Με την πρέπουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, τελέσθηκε και στην Εκκλησία των Σερρών, σήμερα, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, η πανσεβάσμιος εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Κατά την διάρκεια του πανηγυρικού, αρχιερατικού συλλείτουργου, στον εορτάζοντα ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου, συνιερουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και την συμπροσευχητική παρουσία των Βουλευτών του Νομού κ. κ. Θ. Λεονταρίδη και Αν. Χατζηβασιλείου και του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυροπούλου, τελέσθηκε και το μυστήριο της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του εκ Lecce της Ιταλίας καταγομένου, Ιεροδιακόνου π. Βενεδίκτου Colucci, πτυχιούχου της Σχολής Ιστορίας των Τεχνών του Πανεπιστημίου Salento Ιταλίας και φοιτητού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο π. Βενέδικτος προ ικανού καιρού, μετεστράφη εκ του Ρωμαιοκαθολικισμού, ησπάσθη την αγία Ορθοδοξία, εβαπτίσθη και  μετά την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, ενετάχθη οργανικώς στο έμψυχο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης ως κληρικός της.

Βαθιά συγκινημένος, ο νέος Πρεσβύτερος π. Βενέδικτος, προ της χειροτονίας του, απηύθυνε λόγους δοξολογίας προς τον Θεό αλλά και ευχαριστίας προς τον σεπτό Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγο, τους κληρικούς και τον πιστό λαό του Θεού, οι οποίοι συνήργησαν στην κατά Θεόν προκοπή του.

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, στον λόγο του προς στο νέο Πρεσβύτερο, ετόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Αγαπητό μου παιδί π. Βενέδικτε, ιδού ότι ευρίσκεσαι σήμερον ενώπιον του Δεσπότου Χριστού, διά να λάβεις τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης. Επέλεξες τον ευλογημένο δρόμο του Χριστού στην ζωή σου, την στενή αλλά και τρισευλογημένη οδό της κατά Χριστόν αφιερώσεως, ως άθλημα ελευθερίας και άγιο καρπό της ενθέου αναζητήσεως της αγαθής σου καρδίας.

Ο Κύριός μας επέβλεψε στην ταπείνωσή σου, στην φλογερή αναζήτηση και την αγάπη σου για Εκείνον και σε οδήγησε σήμερον ενώπιον του αγίου θυσιαστηρίου, όπου με συντετριμμένη καρδία και σεμνότητα θα κατασταθείς, με το έλεός Του, οικονόμος των μυστηρίων της χάριτός Του, καταθέτοντας την λαχτάρα της ζωής σου να Τον υπηρετήσεις ορθοδόξως, όπως ακριβώς οι θεοφόροι Πατέρες μας, οι οποίοι διετήρησαν ακαινοτόμητο και ακέραιο τον θησαυρό της Ευαγγελικής πίστεως, μηδέν προσθέτοντες και μηδέν αφαιρούντες εκ της ‘’άπαξ παραδοθείσης τοις αγίοις πίστεως’’.

Δια τούτο, δοξάζομεν τον Τρισάγιον Θεόν, ο Οποίος δια την πολλήν Του φιλανθρωπία ήκουσε τους αλάλητους στεναγμούς της καρδίας σου και σε οδήγησε, δια των πνευματικών σου πατέρων, με βήματα σταθερά και αποφασιστικά στην σωτήριο μάνδρα της αγίας ορθοδόξου Εκκλησίας, σε λιμένα δηλαδή αχείμαστο και ιατρείο πανθαύμαστο ψυχών και σωμάτων, σε χειραγώγησε ενώπιον των φρικτών βαθμίδων του ιερού θυσιαστηρίου, όπου ιερουργείται, από τον Δεσπότη Χριστό, διά της Εκκλησίας Του, το μυστήριο της σωτηρίας του κόσμου. Εκείνος, ο  μόνος αναμάρτητος, ο επί γης φανείς, πανυπερτέλειος Θεός, ως αληθής  άνθρωπος εκ των αγνών αιμάτων της αγίας Θεοτόκου, περί ημών των ανθρώπων οδυνάται, κατά τον λόγον του Προφήτου Ησαΐου, διψά για την ιδικήν μας σωτηρίαν και φιλανθρώπως τελεσιουργεί για εμάς το  κοσμοσωτήριο μυστήριο του Σταυρού Του, ο οποίος φανερώνει στον κόσμο το λυτρωτικό μυστήριο της αγάπης και του πόνου, που καθαρίζει, φωτίζει και καθαγιάζει τον άνθρωπο.

Επιθυμείς να υπηρετήσεις την αγία ιερωσύνη, η οποία μοσχοβολά από τα δάκρυα και την αγωνία της Γεσθημανή, τον πόνο του Γολγοθά, αλλά συγχρόνως αστράφτει από το ανέσπερο φως της Αναστάσεως του Χριστού και το αείζωο πυρ της αγίας Πεντηκοστής, που διαφυλάσσει δύο χιλιάδες χρόνια τώρα η αγία Ορθόδοξος Εκκλησία, η μία και μόνη Εκκλησία του Χριστού.

Καλείσαι, παιδί μου, από σήμερον, την μεγάλην αυτήν ημέραν της παγκοσμίου Υψώσεως του Σταυρού του Κυρίου μας, να βαδίσεις με πιστότητα και σεμνότητα στον δρόμο των αγίων Πατέρων, στα στενά αλλά τρισευλογημένα μονοπάτια της θεωρίας και της ενθέου πράξεως, στο πνεύμα και το ήθος των αγίων πατέρων μας, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν την λυτρωτική και σωτήριο πίστη του Χριστού, την γνησίαν και ακαινοτόμητον, σε ολόκληρη την οικουμένην.

Κατ’ αυτήν την αγίαν ημέραν, παιδί μου, επιθυμώ να σου υπενθυμίσω, ότι έργο του κληρικού είναι να ‘’βαστάζει’’ τους Χριστιανούς, να αναπαύει τις ψυχές τους, να τους δείχνει τον ουρανό, με την χάριν των αγίων μυστηρίων να θεραπεύει τις πληγές, που επιφέρει στις ψυχές τους η αμαρτία, να επιχέει τον έλεον της θείας αγάπης και παρηγορίας στους πληγωμένους αδελφούς, να λαλεί πάντοτε την αλήθειαν του Ευαγγελίου, χωρίς εκπτώσεις, αλλά πάντοτε με την οικοδομούσαν αγάπην και την στηρίζουσαν διάκρισιν.

Σήμερον, που τα βάρη και τα τραύματα των ανθρώπων είναι πολλά, η αχαριστία και η αγνωμοσύνη τους πολλές φορές θα σε πληγώσουν. Εσύ, παιδί μου, μη φοβού, μόνον πίστευε στην ακαταγώνιστη δύναμη του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου μας, στην άσβεστη φλόγα της Πεντηκοστής, που συγκροτεί χιλιάδες χρόνια τώρα την αγία Εκκλησία μας, η οποία όχι μόνον αντέχει σε πειρασμούς και πολέμους, αλλά και καθίσταται λαμπροτέρα και αυτών των ηλιακών ακτίνων. Έχε προ οφθαλμών σου, ότι η αγία ιερωσύνη είναι διακονία, θυσία και αποστολή, μέσα σ’ έναν κόσμο, ο οποίος ταλαντεύεται ανάμεσα στην πίστη και την απιστία, σ’ έναν κόσμο, ο οποίος είναι γεμάτος από πόνο πολύ και αγριότητα.

Σήμερον, οι άνθρωποι επιζητούν να δουν στα χέρια μας τα στίγματα του Χριστού για να πιστεύσουν.  Η  αγία αποστολή μας, έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της θυσίας του Σταυρού και της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Τότε και μόνο τότε είναι γνησία, αυθεντική, σωτήρια και λυτρωτική. Δια τούτο, να παραμείνεις, παιδί μου, σε ολόκληρη την ζωή σου ταπεινός και ενσυνείδητος διάκονος του Κυρίου μας. Να βαδίσεις στα βήματα των αγίων Αποστόλων και των μαρτύρων της πίστεώς μας. Αυτός ο Κύριός μας, εύχομαι να είναι πάντοτε βοηθός σου σε όλα. Η καρδία σου να παραμένει προσκολλημένη στον Κύριο και το θυσιαστήριό Του, από όπου αντλούμε χάρι, δύναμη, έμπνευση, αγιασμό. Σε συνοδεύουμε όλοι με την αγάπη μας και την διάπυρη προσευχή μας. Να ζήσεις, να ευαρεστήσεις στον Θεό και να αγιάσεις.

Είσελθε, λοιπόν, εις την χαράν του Κυρίου σου, ευλογημένε υπηρέτα του Χριστού και της Εκκλησίας Του, χαίρων, τρέμων και δοξάζων τον Θεόν δι’ όσα η Αγάπη Του οικονόμησε φιλοστόργως για σένα».

Προ της απολύσεως της θ. ιερουργίας, τελέσθηκε, κατά το εκκλησιαστικό τυπικό, η ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και διανεμήθηκε σε όλους ο βασιλικός ως ευλογία.

Ακολούθως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ομίλησε επικαίρως και εποικοδομητικώς, με θεολογική πληρότητα και πατερικές αναφορές, περί του μυστηρίου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας και της σωστικής και αγιαστικής παρουσίας του στη ζωή των ανθρώπων.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Σεβ. Σύρου κ. Δωρόθεο, για την όλως τιμητική του παρουσία στην εφετεινή εορτή του Τιμίου Σταυρού, ευχήθηκε πατρικώς, κάθε ευλογία του αγίου Θεού και επικαλέσθηκε την κραταιά προστασία και θεία δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, τόσο στον προϊστάμενο του ιερού Ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Τσιάγγα και τους φιλοτίμους συνεργάτες του, κληρικούς και λαϊκούς, για την κατά πάντα άψογη προετοιμασία της εφετεινής πανηγύρεως, όσο και στην ζωή των ευλαβών πιστών της πολυπληθούς αυτής ενορίας των Σερρών.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Στις 20 Οκτωβρίου τα Εγκαίνια του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος παρουσία του Υπουργού Στέλιου Πέτσα

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του στο Υπουργείο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, προκειμένου να του γνωστοποιήσει...
video

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος απαντά σε επίκαιρα ερωτήματα

Στην απογευματινή εκπομπή “Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα” του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού TRT, που προβλήθηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, ήταν καλεσμένος του δημοσιογράφου Σωτήρη Πολύζου,...

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Αντίσταση απέναντι στο υπερσυντηρητικό μόρφωμα των αντιεμβολιαστών

Τα τελευταία αποτελέσματα μίας δημοσκοπικής έρευνας, σχετικά με τους αρνητές του εμβολίου, απέδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολια­στών προέρχονται από ιδεολογικοποιημένες κοινωνικές ομάδες οι...

Προσπαθούν να το… μαζέψουν

Διευκρινήσεις από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Τα όσα γράφτηκαν για τον εκλιπόντα σπουδαίο καλλιτέχνη και μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δεν αποτελούν προσωπική δήλωση...

Την Πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα θα εορτάσει η Πύλος

Την πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισ­σα, θα εορτάσει η Πύλος κατά το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2021. Αύριο Πέμπτη, παραμονή της εορτής και ώρα 7...

«Αγιογραφική προσέγγιση της πανδημίας»

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μηνιαία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Μητροπόλεως μας για τη νέα Κατηχητική περίοδο 2021-2022, στο Καθεδρικό...

«Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία»

Στον χώρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο όρος Πάικο πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη όλων των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης...

O Φθιώτιδος Συμεών τέλεσε τον Αγιασμό στο «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ» της Αρχιεπισκοπής

Στον προαύλιο χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού-Νηπιαγωγείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  «ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΕΙΟ», που βρίσκεται στον Δήμο Αγ. Αναργύρων –Καματερού, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας...

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης ακύρωσαν τις συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής – Αιτία το «Σπίτι της Τουρκίας»

Τριγμούς στις σχέσεις του με Ελλάδα και Κύπρο προκαλεί ο… «εναγκαλισμός» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ...

Η εορτή της Συνάξεως των οκτώ εν τη Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία Αγίων

Η Θεσσαλιώτις Εκκλησία εόρτασε την σύναξη των οκτώ τοπικών της Αγίων Σεραφείμ αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, Αρσενίου επισκόπου Ελασσώνος και Αρχαγγέλων Μοσχοβίας του εκ...
video

Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής

Η αμαρτία έγινε σήμερα τρόπος ζωής. Στην εποχή που ζούμε βλέπουμε πολλούς ανθρώπους και κάποιες φορές ολόκληρες κοινωνίες να κάνουν την αμαρτία τρόπο ζωής....

Σώφρονες ή άφρονες;;;;;

1. Για μια ακόμα φορά καλούμαι από πολλούς ευσεβείς εν Χριστώ αδελφούς να καταθέσω τη μαρτυρία μου για όσα ακούγονται και λέγονται, σχετικά με...

Τα ονομαστήρια του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου

Την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος της Ι. Μητροπόλεως μας, Πρωτοσύγκελλος και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αναστάσεως...

Λιτά εόρτασε τα ονομαστήρια του ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος

Την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των τέκνων αυτών, Αγαπίου...

Δωδώνης και Κατραμάδος στον νέο Υπουργό Τουρισμού

Την πρώτη συνάντηση εργασίας με τον νέο Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλειο Κικίλια είχε σήμερα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, στο Υπουργείο Τουρισμού, Αντιπροσωπεία της Διοικούσης...