Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η  Ιερά μνήμη των Αγίων Αναργύρων των εν Ρώμη στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με επίκεντρο εορτασμού την Γλύφα, τον Δομοκό και την γραφική Ακρόπολη στο Κάστρο της Λαμίας.

Στο κήρυγμά του στον Εσπερινό και στην Ιερά Λιτανεία στην Γλύφα ο Σεβασμιώτατος σκιαγράφησε τις προσωπικότητες των Αγίων Αναργύρων η ζωή των οποίων ήταν μία ζωή αγάπης και διακονίας.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Όποιος αγαπά, δεν αγαπά με προϋποθέσεις, αγαπά γιατί αυτό τον γεμίζει, αγαπά χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, αγαπά απλά γιατί αγαπά, γιατί μονάχα έτσι έχει ήσυχη την συνείδησή του, αλλά γιατί η αγάπη είναι το συναίσθημα που εκφράζει τις πιο ευγενείς προσωπικότητες, τις πιο λεπτές προσωπικότητες. Αυτή την αγάπη ακολούθησαν σε όλη την πορεία τους. Γι΄αυτή τους την αγάπη βρέθηκαν φθονούμενοι, κατηγορούμενοι, συκοφαντούμενοι, διωκόμενοι, βαζανιζόμενοι και θανατούμενοι. Αυτή είναι μία σκληρή αλλά μία διαχρονική πραγματικότητα.

Ο κόσμος που μας περιβάλλει δεν μας κατανοεί στον χρόνο τον οποίο ζούμε. Πολλές φορές χρειάζεται να χάσουμε κάποιον και να τον στερηθούμε για να καταλάβουμε την αξία του.

Μας καλούν οι Άγιοι Ανάργυροι να αγαπούμε πέρα από όλα αυτά. Όταν αγαπάς, και θα παρεξηγηθείς και θα σχολιασθείς και θα συκοφαντηθείς, αλλά αξίζει να ζει κανείς αγαπώντας. Είναι η μόνη πρόταση ζωής η οποία ξεπερνά και νικά τον θάνατο και τα φθοροποιά γεγονότα αυτού του μάταιου κόσμο. Θέλει δύναμη ψυχής και διάθεση να κολυμπάει κανείς κόντρα στο ρεύμα και στα κύματα.

Οι Άγιοι Ανάργυροι μας προσκαλούν όλους σήμερα σε αγάπη. Αιώνες τώρα αγαπούν και συνεχίζουν να αγαπούν. Η ζωή της αγάπης είναι αυτή που μένει και αυτή που αξίζει»

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε και το νέο Εφημέριο της Ενορίας π. Βασίλειο Κοτλίδα, ενώ ευχαρίστησε τον μέχρι τώρα Εφημέριο και Αρχιερατικό Επίτροπο Πελασγίας π. Δημήτριο Καρτέρη, ο οποίος θα διακονεί πλέον στην πόλη της Λαμίας.

Ακολούθησε πάνδημη Ιερά Λιτανεία της Εικόνος των Αγίων Αναργύρων στους δρόμους της Γλύφας με θέα το λιμάνι και τον κόλπο του Μαλιακού, ενώ ο Σεβασμιώτατος μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών είχε την ευκαιρία μιας όμορφης και ουσιαστικής επικοινωνίας με τους κατοίκους της Γλύφας, τους παραθεριστές και επισκέπτες, χαιρετίζοντας και ευλογώντας την ετήσια πανηγυρική μουσικοχορευτική εκδήλωσηπου διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλύφας «Παναγία Βάβρενη» και ο Αθλητικός Όμιλος Γλύφας.

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Λεύκας Δομοκού τέλεσε ο κ. Συμεών την Θεία Λειτουργία, στην Ενορία η οποία στερείται Εφημερίου,  αποδεχόμενος την ευγενική και συνάμα συγκινητική πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λεύκας και του Συλλόγου Νέων του χωριού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στους Αγίους Αναργύρους μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είστε τυχεροί που έχετε εδώ τους πανεπιστήμονες, ιατρούς, εδώ στην καρδιά του Δήμου Δομοκού έχετε το ιατρείο, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων.

Οι Άγιοι δεν υπάρχουν ανάμεσά μας σαν ταχυδακτυλουργοί, αλλά στέκονται ανάμεσά μας για να δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε και εμείς, τον δρόμο της πίστεως προς τον Θεό. Η ιατρική τους επιστήμη δεν τους έκαναν να νιώσουν μέσα τους ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ επιστήμης και πίστης.

Ένας άνθρωπος ο οποίος απορρίπτει τον Θεό, απορρίπτει και τον άνθρωπο. Αυτός που νομίζει ότι κατέχει τα πάντα και νομίζει ότι έχει λυμένα τα προβλήματά του, απλώς κοροϊδεύει τον εαυτό του.

Η γνώση, όταν έχουμε ταπείνωση, μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη. Όσο πιο πολλά γνωρίζεις, τότε καταλαβαίνεις πόσα μας έχει χαρίσει η αγάπη του Θεού.

Οι γιατροί, οι οποίοι έχουν σοφία και σύνεση, γνωρίζουν το πεπερασμένο των δικών τους γνώσεων. Αυτοί οι γιατροί με πόση ταπείνωση αναζητούν την βοήθεια του Θεού μετά από τις δικές τους προσπάθειες. Είναι σοφία μεγάλη να ξέρεις που τελειώνουν τα δικά σου όρια και που ξεκινούν τα όρια του Θεού. Είναι σοφία και μεγαλείο να ξέρεις ότι δεν είσαι παντοδύναμος και είναι αρχοντιά να γνωρίζεις ότι έχεις ανάγκη όχι μόνο τον Θεό, αλλά και τον άνθρωπο και οι Άγιοι Ανάργυροι έδιναν μεγάλη σημασία στον παράγοντα άνθρωπο. Χωρίς την ανθρώπινη συνεργεία δεν ενεργοποιείται η Χάρις».

Επίσης, σε άλλο σημείο ο κ. Συμεών ανέφερε:

«Αρρώστιες δεν είναι μόνο οι σωματικές. Χειρότερη αρρώστια είναι η διχόνοια. Να ζεις μέσα στον παράδεισο και στην ουσία να ζεις μία κόλαση. Αυτή λοιπόν την αρρώστια δεν μπορούν να την γιατρέψουν οι Άγιοι Ανάργυροι χωρίς την δική μας διάθεση αλλαγής και χωρίς την συμμετοχή μας.

Αυτό είναι το νόημα της εορτής. Η ευκαιρία για να αλλάξουμε την ζωή μας. Τώρα είναι η ευκαιρία. Να ζητήσουμε από τους Αγίους Αναργύρους να ανοίξουν τα μάτια μας και την καρδιά μας, τους ορίζοντές μας, να ανοίξουμε δηλαδή την αγκαλιά μας για να γεμίσει υγεία ψυχική και σωματική. Αυτός που είναι καλά μέσα του είναι δυνατός και υγιής. Να γεμίσουμε χαρά και αγάπη την καρδιά μας, για να γεμίσουμε υγεία. Η χαρά και η αγάπη ζωογονεί και ανασταίνει τον άνθρωπο».

Τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισαν και τον ευχαρίστησαν για την αγιαστική και τιμητική παρουσία του στην Λεύκα ο Πρόεδρος του χωριού και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ο Σεβασμιώτατος είχε μία πολύ ευχάριστη και ουσιαστική επικοινωνία με όλους τους παρευρισκομένους γευόμενος την αγάπη τους και την αρχοντική φιλοξενία τους.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον ιστορικό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Κάστρο της Λαμίας, ενώ ευλόγησε και τους άρτους τους οποίους προσέφεραν οι διοικήσεις των υγειονομικών συλλόγων της Φθιώτιδος.

Ο Σεβασμιώτατος  στο κήρυγμά του ανέφερε ότι «εκφράζουμε ευγνωμοσύνη μαζί με τον Άγιο Κοσμά και Δαμιανό και σε όλους τους Αγίους Αναργύρους που αποτέλεσαν κρίκους στην αλυσίδα των Αγίων Αναργύρων  και μέσα από την ιατρική τους επιστήμη αναγνωρίστηκαν και ως Άγιοι από το πλήρωμα και την συνείδηση της Εκκλησίας.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσους διακόνησαν την ιατρική επιστήμη και την υγειονομική κοινότητα στο διάβα των αιώνων. Γι΄αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών προσφέροντας την ιατρική τους επιστήμη και γνώση.

Συνάμα όμως εκφράζουμε προσευχητικά την ευγνωμοσύνη μας και σε όλους εσάς τους σύγχρονους υγειονομικούς, απ΄ όποιο μετερίζι και να υπηρετείτε. Με οποιαδήποτε έκφραση κανείς διακονεί την ιατρική και υγειονομική κοινότητα. Ο Θεός να σας δίνει δύναμη και κουράγιο. Η σημερινή μας προσευχή είναι μία ευκαιρία για όλους μας να καταθέσουμε την προσευχή μας και την αγάπη μας σε όλους εσάς τους διακόνους της υγείας και με ευχές να συνεχίσετε να διακονείτε τον άνθρωπο, ο καθένας από την δική του πλευρά, με ένα κοινό μέτρο, το μέτρο της αγάπης και το μέτρο της αγάπης δεν έχει μέτρο».

Χθες αργά το βράδυ ολοκλήρωσε ο κ. Συμεών την εορτή επισκεπτόμενος ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Στον Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν Βυζαντινοί Χοροί ιεροψαλτών, καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, τον Καθηγητή κ. Χρήστο Τσιρίγκα και τον Πρωτοψάλτη κ. Γεώργιο Αργυρό, και μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, οι Δήμαρχοι Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου και Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Λαμιέων κ. Αθανάσιος Ντούζγος, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Γλύφας και Λεύκας Δομοκού, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος κ. Χρήστος Γεωργίου, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Δασκαλόπουλος, ο Λιμενάρχης Στυλίδος Αντιπλοίαρχος Ευθύμιος Βέτσικας, η Λιμενάρχης Γλύφας κ. Φωτεινή Γιάγκου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων Ραχών Υποσμηναγός Νικόλαος Καφαραντζής, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και εκπρόσωποι άλλων φορέων του τόπου.

                                                          Φωτογραφίες

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

video

Το σχέδιο που χάλασε αλλά…

Το σχέδιο που χάλασε αλλά... Τα πάντα είναι φτιαγμένα από τον Θεό με μια αρμονία. Υπάρχει ένα σχέδιο που ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο....

Επιτυχής η εκδήλωση της Ι.Μ. Ζιχνών «Ἀναγινώσκοντας τὴν ἱστορία μετὰ τῶν ἁγίων Ἐθνοϊερομαρτύρων»

Μετὰ χαρᾶς πνευματικῆς, κατὰ τὶς ἡμέρες τῆς ἑορτῆς τῆς πανσεβασμίου Κοιμήσεως καὶ τῆς εἰς οὐρανούς Μεταστάσεως τῆς Ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας,...

Δύναται, ν’ ἀσκηθεῖ ποινική δίωξη γιά μετάδοση Θείας Κοινωνίας;

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ Κατά καιρούς, ἔχουν διατυπωθεῖ ἀπόψεις περί ποινικῆς δίωξης σέ κληρικούς, οἱ ὁποῖοι μετέδωσαν τήν Θεία Κοινωνία σέ πιστούς. * Ἐν...

Ὁ Μητροπολίτης Καστορίας μέ τίς χρυσές παγκόσμιες Πρωταθλήτριες τοῦ Ν.Ο.Κ.

Τήν Τετάρτη 17 Αὐγούστου τό ἀπόγευμα, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος παραβρέθηκε στήν τιμητική ἐκδήλωση τοῦ Ναυτικοῦ Ὁμίλου Καστορίας γιά τίς δύο χρυσές...

Εκδημία Πρωτοσβυτέρου π. Νικολάου Μητράκου

Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος μετά θλίψεως αναγγέλλει την εκδημία του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Νικολάου Μητράκου, εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίας...

Από την μία άκρη της Φθιώτιδας στην άλλη…

Συνεχίζει τις ποιμαντικές του περιοδείες σε όμορφα ορεινά χωριά της ευλογημένης Φθιωτικής γης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, τα οποία επισκέπτεται καθ΄όλο το...

Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΣΕΩΝ

Με κατάνυξη και ιδιαίτερη Ευλάβεια και Λαμπρότητα τιμήθηκε η Κοίμησις της Θεοτόκου στα Ακριτικά Νησιά μας, της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Στο...

Η Πάρος τίμησε τον Όσιο Αρσένιο

Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέσθηκε την Πέμπτη 18-8-2022 στην Πάρο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αρσενίου, ο οποίος βρίσκεται παραπλεύρως της Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους-Αγίου...

Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγιο Αρσένιο στην Πάρο

Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Πατρός ημών Αρσενίου του εν Πάρω, τελέσθηκε την Τετάρτη 17-8-2022 το απόγευμα στην πανηγυρίζουσα...

Το «ύστατο χαίρε» στην Γερόντισσα Αρσενία

Με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως τελέσθηκε την Τρίτη 16-8-2022 το απόγευμα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους-Αγίου Αρσενίου, η Εξόδιος Ακολουθία της...

Ευχαριστήριες και συγχαρητήριες ευχές για τη συνδρομή στη λειτουργία των κατασκηνώσεων της Ι.Μ. Καλαβρύτων

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, διά του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, με αφορμή τη λήξη των κατασκηνωτικών...

Έτη πολλά, πανευφρόσυνα και καρποφόρα

Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, διά του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, εκφράζει ολόθερμες συγχαρητήριες ευχές προς τον Σεπτό Γέροντά...

Πανδήμως εόρτασαν το θαύμα του Αγίου Βλασίου

Σήμερα Τρίτη 17 Αὐγούστου 2022 ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ἱερόθεος χοροστάστησε στόν Ὄρθρο καί προεξῆρχε τῆς θείας Λειτουργίας στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό τοῦ...

Ο Γρεβενών Δαβίδ για την νίκη του Μίλτου Τεντόγλου

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ κ. ΔΑΒΙΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ Ένας απλός αριθμός. Με τον αγώνα όμως του Μίλτου Τεντόγλου μεταμορφώνεται σε διάκριση,...

Τριήμερος εορτασμός της Παναγίας στα Γρεβενά

Η λαμπρή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της «αμετάθετου ελπίδας» όλων μας, γέμισε με χαρά και τον τόπο μας, τα Γρεβενά. Την παραμονή, ο Σεβασμιώτατος...