Σε κλίμα ιεράς κατανύξεως, πολλής συγκίνησης, ανεκλαλήτου  χαράς και περισσής ευλογίας τελέσθηκε σήμερα το  μεσημέρι Πανηγυρική Δοξολογία επί τω αγγέλματι της αναγραφής εις το Αγιολόγιον της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας του ονόματος του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του Ελεήμονος και Πνευματικού, του Θαυματουργού.

Την απόφαση  του Σεπτού Κέντρου της Ορθοδοξίας, της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, τη εισηγήσει της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου του Γένους κ.κ. Βαρθολομαίου, σύμπασα η Φθιώτιδα και η τοπική Εκκλησία υποδέχθηκε μετά πολλής χαράς και ενθουσιασμού, ενώ οι καμπάνες των Ιερών Μονών και όλων των Ενοριών της Μητροπόλεως πληροφόρησαν στα πέρατα της Φθιωτικής γης το χαρμόσυνο άγγελμα, την εκπλήρωση του πόθου του Ιερού Κλήρου και του πιστού λαού της Φθιώτιδος, αλλά και πέραν των συνόρων αυτής, καθώς ο Όσιος Γέροντας  Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης από πολλών ετών ήταν Άγιος στην συνείδηση και στην καρδιά των Φθιωτών και όχι μόνο αυτών που τον έζησαν και  ευεργετήθηκαν από την αγάπη του, την ταπεινή του καρδιά, το χάρισμα της ελεημοσύνης, το οποίο τον διέκρινε προς όλους ανεξαιρέτως και τις προσευχές και συμβουλές του σε όλους τους αναρίθμητους πιστούς που εύρισκαν παρηγοριά και ανάπαυση στο πετραχήλι του, αλλά και σε αυτούς που χωρίς να τον γνωρίζουν, ο Όσιος εμφανίζεται βοηθός, αρωγός και συμπαραστάτης και τους ελεεί με κάθε τρόπο και προ παντός με την παρρησία του στον Θεό, οι μαρτυρίες των οποίων φθάνουν εκατοντάδες καθημερινά στην Ιερά Μονή και στην Ιερά Μητρόπολη της Φθιώτιδος απ’ όλη την Οικουμένη.

Αμέσως μόλις αφίχθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών από το αιγαιοπελαγίτικο ακριτικό νησί της Λήμνου, στο οποίο βρισκόταν αποδεχόμενος την ευγενική πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, αδελφού της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, προσέπεσε μετά δακρύων ευχαριστίας στο Ιερό Σκήνωμα του Οσίου και τέλεσε Πανηγυρική Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής.

Πλήθος Ηγουμένων, Ιερέων, Μοναχών, Μοναζουσών, πολλών πιστών και Αρχόντων του τόπου, γέμισαν το Καθολικό και όλους τους χώρους του Μοναστηριού για να  καταθέσουν  την ευγνωμοσύνη τους στον Θεό, καθώς και την προσευχή τους στον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, τον Άγιο Γέροντα που γνώρισαν, που ασπάσθηκαν το χέρι τους και γεύθηκαν την αγάπη, την καλοσύνη του και τους καρπούς της Αγιότητός του.

Στο τέλος της επίσημης Δοξολογίας ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ π. Γερμανός, εκ μέρους της Ιεράς Αδελφότητος με δάκρυα στα μάτια, δάκρυα ευγνωμοσύνης και χαράς εδόξασε τον Πανάγιο Θεό που έφτασε αυτή η πολυπόθητος ημέρα, η οποία εκπληρώνει όχι μόνο τον πόθο του Ιερού Κλήρου και του φιλάγιου λαού της Φθιώτιδος, αλλά είναι αφορμή χαράς και για την στρατευομένη Εκκλησία, καθώς μετά του Οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος θα αγάλλεται στους ουρανούς και μακαριστός Καθηγούμενος της Μονής, ο Γέροντας της αγάπης και της επιείκιας Αρχιμ. π. Δαμασκηνός Ζαχαράκης, πνευματικό ανάστημα του Οσίου Βησσαρίωνος, επί των ημερών της ηγουμενίας του οποίου εμφανίσθηκε το «Σημείον του Ουρανού» όπως απεκάλεσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την αποκάλυψη της αφθαρσίας του σκηνώματος του Οσίου Βησσαρίωνος και ο οποίος σήκωσε στους ώμους του μαζί με τους πατέρες της Μονής όλο το πνευματικό βάρος αυτής της Θεϊκής Αποκαλύψεως σε καιρούς χαλεπούς.

          Ο Άγιος Καθηγούμενος σημείωσε χαρακτηριστικά:

          «Ο Πανάγαθος Θεός επέλεξε σήμερα την ημέρα αυτή, 14 Ιουνίου, μία ημέρα για εμάς πολύ σημαντική, διότι σαν σήμερα 14 Ιουνίου του έτους 2017 ο μακαριστός Γέροντάς μας π. Δαμασκηνός τέλεσε την τελευταία του Θεία Λειτουργία μέσα στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους, όπου ευρίσκεται το Άγιο Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος. Αυτή την ημέρα τοποθέτησε πάνω στο σκήνωμα του Οσίου το πόνημα που είχε συγγράψει για τον Όσιο, τον Βίο, την Πολιτεία του, την αποκάλυψη του αφθάρτου σκηνώματός του και τα αναρίθμητα θαύματα που επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί, του ζήτησε να το εγκρίνει και να το ευλογήσει και όταν τελείωσε την Θεία Λειτουργία ο μακαριστός Γέροντας είπε στον Θεό και στην Παναγία Μητέρα, αλλά και σε όλους μας: «Θεέ μου, Παναγία μου,  η αποστολή μου τελείωσε. Σας ευχαριστώ που με κρατήσατε στην ζωή και τελείωσα αυτό το έργο. Τώρα θέλω να αναπαυθώ στο κοιμητήριο της Μονής». Στις 23 Ιουνίου, μετά από 9 μέρες ο Γέροντας αιφνίδια εκοιμήθη.

          Η σημερινή μέρα δεν είναι λοιπόν τυχαία, αλλά η πρόνοια του Θεού μας χαρίζει όλα αυτά τα θαυμαστά και εξαίσια»!

          Ο π. Γερμανός ακολούθως υιικώς και με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο για τις πολύτιμες συμβουλές του και στην από ετών ευλάβειά του προς τον Όσιο και την Μονή και τέλος τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και Ποιμενάρχη της Φθιώτιδος κ. Συμεών, για την αγάπη και την ευλάβεια που έδειξε και τον επίμονο αγώνα του από την πρώτη στιγμή της ελεύσεως του στην Φθιώτιδα ώστε να έλθει αυτή η ευλογημένη μέρα για την τοπική Εκκλησία.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στον Λόγο του  εδόξασε και εμαγάλυνε το Όνομα του Τριαδικού Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου για την μεγίστη ευλογία που τον αξιώνει να ζει η αγάπη του Θεού τόσο ο ίδιος ως Ποιμενάρχης της Αγιοτόκου Φθιώτιδος, όσο και ο φιλόχριστος και ευλογημένος κλήρος και λαός της Μητροπόλεως.

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών υπογράμμισε:

          «Στο διάβα των 40 ετών της ιερατικής του διακονίας και προσφοράς σε αυτή τη Μονή και στην Ιερά μας Μητρόπολη, σπιθαμή προς σπιθαμή, ο Όσιος Βησσαρίων, αυτό που μας φανέρωσε, αλλά και το φανερώνει με την αφθαρσία του σκηνώματός του και κυρίως με την αφθαρσία της αγάπης του, με την αφθαρσία της αγιαστικής του χάριτος, με την αφθαρσία των δωρεών του, είναι ότι υπήρξε και είναι Πατέρας.

          Πατέρας για τους συν-κληρικούς του, για τον Προκάτοχό μου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό, για μοναχούς και μοναχές, υπήρξε Πατέρας για πτωχούς, περιφρονημένους αδελφούς, για όλους, χωρίς να ξεχωρίσει κανέναν. Υπήρξε Πατέρας «ευεργετών και ιώμενος» και γι΄αυτό ηγαπήθη από τον Θεό και από τους ανθρώπους. Ηγαπήθη υπό του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, υπό του αμέσου Προκατόχου μου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου και υπό πλειάδος Ιεραρχών και κληρικών.

          Η σημερινή πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου είναι επικύρωση, επιβεβαίωση και αύξηση της εν Χριστώ αγάπης και μάλιστα έρχεται αυτή η πράξη σε μία πολύ ευλογημένη περίοδο.

          Όλα όσα είπε πριν λίγες μέρες ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι κατά την εορτή των σεπτών ονομαστηρίων του, για το πως το Πανάγιο Πνεύμα χαρίζει Αγίους στην Εκκλησία μας, ένιωσα, ότι με όλα όσα έλεγε, περιέγραφε και τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη και ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση ότι «έρχεται το ποθούμενον».

          Η σημερινή ημέρα είναι μία επιτυχία του λαού της Φθιώτιδος, διότι η συνείδηση του λαού επικυρώνει τις αποφάσεις της Εκκλησίας μας.

          Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος ξέρει και έχει κριτήρια για την Αγιότητα. Η Εκκλησία ξέρει το πότε, το πως και το γιατί. Ξέρει να παίρνει αποφάσεις, συνοδικά, όταν είναι η σωστή ώρα».

          Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Ο Όσιος Βησσαρίων εκφράζει τον υγιή μοναχισμό. Αυτόν που έχουμε πολύ ανάγκη σήμερα και ο Πατριάρχης του Γένους μας ξέρει να τιμά στα πρόσωπα των Αγίων αυτόν τον μοναχισμό. Όχι των δήθεν γεροντάδων συγχρόνων «γκουρού», που θέλουν να ποδηγετήσουν την Εκκλησία, αλλά των μοναχών των αγιασμένων, των ανθρώπων  της ελεημοσύνης, της φιλανθρωπίας, της θυσίας, της αγάπης και της σιωπής, όπως ήταν και είναι ο δικός μας Όσιος Βησσαρίων.

          Η πράξη της Αγιοκατατάξεως είναι σήμερα και ένα δώρο για την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς εορτάζει τα σεπτά του Ονομαστήρια ο Προκαθήμενος της αγάπης και της επιείκειας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος.

          Είναι πολύ σημαντικό ότι ένας Κληρικός της Μητροπόλεως μας κατατάχθηκε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. Είναι παρηγοριά και δύναμη και ελπίδα. Ο Όσιος Βησσαρίων προσέφερε μέσα στον κόσμο απλότητα και αγάπη, καλοσύνη και διακονία,  επιείκεια και μακροθυμία. Αυτό μας καλεί και εμάς σήμερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να πράττουμε. Δεν είμαστε λοιπόν ορφανοί και δεν είμαστε μόνοι. Θα περάσουμε δυσκολίες, κάθε είδους, πολλές δυσκολίες,  κοινωνικές και προσωπικές. Όμως δεν είμαστε μόνοι, καθώς έχουμε έναν ακόμη προστάτη και μάλιστα πολύ δυνατό και σας παρακαλώ να δέεστε και να παρακαλείτε τον Όσιο Βησσαρίωνα».

          Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι την προσεχή Κυριακή των Αγίων Πάντων 19 Ιουνίου θα τελέσει Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος, επί τη Εορτή των Αγίων Πάντων στη χορεία των οποίων συγκαταλέγεται και ο Όσιος Βησσαρίων, καθώς επίσης θα τελέσει και Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των μακαριστών Καθηγουμένων της Μονής Αρχιμ. π. Γερμανού Δημάκου και Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

          Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Τέλος, εψάλη υπό του Βυζαντινού Χορού των Ιεροψαλτών και εν ενί στόματι όλων των παρευρισκομένων το Πολυχρόνιο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Στην επίσημη Δοξολογία παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφεριεάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας,  ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Σανίδας, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης ,  εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων και πλήθος πιστών, οι οποίοι κατέφθασαν στην Μονή με λεωφορεία για να προσκυνήσουν τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Ελεήμονα και Θαυματουργό.

Φωτογραφίες

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης επισκέφθηκε τους μικρούς κατασκηνωτές στην Ταϋγέτη

Ύστερα από την διετή αναστολή των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς , εξαιτίας της πανδημίας, ξαναγέμισαν χαρά και  παιδικά γέλια οι άρτιες εγκαταστάσεις στην Ταϋγέτη. Ειδικότερα,...

Εσπερινός Γενεθλίου Τιμίου Προδρόμου στην Πάρο

Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε την Πέμπτη 24-6-2022 το απόγευμα, επί τη εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου...

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στην ΕΛΔΥΚ

Την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022, το πρωί, και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Σωτήριου Σταυριανάκου» της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής...

Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Καρυών

Με λαμπρότητα εόρτασε την μνήμη της Γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου τον  προστάτη και έφορο της  η φερώνυμος ιερά μονή των Καρυών...

Ο Μητρ. Μεσσηνίας στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου στο Ίδρυμα Απόρων Ανιάτων

Στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο, το τιμώμενο επ’ ονόματι του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, του Ιδρύματος Απόρων Ανιάτων «Η Στέγη της Εκκλησίας», μετέβη το πρωί της...

Εορτάσθηκε το Γενέθλιο του Προδρόμου στην Πέρα Καλεντίνη Άρτης

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, το πρωί, στον ενοριακό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, στην Πέρα Καλεντίνη Άρτης, ελειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ....

Ο Φθιώτιδος Συμεών στα ΚΑΑΥ Καραβομύλου

Αγιασμό για την έναρξη της θερινής περιόδου τέλεσε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Κέντρο Αναψυχής Αξιωματικών και Υπαξιωματικών (ΚΑΑΥ) Καραβομύλου μετά από...
video

Βεροίας Παντελεήμων: «Τῆς φιλοξενίας μή ἐπιλανθάνεσθε»

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε...

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ (26 ΙΟΥΝΙΟΥ) Στούς...

Δοξολογία για την αποφοίτηση των σπουδαστών της Θεολογικής Σχολής του Απ. Ανδρέου στο Σύδνεϋ

Δοξολογία για την αποφοίτηση των σπουδαστών της Θεολογικής Σχολής του Απ. Ανδρέου στο Σύδνεϋ Δοξολογία με αφορμή την απονομή πτυχίων στους αποφοίτους σπουδαστές της Θεολογικής...

Εντυπωσίασε ο Δημ. Μπάσης – Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη 22 Ιουνίου οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο και ειδικότερα στον χώρο έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγ....

Στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική Καστρίου φέτος η Εορτή του Συνδέσμου Κληρικών

Σε ένα αρχαιότατο λατρευτικό μνημείο που εκφράζει την συνέχεια της αποστολοπαραδότου ιερωσύνης που μεταλαμπάδευσαν στη νήσο Κρήτη ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και έπειτα...

Εκδημία Ιερέως Κωνσταντίνου Ευριπίδη

Με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, αγγέλλεται η προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου ήδη Ιερέως Κωνσταντίνου Ευριπίδη, διατελέσαντος Εφημερίου των Ενοριών Αγίας Παρασκευής Πολιούχου...

Πανήγυρις Γενεθλίου του Προδρόμου στην Μεγάρχη Άρτης

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, το απόγευμα, στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, της Ενορίας Μεγάρχης Άρτης, χοροστάτησε στον Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Φθιώτιδος Συμεών: «Ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης ταυτίστηκε με την ποιμαντική των ποιμένων»

Το Κατασκηνωτικό Κέντρο «Η Αγία Αικατερίνη» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Καινούργιο Λοκρίδος επέλεξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος για την τελετή λήξης του πρώτου κύκλου των...