Του Ιωσήφ Κόκκινου

O νέος αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, πριν ακόμη αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, σχεδιάζει βήμα – βήμα την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του ο κ. Ελπιδοφόρος έχει ήδη σχεδιάσει όλες εκείνες τις κινήσεις για να αποκατασταθεί το κύρος της Αρχιεπισκοπής ως προς την διαχείριση των οικονομικών προκειμένου, όπως λένε, να κλείσει οριστικά τη «μαύρη τρύπα» της τάξεως των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής προκαλώντας συγκρούσεις και διασπάσεις τόσο στους κόλπους της Εκκλησίας όσο και της ομογένειας. Μοιραία το βάρος θα πέσει στην εξυγίανση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής. Ψηλά στη λίστα με τις βαθιές τομές που θα επιδιώξει, είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου του ιερού ταμείου αλλά και η συστηματική ενημέρωση των Ελληνοαμερικανών για το πού και πώς διοχετεύονται τα χρήματα που προσφέρουν στην Εκκλησία τους, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Η αποστολή του κ. Ελπιδοφόρου ασφαλώς και δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Καλείται άμεσα να ανακτήσει την αξιοπιστία της Αρχιεπισκοπής αλλά και να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς τόσο με το ελληνοαμερικανικό λόμπι όσο και με τον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, με στόχο την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων.

Παράλληλα, καλείται να αντιμετωπίσει και εκείνα τα συστήματα που διαδραματίζουν εδώ και δεκαετίες ενεργό ρόλο στους κόλπους της ομογένειας και που το προηγούμενο διάστημα τάχθηκαν στο πλευρό του Γέροντα Δημητρίου επιχειρώντας μάλιστα με κάθε τρόπο να «παγώσουν» τη διαδικασία των εκλογών.

Oπως και να έχει, με την εκλογή του κ. Ελπιδοφόρου στις ΗΠΑ, διαμορφώνεται, ως φαίνεται, ένα κλίμα αισιοδοξίας για την «επόμενη ημέρα» με μία μεγάλη μερίδα πιστών να περιμένει αυτή τη φορά ένα πραγματικά «ελπιδοφόρο ξεκίνημα». Αυτό ακριβώς θα επιδιώξει και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.

Η θέση του ως ηγουμένου της Χάλκης και καθηγητή του ΑΠΘ, εκτός από κύρος, λέγεται ότι του προσθέτει και την ελληνοπρέπεια που παραδοσιακά επιζητούν οι Ελληνες της Διασποράς από τον εκκλησιαστικό τους ηγέτη.

Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα στην Αθήνα, είναι άριστος γνώστης της εκκλησιαστικής κατάστασης που επικρατεί στην Αμερική και το σημαντικότερο, έχει επίγνωση των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει.

Ο ίδιος επιθυμεί να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του ταμείου της Αρχιεπισκοπής και το κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνεται, ότι το έλλειμμα που σκανδάλισε τους πιστούς με αποτέλεσμα να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την παραίτηση του Γέροντα Δημητρίου, αποκάλυψε πριν από περίπου δύο χρόνια έκθεση της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών Grant Thornton. Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, χρηματοδοτήθηκε από Ελληνοαμερικανό ομογενή με το ποσό των 150.000 δολαρίων.

Ανάμεσα στα άλλα, διαπιστώθηκε σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων τμημάτων, εγκρίσεις συναλλαγών για τις οποίες δεν υπήρχαν παραστατικά, περιορισμένη διαφάνεια και λογοδοσία στις οικονομικές πρακτικές, ενώ δεν τηρούνταν οι τυπικές διαδικασίες για την έγκριση ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών και δεν εφαρμοζόταν επαρκές σύστημα εσωτερικού ελέγχου για την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών.

Oμως, «ζήτημα τιμής» για τον νέο Αρχιεπίσκοπο είναι παράλληλα και η επανέναρξη των εργασιών για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου, δίπλα στους Δίδυμους Πύργους στο Μανχάταν, που «έπεσαν» μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ενδεχομένως ο Αρχιεπίσκοπος να ζητήσει από τους ισχυρούς παράγοντες της ομογένειας να αναλάβουν την ολοκλήρωση του έργου χωρίς την ανάμειξη της Εκκλησίας.

Για την ιστορία, ο ναός έπρεπε να είχε κατασκευαστεί το 2016. Μετά από εισηγήσεις και διάφορα κωλύματα, το έργο το οποίο, σημειώνεται, ξεκίνησε με προϋπολογισμό 25 εκατ. δολάρια, όμως στη συνέχεια εκτινάχθηκε στα 80 εκατ. Δολάρια, πήρε παράταση έως τον Οκτώβριο του 2018. Σήμερα οι εργασίες έχουν διακοπεί μετά από καταγγελία της σύμβασης από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Βασική προτεραιότητα θεωρείται και η επαναφορά της ενότητας στους κόλπους της Εκκλησίας και της ομογένειας, που αποτελεί και προσωπική επιθυμία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρακολουθούσε με προβληματισμό τις εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή. Στόχος του κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος λέγεται ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με σημαντικούς παράγοντες της ελληνορθόδοξης κοινότητας, είναι η συσπείρωση των Ελληνοαμερικανών καθώς μία μερίδα είχε απομακρυνθεί από τα εκκλησιαστικά πράγματα λόγω της αμφισβήτησης που είχε αναπτυχθεί στο πρόσωπο του απερχόμενου Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 52χρονος κ. Ελπιδοφόρος θεωρείται από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος τον στήριξε στη διαδικασία της εκλογής καθώς στο πρόσωπό του έβλεπε και βλέπει μία ικανή προσωπικότητα, που μπορεί να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο που του ανατέθηκε και το οποίο βεβαίως έχει στόχο να φέρει την ορθόδοξη κοινότητα και πάλι κοντά στη Μητέρα Εκκλησία. Ο νέος αρχιεπίσκοπος θα ρίξει το βάρος του και στην ανασυγκρότηση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, το «κόσμημα» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που εμφανίζει σημάδια παρακμής, ενώ έμφαση θα δώσει και στη νέα γενιά των κληρικών. Επιθυμία του είναι στους κόλπους του Κλήρου να έρθει «αέρας ανανέωσης» με μια σειρά από επιμορφωτικά προγράμματα.

Εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.