της Αγίας Ορθοδοξίας.
 
Χάρισε όλο τον εαυτό σου στην Εκκλησία των Αγίων, των Πατέρων, των Οσίων και Δικαίων. Χάρισε τον Χριστό στη ζωή όλου του κόσμου».
 
Ακολούθησε σε κλίμα κατάνυξης και ενθουσιασμού η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιερομονάχου π. Εφραίμ, όπου άπαντες οι παρευρεθέντες αναφώνησαν πολλές φορές το ΑΞΙΟΣ!
 
Προ της απολύσεως τελέσθηκε η Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων εντός του Μητροπολιτικού Ναού και στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.
 
Κρατώντας την Εικόνα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στα χέρια και υψώνοντας την, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε με απλά αλλά εμπνευσμένα πατρικά λόγια τι σημαίνει Ορθοδοξία, λέγοντας:
 
«Αδελφοί μου, Κυριακή της Ορθοδοξία σήμερα. Να παρακαλέσουμε το Θεό, να τιμήσουμε στη ζωή μας την Αγία Ορθοδοξία. Ευλογηθήκαμε από Αγίους γονείς, Αγίους Πατέρες από γενιά σε γενιά, να κρατηθεί ψυχή με ψυχή η Αγία Ορθοδοξία. Να κρατηθεί σε δύσκολα χρόνια σκλαβιάς, ξενιτιάς, προσφυγιάς και φτώχειας απίστευτης.
 
Η Ορθόδοξη πίστη είναι ότι πιο πολυτιμότερο έχουμε, ότι ακριβότερο, ότι πιο σπουδαίο, όχι για να περηφανευόμαστε αλλά για να εμπνέεται η ζωή μας και να εμπνέουμε τη ζωή των άλλων. Να μαρτυρούμε Ορθοδοξία με τον τρόπο της σκέψης μας.
 
Ορθοδοξία σημαίνει, εικονίζω τον Χριστό με τη ζωή μου. Σημαίνει, βλέπω τον Χριστό και όχι τον εχθρό μου στο διπλανό μου όποιος και αν είναι αυτός. Είναι ο Χριστός που φανερώνεται στη ζωή μου. Η συνείδησή μας κάθε μέρα δοκιμάζεται και καλούμαστε να απαντούμε ότι ο άλλος είναι για εμένα, τον Ορθόδοξο χριστιανό, ο Χριστός.
 
Μην επιτρέψουμε στην καρδιά μας ποτέ να μπει καμιά φοβικότητα ρατσισμού, στιγματισμού, προκατάληψης. Ο άλλος είναι Χριστός αν θέλω να είμαι χριστιανός αλλιώς δεν είμαι, είμαι ένας υποκριτής που αγαπώ μόνο τον εαυτό μου. Αγαπώ τον Χριστό; Αγωνίζομαι να αγαπώ κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως. Αυτή είναι η Ορθοδοξία. Ζήτω η Ορθοδοξία!».
 
Το αντίδωρο διένειμε με προτροπή του Σεβασμιωτάτου ο Νέος Πρεσβύτερος της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Εφραίμ, ο οποίος δέχθηκε τις ευχές και τον ασπασμό πάντων των πιστών.
 
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παρέστησαν: Ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλος, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.


Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

«Χαίρε κυοφορούσα οδηγόν πλανωμένοις»

«Χαίρε κυοφορούσα οδηγόν πλανωμένοις» (Χαίρε Παναγία που κυοφορείς τον οδηγό σ’ αυτούς που πλανώνται) Η αμαρτία ως εκτροπή από το θέλημα του Θεού οδήγησε τον...

Θὰ εἶμαι ἐκεῖ…

ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ (στὴν Ἐκκλησία τοῦ χωριοῦ μου) γιὰ τοὺς ἑξῆς λόγους: 1. γιατί εἶμαι παπάς, 2. γιατί Ἐφημερεύω γιὰ ὅλους τους Ἐνορίτες μου, 3. γιατί εἶμαι...

«Πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ»

Ἅγιος Τύχων Ζαγκόρσκ Ἰησοῦ Υἱὲ Θεοῦ, ἐλέησόν με. Νά εἶσαι τροφὴ καὶ ποτὸ τῆς ψυχῆς μου. Νά εἶσαι πηγὴ γιά τή διψῶσα ψυχή μου. Νά...

Γέροντας Νεκτάριος: Σας θυμίζω τι λέγατε για τον μακαριστό Χριστόδουλο…

Γέροντας Νεκτάριος: Σας θυμίζω τι λέγατε για τον μακαριστό Χριστόδουλο... Επειδή ο φερόμενος ως θεολόγος κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος ασχολήθηκε με την ταπεινότητά μου και μάλιστα...

Ψηφίστε τώρα: Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το κλείσιμο των εκκλησιών στην Κύπρο

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των Κυπρίων αδελφών μας, αποφασίσαμε να κάνουμε μια δημοσκόπηση, ώστε να εκφράσουν όσο περισσότερα άτομα από την Κύπρο, αν συμφωνούν η...

Κάθαρση

του Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ Ο σκοπός της ζωής του πιστού ανθρώπου είναι να ενωθεί με Τον Θεό Πατέρα με την υιοθεσία του...

Αίσχος! Βεβήλωσαν τον Εσταυρωμένο στην Πάτρα

"Ἔδωκαν εἰς τό βρῶμά μου χολήν καί εἰς τήν δίψαν μου ἐπότισάν με ὄξος..." Λίγες μέρες προ του εκουσίου Πάθους του Κυρίου μας, προ των...

Τρισάγιο στο άγαλμα του Ελευθερωτή της Λιβαδειάς Αθανασίου Διάκου

Τιμήθηκε, 199 χρόνια μετά, λιτά λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε, η επέτειος Απελευθέρωσης της Λιβαδειάς, που έγινε την 1 Απρίλη του 1821. Σήμερα 1η...

Δ.Ι.Σ.: Θα εορτάσουμε την Ανάσταση με Παννυχίδα κατά την Απόδοση στις 26 προς 27

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος,  η οποία συνήλθε την 1η Απριλίου 2020, με την μέθοδο της τηλεδιασκέψεως μεταξύ άλλων «επισημαίνει με πολύ πόνο και «αίμα...

«Εχει ανάγκη ο Ήλιος να επιστρατεύσει επιχειρήματα για να καταξιωθεί;;; »

Ιεροδιακόνου Ραφαήλ Μισιαούλη   «Εχει ανάγκη ο Ήλιος να επιστρατεύσει επιχειρήματα για να καταξιωθεί;;;»   Σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα που απασχολούν την κοινωνία των ανθρώπων ανά το...

Η Δ.Ι.Σ. βάζει «φίμωτρο» στις αυθαίρετες και αντισυνοδικές τοποθετήσεις

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος,  η οποία συνήλθε την 1η Απριλίου 2020, με την μέθοδο της τηλεδιασκέψεως μεταξύ άλλων «καλεί όλους να εμπιστεύονται την κρίση...

Δὲν γίνεται νὰ σωπαίνουν οἱ καμπάνες ἐνῶ τὰ παντοπωλεῖα εἶναι ὑποχρεωτικά ἀνοικτὰ καὶ τὶς Κυριακές

Ἀθῆναι, 24/3/20 Σεβαστοί μας πατέρες τῆς Δ.Ἱ.Σ καὶ τῆς Ἱ.Ἀ. δὲν θὰ σᾶς ὑπενθυμίσω πὼς σὲ δύσκολες ὥρες καὶ σὲ ἐπιδημίες, ἡ Ἐκκλησία μας ἦταν μπροστὰ, φύλαξ...

Μέχρις ἐδῶ καί μή παρέκει!

τοῦ κ. Δημ. Κ. Ἀναγνώστου, Θεολόγου Ἐπειδή ἤδη ξεπεράστηκαν τά ἐσκαμμένα, ἦλθε ἡ ὥρα καί ἡ στιγμή νά ἀνακοινώσει καί ὁ ὀρθόδοξος Ἑλληνικός λαός τίς...

Ανακοινωθέν Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε σήμερα 1η Απριλίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου...

Προσευχή του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού για να την διαβάζουμε κάθε μέρα

Aδελφοί, νιώθω ότι ο κόσμος όλος ζει το νέο σκοτάδι της γης από ώρας έκτης έως ενάτης. Ίσως είμαστε ανυποψίαστοι για το τι συντελείται...