• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος

in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Στρατιωτικοί Ιερείς
1 Ιουλίου 2017
byPoimin.gr Team
Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος
Share on FacebookShare on Twitter

(1854 -1860 Δ΄ ΜΕΡΟΣ)

Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)

Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας

Η παρουσία των Στρατιωτικών Ιερέων μέρα με τη μέρα, όλο γινόταν πιο επιτακτική και αναγκαία, όπως αυτό φαίνεται από τα σχετικά έγγραφα τα οποία συναντούμε στην έρευνά μας αυτή κα σας τα παρουσιάζουμε. Έτσι το 7ο Ελαφρύ Τάγμα της Οροφυλακής, στις 4 Μαΐου 1854, αποστέλλει υπηρεσιακό έγγραφο στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, με το οποίο αναφέρει ότι στο Τάγμα εκείνο, υπήρχαν πάρα πολλές θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις και ήταν απαραίτητη η παρουσία του Ιερέως.

Κατόπιν τούτου, ζητά το Τάγμα από το Υπουργείο, να ορίσει κάποια μηνιαία αντιμισθία για τον Ιερέα που θα προσκαλούσαν κάθε φορά που έχρηζε ανάγκης λόγω των τελετών, μιας και δεν υπήρχε τοποθετημένος Στρατιωτικός Ιερέας. Το Υπουργείο λαμβάνοντας το αίτημα αυτό και αφού το εξέτασε, αποστέλλει στις 10 Μαΐου 1854, απάντηση στην οποία ανέφερε ότι : « εφόσον χρόνον δεν υπάρχει ιδικός μας Ιερέας προσδιορίζομεν δέκα δραχμές μηνιαίως αντιμισθία».

Στις 28 Ιουνίου 1854, το 2ο Ελαφρύ Τάγμα της Οροφυλακής, απευθυνόμενο προς το Αρχηγείο της κατά την Φθιωτιδοφωκίδα Στρατιωτικής Δυνάμεως, αναφέρει ότι επειδή δεν υπήρχε Στρατιωτικός Ιερέας, εδώ και δύο μήνες πριν την αποστολή του εγγράφου αυτού, την εκπλήρωση των θρησκευτικών καθηκόντων, την έκανε ο Ιερέας του χωρίου που βρισκόταν εγκαταστημένο το Τάγμα, ονόματι Κωνσταντίνος Δημητρίου. Είναι χαρακτηριστική η προθυμία και η ευλάβεια που χαρακτήριζε τον εν λόγω Ιερέα, ώστε ο Διοικητής του Τάγματος, να αναφέρει τα ακόλουθα : « με όλην την απαιτούμενην ακρίβειαν και προθυμίαν θεωρούμεν δίκαιον ν’ ανταμιφθή δια τους όποιους καταβάλλει κόπους δ’ ενός μικρού μισθού ανταποκρινομένου εις αυτούς».

Το έγγραφο αυτό, όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει και παρουσιάσει, προωθήθηκε ιεραρχικά προς το Υπουργείο και αυτό με τη σειρά του, με λίγη καθυστέρηση απήντησε, στις 12 Αυγούστου 1854, εγκρίνοντας να χορηγείται το ποσό των δέκα δραχμών στον ανωτέρω Ιερέα, αρχομένης της καταβολής του ποσού αυτού, από τον μήνα που κατέθεσε το Τάγμα την αναφορά. Σημειώσαμε ότι καθυστέρησε να απαντήσει το Υπουργείο στο αίτημα αυτό, διότι σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, εντός ολίγων ημερών υπήρχε η τοποθέτηση, είτε θετική είτε αρνητική. Προφανώς κάποιος λόγος θα υπήρχε για να γίνει αυτό, που μέσα από τα άψυχα χαρτιά τα οποία φυλλομετρούμε, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε άλλα πράγματα που δεν γράφονται.

Η επιθυμία κληρικών, να ενταχθούν μέσα στο χώρο τον Στρατιωτικό, δεν θα τελειώσει ποτέ, καθώς συναντούμε όλο και νέες αναφορές που κατατίθενται και άλλες από αυτές να προωθούνται από το Υπουργείο, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προσληφθούν και να διοριστούν σε κάποια κενή θέση που υπήρχε ή σε κάποια που θα δημιουργείτο, σύμφωνα με τις τυπικές διατάξεις που ίσχυαν, βάσει των Νόμων και άλλες θα ετίθεντο στο αρχείο, χωρίς να δίδονται περισσότερες διευκρινήσεις.

Όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα υπάρχει αυτή η διάθεση και προθυμία, να προσφέρουν τον εαυτό τους και την διακονική τους προσφορά Ιερείς, μέσα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Πιστεύουμε και μέσα από τα προσωπικά μας βιώματα, αλλά και την μικρή αυτή εμπειρία που έχουμε αποκομίσει κατά τα χρόνια της ελάχιστης αυτής παραμονής μας σε αυτόν τον χώρο, η απόφαση αυτή, είναι πάρα πολύ μεγάλη και σπουδαία. Είναι μία απόφαση ζωής, θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε. Σε αυτήν την απόφαση, δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα, όπως γενικότερα και στην ιεροσύνη, την οποία έχουμε ενδυθεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε πειράματα. Δεν μπορούμε να θέτουμε τον εαυτό μας ή την ποιμαντική μας διακονία σε πειραματισμούς.

Είναι μεγάλη αυτή η απόφαση, διότι πλέον τοποθετείς τον εαυτό σου μέσα σε έναν χώρο που είσαι μόνος. Τοποθετείς τον εαυτό σου μέσα σε έναν χώρο που αποτελεί ένα κομμάτι της κοινωνίας μας με πολλές ιδιαιτερότητες και ιδικούς χειρισμούς. Τοποθετείς τον εαυτό σου μέσα σε έναν χώρο που μέσα από τις επιλογές και την ποιμαντική σου διακονία ή θα μείνεις μόνος ή θα ανοίξεις και θα δημιουργήσεις όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, προκειμένου μέσα από την επικοινωνία, συνεργασία και ενότητα, να προσφέρεις κάτι το διαφορετικό, κάτι το ουσιαστικό και μεγάλο, δείχνοντας ότι δεν είσαι μόνο για να είσαι, ούτε είσαι ο Ιερέας των τελετών.

Δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλα πράγματα. Δεν χρειάζεται να κάνεις ακροβατικά και ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα. Δεν χρειάζεται να λες μεγάλα και παχιά λόγια, που πολλές φορές δεν έχουν ανταπόκριση και δεν βγαίνει νόημα από αυτά τα λόγια, που φανερώνουν μια κενότητα στην ψυχή και γενικότερα στα έργα μας. Δεν ζητείται από κανέναν να κάνει θαύματα. Η εποχή μας μπορεί να ζητά θαύματα, εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή την διαδικασία, γιατί και με τα θαύματα, χωρίς την πίστη και χωρίς την ουσία των πραγμάτων που χρειαζόμαστε και πάλι τα θαύματα δεν έχουν καμία αξία, αλλά και οι άνθρωποι και πάλι δεν πιστεύουν. Τα θαύματα έρχονται μόνα τους, χωρίς να το περιμένεις, μέσα από την πίστη μας στο Θεό, που ενεργεί, όταν Εκείνος θελήσει να επέμβει και να μιλήσει στον άνθρωπο, με τον δικό του τρόπο, προκειμένου να τον οδηγήσει στην αλήθεια και στο φως.

Το μεγαλύτερο θαύμα όμως για εμάς που υπηρετούμε ως Στρατιωτικοί Ιερείς και πρέπει να το βιώνουμε και να το καλλιεργούμε προκειμένου να γευόμαστε τους καρπούς του είναι, το ότι βρισκόμαστε σε έναν χώρο που μέχρι και σήμερα είναι ο θεματοφύλακας των αξιών και των παραδόσεών μας και πάνω από όλα της αμωμήτου πίστεώς μας. Είναι θαύμα και το εννοώ αυτό όπως το καταγράφω και όπως το βιώνω καθημερινά, όπου σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας μας, οι άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν, με ζήλο, αυταπάρνηση και αφοσίωση, έχουν μέσα στην καρδιά τους στην πλειοψηφία τους φυσικά, μεγάλη πίστη, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν την σκληρή και απρόσωπη καθημερινότητα, που μοιράζεται μεταξύ του καθήκοντος και της οικογένειας.

Και είναι θαύμα, διότι διδάσκουμε και διδασκόμαστε. Διδάσκουμε και κηρύττουμε το Λόγο του Θεού, αλλά και διδασκόμαστε από τη στάση των ανθρώπων αυτών, που με τον τρόπο και την απλότητά τους, ζητούν αυτός ο Λόγος να μετατρέπει το αρνητικό σε θετικό, το κακό σε καλό, το άσχημο σε ωραίο, το άριστο σε τέλειο. Είναι μεγάλο πράγμα και σπουδαίο γεγονός, που αυτό δεν συμβαίνει σε κανέναν άλλο εργασιακό χώρο να υπάρχει η παρουσία της Εκκλησίας μας δια των λειτουργών Της, με την ύπαρξη Ιερών Ναών, με την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών, που αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος τους, αλλά και της συνεχούς παρουσίας μας, μέσα στους χώρους που δραστηριοποιούνται και κινούνται, απλά, ήσυχα, αθόρυβα, ανθρώπινα.

Έτσι να ευχαριστούμε τον Θεό, που μας έχει αξιώσει να βρισκόμαστε με την ευχή της Εκκλησίας μας, σε αυτόν τον αγρό και να Τον παρακαλούμε να αυξάνει τους εργάτες αυτού του χώρου, προκειμένου οι καρποί μέσα από την προσφορά, να είναι αυτοί που πρέπει να είναι, ώστε να δοξάζετε το Πανάγιο Όνομά Του και να κηρύττετε ο αληθινός και κρυστάλλινος Λόγος Του, που ανακουφίζει και ξεκουράζει τις ψυχές των ανθρώπων. Αυτή η ευχή που κάνουμε σήμερα, πιστεύουμε ότι ήταν και ευχή που απεύθυνε από την αρχή η Εκκλησία μας όταν διέθεσε τους Ιερείς Της σε αυτήν την ειδική αποστολή.

Ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Δεσύλλος, με αναφορά που αποστέλλει στις 22 Αυγούστου 1854, στο Υπουργείο των Στρατιωτικών, ζητά να προσληφθεί ως Στρατιωτικός Ιερέας. Η αναφορά αυτή, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι πάρα πολύ ωραία γραμμένη, με ωραία, καθαρά και ευανάγνωστα γράμματα. Γράφει κατά γράμμα ο Βενέδικτος τα εξής : « Ένεκα του νέου διοργανισμού των Στρατευμάτων αναφύεται η ανάγκη να προστεθώσιν εις τα διάφορα Σώματα και Ιερατικοί υπουργοί να εκτελώσι τα ιερατικά των χρή εις τα τάγματα. Όθεν ο υποφαινόμενος καθό Δημότης Αθηνών και αναγνωρισμένος εν ενεργεία καθό Αρχιμανδρίτης υπό της Ιεράς Συνόδου του Κράτους στερούμενος εφημερίας και των αναγκαίων προς το ζην μέσων, επικαλοίται όπως η Υμετέρα Εξοχότης ευηρεστηθεί να τον κατατάξητε εις μιαν των θέσεων του Στρατού. Υποσημιούμαι με Σέβας Βαθύτατον Ο υπέρ Υμών ευχέτης προς Κύριον (Υπογραφή)».

Δυστυχώς μετά την λήψη αυτής της αναφοράς, στις 30 Οκτωβρίου 1854, δύο μήνες μετά την αποστολή της, τέθηκε στο αρχείο και έτσι ο Αρχιμ. Βενέδικτος, έχασε την ευκαιρία να προσληφθεί στο χώρο των στρατιωτικών, παρ’ όλο που όπως και ο ίδιος ανέφερε, υπήρχε ανάγκη τοποθετήσεως Ιερέων, σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του στρατού που θα ετίθετο σε εφαρμογή, σύμφωνα με τα ανωτέρω γραφόμενα.

Λίγες ημέρες μετά την αναφορά το Βενεδίκτου και συγκεκριμένα στις 25 Αυγούστου 1854, ένας άλλος Ιερέας, ο Ιερομόναχος Άνθιμος, ζητά από το Υπουργείο να διοριστεί Ιερέας στο Νοσοκομείο, για την κάλυψη των πνευματικών αναγκών των ασθενών, αλλά το Στρατιωτικών, στις 29 Αυγούστου 1854, θέτει και αυτήν την αναφορά στο αρχείο.

Συνεχίζεται {64}

Πρόσφατα Άρθρα

Μητροπολίτης Άρτης: «Η εμπιστοσύνη στο Θεό γίνεται αποστολή αγάπης»
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Άρτης: «Η εμπιστοσύνη στο Θεό γίνεται αποστολή αγάπης»

7 Νοεμβρίου 2026

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2026, το πρωΐ, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού, στην Άρτα, ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος...

Read more
Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ (Προσδοκίες, αδιέξοδα και θεολογικοί προβληματισμοί – Σύντομη αξιολόγηση της ως τώρα πορείας της)
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ (Προσδοκίες, αδιέξοδα και θεολογικοί προβληματισμοί – Σύντομη αξιολόγηση της ως τώρα πορείας της)

7 Νοεμβρίου 2026

«Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ – Προσδοκίες, αδιέξοδα και θεολογικοί προβληματισμοί – Σύντομη αξιολόγηση της ως...

Read more
Ποιμαντικές επισκέψεις του Μητρ. Θεσσαλιώτιδος στο 3ο και 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ποιμαντικές επισκέψεις του Μητρ. Θεσσαλιώτιδος στο 3ο και 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας

7 Νοεμβρίου 2026

Στο πλαίσιο της διαρκούς ποιμαντικής μέριμνας της τοπικής μας Εκκλησίας για τη μαθητική νεολαία και της επικοινωνίας της με τη...

Read more
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΡΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΡΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

7 Νοεμβρίου 2026

Κατά το διήμερο 6-7 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος μετέβη στο Βελιγράδι. Κατά την παραμονή...

Read more
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να διασώσουμε τη συλλογική μνήμη του τόπου μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να διασώσουμε τη συλλογική μνήμη του τόπου μας»

7 Νοεμβρίου 2026

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, στο...

Read more
Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα στο «Ιωνικό Κέντρο» της Ι.Μ Νέας Ιωνίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα στο «Ιωνικό Κέντρο» της Ι.Μ Νέας Ιωνίας

7 Νοεμβρίου 2026

Το «Ιωνικό Κέντρο» της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος επισκέφθηκε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2026 ο Γενικός...

Read more
Στο Κρόκιο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος για το ετήσιο μνημόσυνο του π. Αντωνίου Βασταρδή
Εκκλησία της Ελλάδος

Στο Κρόκιο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος για το ετήσιο μνημόσυνο του π. Αντωνίου Βασταρδή

7 Νοεμβρίου 2026

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κροκίου Αλμυρού ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός...

Read more
Η ιστορική πορεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου μέχρι την τέταρτη και οριστική μετακομιδή του στη Ν. Ιωνία
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ιστορική πορεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου μέχρι την τέταρτη και οριστική μετακομιδή του στη Ν. Ιωνία

6 Νοεμβρίου 2026

Υπό του Αρχιμ. Επιφανίου Αρβανίτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Η 2α Νοεμβρίου 2026 θα παραμείνει...

Read more
Ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης στον  Μητροπολίτη Πειραιώς
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης στον Μητροπολίτη Πειραιώς

6 Νοεμβρίου 2026

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Πέλοψ Λάσκος επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ....

Read more
«Ποιος μιλά αυθεντικά για τον Θεό σήμερα;»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Ποιος μιλά αυθεντικά για τον Θεό σήμερα;»

6 Νοεμβρίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, με την ευλογία και την ποιμαντική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Παύλου, συνεχίζει τις συναντήσεις...

Read more
Ηχηρό μήνυμα ειρήνης από τον Δημητριάδος Ιγνάτιο στην εκδήλωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ηχηρό μήνυμα ειρήνης από τον Δημητριάδος Ιγνάτιο στην εκδήλωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου

6 Νοεμβρίου 2026

Τη χορήγηση έξι υποτροφιών, ύψους 1.000 ευρώ εκάστη, σε τρεις αποφοίτους σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και τρεις φοιτητές...

Read more
Η Εκκλησία δίπλα στον άνθρωπο και την οικογένεια
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εκκλησία δίπλα στον άνθρωπο και την οικογένεια

6 Νοεμβρίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, μέσω του Γραφείου Νεότητας και Οικογένειας, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, διοργανώνει διήμερο Βιωματικό...

Read more
Αρχιερατικό Μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιερατικό Μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας

6 Νοεμβρίου 2026

Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία τελέσθηκε χθες το βράδυ στο ιστορικό Καθολικό της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας υπό του Σεβασμιωτάτου...

Read more
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕ.Σ.Ο. ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕ.Σ.Ο. ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

6 Νοεμβρίου 2026

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας, με θέμα: «Για πιο ενήλικες σχέσεις, σ’ έναν όλο και...

Read more
Μην χάσετε την «Ορθόδοξη Αλήθεια» που κυκλοφορεί την Κυριακή
Εκκλησία της Ελλάδος

Μην χάσετε την «Ορθόδοξη Αλήθεια» που κυκλοφορεί την Κυριακή

6 Νοεμβρίου 2026

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ   Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος στα εγκαίνια του Ιωνικού...

Read more

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

8 Νοεμβρίου: Σύναξις παμμεγίστων ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ
Αρχαγγέλων

Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ

7 Νοεμβρίου 2025

Στην Αγία Γραφή συχνά γίνεται  λόγος για τους αγγέλους. Κατά τον Πρόκλο Κωνσταντινουπόλεως, το όνομα Μιχαήλ ερμηνεύεται ως «Δύναμις Θεού»...

Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ

Σύναξις Ἀρχαγγέλων Μιχαὴλ καὶ Γαβριὴλ καὶ πασῶν τῶν Ἀσωμάτων καὶ Οὐράνιων Δυνάμεων

7 Νοεμβρίου 2025
Περί των Αγίων Αγγέλων

Ο Αγγελικός πνευματικός κόσμος του Θεού

7 Νοεμβρίου 2025
8 Νοεμβρίου: Σύναξις παμμεγίστων ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ

8 Νοεμβρίου: Σύναξις παμμεγίστων ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ

7 Νοεμβρίου 2025
Περί των Αγίων Αγγέλων

Τι είναι οι Άγγελοι;

7 Νοεμβρίου 2024
Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ

Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ και όλων των Επουρανίων Δυνάμεων

7 Νοεμβρίου 2024
Περί των Αγίων Αγγέλων

Ο κόσμος των Αγγέλων

7 Νοεμβρίου 2022
Μία Ποιμαντική των Φυλακών για κρατουμένους αλλά και σωφρονιστικούς.

Κυριακή Ζ΄ Λουκά: «Ουκ απέθανεν αλλά καθεύδει»

7 Νοεμβρίου 2021
Ο Φύλακας άγγελος των πιστών

Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσή “Οι Άγιοι Άγγελοι στη ζωή του Χριστιανού”

7 Νοεμβρίου 2019
Περί των Αγίων Αγγέλων

Οι Άγγελοι κατά την Αγία Γραφή

7 Νοεμβρίου 2019
Ένα παράδοξο θαύμα

Η πίστη στο όνομα του Κυρίου κάνει θαύματα

27 Οκτωβρίου 2018
Μη φοβού, αλλά πίστευε

Η μυστική προσέγγιση του Ιησού Χριστού

27 Οκτωβρίου 2018
Μία Ποιμαντική των Φυλακών για κρατουμένους αλλά και σωφρονιστικούς.

Πίστευε μόνο εις Εμένα και μη φοβάσαι. Θα σωθείς.

27 Οκτωβρίου 2018
Μη φοβού, αλλά πίστευε

Πίστη και Τόλμη.Οι θεμελιώδεις αρχές στη σχέση μας με τον Κύριο

25 Οκτωβρίου 2018
Περί των Αγίων Αγγέλων

Περί των Αγίων Αγγέλων

7 Νοεμβρίου 2016
8 Νοεμβρίου: Σύναξις παμμεγίστων ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ

Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ

8 Νοεμβρίου 2016
Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ

Η σύναξις των αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών αγίων ασωμάτων και ουρανίων Ταγμάτων

8 Νοεμβρίου 2016
Περί των Αγίων Αγγέλων

Η σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών αγίων ασωμάτων και ουρανίων ταγμάτων

8 Νοεμβρίου 2016
Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ

Σύναξη των αρχιστρατήγων Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων

8 Νοεμβρίου 2016
Next Post
Με λαμπρότητα πανηγύρισε o Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Αναργύρων στην Νέα Ιωνία

Με λαμπρότητα πανηγύρισε o Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων Αναργύρων στην Νέα Ιωνία

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στο Μάννα της Σύρου

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στο Μάννα της Σύρου

Μητροπολίτης Μεσογαίας: Tὸ πρόβλημα τὸ ἔχουμε ἐμεῖς ὡς Ἐκκλησία – Δὲν ξέρουμε τὶ θέλουμε!

Μητροπολίτης Μεσογαίας: Tὸ πρόβλημα τὸ ἔχουμε ἐμεῖς ὡς Ἐκκλησία - Δὲν ξέρουμε τὶ θέλουμε!

Η Εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ι. Μητρόπολη Βεροίας

Η Εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ι. Μητρόπολη Βεροίας

Δέηση στην Παναγία σε ανάμνηση του καταστρεπτικού σεισμού του 1948

Δέηση στην Παναγία σε ανάμνηση του καταστρεπτικού σεισμού του 1948

Poimin.gr © 2023

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Follow Us

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist