Συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm) και στον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», παρεχώρησε το πρωί της Παρασκευής 15 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, λίγο πριν πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, οι πρώτες ειδικές Συνάξεις των Αρχιερατικών Επιτρόπων των 14 Αρχιερατικών Περιφερειών της Μητροπόλεως μας, των Προέδρων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και των Ιερέων της Αρχιερατικής Περιφερείας Λαμίας, παρουσία και των νεωκόρων της πόλεως.
 
Στη Συνέντευξη αυτή ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στον συντονισμό και στον καλύτερο τρόπο εφαρμογής των μέτρων λειτουργίας των Ιερών Ναών με την συμμετοχή πιστών, τα οποία θα ξεκινήσουν από την προσεχή Κυριακή 17 Μαΐου ε.ε., τα οποία και απετέλεσαν θέματα των Συνάξεων.
 
Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:
 
«Από την Κυριακή 17 Μαϊου μέχρι τις 5 Μαϊου σε πρώτη φάση, επανερχόμεθα σε ένα νέο στάδιο, σε μια μεταβατική περίοδο επιστροφής στην κανονικότητα της λειτουργικής ζωής. Ένα πολύ σημαντικό στάδιο καθώς οι Εκκλησίες θα είναι ανοικτές όχι μόνο για ατομική προσωπική προσέλευση, αλλά και για τη συμμετοχή πιστών στις Θείες Λειτουργίες στις Ιερές Ακολουθίες, στους Εσπερινούς. Βέβαια με την τήρηση κάποιων συγκεκριμένων μέτρων, κάποιων συγκεκριμένων προδιαγραφών, οι οποίες έχουν δοθεί από τους επιστήμονες, την Ιερά Σύνοδο προκειμένου να υπάρχει προστασία από τον συγχρωτισμό, από την επαφή του ενός με τον άλλο, μέχρι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και με μια βεβαιότητα η πιθανότητα διασποράς του ιού μέσα στην κοινότητα και για αυτό η Ιερά Μητρόπολη μας, όπως όλες οι Ιερές Μητροπόλεις, έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα που έχουν υποδείξει οι αρμόδιες αρχές προκειμένου να είναι εφικτή η καλλίτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πιστών αδελφών μας τόσο κατά την παραμονή τους μέσα στους Ναούς όσο κατά την προσέλευση, την αποχώρηση, το πέρασμα από τον αύλειο χώρο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα, όλοι να έχουν την χαρά της συμμετοχής, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
 
Έχουμε αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχουμε. Θείες Λειτουργίες και Ακολουθίες σε διάφορες ώρες και σε καθημερινή βάση τόσο στην πόλη της Λαμίας και στις μεγάλες πόλεις των επτά δήμων της Μητροπόλεώς μας.
 
Θα έχουμε τη δυνατότητα ιδιαίτερα στις Ιερές Πανηγύρεις των ιερών Ναών όπως των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που είναι στις 21 Μαϊου, να έχουμε πολλές Ιερές Ακολουθίες τόσο την παραμονή, όσο και την κυριώνυμο ημέρα, όπως και πολλές άλλες λεπτομέρειες που έχουμε ρυθμίσει.
 
Για αυτό πραγματοποιούμε και σήμερα αυτή την συνάντηση αφενός μεν με τους Προέδρους των Ενοριακών Φιλοπτώχων ταμείων και τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους, αφετέρου δε ειδικά με τους Ιερείς της πόλεως Λαμίας ,αλλά και για πρώτη φορά με όλους τους νεωκόρους, διότι το πρόσωπο του νεωκόρου, που είναι η ψυχή του κάθε Ναού στο επίπεδο της διακονίας και της εργασίας, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
 
Παράλληλα δεν θα περιοριστούμε μέσα στην πόλη. Ήδη έχω προγραμματίσει μέχρι τις 3 Ιουνίου να πραγματοποιήσω δεκατρείς συναντήσεις-συνάξεις σε δεκατρία διαφορετικά σημεία του Νομού και τις Περιφέρειας με όλους τους Ιερείς και όλους τους υπευθύνους, προκειμένου να εξετάζουμε την εφαρμογή των μέτρων, να αξιολογούμε τυχόν λάθη ή παραλείψεις, που είναι λογικό να υπάρχουν για να κάνουμε τις αντίστοιχες διορθώσεις.
 
Να προχωρήσουμε αυτή την περίοδο χωρίς κανένα πρόβλημα, για να μπούμε σιγά – σιγά σε ακόμα καλλίτερη περίοδο μέχρι να επανέλθει η ζωή μας, η λειτουργική και λατρευτική στον κανονικό της ρυθμό.
 
Αισθάνομαι ιδιαίτερη την ανάγκη να συγχαρώ τους Ιερείς της Μητροπόλεώς μας, τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους , τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, τα Ηγουμενοσυμβούλια των Ιερών Μονών, τους συνεργάτες, τους εθελοντές, τις εθελόντριες όλες ανεξαιρέτως, διότι σε μια δύσκολη περίοδο και κυρίως πρωτόγνωρη, όταν για ένα πράγμα δεν έχεις εμπειρία και το ζεις πρώτη φορά από μόνο του, το καθιστά πιο δύσκολο. Έδειξαν υποδειγματική υπευθυνότητα, συνέπεια, υπομονή, καρτερία, ηρεμία, εμπιστοσύνη και πραγματικά απέδειξαν ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας που έχουν την ευθύνη Διοίκησης της Εκκλησίας, χαρακτηρίζονται από συνέπεια, αξιοπιστία και από έναν καλώς εννοούμενο επαγγελματισμό, υπό την έννοια ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, όπως πρέπει με βάση τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε εποχή.
 
Αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε αλλά χωρίς άγχος, φοβία. Να εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί και δεν είναι κάτι φοβερό. Το να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο θα έλεγα ότι είναι κάτι που πρέπει μόνοι μας να επιδιώκουμε. Να πλένουμε καλά τα χέρια μας είναι κάτι το αυτονόητο. Σκεφτείτε, ότι μέσα στη Θεία Λειτουργία και στη λατρευτική ζωή, οι Ιερείς είναι υποχρεωμένοι πριν την Αγία Προσκομιδή με την ένδυση των Αμφίων τους, αλλά και μετά τη Θεία Μετάληψη, να πλένουν τα χέρια. Το ίδιο, ο Επίσκοπος και οι Ιερείς όλων των βαθμών. Έχει ενσωματωθεί δηλαδή στην λειτουργική πράξη, μια πράξη σωματικού καθαρμού.
 
Όπως επίσης όλοι ξέρουμε από την παράδοση της ζωής μας, από τον παππού μας και την γιαγιά μας ότι κατά κανόνα, τα παιδιά μας ειδικά στις αγροτικές περιοχές, το Σάββατο το βράδυ όλα τα παιδιά, όλη η οικογένεια κάνουν μπάνιο, φοράνε τα πιο καθαρά ρούχα και πάντα στην Εκκλησία πηγαίνουμε όσο πιο καθαροί και όσο πιο ευπρεπείς. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ή κάτι το παράδοξο. Είναι μέσα στην παράδοσή μας, μέσα στον πολιτισμό μας.
 
Ακόμα και οι απολυμάνσεις που έγιναν στους Ναούς δεν είναι τίποτα άλλο, παρά προέκταση της ούτως ή άλλως πραγματοποιούμενης καθαριότητας των Ναών. Αυτή την περίοδο να κάνουμε μια πιο διεξοδική καθαριότητα, καθότι κλειστοί οι Ναοί όπως η απεντόμωση που γίνεται, ενέργειες απαραίτητες για χώρους ευρείας συναθροίσεως.
 
Δεν πρέπει να δίνουμε σε απλά πράγματα και αυτονόητα υπερβολικές διαστάσεις. Πρέπει να τα βλέπουμε στην πραγματική τους διάσταση, η οποία είναι μια όμορφη στο τέλος της ημέρας διάσταση.
 
Το γεγονός επίσης ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία μπαίνουμε σε μια ασκητική, σε μια διαδικασία πειθαρχίας και αυτοπεριορισμού, Αυτό καλό μας κάνει πνευματικά. Γιατί δεν πρέπει να είμαστε αχαλίνωτοι, ούτε να λειτουργούμε δικαιωματοκεντρικά, με μια νοοτροπία ότι κάνω αυτό που μου αρέσει, όπως μου αρέσει, όσο μου αρέσει και όποτε θέλω. Είμαστε Εκκλησία οργανωμένη. Αυτό σημαίνει Εκκλησία. Είμαστε ένα κοινόβιο και λειτουργούμε με κανόνες για να χαιρόμαστε τα αγαθά του Θεού. Θα περάσει και αυτή η δοκιμασία. Θα κάνουμε προσευχή, υπομονή και θα έρθουν πολύ καλλίτερες ημέρες.
 
Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα της αισιοδοξίας γιατί το πιστεύω. Και πραγματικά απέδειξε η περιοχή μας ότι όταν θέλουμε μπορούμε.
 
Οι ναοί μας, έλειψαν πάρα πολύ και από τους πιστούς και από εμάς και πάνω απ’ όλα μας έλειψε η παρουσία των προσώπων. Η επιθυμία να δούμε ο ένας τον άλλο, να πούμε μια καλημέρα, να επικοινωνήσουμε. Ήμασταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας τόσο καιρό. Μπορεί να επικοινωνούσαμε με το τηλέφωνο ή τα διάφορα διαδικτυακά μέσα, αλλά η ζωντανή επαφή, η αίσθηση της παρουσίας του άλλου δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε να αναπληρωθεί.
 
Πέρασε όμως αυτή η περίοδος, αυτή η δυσκολία. Είμαστε μαθημένοι να περνάμε δύσκολα, έτσι είναι η ζωή. Έχει και δύσκολες και εύκολες περιόδους. Τώρα περνάμε σε μια νέα φάση. Προσωπικά δε για να διευκολύνω την πολιτική της αποφυγής του συνωστισμού, αυτή την περίοδο θα επιλέξω κυρίως να επισκεφθώ και να λειτουργήσω σε απομακρυσμένες περιοχές της Μητροπόλεώς μας, σε μικρά χωριά και παρακαλώ πολύ ακόμα και αν πληροφορηθούν οι αδελφοί μας που βρίσκομαι, θέλω να αφιερώσω την παρουσία μου στους μόνιμους κατοίκους των χωριών αυτών, που κρατούν τις Θερμοπύλες, που κρατάνε το χωριό, το δικαιούνται.
 
Μη σηκωθούμε από τη Λαμία ή οποιαδήποτε άλλη πόλη να πάμε να κάνουμε εκδρομή εκείνη την ημέρα και στερήσουμε τη δυνατότητα από εκείνους τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν με τον Επίσκοπο τους, να επικοινωνήσω εγώ μαζί τους. Θα ήθελα να το παρακαλέσω αυτό γιατί και τον συνωστισμό θα αποφύγουμε και θα το ευχαριστηθούμε όλοι και μην ξεχνάμε ότι όλη η ζωή είναι μπροστά μας. Έχουμε πολύ καιρό να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Να γνωριστούμε όλοι και με το όνομα αν είναι δυνατόν και να νιώθουμε ότι είμαστε μια οικογένεια».

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Όσιος Παΐσιος: Οι ψυχές των κεκοιμημένων

- Γέροντα, οι υπόδικοι νεκροί μπορούν να προσεύχωνται; - Έρχονται σε συναίσθηση και ζητούν βοήθεια, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Όσοι βρίσκονται...

Ο εορτασμός των oνομαστηρίων του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέσθηκε σήμερα το πρωί, επι τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, Θεία Λειτουργία...

Βουλευτής της Μεσσηνίας για την καταβολή εφάπαξ στους ιερείς

Ερώτηση για το εφάπαξ των ιερέων κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος ζητώντας να καταβάλλεται σε 70χρονους ιερείς χωρίς να απαιτείται η αποχώρησή τους από...

Δεκαετής Θεοφιλής Αρχιερατεία Μητρ. Λαγκαδά Ιωάννη (2010 – 2020)

ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΘΕΟΦΙΛΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΡΕΝΤΙΝΗΣ κ.κ. ΙΩΑΝΝΟΥ (2010 – 2020) Πρωτ. Αναστασίου Παρούτογλου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Οὐ γάρ διδάσκων μόνον,...

Συναξάρι 6ης Ἰουνίου – Σάββατον πρό τῆς Πεντηκοστῆς

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος †Τῇ ἡμέρᾳ αὐτῇ, μνείαν πάντων τῶν ἀπ' αἰῶνος κοιμηθέντων εὐσεβῶς, ἐπ' ἐλπίδι ἀναστάσεως ζωῆς αἰωνίου, οἱ...

10ετης επέτειος ενθρονίσεως Μητροπολίτου Λαγκαδά Ιωάννη

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Επ΄ ευκαιρία της σημερινής Επετείου της συμπληρώσεως 10 ετών από της Ενθρονίσεως του, εις τον Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά...

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, όπου τον...

Προσκυνητές από την Αθήνα επισκεύτηκαν το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο στην Κόρινθο

Προσκυνητές από την Αθήνα επισκεύτηκαν σήμερα Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020, το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, προκειμένου να προσκυνήσουν την Εικόνα της...

Πάτρα: Ζήτησε να εξομολογηθεί και έκλεψε την Παντάνασσα

Περί ὣραν 12:45 εἰσῆλθε ἂγνωστος στόν Ἱερό Ναό Παντανάσσης Πατρῶν, ὁ ὁποῖος ἐζήτησε ἀπό τόν νεωκόρο πληροφορίες γιά νά ἐξομολογηθῇ. Καθ’ ἣν στιγμήν...

Λόγω “Κορονοϊού” δεν θα γίνουν Βαπτίσεις στον Άη Συμιό τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει ότι το μυστήριο του Βαπτίσματος που πραγματοποιούνταν στην Ιερά Μονή Αγίου Συμεών Μεσολογγίου, την Δευτέρα του Αγίου...

Κυριότερες Σατανιστικὲς ἐκκλησίες καί ὁμάδες τῶν Σατανιστῶν

του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου, Δρ. Θεολογίας  Κυριότερες Σατανιστικὲς ἐκκλησίες καί ὁμάδες τῶν Σατανιστῶν εἶναι οἱ ἀκόλουθες: α) Τό Τάγμα τοῦ Ναοῦ τῆς Ἀνατολῆς (ΟΤΟ) Τό τάγμα αὐτὸ (Ordo...

Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων: Με μεγάλη προσφορά στην Κρήτη

Η Μονή Αγίας Τριάδας, ή Μονή Τζαγκαρόλων όπως επίσης είναι γνωστή, είναι ένα  από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια που θα δείτε στην Κρήτη. Η Μονή...

Επιτρέπεται να τελεστεί βάπτιση στη θάλασσα;

Πρωτοπρ. Νεκτάριος Μαρκάκης Αφορμή για τη δημοσίευση των παρακάτω σκέψεων, δόθηκε από το αίτημα μερικών ανθρώπων, να βαπτιστούν τα παιδιά τους στη θάλασσα, αφού ήδη...

Ἡ οἰκολογική κρίση ἀντικατοπτρίζει τήν ἐσωτερική πνευματική κρίση τοῦ ἀνθρώπου

Ὡς ἐμεγαλύνθη τά ἔργα Σου, Κύριε, πάντα ἐν σόφίᾳ ἐποίησας (Ψαλμός ΡΓ’) Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, Ἡ 5η Ἰουνίου ἔχει θεσμοθετηθεῖ ἀπό τόν ΟΗΕ, ἤδη ἀπό το...

Διαμαρτυρία της Μητροπόλεως Περιστερίου για συκοφαντικό δημοσίευμα

Ἐν Περιστερίῳ, τῇ 4ῃ Ἰουνίου 2020 Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Περιστερίου ἐξ ἀφορμῆς δημοσιεύματος με τίτλο «Ξεσηκωμός τῶν πιστῶν γιά τήν Μητρόπολη Περιστερίου», πού ἀναρτήθηκε τήν...