Με λαμπρότητα και ευλάβεια, αλλά και με πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού, που επιβάλλει η Πολιτεία και συνιστά η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού (Covid-19), αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, και η χώρα μας μαστίζεται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ο Χαλκιδαϊκός ευσεβής λαός εόρτασε την προστάτιδα και πολιούχο του, Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή, στην ομώνυμη Παλαιοχριστιανική Βασιλική, στην περιοχή «Κάστρο» της Παλαιάς Πόλεως.

Από τις 20 Ιουλίου, με μέριμνα των υπευθύνων του Ι. Ναού, για εφαρμογή των μέτρων προστασίας και την υποδειγματική υπακοή των προσκυνητών προς αυτά, πιστοί Χριστιανοί συρρέουν στον Ιερό Ναό της Πολιούχου, για να προσκυνήσουν το θαυματουργό και πανσεβάσμιο Ιερό Της εικόνισμα και τα ιερά Της λείψανα, ώστε να λάβουν χάρη και δύναμη στον καθημερινό αγώνα της ζωής, με αποκορύφωμα το διήμερο της πανηγύρεως Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, συγχοροστατούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου-Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος, μετά την Αρτοκλασία, εκ μέρους του ιερού Κλήρου, του ευσεβούς Λαού, των παρισταμένων αιρετών Αρχόντων, δηλαδή του Βουλευτού Ευβοίας κ. Αθανασίου Ζεμπίλη, της εκ Χαλκίδος καταγομένης νέας Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Μαρίας Γεωργίου, του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχου Ευβοίας κ. Γεωργίου Κελαϊδίτη, της Δημάρχου Χαλκίδαίων κ. Έλενας Βάκα, των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, του πρώην Βουλευτού και Μεγάλου Ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Αγγέλου Πνευματικού, του Διοικητού της Σχολής Πεζικού, Υποστρατήγου Δημητρίου Κωσταρέλου, του Διευθυντού Αστυνομικής Διευθύνσεως Ευβοίας, Ταξιάρχου κ. Αποστόλου Κουφού, του εκπροσώπου του Λιμεναρχείου Χαλκίδος, Υποπλοιάρχου ΛΣ κ. Νικολάου Μπόμπορη και των λοιπών εκπροσώπων τοπικών Φορέων, καλωσόρισε τους Αρχιερείς και τους ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να συνεορτάσουν τη μνήμη της πολιούχου μας Αγίας και ευχήθηκε προς όλους η Αγία Παρασκευή να τους είναι προστάτις, οδηγός και φρουρός.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, μιά ημέρα μετά την εορτή της Αγίας Παρασκευής, στο Υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να γίνει η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών συντηρήσεως-αποκαταστάσεως του Ι. Ναού της Αγίας Παρασκευής, έργο την χρηματοδότηση του οποίου ανέλαβε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος και η Υπουργός Πολιτισμού-Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δείχνει συνεχώς μεγάλο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωσή του.

Ο Σεβασμιώτατος άγιος Κορίνθου αναφέρθηκε μεν στην κοσμοαγάπητη Αγία Παρασκευή, ως προστάτιδα των επαναστατημένων Ελλήνων, που υπό τους Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Νικήτα Σταματελόπουλο (Νικηταρά) και άλλους Στρατηγούς, κατέσφαξαν, στις 26 Ιουλίου 1822, τον στρατό του Δράμαλη στα Δερβενάκια και το Λεχούνι και κατέστησαν την Πελοπόννησο κοιτίδα της ελεύθερης Πατρίδος μας. Ανέπτυξε δε την επιλογή της Αγίας Παρασκευής να καταστήσει το σώμα της κατοικητήριο του Χριστού, δια της ελεημοσύνης, της παρθενίας και εν τέλει του μαρτυρίου, το οποίο υπέστη και υπέμεινε με τέτοιο τρόπο η Αγία, ώστε πολλοί να ακολουθήσουν την Πίστη του Χριστού και εκείνη να γίνει προστάτις όλων όσων πάσχουν από οφθαλμικές παθήσεις.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος προσκάλεσε όλους να βαδίσουμε τον δρόμο του Χριστού, που η Αγία Παρασκευή ακολούθησε σαν μαθήτρια και νύμφη Του και να γίνουμε κι εμείς ναός του εν ημίν οικούντος Αγίου Πνεύματος.

Δυστυχώς, εφέτος, λόγω της τηρήσεως των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία.

Όλη τη νύκτα ο Ιερός Ναός παρέμεινε ανοικτός για τους διερχομένους προσκυνητές, αλλά και για εκείνους που τηρούν την παλαιά παράδοση και «ξενυχτούν» προς τιμήν της Αγίας, παραμένοντας προσευχόμενοι στον Ιερό Ναό, στον οποίον ετελέσθη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ιερά Αγρυπνία, με αποκορύφωμα την Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2020 το πρωί, με τη συμμετοχή ευσεβών χριστιανών, εψάλη ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος και εν συνεχεία ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου καί του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος, κάνοντας αναφορά στις περιπτώσεις κακοποίησης και θανάτωσης γυναικών που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη της εποχής μας, ανέπτυξε την ιδιότητα της Αγίας Παρασκευής ως ομολογήτριας, στόματι και καρδία, της Θεότητας και σωτηριώδους  αποστολής του  Χριστού ενώπιον των ανθρώπων. Χαρακτηριστικό αρετής με εσχατολογικό αντίκρισμα, το οποίο, ωστόσο, είναι δύσκολο ή και θανατηφόρο, όπως απέβη και για την Αγία Παρασκευή, διά του μαρτυρίου επί γης, αλλά και κλειδί αιωνιότητας και αθανασίας.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος έθεσε προς όλους τους ακροατές του αγιοπνευματικού του λόγου τα γεννήματα της άρνησης του Χριστού, τα απότοκα της ομολογίας υπέρ Αυτού και την δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής από τον καθένα του δρόμου που θα ακολουθήσει.

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος,  ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς και τους συνοδούς των, την πρώην Πρωθυπουργό κ. Βασιλική Θάνου, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Ιωάννη Πανταζή και τον εκπρόσωπο της Σχολής Πεζικού Συνταγματάρχη κ. Γεώργιο Γεωργοπάλη για την παρουσία τους, όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως, με προεξάρχοντα τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη.

Τα ιερά Αναλόγια κατά την πανήγυρη διηκόνησαν με έκδηλη συγκίνηση οι Καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Θεοδόσιος Στεργιόπουλος-Πρωτοψάλτης του Ι. Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Νέου Προκοπίου και κ. Άγγελος Μαντάς-Διδάκτωρ Φιλολογίας και Πρωτοψάλτης του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, οι οποίοι στα Αναλόγια του Ι. Ναού της πολιούχου της Χαλκίδος έκαναν τα πρώτα τους ιεροψαλτικά βήματα σαράντα πέντε χρόνια πριν, ο επίσης Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Θεόδωρος Κοκορίκος, ο Λαμπαδάριος του Ι. Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου κ. Νικόλαος Ενωτιάδης και οι Ιεροψάλτες του Ι. Ναού κ. Κωνσταντίνος Σιάνος και κ. Νικόλαος Βαβίλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Πανήγυρις της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής καλύφθηκε σε ζωντανή σύνδεση από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και το διαδικτυακό κανάλι της Ενορίας, ενώ η άρτια διοργάνωση όλων των Εκδηλώσεων, αλλά και η πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των πιστών από την ενσκήψασα πανδημία οφείλεται στην καλή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Πολιούχου, με τις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων και του ΔΟΑΠΠΕΧ, του φιλοχρίστου Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των τοπικών και περιφερειακών Μέσων Ενημερώσεως, αλλά και των πολλών εθελοντών, οι οποίοι πρόθυμα συμβάλλουν, έκαστος κατά το μέτρο της δυνάμεώς του, για την επιτυχία της Πανηγύρεως της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής.

(Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο).

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Στις 20 Οκτωβρίου τα Εγκαίνια του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος παρουσία του Υπουργού Στέλιου Πέτσα

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του στο Υπουργείο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προκειμένου να του γνωστοποιήσει...
video

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος απαντά σε επίκαιρα ερωτήματα

Στην απογευματινή εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού TRT, που προβλήθηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, ήταν καλεσμένος του δημοσιογράφου Σωτήρη Πολύζου,...

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Αντίσταση απέναντι στο υπερσυντηρητικό μόρφωμα των αντιεμβολιαστών

Τα τελευταία αποτελέσματα μίας δημοσκοπικής έρευνας, σχετικά με τους αρνητές του εμβολίου, απέδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολια­στών προέρχονται από ιδεολογικοποιημένες κοινωνικές ομάδες οι...

Προσπαθούν να το… μαζέψουν

Διευκρινήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Τα όσα γράφτηκαν για τον εκλιπόντα σπουδαίο καλλιτέχνη και μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δεν αποτελούν προσωπική δήλωση...

Την Πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα θα εορτάσει η Πύλος

Την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισ­σα, θα εορτάσει η Πύλος κατά το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2021. Αύριο Πέμπτη, παραμονή της εορτής και ώρα 7...

«Αγιογραφική προσέγγιση της πανδημίας»

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μηνιαία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Μητροπόλεως μας για τη νέα Κατηχητική περίοδο 2021-2022, στο Καθεδρικό...

«Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία»

Στον χώρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο όρος Πάικο πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη όλων των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης...

O Φθιώτιδος Συμεών τέλεσε τον Αγιασμό στο «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ» της Αρχιεπισκοπής

Στον προαύλιο χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού-Νηπιαγωγείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ», που βρίσκεται στον Δήμο Αγ. Αναργύρων –Καματερού, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας...

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ακύρωσαν τις συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής – Αιτία το «Σπίτι της Τουρκίας»

Τριγμούς στις σχέσεις του με Ελλάδα και Κύπρο προκαλεί ο… «εναγκαλισμός» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ...

Η εορτή της Συνάξεως των οκτώ εν τη Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία Αγίων

Η Θεσσαλιώτις Εκκλησία εόρτασε την σύναξη των οκτώ τοπικών της Αγίων Σεραφείμ αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, Αρσενίου επισκόπου Ελασσώνος και Αρχαγγέλων Μοσχοβίας του εκ...
video

Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής

Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής. Στην εποχή που ζούμε βλέπουμε πολλούς ανθρώπους και κάποιες φορές ολόκληρες κοινωνίες να κάνουν την αμαρτία τρόπο ζωής....

Σώφρονες ή άφρονες;;;;;

1. Για μια ακόμα φορά καλούμαι από πολλούς ευσεβείς εν Χριστώ αδελφούς να καταθέσω τη μαρτυρία μου για όσα ακούγονται και λέγονται, σχετικά με...

Τα ονομαστήρια του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου

Την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητροπόλεως μας, Πρωτοσύγκελλος και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αναστάσεως...

Λιτά εόρτασε τα ονομαστήρια του ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος

Την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των τέκνων αυτών, Αγαπίου...

Δωδώνης και Κατραμάδος στον νέο Υπουργό Τουρισμού

Την πρώτη συνάντηση εργασίας με τον νέο Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλειο Κικίλια είχε σήμερα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, στο Υπουργείο Τουρισμού, Αντιπροσωπεία της Διοικούσης...