Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου Επισκόπου Ιλλυρικού στην Αυλώνα της Αλβανίας, όπου κατά την εκκλησιαστική ιστορία ήταν η έδρα της Επισκοπής που ποίμαινε ο Άγιος.
 
Η Αυλώνα (Vlorë), σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αλβανίας με 200.000 κατοίκους , το δεύτερο λιμάνι μετά το Δυρράχιο. Στην πόλη υπάρχει μία μόνο Ενορία, των Αγίων Θεοδώρων. Εκτός από τους Αλβανούς Ορθοδόξους υπάρχουν και Χριστιανοί προερχόμενοι τα ελληνόφωνα χωριά της της Χειμαρράς, της Νάρτας της βλαχόφωνης Σελενίτσας, και του Ζβερνέτσι.
 
Σήμερα η Αυλώνα ανήκει στην Μητρόπολη Φίερι και Απολλωνίας, μια νέα Μητρόπολη που προέκυψε τα τελευταία χρόνια από τον διαμελισμό της Μητρόπολης Βερατίου και Κανίνης.
 
Της ευχαριστιακής Συνάξεως σήμερα προΐστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βερατίου κ.κ. ΙΓΝΑΤΙΟΣ με συμμετοχή πλειάδος Ιερέων καί των πιστών.
 
ΧΑΜ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.