• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος

24 Ιουνίου 2017
in Εκκλησιαστική Επικαιρότητα, Στρατιωτικοί Ιερείς
Η Παρουσία και η Συνδρομή των Στρατιωτικών Ιερέων στο Νεοσύστατο Ελληνικό Έθνος
Share on FacebookShare on Twitter
(1854 -1860 Γ΄ ΜΕΡΟΣ)
 
Aρχιμ. Αλεξίου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ)
 
Στρατιωτικού Ιερέως Αρχηγείου Στόλου – Ναυστάθμου Σαλαμίνας
 
 
Στη σημερινή μας αυτή γραπτή συνάντηση, μέσα από τα κείμενα των εγγράφων που αφορούν τους Στρατιωτικούς Ιερείς για το έτος 1854, ξεκινούμε με ένα υπηρεσιακό έγγραφο του Υπουργείου των Στρατιωτικών, που το αποστέλλει στο Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, στις 24 Ιουνίου 1854, με το οποίο ζητά να προωθήσει προς την Ιερά Σύνοδο, το θέμα που άπτεται του διορισμού ως Ιερέως του στρατού, του Παναγιώτη Αντωνόπουλου. Μέσα από αυτό το έγγραφο που δεν είναι το μοναδικό που έχουμε συναντήσει ή θα συναντήσουμε στην πορεία μας, διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά, το ενδιαφέρον της Ηγεσίας του Στρατού, να εντάξει στο δυναμικό της, να τοποθετήσει Ιερείς, που θα έχουν μοναδικό τους έργο την ποιμαντική μέριμνα των υπηρετούντων σε αυτό.
 
Η Ιερά Σύνοδος στις 24 Ιουλίου 1854, απευθυνόμενη προς το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, αναφέρει ότι κατόπιν πληροφοριών που συνέλεξε από τον Αρχιεπίσκοπο Αργολίδος, για τον Ιερέα Αντωνόπουλο, εγκρίνει τον εν λόγω κληρικό ως άξιο και ικανό, προκειμένου το Υπουργείο των Στρατιωτικών να τον διορίσει ως Στρατιωτικό Ιερέα. Διαπιστώνουμε από τα αναγραφόμενα, ότι οι πληροφορίες για το πρόσωπο κάποιου κληρικού και την εν γένει εκκλησιαστική διαγωγή του και προσφορά, συλλέγονταν από την τοπική Εκκλησία στην οποία ανήκε ο Ιερέας και δη από τον Επίσκοπο, ο οποίος και έφερε την ευθύνη για ότι ανέφερε.
 
Η συμαρτυρία του Αρχιεπισκόπου Αργολίδος, για τον Ιερέα Παναγιώτη, έγινε με γνώμονα και σκοπό το καλό της Εκκλησίας, αφού καλείτο να προσφέρει έναν κληρικό του, έναν κρίκο της εκκλησιαστικής του δικαιοδοσίας, σε ένα κομμάτι το οποίο ανήκε σε ολόκληρη την Εκκλησία, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την επικράτεια και σκοπό έχουν την διαφύλαξη των συνόρων της χώρας μας, αλλά και των ιδανικών, των θεσμών και των αξιών, μέσα στο γενικότερο έργο και στην αποστολή τους .
Το Συνοδικό αυτό έγγραφο το υπογράφουν με τη σειρά, ο Αθηνών Νεόφυτος πρόεδρος, ο Σύρου και Τήνου Δανιήλ, ο Πατρών και ένας ακόμη Ιεράρχης των οποίων οι υπογραφές είναι δυσανάγνωστες και ο Ύδρας Νεόφυτος. Στο τέλος αυτού του εγγράφου υπογράφει ο Γραμματέας της Συνόδου Αρχιμ. Ζ. Μάθας, έχοντας από αριστερά της υπογραφής του, την σφραγίδα της Συνόδου.
 
Το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών, μετά από αυτή την απόφαση ως όφειλε, το έγγραφο αυτό το αποστέλλει στο Στρατιωτικών αυθημερόν, καλώντας το μετά την έγκριση της Συνόδου, να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να διορίσει τον κληρικό που προτάθηκε και εγκρίθηκε και να ενημερώσει στη συνέχεια για τις ενέργειες τις οποίες έκανε, ώστε και να ενημερωθεί και η Ιερά Σύνοδος, για την πορεία και κατάληξη του θέματος.
 
Το Υπουργείο των Στρατιωτικών, στις 28 Ιουλίου 1854, τέσσερις ημέρες μετά την λήψη του εγγράφου της Ιεράς Συνόδου, αποστέλλει έγγραφο προς τον Βασιλέα, με το οποίο ζητά να διορίσει, εκδίδοντας Βασιλικό διάταγμα, στο 1ο Ελαφρύ Τάγμα της Οροφυλακής, τον πρεσβύτερο Παναγιώτη Αντωνόπουλο, εξ’ Άργους. Στις 30 Ιουλίου 1854, εκδίδεται το Βασιλικό διάταγμα με το διορισμό του ανωτέρω Ιερέως στη θέση που προτάθηκε από το Υπουργείο, αναθέτοντας στον Υπουργό, την εκτέλεση του ανωτέρω διατάγματος.
 
Στη συνέχεια, στις 31 Ιουλίου 1854, το Α΄ Τμήμα του Υπουργείου των Στρατιωτικών, απευθυνόμενο προς το Αρχηγείο της κατά την Ακαρνανία και Αιτωλία Στρατιωτικής Δυνάμεως, κοινοποιεί το διάταγμα του Όθωνος, περί του διορισμού του Ιερέως του 1ου Ελαφρύ Τάγματος της Οροφυλακής και το καλεί να ενημερώσει προφορικά τον κληρικό, ώστε να αναλάβει την υπηρεσία του και στη συνέχεια να ενημερωθεί και το Τάγμα στο οποίο τοποθετήθηκε, προκειμένου να τον εντάξουν πλέον στο δυναμικό τους.
 
Έτσι με όλη αυτή την διαδικασία που αναφέραμε και την οποία την είχαμε συναντήσει και σε παλαιότερες αναφορές μας, ένας ακόμη κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, προστέθηκε μέσα στο Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων. Ένας ακόμη κληρικός κλήθηκε να υπηρετήσει με την διπλή ιδιότητα την οποία είχε, την πατρίδα και την Εκκλησία. Καλείτο και αυτός πλέον εντασσόμενος μέσα στο Σώμα εκείνο των αξίων κληρικών, που είχαν δώσει την ψυχή και το σώμα τους, για την ελευθερία της πατρίδας μας, από τον δυνάστη και σκληρό κατακτητή των τετρακοσίων χρόνων, να προσφέρει τον δυναμισμό και την ενεργητικότητά του, προκειμένου να διατηρεί άσβεστη την φλόγα της πίστεως, μέσα στο χώρο εκείνο που μεγαλούργησε, διότι πορευόταν πάντοτε μέσα στο φως της πίστεως και στην αλήθεια του Ευαγγελίου.
 
Ένα νέο όνομα Ιερέως, μια καινούρια προσωπικότητα που συναντούμε σήμερα, έρχεται να αποτελέσει έναν κρίκο μιας αλυσίδας, που ξεκινάει από το παρελθόν, φτάνει στο παρόν και συνεχίζεται με την προοπτική του μέλλοντος. Αυτός ο κληρικός, που με το Βασιλικό Διάταγμα και την ευλογία της Ιεράς Συνόδου, εντάσσεται στο Σώμα των Ιερέων του Στρατού, αποτελεί για μας σήμερα, που υπηρετούμε στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, μια ακόμα ευκαιρία, αλλά και πρόκληση, για να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να κάνουμε μια εκ βάθους εξομολόγηση για τα πεπραγμένα μας, όχι για την προσωπική μας προβολή, αλλά για την πορεία εκείνη που πρέπει, που οφείλουμε να έχουμε, ακολουθώντας τα ίχνη των μορφών εκείνων, που έζησαν και έδρασαν σε εποχές, με έντονη και πολύμορφη προκλητικότητα, για δράση, για ουσιαστική παρουσία και μαρτυρία, μα πάνω από όλα, για μια εικόνα όχι του εγώ ,αλλά του εμείς, μέσα από την διδασκαλία της ενότητας της Αγίας Τριάδος, όπως διατυπώνεται από την Ορθόδοξη διδασκαλία και πίστη μας.
 
Μετά από τα παραπάνω βλέπουμε, από τη μια πλευρά, το Υπουργείο να ζητά να τοποθετήσει Ιερείς μέσα στο στράτευμα, από την άλλη, να υπάρχουν υποψήφιοι κληρικοί που θέλουν να διακονήσουν μέσα σε αυτόν τον χώρο. Υπάρχουν πρόσωπα που καταθέτουν αναφορές και επιστολές προς την Ηγεσία του Στρατού, εκθέτοντας τις απόψεις τους, τις ανησυχίες και το ενδιαφέρον τους, για το χώρο εκείνο που δεν έμεινε έξω από το ενδιαφέρον και την μέριμνα της διοικούσης Εκκλησίας και των Λειτουργών Της, θέλοντας να δώσουν και αυτοί με τη σειρά τους, εάν προταθούν και εκεί ένα δυναμικό παρόν, μια ζωντανή παρουσία και έναν ισχυρό και αληθινό λόγο, όπως αυτός αποκαλύπτεται μέσα από το έργο και την αποστολή της Εκκλησίας στον κόσμο, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου.
 
Μέσα σε αυτό το πνεύμα των ανωτέρω αναγραφομένων, είναι η επόμενη αναφορά που θα σας παρουσιάσουμε και προέρχεται από έναν Ιερομόναχο ονόματι Μελέτιο, που κατήγετο από την Κρήτη. Από την επιστολή του αυτή, φαίνεται ότι ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα, με ενδιαφέροντα και προσανατολισμό με ανοικτούς ορίζοντες, θέλοντας συνεχώς να μαθαίνει, προκειμένου το πνεύμα του πάντοτε ελεύθερο και καθαρό, να τον οδηγεί στην ελευθερία, οδηγώντας και αυτός με τη σειρά του και ως κληρικός που ήταν και άλλους σε αυτόν τον δρόμο και σκοπό, γευόμενοι τους καρπούς αυτού του Θεόδοτου δώρου.
 
Την αναφορά-επιστολή του αυτή, την αποστέλλει στις 7 Ιουλίου 1854, στον Υπουργό των Στρατιωτικών. Ξεκινάει με την προσφώνηση «Γενναιότατε». Από όσα γράφει, μπορούμε να συλλέξουμε κάποια στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ζωή και τον χαρακτήρα του αποστολέα. Ο Μελέτιος όπως γράφει ο ίδιος, έφυγε από την Κρήτη, την πατρίδα του, εξαιτίας : «ακατασχέτου ζήλου προς την παιδείαν, ερρίφθην εν τω μέσω της θεοφρουρήτου πόλεως των Αθηνών, όπως προσποριζόμενος τα προς το ζην εις την ιερουργίαν δυνηθώ να ικανοποιήσω τον προς την παιδείαν διακαή έρωτά μου».
 
Όμως αυτή του η επιθυμία και όρεξη, δεν κατέστη δυνατόν να ικανοποιηθεί, αφού ήλθε σε μια πόλη, που ήταν ξένος και άστεγος, χωρίς να έχει καμία βοήθεια και συμπαράσταση από κανέναν. Μέσα σε αυτή την απόγνωση, αν θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόταν, καταφεύγει προς τον Υπουργό, ως την μοναδική του ελπίδα και σωτηρία, χαρακτηρίζοντάς τον και ζητώντας του ταυτόχρονα, μέσα από το κείμενο της επιστολής του, όπως το διαβάζουμε : « προστάτην ου μόνον των Κρητών αλλά απάντων των Ελλήνων, ευελπιζόμενος όπως θέλετε ευαρεστηθήτε να με κατατάξητε εις τινά των Στρατιωτικών Εφημερίων ως εφημέριον.»
 
Ζητάει λοιπόν να τον διορίσει σε οποιαδήποτε χηρεύουσα θέση οποιουδήποτε σώματος, τονίζοντας με τα τελευταία που αναγράφει και με αυτά τελειώνει την επιστολή του, ότι αυτή του η πράξη, θα είναι η μεγαλύτερη ευεργεσία προς αυτόν, την οποία ποτέ δεν θα ξεχάσει, αλλά πάντοτε θα μνημονεύει. Έτσι γράφει τα εξής : «λαμβάνοντες υπ’ όψιν ότι θέλετε ούτως ευεργετήσει άνθρωπον ευγνώμονα, όπως δεν θέλει ποτέ παύσει του να εύχηται υπέρ της ευημερίας και δόξης υμών ευπειθέστατος.» Η αναφορά αυτή έφτασε στο Υπουργείο. Προφανώς θα αναγνώσθηκε και από τον Υπουργό, αλλά τέθηκε στο αρχείο, όπως αναγράφεται στο πλάι, διότι δεν θα υπήρχε κενή θέση για να διοριστεί και να τοποθετηθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λίγες ημέρες πριν την αναφορά του Μελετίου, το Υπουργείο είχε ζητήσει να γνωματεύσει η Ιερά Σύνοδος για έναν άλλο κληρικό, που θα κατελάμβανε κάποια θέση μέσα στο στράτευμα και όπως είδαμε παραπάνω, ο Ιερέας Παναγιώτης Αντωνόπουλος, διορίστηκε τελικά Ιερέας του Στρατού, κατόπιν και του Βασιλικού Διατάγματος που εκδόθηκε και δημοσιοποιήθηκε.

Συνεχίζεται {63}

Πρόσφατα Άρθρα

Όσιοι Μετεωρίτες Πατέρες – Ιστορική αναδρομή στο Μετεωρίτικο Μοναχισμό
Πνευματικές Διδαχές

Όσιοι Μετεωρίτες Πατέρες – Ιστορική αναδρομή στο Μετεωρίτικο Μοναχισμό

11 Μαΐου 2025

Ο Μοναχικός βίος, ώς θεσμός της Έκκλησίας καί θεοσύστατος πολιτεία, άποτελεΐ ιδεώδη τοΰ Χριστιανισμού μορφή. Κύρια χαρακτηριστικά του όρδόδοξου μοναχικού...

Read more
Εκκλησία της Ελλάδος

“Αξέχαστος” είπαν οι πιστοί στο 40ήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητρ. Κονίτσης Ανδρέου

10 Μαΐου 2025

Του π. Ηλία Μάκου Με το συναίσθημα σε όλους ότι θα μείνει αξέχαστος τελέστηκε στην Κόνιτσα, το Σάββατο10 Μαΐου, το...

Read more
Ἑορτὴ στόν Λυγιά Ναυπακτίας γιὰ τὴν πάροδο τῶν λειψάνων τοῦ ἁγίου Νικολάου
Εκκλησία της Ελλάδος

Ἑορτὴ στόν Λυγιά Ναυπακτίας γιὰ τὴν πάροδο τῶν λειψάνων τοῦ ἁγίου Νικολάου

10 Μαΐου 2025

Τό Σάββατο, 10 Μαΐου 2025, ἑορτάζουμε τήν ἀνακομιδή καί μετακομιδή τοῦ λειψάνου τοῦ ἁγίου Νικολάου, Ἀρχιεπισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας, τοῦ...

Read more
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ´´ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ  Ο ΠΟΛΥΑΘΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ´´
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ´´ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ Ο ΠΟΛΥΑΘΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ´´

10 Μαΐου 2025

Με αφορμή την 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που πραγματοποιείται στην Δ.Ε.Θ. από την 8η  έως και την 11η Μαΐου, την...

Read more
Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι φωτιστές των Σλάβων
Πνευματικές Διδαχές

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι φωτιστές των Σλάβων

10 Μαΐου 2025

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Ο εκχριστιανισμός των Σλαβικών λαών είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, τόσο για την...

Read more
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…. Μεγάλη η απουσία του μακαριστού Μητρ. Πατρών Νικοδήμου!
Κηρύγματα

Ομιλία μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998

10 Μαΐου 2025

Ομιλία του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ...

Read more
«Όταν προστάζει ο Χριστός»
Κηρύγματα

«Άνθρωπον ουκ έχω»

10 Μαΐου 2025

῞Ενα θαῦμα ὑπομονῆς καί ἐλπίδας εἶναι ὁ παράλυτος τοῦ εὐαγγελικοῦ ἀναγνώσματος τῆς σημερινῆς Κυριακῆς, πρίν νά δεχθεῖ τό θαῦμα τῆς...

Read more
Η  εορτή του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις
Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις

10 Μαΐου 2025

Τον προστάτη της,  Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις, εόρτασε η Ιερά Βυζαντινή Μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου Καμπιών την...

Read more
Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου ενδόξου οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις
Εκκλησία της Ελλάδος

Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου ενδόξου οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις

10 Μαΐου 2025

Το πρωί της Παρασκευής 9 Μαΐου 2025, η τοπική μας Εκκλησία τίμησε με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη μνήμη του αγίου και...

Read more
3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ Χριστιανικής Νεολαίας 2023 | Λήξη κατηχητικής χρονιάς της Ι. Μ. Φωκίδος
Εκκλησία της Ελλάδος

Ξέρεις το μυστικό για να έρθει το παιδί σου κοντά στον Χριστό;

10 Μαΐου 2025

Ξέρεις το μυστικό για να έρθει το παιδί σου κοντά στον Χριστό; Το παιδί μου είναι μακριά από την εκκλησία...

Read more
Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Άγ. Νικόλαος προστατεύει τα νησιά της Μητροπόλεως μας»
Εκκλησία της Ελλάδος

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο Άγ. Νικόλαος προστατεύει τα νησιά της Μητροπόλεως μας»

10 Μαΐου 2025

Ήταν το έτος 1970, όταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Δαμασκηνός, τέλεσε την τελευταία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, αυτήν των ιερών...

Read more
Ο Απόστολος Σίμων ο Κανανίτης ή Ζηλωτής
Πνευματικές Διδαχές

Ο Απόστολος Σίμων ο Κανανίτης ή Ζηλωτής

10 Μαΐου 2025

ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ Θεολόγος – Καθηγητής       Οι Άγιοι Απόστολοι τυγχάνουν ιδιαίτερης τιμής από την Εκκλησία μας, διότι είχαν την...

Read more
«Όταν προστάζει ο Χριστός»
Κηρύγματα

«Ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε»

10 Μαΐου 2025

(Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή του Παραλύτου) ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Η τέταρτη Κυριακή από του Πάσχα είναι αφιερωμένη...

Read more
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά
Κηρύγματα

Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

10 Μαΐου 2025

(Ἰω. 5, 1-15)  Ὁ Χριστὸς ἀνεβαίνει στὰ Ἱεροσόλυμα καὶ βρίσκεται σὲ ἕνα ἱερὸ καὶ θαυματουργὸ τόπο, τὴν κολυμβήθρα Βηθεσδά. Ἐκεῖ...

Read more
Κοιτάζοντας κατάματα την αμαρτία
Κηρύγματα

Η προσφορά της Ορθοδόξου Ελληνίδος

10 Μαΐου 2025

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής του Παραλύτου (Πραξ. θ' 32-42) Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η γυναίκα μπορεί να αναδειχθεί σε...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…. Μεγάλη η απουσία του μακαριστού Μητρ. Πατρών Νικοδήμου!
Κηρύγματα

Ομιλία μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998

10 Μαΐου 2025

Ομιλία του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ την Κυριακή του Παραλύτου 1998 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΩΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ...

«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Άνθρωπον ουκ έχω»

10 Μαΐου 2025
«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε»

10 Μαΐου 2025
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

10 Μαΐου 2025
Κοιτάζοντας κατάματα την αμαρτία

Η προσφορά της Ορθοδόξου Ελληνίδος

10 Μαΐου 2025
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

«Γιατί οι άγιοι έθεσαν αυτήν την σειρά στις Ευαγγελικές περικοπές;»

6 Μαΐου 2023
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Το μήνυμα της Κυριακής του Παραλύτου

6 Μαΐου 2023
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο πόνος στη ζωή μας

14 Μαΐου 2022
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο άνθρωπος μας

10 Μαΐου 2020
«Όταν προστάζει ο Χριστός»

«Όταν προστάζει ο Χριστός»

18 Μαΐου 2019
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Ο Ιησούς Χριστός και ο παράλυτος της Βηθεσδά

18 Μαΐου 2019
Ἀρρώστια καὶ μοναξιά

Το μήνυμα της Κυριακής του Παραλύτου

29 Απριλίου 2018
“Πειρατήριον εστίν ο βίος του ανθρώπου” (Ιώβ ζ΄,1)

“Πειρατήριον εστίν ο βίος του ανθρώπου” (Ιώβ ζ΄,1)

25 Απριλίου 2018
Next Post
Πανηγυρικός Εσπερινός  στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Ταλάντων

Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Ταλάντων

Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Κυνουρίας

Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Κυνουρίας

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτη Κίτρους στους πρόποδες του Ολύμπου

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτη Κίτρους στους πρόποδες του Ολύμπου

Μέγας Εσπερινός στην Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας

Μέγας Εσπερινός στην Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων παρασημοφορεί τον Πρόξενον κ. Κοΐνην

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων παρασημοφορεί τον Πρόξενον κ. Κοΐνην

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Το Βήμα της Ενορίας
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist