• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {Z΄ ΜΕΡΟΣ}

in Στρατιωτικοί Ιερείς
9 Ιουνίου 2017
byPoimin.gr Team
Οι Στρατιωτικοί Ιερείς κατά τα έτη 1836-1844 {Z΄ ΜΕΡΟΣ}
Share on FacebookShare on Twitter

Aρχιμ.  Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)  

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Στο προηγούμενο άρθρο μας είχαμε σταματήσει στον Ιερέα Δημήτριο Παπαχρήστου, όπου με αίτηση του, ζητούσε να διοριστεί ως Στρατιωτικός Ιερέας. Έρχεται λοιπόν η απόφαση του Βασιλέως Όθωνα, στις 22 Οκτωβρίου 1840 και διορίζει τον εν λόγω Ιερέα στην κενή θέση που υπήρχε ꞉ «παρά τω Συντάγματι Οροφυλακής της Ακαρνανίας». Νωρίτερα η Ιερά Σύνοδος του Βασιλείου της Ελλάδος, με έγγραφό της, στις 6 Σεπτεμβρίου 1840, συνηγορεί στην πρόσληψη του πρεσβυτέρου Παπαχρήστου, στο Βασιλικό Στρατό.

Στη συνέχεια της σημερινής μας παρουσίασης  Στρατιωτικών Ιερέων, θα αναφερθούμε σε μια προσωπικότητα που είχαμε ασχοληθεί στο παρελθόν και το έργο του όπως παρουσιάζεται μέσα από τα ιστορικά αρχεία που έχουν διασωθεί ήταν αξιοσημείωτο. Αναφερόμαστε στον Αρχιμ. Ιωακείμ Φυνδανάκη. Ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης, κατά καιρούς είχε ζητήσει άδειες για προσωπικούς του λόγους. Του χορηγείτο η άδεια που ζητούσε και με τη λήξη αυτής, επέστρεφε στη θέση του. Σε μία από τις άδειες τις οποίες πήρε, δεν επέστρεψε εγκαίρως και η Διοίκηση στην οποία ανήκε, προχώρησε στις διαδικασίες εκείνες, προς τα προϊστάμενα κλιμάκια αναφέροντας την μη αιτιολογημένη απουσία του Ιερέως.

Η 2α Μοίρα του Ιππικού, στην οποία ανήκει ο Φυνδανάκης, περιμένει να λάβει την απάντηση του, δια μέσου του Β. Ελληνικού Προξενείου Σμύρνης, προκειμένου να προχωρήσουν στις περαιτέρω ενέργειες που προβλέπονταν. Τελικά ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ παραιτείται και με αναφορά του στις 8 Αυγούστου 1840, την οποία καταθέτει μέσω του  Ελληνικού υποπροξενείου και προξενείου της Σμύρνης και την αποστέλλει στην  Διοίκηση της 2ας Μοίρας Ιππικού Αργολίδας, στην οποία ανήκει, ζητά την παραίτηση του για τους λόγους που αναφέρει και τους μεταφέρουμε αυτολεξεί ꞉ «δια το υπέργηρον της ηλικίας μου και δια του οποίου εσχάτως μου συνέβησαν ρευματικαί παθήσεις ανίκανος για τοιαύτην υπηρεσίαν».   

1821_agonasΣτη συνέχεια οι αρμόδιες Υπηρεσίες προχωρούν στις διαδικασίες που προβλέπονται, προκειμένου να κάνουν αποδεκτή την παραίτηση του και να προχωρήσουν στην κάλυψη της κενής αυτής θέσεως, από άλλον ενδιαφερόμενο, που θα πληροί τις προϋποθέσεις. Έτσι το Υπουργείο Στρατιωτικών, με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου 1840, αποστέλλει έγγραφο προς την Α.Μ. τον Βασιλέα της Ελλάδος, τον Όθωνα, με την οποία γνωστοποιείται η παραίτηση του Αρχιμανδρίτου Ιωακείμ και ζητείται η αντικατάσταση του, από τον Ιερέα Βησσαρίων Λάσκαρη, τον οποίο έχει εγκρίνει η Ιερά Σύνοδος.

Ο Όθων με απόφασή του και με έγγραφο το οποίο αποστέλλει  με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 1840, εγκρίνει την υποβληθείσα παραίτηση του Ιωακείμ Φυνδανάκη, από τη θέση του Ιερέως της 2ας Μοίρας Ιππικού Αργολίδος και διορίζει τον Ιερέα Βησσαρίων Λάσκαρη, για τον οποίο η Ιερά Σύνοδος με έγγραφο που είχε αποστείλει παλαιότερα και συγκεκριμένα, στις 24 Μαρτίου 1838, συνηγορεί υπέρ του τοιούτου Ιερέως, γράφοντας μεταξύ των άλλων, ότι πρόκειται για ꞉ « Ιερέα υπηρετούντα εις τον υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνα και διατελούντα μέχρι σήμερον ως τοιούτον με την απαιτούμενην σεμνοπρέπειαν και χρηστότητα και αυτόν άξιον και ικανόν». Αυτούς τους χαρακτηρισμούς τους επαναλαμβάνει και στο έγγραφό του το Υπουργείο Στρατιωτικών, που απέστειλε στον Βασιλέα Όθωνα, ενώ στο έγγραφο της Συνόδου που μνημονεύσαμε παραπάνω και το οποίο το συναντούμε με όλη την αλληλογραφία της προσλήψεως του Βησσαρίωνος, αναφέρει και τα εξής και με τα οποία κατακλείνει την μαρτυρία της, για τον εν λόγω Ιερέα γράφοντας ꞉ «και μέχρι σήμερον διατελών…… διάγων βίον σεμνόν άξιος και ικανός εις ην ζητά  θέσιν  Εφημέριος παρά τω Β. Στρατώ».

Ο Ιερεύς Ιωακείμ Φυνδανάκης με την παραίτησή του, ολοκληρώνει την πορεία  και την διακονία του μέσα στο χώρο του Στρατού, μέσα σε έναν χώρο  που αγάπησε και εξαιτίας αυτής της αγάπης έμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το τέλος και που πάρα πολλά προσέφερε και πολλούς ωφέλησε και εμείς τα γνωρί- ζουμε μέσα από τα στοιχεία τα οποία έχουν διασωθεί. Πιστεύουμε όμως ότι  έπραξε πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία είναι καταγεγραμμένα και  τα οποία δεν έχουν διασωθεί σε έγγραφα και αρχεία, με αποτέλεσμα εμείς να τα αγνοούμε. Πολλές φορές όμως, ένα έγγραφο ωραία γραμμένο, με ωραία λόγια και  ένα κομμάτι χαρτί, δεν αποτυπώνουν την αλήθεια όπως πραγματικά βιώνεται από τους ανθρώπους που έζησαν τα συγκεκριμένα  πρόσωπα και τις συγκεκριμένες  καταστάσεις.

 Όμως  ο Παντεπότης Θεός, που είναι «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών», Εκείνος  θα αποδώσει  κατά την δικαιοκρισία Του, το στεφάνι και το έπαθλο της νίκης, στον κάθε αγωνιζόμενο χριστιανό, που αποτελεί πιστό μέλος της Αγίας Του Εκκλησίας, που αγωνίστηκε επί της γης τον αγώνα τον καλό και έδωσε τη μαρτυρία και την ομολογία του μέσα στην καθημερινότητά του. Πολύ περισσότερο αυτό το στεφάνι περιμένει και έναν λειτουργό των Μυστηρίων της χάριτος του Θεού, που είναι  επιφορτισμένος με το να οδηγεί το λαό στο δρόμο της αγιότητας και της τελειότητας και να επιτελεί με ιεροπρέπεια και ακρίβεια τα ιερατικά του καθήκοντα, «γενόμενος τύπος τοις πάσιν».

Σε αυτό το σημείο θα ξαναδούμε πάλι τον Αρχιμανδρίτη Ρωμανίδη, μια πολύ χαρισματική και πολυτάλαντη προσωπικότητα, που ξεχώρισε από την αρχή, τόσο για την προσφορά του στον αγώνα, όσο και για την μόρφωση την οποία διέθετε και η οποία αξιοποιήθηκε καταλλήλως πολλές φορές και από την Εκκλησία. Η Γραμματεία των Στρατιωτικών, με έγγραφό της προς την Γραμματεία επί των Εκκλησιαστικών, με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 1840, αναφέρει, ότι το Φρουραρχείο του Ναυπλίου τους ενημέρωσε, ότι μετά την αναχώρηση του Μητροπολίτου Αργολίδος από το Ναύπλιο, ο αρχιερέας, «επεφόρτισεν την διεύθυνσιν του γραφείου της Επαρχίας του εις τον αρχιμανδρίτη της Φρουράς Ναυπλίου».  Η Γραμματεία επί των Στρατιωτικών στο έγγραφό της ζητά να απαλλάξουν τον αρχιμανδρίτη, «από την νέαν τοιαύτην υπηρεσίαν η οποία είναι αλλότρια ξένη προς τα καθήκοντα του». Πραγματικά η νέα αυτή διακονία, η οποία ανατέθηκε στον εν λόγω Αρχιμανδρίτη, όχι μόνο ήταν ξένη και αλλότρια, όπως χαρακτηρίζεται στο συγκεκριμένο κείμενο, αλλά και του στερούσε πολύτιμο χρόνο από την διακονία του μέσα στο δικό του χώρο που καλείτο καθημερινά να δίνει μαρτυρία και ομολογία Χριστού.

Δεν ξέρουμε αυτό το έγγραφο της Γραμματείας των Στρατιωτικών που ξεκίνησε από το Φρουραρχείο του Ναυπλίου, εάν  ήταν εξ’ αφορμής προσωπικής αναφοράς του Ρωμανίδη, o οποίος και αυτός να έβλεπε το δυσβάστακτο φορτίο που έπρεπε να σηκώσει και ένοιωθε αδύναμους τους ώμους του για μια τέτοια διακονία. Βεβαίως μέσα από την διαφορετική διακονία, σε δύο διαφορετικούς χώρους, με άλλα προβλήματα, με  άλλες απαιτήσεις και υποχρεώσεις που κάποιες φορές θα συνέπιπταν ενδεχομένως, όλα αυτά, από όπου και αν ξεκινούσαν, δεν άφηναν κανένα περιθώριο στο Νικηφόρο Ρωμανίδη να πειραματιστεί και να αποτύχει, σε έναν από τους δύο χώρους η και στους δύο που καλείτο να έχει ενεργό δράση και παρουσία, μέσα από μια πλημμελή ακούσια αντιμετώπιση θεμάτων, που στο τέλος θα τον εξέθεταν.

Όπως θα δούμε και στη συνέχεια, ως επιβεβαίωση ότι ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανίδης, δεν πρέπει να εκτελεί και τα καθήκοντα στη γραμματεία της Μητροπόλεως Αργολίδος, παρ’ όλη την επιθυμία του Μητροπολίτου και παρ’ όλη την καλή διάθεση του Ιερέως, έρχονται αναφορές από διάφορα Τάγματα, που αναφέρουν ότι ο ένας Ιερέας που υπηρετεί στη Φρουρά του Ναυπλίου, δεν επαρκεί για να καλύψει τις πνευματικές και λατρευτικές ανάγκες του στρατεύματος εκεί. Υπάρχουν και αναφορές, στις οποίες γίνεται λόγος για την πρόσληψη βοηθού Ιερέως, προκειμένου να έχει βοήθεια στο έργο του ο κύριος Ιερέας της Φρουράς και έτσι να καλύπτονται οι ανάγκες από την παρουσία και  του δευτέρου προσώπου, που μπορεί ναι μεν να είναι βοηθός, το έργο, η παρουσία και η προσφορά του θα είναι εξίσου σημαντική και επωφελής .

1821_agonesΜε έγγραφο της Γραμματείας των Στρατιωτικών, στις 25 Φεβρουαρίου1840,  το οποίο αποστέλλεται στον Βασιλέα Όθωνα, ζητείται να προσληφθεί ως βοηθός του Ιερέα Ρωμανίδη, της Φρουράς Ναυπλίου, ο Ιερέας Γεώργιος Σακελλίωνας εκ Τριπόλεως, διότι μόνος ο Ιερέας «δεν δύναται να επαρκέση εις την θρησκευτικήν υπηρεσίαν ολοκληρου της Φρουράς του Ναυπλίου……. δια να ανακουφισθεί λοιπόν ο ρηθείς αρχιμανδρίτης από το βάρος της υπηρεσίας τοιαύτης τολμών να προτείνω ως βοηθόν αυτού με εξήντα δραχμές μηνιαίον μισθόν πάρα τω Φρουραρχείω Ναυπλίου τον πρεσβύτερον Σακελλίωνα ως αγωνίσθη του εις τον υπέρ  ανεξαρτησίας πόλεμον ως χρηστής διαγωγής και ικανόν με το επάγγελμά του». 

Και ο Ιερέας που προτείνεται καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ένα άγνωστος, αλλά είναι ένα πρόσωπο  με αναγνωρισμένη προσφορά και αδιαμφισβήτητου κύρους, που θα μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του στρατεύματος και θα μπορούσε  να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και προσκλήσεις που θα δεχόταν κατά την εκτέλεση του υπουργήματός του, με θάρρος, πίστη, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ακρίβεια, όπως και ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανίδης. Στο τέλος, ο Όθων όπως θα δούμε στο επόμενο και αφού μελετήσουμε και άλλες αναφορές που ακολούθησαν μετά από  αυτή για το ίδιο θέμα, διορίζει τον πρεσβύτερο Γεώργιο Σακελλίωνα ως ιερέα βοηθό, για τη Φρουρά του Ναυπλίου.

Συνεχίζεται {17}

Πρόσφατα Άρθρα

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΗΣ

13 Οκτωβρίου 2026

Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο κορυφώθηκε ο εορτασμός της μνήμης της Αγίας Χρυσής και της Ανακομιδής των ιερών λειψάνων της στον τόπο...

Read more
ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

13 Οκτωβρίου 2026

Ο αγιασμός ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς (2026-2027) της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο...

Read more
Η θρησκευτική κληρονομιά της Πιερίας περνά στην ψηφιακή εποχή με τρισδιάστατες αποτυπώσεις
Εκκλησία της Ελλάδος

Η θρησκευτική κληρονομιά της Πιερίας περνά στην ψηφιακή εποχή με τρισδιάστατες αποτυπώσεις

13 Οκτωβρίου 2026

Στην αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών για την καταγραφή και ανάδειξη της θρησκευτικής κληρονομιάς της Πιερίας επενδύει η Ιερά Μητρόπολη...

Read more
Η 1η Γενική Ιερατική Σύναξη στην Μητρόπολη Δημητριάδος με θέμα «Από τη θρησκεία στην πίστη στον Χριστό»
Εκκλησία της Ελλάδος

Η 1η Γενική Ιερατική Σύναξη στην Μητρόπολη Δημητριάδος με θέμα «Από τη θρησκεία στην πίστη στον Χριστό»

13 Οκτωβρίου 2026

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας η 1η Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος για το νέο εκκλησιαστικό έτος,...

Read more
Ἡ πολιτιστική Κληρονομιά τῆς Σάμου, πτώχευσε!
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητρόπολη Σάμου: Προειδοποίηση για τη διάδοση εντύπων των Πεντηκοστιανών στα ακριτικά νησιά

13 Οκτωβρίου 2026

Ἐπειδή αὐτές τίς ἡμέρες καί πάλιν κυκλοφορήθηκε στά ἀκριτικά μας Νησιά ἡ μηνιαία «Χριστιανική Ἐφημερίδα» τῆς Ἐλευθέρας Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας τῆς...

Read more
Ρασοευχή νέας Μοναχής  στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Θεοτόκου Παραβόλας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ρασοευχή νέας Μοναχής στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Θεοτόκου Παραβόλας

13 Οκτωβρίου 2026

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε η Ρασοευχή μιας νέας Μοναχής στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το απόγευμα της Δευτέρας...

Read more
«Πνευματική προσέγγιση του δημογραφικού προβλήματος: Η οικογένεια ως «κατ’ οίκον Eκκλησία»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Μεσολόγγι 1826–2026: Τόπος Θυσίας και Οικουμενικό Σύμβολο Ελευθερίας»

13 Οκτωβρίου 2026

Ένα σημαντικό Επιστημονικό Συνέδριο, αφιερωμένο στη συμπλήρωση 200 ετών από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά...

Read more
Άρτα: Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών προς τιμήν του Αγίου Μαξίμου Γραικού και του Αγίου Φανουρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτα: Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών προς τιμήν του Αγίου Μαξίμου Γραικού και του Αγίου Φανουρίου

13 Οκτωβρίου 2026

Με παραδοσιακούς χορούς και τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων της Άρτας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2026, στην πλατεία...

Read more
Αγιολογική Εσπερίδα στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου για τους Αγίους Ιεράρχες Ευφρατά και Επιφάνιο
Πατριαρχεία - Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Αγιολογική Εσπερίδα στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου για τους Αγίους Ιεράρχες Ευφρατά και Επιφάνιο

13 Οκτωβρίου 2026

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Οκτωβρίου 2026, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελεύθερνας του Δήμου Ρεθύμνης,...

Read more
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

13 Οκτωβρίου 2026

Η πρώτη συνάντηση των κατηχητών και κατηχητριών της Μητροπόλεως Κερκύρας για τη νέα ιεραποστολική χρονιά έγινε το απόγευμα της Δευτέρας...

Read more
«Δώστε στα παιδιά την καρδιά σας»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Δώστε στα παιδιά την καρδιά σας»

13 Οκτωβρίου 2026

Πλήθος εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων κατέκλυσε απόψε τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, για να συμμετάσχει στο ιερό Μυστήριο...

Read more
Η ΧΡΥΣΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι.Μ. ΕΔΕΣΣΗΣ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΧΡΥΣΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ι.Μ. ΕΔΕΣΣΗΣ

13 Οκτωβρίου 2026

Ημέρα σταθμός για την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας αλλά και για την Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν η 12η Οκτωβρίου...

Read more
Επίσκεψη του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Μουλατσιώτη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και στη ΣΜΥΚ Βελλάς
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Μουλατσιώτη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και στη ΣΜΥΚ Βελλάς

12 Οκτωβρίου 2026

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, συνοδευόμενος από πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ...

Read more
Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με τη συμμετοχή 10 Αρχιερέων στη Λαμία για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών
Εκκλησία της Ελλάδος

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με τη συμμετοχή 10 Αρχιερέων στη Λαμία για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών

12 Οκτωβρίου 2026

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο με την συμμετοχή 10 Αρχιερέων τελέσθηκε σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας...

Read more
Άρτα: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο επετείου μετακομιδής Λειψάνου Αγ. Μαξίμου Γραικού και προσκύνηση της εκ Ρόδου Εικόνας Αγ. Φανουρίου
Εκκλησία της Ελλάδος

Άρτα: Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο επετείου μετακομιδής Λειψάνου Αγ. Μαξίμου Γραικού και προσκύνηση της εκ Ρόδου Εικόνας Αγ. Φανουρίου

12 Οκτωβρίου 2026

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα ετελέσθη το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2026, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτης,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά
Κηρύγματα

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…»

4 Οκτωβρίου 2025

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι...

Ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει…

Πορεία προς τη Θέωση

4 Οκτωβρίου 2025
Αγάπησε πολύ τον Χριστό μας

Ἡ ἐντολή τοῦ Χριστοῦ γιὰ τὴν ἀγάπη

4 Οκτωβρίου 2025
Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά

Οικτίρμονες πατέρες – Κυριακή Β’ Λουκά

4 Οκτωβρίου 2025
«Zητεῖτε πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ»

Ὁ Χρυσοῦς κανὼν

28 Σεπτεμβρίου 2024
Το ξύλο της ζωής και ως Πρωτευαγγέλιο

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

28 Σεπτεμβρίου 2019
Ποιο είναι το θέλημα του Θεού;

Ἡ ὁμοίωση τοῦ ἀνθρώπου μὲ τὸ Θεό

28 Σεπτεμβρίου 2019

Το μήνυμα της Κυριακής Β΄ Λουκά

28 Σεπτεμβρίου 2019
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Αφού δεν ενδιαφέρει τους γονείς για τα θρησκευτικά γιατί κοπτόμεθα;

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…».

30 Σεπτεμβρίου 2017

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ π. Γεώργιος Δορμπαράκης

16 Νοεμβρίου 2023

Ἀγάπη στοὺς ἐχθρούς, πρόκληση ζωῆς

16 Νοεμβρίου 2023

«Ἀλλ’ ἐν παντί συνιστῶντες ἑαυτούς ὡς Θεοῦ διάκονοι, ἐν ὑπομονῇ πολλῇ, ἐν θλίψεσιν, ἐν ἀνάγκαις, ἐν στενοχωρίαις»

16 Νοεμβρίου 2023

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ; «Παρακαλούμεν μή εις κενόν την χάριν του Θεού δέξασθαι υμάς».

11 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΛΟΥΚΑ Ευαγγέλιο: Λουκ. στ΄ 31-6 «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως»

11 Οκτωβρίου 2014

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακὴ Β΄Λουκᾶ

16 Νοεμβρίου 2023

ΜΕ ΘΛΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ

20 Αυγούστου 2014

Τὸ κλειδὶ «Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως»

16 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή Β’ Λουκά. Για την αγάπη

20 Αυγούστου 2014
Next Post

Λευϊτικό {τό τρίτο βιβλίο τῆς Ἁγίας Γραφῆς} «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Οι Άγιοι Πάντες καρποί του Αγίου Πνεύματος

Οι Άγιοι Πάντες καρποί του Αγίου Πνεύματος

Λαμπρό συλλείτουργο στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Βαρλαάμ Αγίων Μετεώρων

Λαμπρό συλλείτουργο στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Βαρλαάμ Αγίων Μετεώρων

Ἡ σπουδαιότης τῆς νηστείας καί ἡ τήρησις αὐτῆς σήμερον

Ἡ σπουδαιότης τῆς νηστείας καί ἡ τήρησις αὐτῆς σήμερον

Τὸ Μυστήριον τοῦ γάμου καὶ τὰ κωλύματα αὐτοῦ

Τὸ Μυστήριον τοῦ γάμου καὶ τὰ κωλύματα αὐτοῦ

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist