Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολυήμερος ποιμαντική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στην Τασμανία. Ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σωζοπόλεως κ. Κυριακό, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Μελβούρνης, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αμφιλόχιο Παπαντωνίου, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου του, τον Διάκονο κ. Τιμόθεο Μαυρομμάτη και τον Διάκονο κ. Ειρηναίο Κόϊκα, έφτασε στο αεροδρόμιο του Hobart την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, όπου τον υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο Προϊστάμενος της Ενορίας Αγίας Τριάδος, Πρεσβύτερος κ. Δημήτριο Κάτσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας κ. Στυλιανός Μαγδαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τασμανίας κ. Νικόλαος Θεοδωρόπουλος και πλήθος πιστών ομογενών.

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του, ο Αρχιεπίσκοπος είχε τη δυνατότητα να λειτουργήσει το Σάββατο, 11 Ιουνίου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος για την ανάπαυση των ψυχών των κτητόρων του Ναού και όλων των μεταναστών Ορθοδόξων Χριστιανών που έφτασαν στην Τασμάνια, αρχής γενομένης από το 1878. Παράλληλα, τιμήθηκαν δεόντως και τα σεπτά ονομαστήρια της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά την ειδική προς τούτο οργανωθείσα δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ομίλησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο κ. Αντώνιος Παπασταμάτης, εκπρόσωπος των νέων της Τασμανίας, και, τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πνευματική φυσιογνωμία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου και εξήραν την ανεκτίμητη προσφορά του στην Εκκλησία και στον κόσμο.

Την Κυριακή, 12 Ιουνίου, εορτή της Πεντηκοστής, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προεξήρχε του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και κατόπιν της Ακολουθίας της Γονυκλισίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στην πρωτεύουσας της Τασμανίας, το Hobart. Στο τέλος των Ιερών Ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το μήνυμα της εορτής και τόνισε ότι η ημέρα της Πεντηκοστής είναι ένα κάλεσμα ενότητας και αγάπης προς όλους. Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας «Greek Hall», κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Θεοδωρόπουλος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και τη συνοδεία του, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την προσφορά του Αρχιεπισκόπου στην Αυστραλία κατά τα τρία χρόνια της διακονίας του. Η δεξίωση ολοκληρώθηκε με πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από τους νέους της Τασμανίας που απαρτίζουν τα κρητικά σωματεία.

Τη 13η Ιουνίου, ημέρα εορτής του Αγίου Πνεύματος, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο κ. Ειρηναίο Κόϊκα, τον νέο προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Hobart. Εκτός από τη χειροτονία του π. Ειρηναίου, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος τέλεσε τη χειροθεσία, σε Πνευματικό, του εφημερίου της Ενορίας Αγίας Τριάδος, π. Δημητρίου Κατσή, και τη χειροθεσία, σε Αναγνώστη, του κ. Στεφάνου Παπασταμάτη. Και στους δύο νεοχειροθετηθέντες απηύθυνε νουθετήριους λόγους και συμβουλές σχετικά με τη νέα διακονία που αναλαμβάνουν στην Εκκλησία. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε το Ελληνικό Πανηγύρι στον προαύλιο χώρο της Ενορίας, το οποίο εστεύφθη από μεγάλη επιτυχία και είχε πολυπληθή συμμετοχή όχι μόνο από Έλληνες Ορθοδόξους, αλλά και από πολλούς Αυστραλούς μη ελληνικής καταγωγής.

Θεία Λειτουργία, επίσης, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Launceston, στη Βόρεια Τασμανία, το Σάββατο, 18 Ιουνίου, τελευταία ημέρα της περιοδείας του Σεβασμιωτάτου στη νησιωτική Πολιτεία της Αυστραλίας. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά λειτουργεί Αρχιεπίσκοπος στον εν λόγω Ιερό Ναό, γι’ αυτό και το εκεί ελληνορθόδοξο ποίμνιο υποδέχθηκε τον Ποιμενάρχη του με μεγάλο ενθουσιασμό και αισθήματα βαθύτατου σεβασμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος, με τη συνοδεία του, έφτασε στο Launceston την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, και αμέσως πραγματοποίησε ιδιαίτερη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας της πόλεως. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, το Σάββατο, ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη η ελληνική ομογένεια να κρατήσει τη γλώσσα, την πίστη, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδος, για να τα παραδώσει ως πολύτιμη παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. Παράλληλα, τίμησε με το παράσημο του Τάγματος των Φιλοχρίστων την κ. Ιωάννα Αμερικάνου, για την πολυετή προσφορά της στην Εκκλησία και στην Ελληνική Ομογένεια του Launceston.  Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια του οποίου ομίλησαν με θερμούς λόγους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος και, τέλος, ο τιμηθείς Ποιμενάρχης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τασμάνια, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος:

            Πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου της Πολιτείας της Τασμάνιας, όπου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον τοπικό Πρωθυπουργό, κ. Jeremy Rockliff, παρουσία της Υπουργού Εθνικής Κληρονομίας κ. Madeleine Ogilvie. Κατά τη συνάντηση, στην ατζέντα της συζητήσεως περιλαμβάνονταν η ενίσχυση του ανακαινιστικού έργου της Αγίας Τριάδος, ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας και ελληνικών παραδόσεων και η υποδοχή των Ουκρανών μεταναστών στην Τασμανία.

            Κατόπιν προσκλήσεως της Δημάρχου του Hobart, κ. Anna Reynolds, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο, όπου οργανώθηκε δεξίωση προς τιμήν του, παρουσία επιφανών ομογενών και άλλων αξιωματούχων της Πολιτείας. Κατά τη διάρκεια της δεξιώσεως, η Δήμαρχος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και τη συνοδεία του και αναφέρθηκε στην παρουσία των Ελλήνων στην Τασμάνια, καθώς και στην προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αυστραλιανή κοινωνία γενικότερα. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τη Δήμαρχο για την υποδοχή και τη δεξίωση, και μετέφερε την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων του Hobart για την προσφορά της στην ομογενειακή παροικία.

            Επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κ. Julian Porteous στο μέγαρο της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής, όπου συζήτησαν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ζητήματα για την ενότητα των Χριστιανών στην Πολιτεία της Τασμάνιας. Τόσο ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, όσο και ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος, δεσμεύτηκαν για τη συνεργασία τους σε θέματα νομοθεσίας και σχέσεως της θρησκείας με τις αρχές, η οποία θα πραγματοποιείται μέσω του τοπικού Επιτρόπου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίου.

            Πραγματοποίησε συνάντηση, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, με τον Επίσκοπο της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Τασμάνια κ. Richard Condie, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στην Τασμάνια.

Πραγματοποίησε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας κ. Στυλιανό Μαγδαλόπουλο, καθώς και με συνεργάτες του, με σκοπό να συζητήσουν την προέκταση προγραμμάτων προνοίας για την Τασμάνια.

Πραγματοποίησε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Τασμανίας κ. Νικόλαο Θεοδωρόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα τα οποία απασχολούν τον Ελληνισμό και τη σχέση των ομογενών με την Εκκλησία και τις τοπικές Αρχές.

Παρακάθησε στο προς τιμήν του προσφερόμενο δείπνο από τον Κρητικό Σύλλογο Τασμανίας, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ιωάννης Χιωτάκης, προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο και βεβαίως ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε δεόντως.

Επισκέφθηκε τις τοποθεσίες Coles Bay και Wineglass Bay, όπου ξεναγήθηκε στην περιοχή και στον ωκεανό της Τασμανίας.

Επισκέφθηκε το Κοιμητήριο στο Cornelian Bay, όπου τέλεσε Τρισάγιο για τον μακαριστό π. Χρήστο Παμιά, τον πρώτο κληρικό της Τασμανίας, τον Γρηγόριο Κασιμάτη, ο οποίος είχε δωρίσει τη γη για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, και τους λοιπούς Ομογενείς, παρουσία πολλών πιστών Ορθοδόξων που έφτασαν εκεί για να προσευχηθούν για την ανάπαυση των ψυχών των προγόνων τους.

Επισκέφθηκε το ιστορικό λιμάνι της Τασμανίας Port Arthur, όπου ευρίσκονται οι πρώτες φυλακές των καταδίκων από τη Μεγάλη Βρεταννία, των πρώτων δηλαδή μεταναστών της Αυστραλίας, καθώς και το σημείο που έγινε η δολοφονία των 35 αθώων θυμάτων στις 28 Απριλίου 1996.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος είχε τη δυνατότητα να συναντήσει πολλούς εκ των Ομογενών της Τασμανίας, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί του τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους για το μέλλον του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη νησιωτική Πολιτεία της Αυστραλίας.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Συναυλία με το Δημήτρη Μπάση και τη Γυναικεία Χορωδία της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος»

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής, πραγματοποίησε Συναυλία με τη...

Χειροτονία Διακόνου στην Καρδίτσα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων...

Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ἡ Ἐγκύκλιος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου καί τό «θεολογικό» ὑπόβαθρο τῶν ψευδοπροφητειῶν

Ἡ πρόσφατη Ἐγκύκλιος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου εἶναι σημαντική καί ἔθεσε τόν δάκτυλο στόν τύπο τῶν ἥλων, ἀναφερόμενη στούς ψευδοπροφῆτες πού δημιουργοῦν προβλήματα στήν Ἐκκλησία...

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ

Την Θ. Λειτουργία τέλεσε χθες Κυριακή, 26 Ιουλίου 2022, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους...

Πρώτη κατασκηνωτική περίοδος στον Άγιο Λαυρέντιο

Στις ανακαινισμένες κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, βρέθηκε προχθές, Σάββατο 25 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και...

Αγιασμός στο πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην Πόλη»

Η έναρξη του προγράμματος «Κατασκήνωση στην Πόλη», έγινε με αγιασμούς σε όλες τις κατασκηνωτικές δομές, ενώ ο επίσημος αγιασμός πραγματοποιήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο...

Ο Σύλλογος Ανθοχωριτών Μεγαλόπολης τίμησε τον Μητροπολίτη Σπάρτης

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ευστάθιος τέλεσε το Μυστήριο της Θείας...

Έναρξη των εργασιών του 28ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των Παυλείων

Την Κυριακή 26 Ιουνίου το απόγευμα στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών του 28ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των Παυλείων...

Στην Καρίτσα ο Μητροπολίτης Λαρίσης

Στον Ιερό Ναό τον Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καρίτσας τέλεσε τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία ο Σρβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, σήμερα Κυριακή...

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις Μικρασιατικού πολιτισμού της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

Με μία πραγματική εορτή, ωδή στις αλησμόνητες πατρίδες και στο Μικρασιατικό μουσικό πολιτισμό, που περιλάμβανε χορούς και παραδοσιακά τραγούδια, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 26 Ιουνίου...

ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Εν Πειραιεί τη 27η Ιουνίου 2022     Οι Διαχριστιανικές και Διαθρησκειακές Συναντήσεις και Συνέδρια με τους αιρετικούς...

Οι τρεις εκφράσεις του θείου νόμου

Τον Άμβωνα του Μετοχίου της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Ελεούσας του Κύκκου, στη Λευκωσία, διακόνησε σήμερα, κατόπιν ευλογίας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου...

«Μικρασία αλησμόνητη» Μουσικό αφιέρωμα από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής ΔΑΥΙΔ Ο ΨΑΛΜΩΔΟΣ

Στα 100 χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική Καταστροφή ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση για την λήξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «Δαυίδ ο...

Άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος (Η μνήμη του τιμάται στις 27 Ιουνίου)

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Μια κατηγορία αγίων της Εκκλησίας μας είναι και οι Ανάργυροι και Ιαματικοί, οι οποίοι ανάλωσαν τη ζωή τους στην...

Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά την μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου

 Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα θα εορτάσει και εφέτος η Εκκλησία της Ελλάδος την ιερά μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας...