• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 22 Μαρτίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {Z΄ ΜΕΡΟΣ}

9 Ιουνίου 2017
in Στρατιωτικοί Ιερείς
Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {Z΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ.  Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)  

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Στο προηγούμενο άρθρο μας είχαμε σταματήσει στον Ιερέα Δημήτριο Παπαχρήστου, όπου με αίτηση του, ζητούσε να διοριστεί ως Στρατιωτικός Ιερέας. Έρχεται λοιπόν η απόφαση του Βασιλέως Όθωνα, στις 22 Οκτωβρίου 1840 και διορίζει τον εν λόγω Ιερέα στην κενή θέση που υπήρχε ꞉ «παρά τω Συντάγματι Οροφυλακής της Ακαρνανίας». Νωρίτερα η Ιερά Σύνοδος του Βασιλείου της Ελλάδος, με έγγραφό της, στις 6 Σεπτεμβρίου 1840, συνηγορεί στην πρόσληψη του πρεσβυτέρου Παπαχρήστου, στο Βασιλικό Στρατό.

Στη συνέχεια της σημερινής μας παρουσίασης  Στρατιωτικών Ιερέων, θα αναφερθούμε σε μια προσωπικότητα που είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν και το έργο του όπως παρουσιάζεται μέσα από τα ιστορικά αρχεία που έχουν διασωθεί ήταν αξιοσημείωτο. Αναφερόμαστε στον Αρχιμ. Ιωακείμ Φυνδανάκη. Ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης, κατά καιρούς είχε ζητήσει άδειες για προσωπικούς του λόγους. Του χορηγείτο η άδεια που ζητούσε και με τη λήξη αυτής, επέστρεφε στη θέση του. Σε μία από τις άδειες τις οποίες πήρε, δεν επέστρεψε εγκαίρως και η Διοίκηση στην οποία ανήκε, προχώρησε στις διαδικασίες εκείνες, προς τα προϊστάμενα κλιμάκια αναφέροντας την μη αιτιολογημένη απουσία του Ιερέως.

Η 2α Μοίρα του Ιππικού, στην οποία ανήκει ο Φυνδανάκης, περιμένει να λάβει την απάντηση του, δια μέσου του Β. Ελληνικού Προξενείου Σμύρνης, προκειμένου να προχωρήσουν στις περαιτέρω ενέργειες που προβλέπονταν. Τελικά ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ παραιτείται και με αναφορά του στις 8 Αυγούστου 1840, την οποία καταθέτει μέσω του  Ελληνικού υποπροξενείου και προξενείου της Σμύρνης και την αποστέλλει στην  Διοίκηση της 2ας Μοίρας Ιππικού Αργολίδας, στην οποία ανήκει, ζητά την παραίτηση του για τους λόγους που αναφέρει και τους μεταφέρουμε αυτολεξεί ꞉ «δια το υπέργηρον της ηλικίας μου και δια του οποίου εσχάτως μου συνέβησαν ρευματικαί παθήσεις ανίκανος για τοιαύτην υπηρεσίαν».   

1821_agonasΣτη συνέχεια οι αρμόδιες Υπηρεσίες προχωρούν στις διαδικασίες που προβλέπονται, προκειμένου να κάνουν αποδεκτή την παραίτηση του και να προχωρήσουν στην κάλυψη της κενής αυτής θέσεως, από άλλον ενδιαφερόμενο, που θα πληροί τις προϋποθέσεις. Έτσι το Υπουργείο Στρατιωτικών, με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου 1840, αποστέλλει έγγραφο προς την Α.Μ. τον Βασιλέα της Ελλάδος, τον Όθωνα, με την οποία γνωστοποιείται η παραίτηση του Αρχιμανδρίτου Ιωακείμ και ζητείται η αντικατάσταση του, από τον Ιερέα Βησσαρίων Λάσκαρη, τον οποίο έχει εγκρίνει η Ιερά Σύνοδος.

Ο Όθων με απόφασή του και με έγγραφο το οποίο αποστέλλει  με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 1840, εγκρίνει την υποβληθείσα παραίτηση του Ιωακείμ Φυνδανάκη, από τη θέση του Ιερέως της 2ας Μοίρας Ιππικού Αργολίδος και διορίζει τον Ιερέα Βησσαρίων Λάσκαρη, για τον οποίο η Ιερά Σύνοδος με έγγραφο που είχε αποστείλει παλαιότερα και συγκεκριμένα, στις 24 Μαρτίου 1838, συνηγορεί υπέρ του τοιούτου Ιερέως, γράφοντας μεταξύ των άλλων, ότι πρόκειται για ꞉ « Ιερέα υπηρετούντα εις τον υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνα και διατελούντα μέχρι σήμερον ως τοιούτον με την απαιτούμενην σεμνοπρέπειαν και χρηστότητα και αυτόν άξιον και ικανόν». Αυτούς τους χαρακτηρισμούς τους επαναλαμβάνει και στο έγγραφό του το Υπουργείο Στρατιωτικών, που απέστειλε στον Βασιλέα Όθωνα, ενώ στο έγγραφο της Συνόδου που μνημονεύσαμε παραπάνω και το οποίο το συναντούμε με όλη την αλληλογραφία της προσλήψεως του Βησσαρίωνος, αναφέρει και τα εξής και με τα οποία κατακλείνει την μαρτυρία της, για τον εν λόγω Ιερέα γράφοντας ꞉ «και μέχρι σήμερον διατελών…… διάγων βίον σεμνόν άξιος και ικανός εις ην ζητά  θέσιν  Εφημέριος παρά τω Β. Στρατώ».

Ο Ιερεύς Ιωακείμ Φυνδανάκης με την παραίτησή του, ολοκληρώνει την πορεία  και την διακονία του μέσα στο χώρο του Στρατού, μέσα σε έναν χώρο  που αγάπησε και εξαιτίας αυτής της αγάπης έμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το τέλος και που πάρα πολλά προσέφερε και πολλούς ωφέλησε και εμείς τα γνωρί- ζουμε μέσα από τα στοιχεία τα οποία έχουν διασωθεί. Πιστεύουμε όμως ότι  έπραξε πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία είναι καταγεγραμμένα και  τα οποία δεν έχουν διασωθεί σε έγγραφα και αρχεία, με αποτέλεσμα εμείς να τα αγνοούμε. Πολλές φορές όμως, ένα έγγραφο ωραία γραμμένο, με ωραία λόγια και  ένα κομμάτι χαρτί, δεν αποτυπώνουν την αλήθεια όπως πραγματικά βιώνεται από τους ανθρώπους που έζησαν τα συγκεκριμένα  πρόσωπα και τις συγκεκριμένες  καταστάσεις.

 Όμως  ο Παντεπότης Θεός, που είναι «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών», Εκείνος  θα αποδώσει  κατά την δικαιοκρισία Του, το στεφάνι και το έπαθλο της νίκης, στον κάθε αγωνιζόμενο χριστιανό, που αποτελεί πιστό μέλος της Αγίας Του Εκκλησίας, που αγωνίστηκε επί της γης τον αγώνα τον καλό και έδωσε τη μαρτυρία και την ομολογία του μέσα στην καθημερινότητά του. Πολύ περισσότερο αυτό το στεφάνι περιμένει και έναν λειτουργό των Μυστηρίων της χάριτος του Θεού, που είναι  επιφορτισμένος με το να οδηγεί το λαό στο δρόμο της αγιότητας και της τελειότητας και να επιτελεί με ιεροπρέπεια και ακρίβεια τα ιερατικά του καθήκοντα, «γενόμενος τύπος τοις πάσιν».

Σε αυτό το σημείο θα ξαναδούμε πάλι τον Αρχιμανδρίτη Ρωμανίδη, μια πολύ χαρισματική και πολυτάλαντη προσωπικότητα, που ξεχώρισε από την αρχή, τόσο για την προσφορά του στον αγώνα, όσο και για την μόρφωση την οποία διέθετε και η οποία αξιοποιήθηκε καταλλήλως πολλές φορές και από την Εκκλησία. Η Γραμματεία των Στρατιωτικών, με έγγραφό της προς την Γραμματεία επί των Εκκλησιαστικών, με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 1840, αναφέρει, ότι το Φρουραρχείο του Ναυπλίου τους ενημέρωσε, ότι μετά την αναχώρηση του Μητροπολίτου Αργολίδος από το Ναύπλιο, ο αρχιερέας, «επεφόρτισεν την διεύθυνσιν του γραφείου της Επαρχίας του εις τον αρχιμανδρίτη της Φρουράς Ναυπλίου».  Η Γραμματεία επί των Στρατιωτικών στο έγγραφό της ζητά να απαλλάξουν τον αρχιμανδρίτη, «από την νέαν τοιαύτην υπηρεσίαν η οποία είναι αλλότρια ξένη προς τα καθήκοντα του». Πραγματικά η νέα αυτή διακονία, η οποία ανατέθηκε στον εν λόγω Αρχιμανδρίτη, όχι μόνο ήταν ξένη και αλλότρια, όπως χαρακτηρίζεται στο συγκεκριμένο κείμενο, αλλά και του στερούσε πολύτιμο χρόνο από την διακονία του μέσα στο δικό του χώρο που καλείτο καθημερινά να δίνει μαρτυρία και ομολογία Χριστού.

Δεν ξέρουμε αυτό το έγγραφο της Γραμματείας των Στρατιωτικών που ξεκίνησε από το Φρουραρχείο του Ναυπλίου, εάν  ήταν εξ’ αφορμής προσωπικής αναφοράς του Ρωμανίδη, o οποίος και αυτός να έβλεπε το δυσβάστακτο φορτίο που έπρεπε να σηκώσει και ένοιωθε αδύναμους τους ώμους του για μια τέτοια διακονία. Βεβαίως μέσα από την διαφορετική διακονία, σε δύο διαφορετικούς χώρους, με άλλα προβλήματα, με  άλλες απαιτήσεις και υποχρεώσεις που κάποιες φορές θα συνέπιπταν ενδεχομένως, όλα αυτά, από όπου και αν ξεκινούσαν, δεν άφηναν κανένα περιθώριο στο Νικηφόρο Ρωμανίδη να πειραματιστεί και να αποτύχει, σε έναν από τους δύο χώρους η και στους δύο που καλείτο να έχει ενεργό δράση και παρουσία, μέσα από μια πλημμελή ακούσια αντιμετώπιση θεμάτων, που στο τέλος θα τον εξέθεταν.

Όπως θα δούμε και στη συνέχεια, ως επιβεβαίωση ότι ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανίδης, δεν πρέπει να εκτελεί και τα καθήκοντα στη γραμματεία της Μητροπόλεως Αργολίδος, παρ’ όλη την επιθυμία του Μητροπολίτου και παρ’ όλη την καλή διάθεση του Ιερέως, έρχονται αναφορές από διάφορα Τάγματα, που αναφέρουν ότι ο ένας Ιερέας που υπηρετεί στη Φρουρά του Ναυπλίου, δεν επαρκεί για να καλύψει τις πνευματικές και λατρευτικές ανάγκες του στρατεύματος εκεί. Υπάρχουν και αναφορές, στις οποίες γίνεται λόγος για την πρόσληψη βοηθού Ιερέως, προκειμένου να έχει βοήθεια στο έργο του ο κύριος Ιερέας της Φρουράς και έτσι να καλύπτονται οι ανάγκες από την παρουσία και  του δευτέρου προσώπου, που μπορεί ναι μεν να είναι βοηθός, το έργο, η παρουσία και η προσφορά του θα είναι εξίσου σημαντική και επωφελής .

1821_agonesΜε έγγραφο της Γραμματείας των Στρατιωτικών, στις 25 Φεβρουαρίου1840,  το οποίο αποστέλλεται στον Βασιλέα Όθωνα, ζητείται να προσληφθεί ως βοηθός του Ιερέα Ρωμανίδη, της Φρουράς Ναυπλίου, ο Ιερέας Γεώργιος Σακελλίωνας εκ Τριπόλεως, διότι μόνος ο Ιερέας «δεν δύναται να επαρκέση εις την θρησκευτικήν υπηρεσίαν ολοκληρου της Φρουράς του Ναυπλίου……. δια να ανακουφισθεί λοιπόν ο ρηθείς αρχιμανδρίτης από το βάρος της υπηρεσίας τοιαύτης τολμών να προτείνω ως βοηθόν αυτού με εξήντα δραχμές μηνιαίον μισθόν πάρα τω Φρουραρχείω Ναυπλίου τον πρεσβύτερον Σακελλίωνα ως αγωνίσθη του εις τον υπέρ  ανεξαρτησίας πόλεμον ως χρηστής διαγωγής και ικανόν με το επάγγελμά του». 

Και ο Ιερέας που προτείνεται καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ένα άγνωστος, αλλά είναι ένα πρόσωπο  με αναγνωρισμένη προσφορά και αδιαμφισβήτητου κύρους, που θα μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του στρατεύματος και θα μπορούσε  να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και προσκλήσεις που θα δεχόταν κατά την εκτέλεση του υπουργήματός του, με θάρρος, πίστη, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ακρίβεια, όπως και ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανίδης. Στο τέλος, ο Όθων όπως θα δούμε στο επόμενο και αφού μελετήσουμε και άλλες αναφορές που ακολούθησαν μετά από  αυτή για το ίδιο θέμα, διορίζει τον πρεσβύτερο Γεώργιο Σακελλίωνα ως ιερέα βοηθό, για τη Φρουρά του Ναυπλίου.

Συνεχίζεται {17}

Πρόσφατα Άρθρα

Σε κλίμα κατάνυξης πλήθος προσκυνητών συμπροσευχήθηκε στους Δ΄ Χαιρετισμούς στον βυζαντινό Μυστρά
Εκκλησία της Ελλάδος

Σε κλίμα κατάνυξης πλήθος προσκυνητών συμπροσευχήθηκε στους Δ΄ Χαιρετισμούς στον βυζαντινό Μυστρά

22 Μαρτίου 2026

Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2026, πλήθος προσκυνητών από κάθε γωνιά της Πατρίδας μας, παρακολούθησαν, σε κατανυκτικό κλίμα, την...

Read more
Μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού
Εκκλησία της Ελλάδος

Μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού

22 Μαρτίου 2026

Tήν Κυριακή 22 Μαρτίου 2026, Δ΄ τῶν Νηστειῶν, ὁ Σεβασμιώτατος ἱερούργησε στὸν Ἱερό Ἐνοριακό Ναό Ἁγίας Βαρβάρας Κομοτηνῆς καὶ τέλεσε...

Read more
Δ’ Κυριακή των Νηστειών στη Μητρόπολη   Καρυστίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Δ’ Κυριακή των Νηστειών στη Μητρόπολη Καρυστίας

22 Μαρτίου 2026

Την Δ' Κυριακή των Νηστειών 22 Μαρτίου στον ενοριακό ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουστουμάλου - Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου...

Read more
Η ΚΥΡΙΑΚΗ Δ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΚΥΡΙΑΚΗ Δ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

22 Μαρτίου 2026

Στον ιερό ναό Αγίων Πάντων Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Κυριακής Δ’ Νηστειών 22 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας,...

Read more
«Η ζωντανή προσευχή είναι συνάντηση με τον Ζωντανό Θεό»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Η ζωντανή προσευχή είναι συνάντηση με τον Ζωντανό Θεό»

22 Μαρτίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου λειτούργησε σήμερα, Κυριακή 22/3, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής,...

Read more
Λαμπρό Συλλείτουργο εορτής Φθιωτών Αγίων στην Λαμία
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρό Συλλείτουργο εορτής Φθιωτών Αγίων στην Λαμία

22 Μαρτίου 2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, η πόλη της Λαμίας εόρτασε την Σύναξη πάντων των...

Read more
«Ομολογώντας στον Θεό τις αδυναμίες μας, τις υπερβαίνουμε»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Ομολογώντας στον Θεό τις αδυναμίες μας, τις υπερβαίνουμε»

22 Μαρτίου 2026

Με κατάνυξη ετελέσθη το πρωί της Κυριακής Δ΄ Νηστειών, 22 Μαρτίου 2026, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου...

Read more
Η Δ’ Κυριακή των Νηστειών στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Δ’ Κυριακή των Νηστειών στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

22 Μαρτίου 2026

Στη Ρίζα Κορίνθιας, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε τον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου...

Read more
Με λαμπρότητα ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων στη Λαμία
Εκκλησία της Ελλάδος

Με λαμπρότητα ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων στη Λαμία

22 Μαρτίου 2026

Με λαμπρότητα τελέσθηκε απόψε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων στον Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό...

Read more
«Φλόγα πίστης και ελευθερίας» Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής στον Μαρτυρικό Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ
Εκκλησία της Ελλάδος

«Φλόγα πίστης και ελευθερίας» Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής στον Μαρτυρικό Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ

21 Μαρτίου 2026

Με λαμπρές διήμερες εκδηλώσεις η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τιμά την σεπτή μνήμη του ηρωικού Επισκόπου των Ελευθέρων Πολιορκημένων,...

Read more
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

21 Μαρτίου 2026

Στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαρτίου 2026, διοργανωμένη από το Γραφείο...

Read more
Σύναξη Αναγνωστών, Ιερόπαιδων και Υποψήφιων Κληρικών  στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος

Σύναξη Αναγνωστών, Ιερόπαιδων και Υποψήφιων Κληρικών στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

21 Μαρτίου 2026

Υπό την πεπνυμένη καθοδήγηση και φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Παύλου και στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ιερατικών Κλήσεων της...

Read more
Λαμπρή υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου στη Νέα Αγχίαλο
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρή υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου στη Νέα Αγχίαλο

21 Μαρτίου 2026

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Δημητρίου θα παραμείνει προς προσκύνηση στη Νέα Αγχίαλο έως τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2026. Καθ’...

Read more
Επίσημη Δοξολογία για τη Μάχη της Ματαράγκας και τιμή στη Μνήμη των Αγωνιστών
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσημη Δοξολογία για τη Μάχη της Ματαράγκας και τιμή στη Μνήμη των Αγωνιστών

21 Μαρτίου 2026

 Το πρωί του Σαββάτου 21 Μαρτίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος προέστη της επισήμου Δοξολογίας επί τη επετείω...

Read more
Παλλαϊκός εορτασμός των Φθιωτών Αγίων στην Λαμία
Εκκλησία της Ελλάδος

Παλλαϊκός εορτασμός των Φθιωτών Αγίων στην Λαμία

22 Μαρτίου 2026

Με αμείωτο ρυθμό, πιστοί κάθε ηλικίας προέρχονται στον Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην καρδιά της Λαμίας,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Από την Ζωοποίηση του Ανθρώπου απο τον Δαρβινισμό και τον Μαρξισμό στην Θέωση του απο τον Χριστιανισμό
Αγίου Ιωάννου Κλίμακος

Στην κλίμακα των αρετών προηγείται η υπακοή στις Ευαγγελικές εντολές και έπονται οι υπόλοιπες

21 Μαρτίου 2026

Την Τετάρτη Κυριακή των Νηστειών, μνήμην επιτελούμεν, Ιωάννου του Σιναΐτου, συγγραφέως της Κλίμακος. Ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης χριστιανοί μου,...

Πίστη, νηστεία, προσευχή

Πίστη, νηστεία, προσευχή

21 Μαρτίου 2026
Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

«Πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ»

13 Απριλίου 2024
Θέλει Δουλειά πολλή…

«Ω γενεά που παραμένεις άπιστη και διεστραμμένη, ενώ είδες τόσα θαύματα!

13 Απριλίου 2024
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Κυριακή Δ’ Νηστειών – Η θεραπεία του σεληνιαζομένου νέου

13 Απριλίου 2024
Μὴν ἀμελοῦμε τὴ μετάνοια καὶ ἐξομολόγησι

Περί αληθινής μετανοίας

13 Απριλίου 2024
Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

13 Απριλίου 2024
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Το κήρυγμα της Κυριακής Δ΄ Νηστειών

10 Απριλίου 2021
Ο χρόνος της ζωής μας – Μια ευκαιρία σωτηρίας!

«Ποιος είναι η ελπίδα σου;»

4 Απριλίου 2020
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Πιστεύω, Κύριε, βοήθα με στὴν ἀπιστία μου

26 Μαρτίου 2020
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Τὰ κλήματα τοῦ θανάτου

6 Απριλίου 2019
Πίστη, νηστεία, προσευχή

Παιδιόθεν

3 Απριλίου 2020
Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ

Ἄγκυραν ἔχομεν τῆς ψυχῆς ἀσφαλῆ τε καὶ βεβαίαν

6 Απριλίου 2019
Τα όνειρα και οι Άγγελοι στην Κλίμακα του Ιωάννου

Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος για την Καταλαλιά

6 Απριλίου 2019
Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ

Οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ

4 Απριλίου 2019
Το μήνυμα του δαιμονιζομένου νέου

Το μήνυμα του δαιμονιζομένου νέου

17 Μαρτίου 2018

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ Δ’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

17 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακας).

17 Μαρτίου 2015

Άγιος Ιωάννης συγγραφέας της Κλίμακος

17 Μαρτίου 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΣΙΝΑΪΤΗΣ – Δ’ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

17 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ( Μάρκ. Θ΄ 17-31 ) Γράφει ὁ πατήρ Ἰωήλ Κωνστάνταρος

16 Νοεμβρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ – Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

17 Μαρτίου 2015

Κυριακή Δ’ Νηστειών

17 Μαρτίου 2015

Δ’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ: ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ

17 Μαρτίου 2015

Δ’ Κυριακὴ τῶν Νηστειῶν – Ἰωάννου της Κλίμακος

16 Νοεμβρίου 2023

Δ’ Κυριακή των Νηστειών «Ει δύνασαι πιστεύσαι»

17 Μαρτίου 2015

Εποικοδομητικοί σχολιασμοί για ταπείνωση σε ομιλία του Γέροντός μου Δ Νηστειών, 2002

17 Μαρτίου 2015

Η Θεία Λειτουργία,η ομολογία τής πίστεως καί τό κήρυγμα Δ’ Νηστειών 18.3.2007

17 Μαρτίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (Ἰωάννου τῆς Κλίμακος) εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβιών και Κοζάνης

16 Νοεμβρίου 2023

Το κήρυγμα της Κυριακής:Εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατά τῷ πιστεύοντι. Του Αρχιμανδρίτου Παϊσίου Λαρεντζάκη, εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

16 Νοεμβρίου 2023
Next Post

Λευϊτικό {τό τρίτο βιβλίο τῆς Ἁγίας Γραφῆς} «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Οι Άγιοι Πάντες καρποί του Αγίου Πνεύματος

Οι Άγιοι Πάντες καρποί του Αγίου Πνεύματος

Λαμπρό συλλείτουργο στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Βαρλαάμ Αγίων Μετεώρων

Λαμπρό συλλείτουργο στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Βαρλαάμ Αγίων Μετεώρων

Ἡ σπουδαιότης τῆς νηστείας καί ἡ τήρησις αὐτῆς σήμερον

Ἡ σπουδαιότης τῆς νηστείας καί ἡ τήρησις αὐτῆς σήμερον

Τὸ Μυστήριον τοῦ γάμου καὶ τὰ κωλύματα αὐτοῦ

Τὸ Μυστήριον τοῦ γάμου καὶ τὰ κωλύματα αὐτοῦ

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist