(1858-1860, Β ΄ ΜΕΡΟΣ) 

Aρχιμ.  Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Στις 9 Ιανουαρίου 1858, ο Ιερέας του 1ου Τάγματος Απόστολος Γεωργίου, με αναφορά του, ζητά μια αύξηση στον μισθό του. Ακολουθείται η υπηρεσιακή οδός για την προώθηση του θέματος αυτού και τα επόμενα κλιμάκια συνηγορούν στην ικανοποίηση του αιτήματος. Όταν όλη η αλληλογραφία αυτή φτάνει στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, με έγγραφό του προς το 3ο Πεζικό Σύνταγμα τους γνωστοποιείται ότι δεν εγκρίνεται το αίτημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι ο Ιερέας να περιοριστεί : «εις τας απολύτους ανάγκας της υπηρεσίας».

Το Υπουργείο σε μια απλή πρόταση φαίνεται να καθοδηγεί ή καλύτερα να  οριοθετεί, το ποιμαντικό έργο του Ιερέως, χωρίς να γνωρίζει και χωρίς να είναι σε θέση να μπορεί να περιγράψει ή να καταγράψει, ποιες είναι αυτές οι απόλυτες ανάγκες, τις οποίες πρέπει να καλύπτει και σε αυτές να περιοριστεί ο εν λόγω Ιερέας.  Το ποιμαντικό έργο του Ιερέως δεν οριοθετείται. Δεν μπαίνουν φραγμοί και σύνορα. Δεν υπάρχει αρχή και τέλος. Δεν υπάρχει μέρα και νύκτα. Όλο το εικοσιτετράωρο, τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες το χρόνο, ο Ιερέας βρίσκεται επί των επάλξεων, προσφέροντας τον Λόγο του Θεού και την παρουσία Του μέσα στον κόσμο.

Στο έργο του Ιερέως δεν μπορεί κανείς να επέμβει και να θέλει να έχει λόγο, όποιος και αν είναι αυτός, όποια θέση και αν κατέχει. Ο Ιερέας μέσα στο χώρο του στρατού, δεν βρίσκεται σαν ένας Αξιωματικός μέσα σε τόσους Αξιωματικούς. Δεν προσελήφθη για να εκτελεί μια στρατιωτική υπηρεσία και ούτε προσελήφθη για να καλύψει μια κενή θέση κάποιου Αξιωματικού. Η Σχολή που υπήρχε και υπάρχουν και  σήμερα και στους τρείς κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, μας προσφέρουν αξιολογότατους Αξιωματικούς, με κατάρτιση, πίστη και αφοσίωση σε αυτό το οποίο υπηρετούν, έτοιμοι να δώσουν ακόμα και την ζωή τους εάν  χρειαστεί για να υπερασπιστούν και να  διαφυλάξουν την ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Επομένως ο  Ιερέας προσελήφθη και δόθηκε με την σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας,  για να προσφέρει κάτι άλλο ανώτερο, διαφορετικό, μοναδικό, μέσα από την αστείρευτη και μοναδική Ορθόδοξη παράδοσή μας. Έρχεται να προσφέρει κάτι το οποίο θα γεμίζει τις ψυχές αυτών που υπηρετούν, τόσο στον καιρό της ειρήνης όσο και στον καιρό του πολέμου. Τα παραπάνω βεβαίως δεν σημαίνουν ότι ο Ιερέας είναι ανεξέλεγκτος και δεν μπορεί κάνεις να τον ελέγχει.

Είναι άλλο πράγμα να θέλεις να ελέγχεις ή να παρακολουθείς διακριτικά ή και αδιάκριτα κάποιες φορές, το έργο και την παρουσία του Ιερέως μέσα στο χώρο της ποιμαντικής του διακονίας, με την ιδιότητα και του προϊσταμένου  και άλλο να θέτεις φραγμούς και εμπόδια, τα οποία δυσκολεύουν το έργο του και δεν αφήνουν περιθώρια να φανεί το έργο εκείνο που είναι έργο Θεού και προσφέρει φως, ζωντάνια, ελπίδα, αισιοδοξία και πνευματική πρόοδο. Κάποιοι  άνθρωποι, κάποιες φορές, κάνουν ένα μεγάλο λάθος όταν καταλαμβάνουν  κάποια ανώτερη θέση, να νομίζουν  ότι τα ξέρουν  όλα και να αρχίζουν να βλέπουν τα πράγματα όχι όπως είναι, αλλά όπως αυτοί θέλουν να τα βλέπουν.

Αρχίζουν να τα βλέπουν και να τα ερμηνεύουν, όχι από την οπτική πλευρά και των άλλων, αλλά μόνο από την δική τους και χωρίς να θέλουν να ακούν την γνώμη του άλλου, υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλος την δική τους άποψη, ακόμα και αν είναι λανθασμένη, εμμένοντας στο λάθος τους, αφού δεν τους αφήνει ο εγωισμός να το παραδεχτούν και στη συνέχεια  να το διορθώσουν. Ισχύει πολλές φορές αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι : «δεν με πείθεις έστω και αν με πείσεις». Και μπορεί να γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων, και συνομιλίες επί συνομιλιών, προκειμένου να βρεθεί λύση σε κάποιο θέμα, παρά ταύτα παραμένουμε στα αδιέξοδα και στις συγκρούσεις, γιατί δεν γίνονται υποχωρήσεις και γιατί δεν υπάρχει πάνω από όλα πνεύμα επικοινωνίας και συνεργασίας, βλέποντα ο καθένας τα πράγματα μόνο από την δική του πλευρά,  χωρίς να τον ενδιαφέρει ο άλλος και το γενικότερο συμφέρον.

Εμείς που η χάρις του Θεού μας έχει τάξει να υπηρετούμε στο χώρο του στρατού, δυστυχώς αυτό το συναντούμε κάποιες φορές σε ανθρώπους, που προκειμένου να επιβάλουν τη θέση τους, τη γραμμή τους, την άποψή τους, γενικότερα αυτό που θέλουν, άσχετα εάν είναι σωστό ή όχι και αυτό φαίνεται στην πορεία,  κάνουν χρήση του βαθμού, της θέσεώς των, της ιδιότητας που έχουν και προσπαθούν να επιβληθούν δια της θέσεως και όχι δια του χαρακτήρα. Έρχονται δυστυχώς να αποδείξουν με την γενικότερη στάση τους,  την δύναμή που τους προσφέρει η θέση και όχι η προσωπικότητα που διαθέτουν και η αληθινότητα των κινήσεών και των προθέσεων που έχουν μέσα από τις επιλογές τους, που σε κάνει κάποιες φορές να τους λυπάσαι.

Και βλέπουμε πολλές φορές συγκρούσεις, διαμάχες, φιλονικίες, προστριβές, στεναχώριες, λόγια, κουβέντες, που όλα αυτά στο τέλος δεν σβήνονται, δεν ξεχνιούνται, αλλά μένουν. Άλλες φορές όλα αυτά αποτυπώνονται και στα χαρτιά και μέσα από αυτά τα άψυχα χαρτιά, προσπαθείς να βγάλεις άκρη και άκρη δεν βγαίνει και τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Και στο τέλος όλων αυτών, μένει μια πικρία, που τίποτα δεν μπορεί να την γλυκάνει και να επουλώσει τις πληγές που έχει προκαλέσει, διαλύοντας φιλίες και σχέσεις.

Αυτές οι περιπτώσεις ευτυχώς είναι λίγες μέσα στο γενικότερο σύνολο, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και πρέπει να το σημειώσουμε για να προσέχουμε, χωρίς να θέλουμε να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις ή να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Και το σημειώνουμε αυτό και το τονίζουμε, διότι κάποιες φορές τέτοιες καταστάσεις, έρχονται να αγγίξουν και εμάς σήμερα στο έργο και στην αποστολή μας. Επαναλαμβάνω ότι αυτά είναι οι εξαιρέσεις, αλλά όμως υπάρχουν. Και δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ δεν έχω κάποιο πρόβλημα, αλλά το έχει κάποιος άλλος αδελφός μου, αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Είναι και  δικό μου πρόβλημα και χρειάζεται πολύ προσοχή και προπαντός προσευχή, για να παρέλθει ο πειρασμός αφήνοντας πίσω του λιγότερα προβλήματα. Χρειάζεται επομένως πολύ διάκριση, για να μπορέσουμε τέτοιες καταστάσεις σαν αυτές που συναντήσαμε στο έγγραφο που παρουσιάσαμε ή άλλες που ανακύπτουν στην καθημερινότητά μας, να τις χειριστούμε με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να βγούμε ακέραιοι μέσα από ενδεχόμενες συγκρούσεις που έχουν σαν σκοπό, όχι να πλήξουν τόσο εμάς ως πρόσωπα, όσο το θεσμό τον οποίο εκπροσωπούμε και αναδεικνύουμε, μέσα από το έργο και την θέση που κατέχουμε.

Και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που ενοχλούνται από την παρουσία του κλήρου και μέσα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε άλλους χώρους. Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε, υπήρχε και στο παρελθόν, υπάρχει στο παρόν και θα υπάρξει και στο μέλλον. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για το έργο και την παρουσία ακόμα και τον λόγο μας, μέσα στην κοινωνία στην οποία ζούμε και κινούμαστε ως μέλη αυτής. Η ιδιότητα την οποία φέρουμε, δεν μας επιτρέπει  να  προσπερνούμε τέτοιες καταστάσεις, αλλά ούτε και να εφησυχάζουμε, δίνοντας πάντοτε ένα δυναμικό παρόν σε κάθε έκφραση και έκφανση της ζωής του ανθρώπου, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς που θα δώσουν την δυνατότητα στον «αντίπαλο» να νομίσει ότι είμαστε ο αδύναμος κρίκος και ότι μπορεί να μας καθοδηγεί και να μας κατευθύνει.

Εμείς σε καμία περίπτωση δεν είμαστε το πρόβλημα και φυσικά δεν θέλουμε  να δημιουργούμε προβλήματα. Δεν κυνηγάμε τα προβλήματα, αυτά μας κυνηγούν, προκειμένου να συνδράμουμε από την πλευρά μας, όπου χρειαστεί να επιλυθούν και να εξομαλυνθούν οι οποιεσδήποτε προβληματικές καταστάσεις. Ο Ιερέας με την ιεροπρεπή του παρουσία και στάση, έρχεται να προσφέρει  το ξεχωριστό και μοναδικό που κατέχει, μέσα από την ανεκτίμητη και ανεξάντλητη παράδοσή μας και  απευθύνεται αρχικά στον έσω άνθρωπο, προκειμένου στη συνέχεια να εξωτερικευτεί και να αποκαλυφθεί, μέσα από την γενικότερη στάση ζωής του.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η διαχρονική προσφορά του κλήρου σε όλες τις περιόδους της πορείας του έθνους μας, είναι μεγάλη και ανεκτίμητη. Αυτή την προσφορά, κάτι μικροί άνθρωποι -που παρέμειναν και θα παραμείνουν μικροί, όσες μεγάλες θέσεις και αν κατακτήσουν-, προσπάθησαν ή προσπαθούν ή θα προσπαθήσουν στο μέλλον, να περιορίσουν την Εκκλησία και το λόγο Της, μέσα σε πλαίσια που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς τους και όχι το γενικότερο καλό, με διάφορες προφάσεις. Όσο και αν προσπάθησαν δεν  κατάφεραν τίποτα. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να συντριβούν οι ίδιοι, να χαθούν μέσα στη λήθη του χρόνου και να αναδειχθεί για μια ακόμα φορά το μεγαλείο της Ορθόδοξης πίστεως και παράδοσης που κατέχουμε και αυτό είναι  που δίνει στον Έλληνα την δύναμη, να ξεπερνά τις δυσκολίες και τους πειρασμούς και να προχωρά μπροστά με το κεφάλι ψηλά και το ηθικό ακμαιότατον, χωρίς να υπολογίζει τίποτα και χωρίς να φοβάται κανέναν.

Τι και αν εκδόθηκε το παραπάνω έγγραφο που παρουσιάσαμε. Περιόρισε το ποιμαντικό έργο του Ιερέως; Σταμάτησε ο Ιερέας να εργάζεται στο «πνευματικό του γεώργιον»; Περιορίστηκε νομίζετε στις απόλυτες και απαραίτητες ανάγκες της υπηρεσίας, όπως τον διέταζε το έγγραφο να εκτελέσει, μετατρέποντας τον σε  έναν δημόσιο υπάλληλο; Τίποτα από όλα αυτά δεν πιστεύω ότι έγινε. Ο π. Απόστολος με το ίδιο αποστολικό φρόνημα, με την ίδια καιόμενη καρδιά για τον Χριστό, με την ίδια αυταπάρνηση και αγωνιστικότητα σαν ένας νέος Απόστολος στην εποχή και περιοχή του, θα συνέχιζε να δίνει το πνευματικό στίγμα, για μια σωστή πνευματική πορεία και κατεύθυνση, με προορισμό την ανάσταση και το φως. Πως είμαι τόσο σίγουρος; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή και μπορεί να δοθεί και σήμερα ανά πάσα στιγμή από τον οποιοδήποτε κληρικό μας, που διακονεί με πολύ φόβο και αγάπη Θεού, από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο, από την μεγαλύτερη ενορία ή την μικρότερη, στο χωριό ή στην πόλη,  στην ιεραποστολή, στην διασπορά ή όπου αλλού έχει ταχθεί.

Ο κάθε ένας κληρικός και σήμερα, είναι μια ζωντανή απόδειξη, ότι το έργο μας, δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν εξαντλείται μέσα από άχρωμες, άοσμες και αγευστες διαταγές, που συνεχίζουν να αποδεικνύουν την ρηχότητα και κενότητα αυτών που τις εκδίδουν, χωρίς να γνωρίζουν τι γράφουν, τι ζητούν, τι θέλουν και φυσικά τι κατά βάθος επιδιώκουν μέσα από αυτές. Δεν μπορεί μια ανθρώπινη πράξη, ένα έγγραφο, μια διαταγή, να αντικαταστήσει ή να ανατρέψει, μια παράδοση προσφοράς, θυσίας  και αγάπης, δύο χιλιάδων χρόνων, που ξεκινά από τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας τον Χριστό, συνεχίζει με τους Αγίους Αποστόλους και μαθητές Του  και φτάνει μέχρι στις ημέρες μας, μέσα από την χορεία των Μαρτύρων, των Ασκητών, των Πατέρων και Ομολογητών, που ο καθένας τους, έθεσε με την προσωπική του συμβολή και συνεισφορά, κάτι σημαντικό και σπουδαίο, στο οικοδόμημα εκείνο που λέγεται Εκκλησία.

Μέσα από λανθασμένες επιλογές, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα άστοχων εισηγήσεων και προτάσεων, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκτίθενται  στα μάτια του συνόλου της κοινωνίας και να φανερώνουν πλέον, ότι τα κίνητρά τους δεν είναι αγνά ή και πατριωτικά, όπως ομολογούν ή τα παρουσιάζουν, αλλά μάλλον εχθρικά προς την πίστη και την παράδοση, που αυτά όμως δεν απομονώνονται και δεν μπαίνουν σε δεύτερη θέση από άλλα πράγματα στα οποία πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας.

Ο Ιερέας εργάζεται με σύνεση, με υπευθυνότητα και ακρίβεια, προσέχοντας και την παραμικρή του κίνηση, προκειμένου να μην σκανδαλίσει τον αδελφό του. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι, η αρχή των ποιμένων της Εκκλησίας. Έτσι πορευόμαστε μέσα στο διάβα του χρόνου και έτσι πρέπει να  πορευτούμε μέχρι την συντέλεια των αιώνων. Και αν καμιά φορά συμβεί να ξεφύγουμε ή να λοξοδρομήσουμε από την πορεία μας, εξαιτίας κάποιας απροσεξίας, παράλειψης, αβλεψίας ή και παρανόησης, αφού άνθρωποι είμαστε,  μέσα από την έμπρακτη μετάνοια, μπορούμε να επιστρέψουμε στην οδό την αληθινή,  συνεχίζοντας το έργο μας, προσέχοντας να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά κατακτώντας για μας και τους άλλους,  το καλύτερο και αγιότερο.

Συνεχίζεται {91}

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Την Πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα θα εορτάσει η Πύλος

Την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισ­σα, θα εορτάσει η Πύλος κατά το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2021. Αύριο Πέμπτη, παραμονή της εορτής και ώρα 7...

«Αγιογραφική προσέγγιση της πανδημίας»

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μηνιαία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Μητροπόλεως μας για τη νέα Κατηχητική περίοδο 2021-2022, στο Καθεδρικό...

«Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία»

Στον χώρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο όρος Πάικο πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη όλων των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης...

O Φθιώτιδος Συμεών τέλεσε τον Αγιασμό στο «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ» της Αρχιεπισκοπής

Στον προαύλιο χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού-Νηπιαγωγείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ», που βρίσκεται στον Δήμο Αγ. Αναργύρων –Καματερού, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας...

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ακύρωσαν τις συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής – Αιτία το «Σπίτι της Τουρκίας»

Τριγμούς στις σχέσεις του με Ελλάδα και Κύπρο προκαλεί ο… «εναγκαλισμός» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ...

Η εορτή της Συνάξεως των οκτώ εν τη Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία Αγίων

Η Θεσσαλιώτις Εκκλησία εόρτασε την σύναξη των οκτώ τοπικών της Αγίων Σεραφείμ αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, Αρσενίου επισκόπου Ελασσώνος και Αρχαγγέλων Μοσχοβίας του εκ...
video

Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής

Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής. Στην εποχή που ζούμε βλέπουμε πολλούς ανθρώπους και κάποιες φορές ολόκληρες κοινωνίες να κάνουν την αμαρτία τρόπο ζωής....

Σώφρονες ή άφρονες;;;;;

1. Για μια ακόμα φορά καλούμαι από πολλούς ευσεβείς εν Χριστώ αδελφούς να καταθέσω τη μαρτυρία μου για όσα ακούγονται και λέγονται, σχετικά με...

Τα ονομαστήρια του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου

Την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητροπόλεως μας, Πρωτοσύγκελλος και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αναστάσεως...

Λιτά εόρτασε τα ονομαστήρια του ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος

Την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των τέκνων αυτών, Αγαπίου...

Δωδώνης και Κατραμάδος στον νέο Υπουργό Τουρισμού

Την πρώτη συνάντηση εργασίας με τον νέο Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλειο Κικίλια είχε σήμερα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, στο Υπουργείο Τουρισμού, Αντιπροσωπεία της Διοικούσης...

Η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ και η Ι.Μ. Φθιώτιδος στηρίζουν οικογένειες με ανήλικα τέκνα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η φιλανθρωπική δράση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με σκοπό την ενίσχυση ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού του Νομού Φθιώτιδος.          ...

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: «Δε διαχωρίζω τους πιστούς σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους – Οι πόρτες των Εκκλησιών μας θα είναι...

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ἐλέῳ Θεοῦ, Ἀρχιεπίσκοπος τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας, ὑπέρτιμος καὶ Ἐξαρχος πάσης Ὠκεανίας, τοῖς Θεοφιλεστάτοις Ἐπισκόποις, τῷ εὐαγεῖ κλήρῳ, ταῖς μοναστικαῖς ἀδελφότησι τῆς ἐν...

Η Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της Αρχιεπισκοπής στο Βεάκειο θέατρο

Η μουσικοθεατρική παράσταση «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» 1821 – 2021, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στις 9.00 μ.μ., στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Στην παράσταση παρουσιάζεται η...

Ψήφισμα Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας ενάντια στο μάθημα της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης στα σχολεία

Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία των Αθηνών μαζί με το Πανελλήνιο Κίνημα «Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά», το οποίο έχει στόχο την ανάδειξη, την υπεράσπιση και την προώθηση...