Με την δέουσα λαμπρότητα η ιστορική καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου, η πρωτεύουσα των Λοκρών, η δεύτερη έδρα πλέον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, η πόλη της Αταλάντης, εορτάζει τους πολιούχους της Αγίους Θεοδώρους.

Νωρίς το πρωί τελέστηκε ο Εσπερινός της εορτής με την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και η ευλόγησις των άρτων.

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη και εν μέσω πανηγυρικών κωδωνοκρουσιών, κλήρος και λαός με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ υποδέχθηκε στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού της Αταλάντης τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευρίπου κ. Χρυσόστομο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο με τις συνοδείες τους, καθώς και τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών.

      Ακολούθως εψάλη πανηγυρικά η Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών καλωσορίζοντας και προσφωνώντας επίσημα τους προσκεκλημένους του Αγίους Αρχιερείς τόνισε ότι «η σημερινή πανήγυρις των Αγίων Θεοδώρων στην δεύτερη έδρα της Μητροπολιτικής μου έπαλξης και Επισκοπικής ευθύνης, εν μέσω μάλιστα τριών πειρασμών, του επί διετία πειρασμού της πανδημίας, του αδόκητου πειρασμού του πολέμου και του έκτακτου πειρασμού της κακοκαιρίας, αποτελεί ένα ορόσημο και μια αφετηρία, για να εορτάζει αυτή η σπουδαία πόλη, αυτή η σπουδαία περιοχή, με τον σπουδαίο κλήρο και τον σπουδαίο λαό, να εορτάζει και να πανηγυρίζει, όπως αρμόζει, τόσο τους πολιούχους Αγίους της όσο και κυρίως την εκκλησιαστική της ταυτότητα και ιδιοπροσωπία, τον ιδιαίτερό της πολιτισμό. Ο λαός της Αταλάντης είναι ταυτισμένος με την εκκλησία του και την παράδοσή του. Με τον λαμπρό αυτό εορτασμό, για τον οποίο συνεργάστηκαν μαζί κλήρος και λαός, Εκκλησία και Αυτοδιοίκηση, και ευάριθμοι συμπαραστάτες, συνεργάτες και  εθελοντές αποτελεί την ωραιότερη τιμή στους Αγίους μου Προκατόχους, τους αρχιερατεύσαντες στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Ταλαντίου, αλλά και στην Επισκοπή Λοκρίδος και στις άλλες Επισκοπές της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, οι οποίες ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος».

                  Ο Θεοφιλέστατος Άγιος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου τονίζοντας χαρακτηριστικά:

         «Η Παναγία Μητέρα μας όντως είναι Μυστήριο Μέγα. Η Παναγιά μας δεν είναι ένα κατόρθωμα εξωπραγματικό, όσο και αν φαντάζει ασύλληπτο, αλλά η Παναγία έγινε Παναγία, γιατί εμπιστεύθηκε, δόθηκε ολοκληρωτικά στο θέλημα του Θεού, δεν φοβήθηκε να υπερβεί τον εαυτό της, δεν φοβήθηκε να υπερβεί την λογική της, δεν φοβήθηκε να υπακούσει ,να ταπεινωθεί, να προσφέρει τον εαυτό της για να γίνει όχημα του Θείου Λόγου. Αφέθηκε για να έλθει μέσα της το Μυστήριο της ευσεβείας και να εκπληρωθεί.

           Για όλες αυτές τις δωρεές του Θεού, που αποσκοπούν στην σωτηρία του ανθρώπου, έγινε η Θεοτόκος γέφυρα μεταξύ Θείου και ανθρωπίνου».

           Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Χρυσόστομος αναφερόμενος στον Άγιο Θεόδωρο και στην ανάμνηση του δια κολλύβων θαύματος τόνισε με νόημα:

          «Μια τέτοια εμπιστοσύνη στο σχέδιο του Θεού έδειξε και ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος ο Τήρων. Το σιτάρι των κολλύβων έγινε πηγή της ζωής. Είναι το σύμβολο της Αναστάσεως, γιατί τον θάνατο, τον διαδέχεται η Ανάσταση, το σκοτάδι, το διαδέχεται το φως, την θλίψη, την διαδέχεται η χαρά του Ακτίστου Φωτός της Αναστάσεως του Χριστού.

            Αυτή η Σαρακοστή, την οποία διερχόμαστε έχει χαρακτήρα προετοιμασίας για τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού μας. Κάθε αγώνας που δεν αποβλέπει στην Ανάσταση και στην αγάπη, είναι μονομερής και όπως όλες οι μονομέρειες, είναι και αυτός καταδικασμένος να μην αντέξει.

            Οι Άγιοι Θεόδωροι που σήμερα εορτάζουμε και είναι οι προστάτες αυτής της πανέμορφης πόλεως, ταυτίστηκαν απόλυτα με τον τρόπο ύπαρξης του Χριστού μας και γι’ αυτό συσταυρώθηκαν και πέθαναν μαζί τους, έχοντας όμως την βεβαιότητα της Αναστάσεως».

            Κατακλείοντας τον λόγο του ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε:

           «Οι Άγιοι μας Μεγαλομάρτυρες να είναι οι φωτεινοί οδοδείκτες που θα μας οδηγούν όλους στον δρόμο της αληθινής πίστεως, της πραγματικής ελπίδος και της ανυπόκριτης αγάπης και θα μας κάνουν όλους μετόχους του Σταυρού και της Αναστάσεως.

         Ευχηθείτε δε, Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς και αδελφοί μου αγαπητοί, ο Ειρηνοπάροχος Παράκλητος να εγκατασταθεί στις ψυχές όλων μας και των Αρχόντων μας, και των αρχομένων, αλλά και των ισχυρών της γης, ούτως ώστε η ειρήνη που θα βασιλεύσει στις καρδιές μας, αυτή η ειρήνη να εξαπλωθεί σε όλη την οικουμένη».

          Η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά, ενώ καθ’ όλη την διάρκειά της πλήθος πιστών συνέρρεε στον Ιερό Ναό, τηρώντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, για να καταθέσει την ευλάβεια και τον σεβασμό του στους πολιούχους Αγίους του.

          Στην Ιερά Ακολουθία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και εκπρόσωπο άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

          Αύριο, Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, κυριώνυμο ημέρα της Εορτής στις 07:00 π.μ.και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης,  θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Όρθρος και ακολούθως Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, και συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

           Στις 10:30 π.μ. Θα πραγματοποιηθεί, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, η  Ιερά Λιτάνευση της Ιεράς Θαυματουργού Εικόνος των Αγίων Θεοδώρων, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών και τιμητικών αγημάτων.

           Στις 11:30 π.μ. το χορευτικό ΝΠΔΔ για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό στον Δήμο Λοκρών θα παρουσιάσουν «Τοπικούς χορούς της Ρούμελης»,  με επιμέλεια της χορογράφου κ. Γεωργίας Γρηγοριάδου.

              Τόσο το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, όσο και η Ιερά Λιτανεία, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα μεταδοθούν απευθείας, από τηλεοράσεως, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm), καθώς και μέσω διαδικτύου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Θεμελίωση πολυδύναμου ιεραποστολικού κέντρου στην Τανζανία

Θερμότατη υποδοχή επεφύλαξαν κατά την δεύτερη ημέρα της ιεραποστολικής επίσκεψης στην Τανζανία, στον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β´...
video

Τι ζητάω; Μια θέση στον Παράδεισο να πάω

Τι ζητάω; Μια θέση στον Παράδεισο να πάω. Τι είναι ο Παράδεισος και τι είναι η κόλαση; Που είναι ο Παράδεισος και που είναι...

Η εορτή πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων

Με λαμπρότητα και αθρόα συμμετοχή πιστών από όλη τη Βοιωτία τιμήθηκε η μνήμῃ πάντων των εν Βοιωτίᾳ διαλαμψάντων Αγίων στον  Ιερό Ναό των Βοιωτών...

Εγκαίνια Παρεκκλησίου της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐου

Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατανύξεως πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 το απόγευμα, ο εσπερινός των εγκαινίων του ιερού παρεκκλησίου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας...

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στη Νάουσα

Το Σάββατο 28 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου...

Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαῖος ὡς Πρόεδρος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας

Στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, εξ' αφορμής της συμπληρώσεως τριάντα χρόνων θεοφιλούς Πατριαρχείας Αυτού, ο Σεβ....

Ο Mητροπολίτης Ταμασού στην ημερίδα παρουσίασης της Στρατηγικής Ασφαλούς Παιχνιδιού

Την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΝΘΕΑ, παρευρέθει στην ημερίδα παρουσίασης της...
video

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’- Αύριο είναι Κυριακή του Τυφλού

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Τυφλού. "Οι Φαρισαίοι αμφισβητούν....

Για σένα που δίνεις εξετάσεις

Καλό μου παιδί, ξέρω, σε κυριεύει το άγχος και η αβεβαιότητα, σε πιάνει κόμπος στο στομάχι, ταχυκαρδία, αϋπνίες, πονοκέφαλος, φόβος, μελαγχολία, σκέψεις που στροβιλίζουν...

Θέλεις λοιπόν να δεις τον Θεό; Έρχου και ίδε

Στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή, είδαμε τον Χριστό μας για ακόμα μια φορά, να θεραπεύει κάποιον ασθενή. Αυτή την φορά ήταν κάποιος τυφλός εκ γενετής...

Κυριακή του Τυφλού: Οι προϋποθέσεις για το θαύμα

Προϋποθέσεις για το θαύμα Ο τυφλός στερείται όρασης σωματικής, αφού είναι αόμματος, αλλά και νοητής, αφού δεν γνω­ρίζει τον Χριστό και δεν έχει το...

Ὁ τυφλὸς βλέπει

Εὐαγγελικὸ Ἀνάγνωσμα Κυριακῆς 2 Ἰουνίου 2019, τοῦ Τυφλοῦ (Ἰωάν. θ΄ 1-38) Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, παράγων ὁ ᾿Ιησοῦς εἶδεν ἄνθρωπον τυφλὸν ἐκ γενετῆς. καὶ ἠρώτησαν αὐτὸν...

Σύναξη στελεχών Κατασκηνώσεων Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Στο χώρο του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαϊου, η συνάντηση των στελεχών της Κατασκήνωσης της Ιεράς...

Άφιξη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Τανζανία

Στην πόλη Αρούσα της Ηνωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας, στην Ανατολική Αφρική, αφίχθη σήμερα Παρασκευή  ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ....

Η εορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας

Με λαμπρότητα, μετά από δύο χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων, εορτάστηκε φέτος, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας...