Την καθιέρωση μιας νέας μεγάλης εορτής και πανηγύρεως, με επίκεντρο την μεγάλη Λουτρόπολη της Λοκρίδας, τα Καμένα Βούρλα και τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, εγκαινίασε σήμερα με λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, επι τη πρώτη λαμπρά εορτή της Συνάξεως πάντων των εν Θράκει, Κωνσταντινουπόλει, Πόντω, Καππαδοκία και Μικρά Ασία διαλαμψάντων Αγίων, η μοναδική εικόνα των οποίων θησαυρίζεται στον Ιερό Ναό και αποτελεί έμπνευση και δώρημα του πολιού και σεβασμίου Γέροντος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Κολοκυθά, του και Προϊσταμένου του Ιερού Ναού.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επισφράγισε συγχρόνως το 12ήμερο των εκδηλώσεων, το οποίο ξεκίνησε τη 17η Μαΐου τ.ε. με την πάνδημη Ιερά Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παντελεήμονος και της Ιεράς Εικόνος του Παντίμου Χορού των Αγίων της Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινουπόλεως και το οποίο καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σηματοδοτώντας παράλληλα και την έναρξη της θερινής παραθεριστικής περιόδου.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ έψαλλε χορός Ιεροψαλτών, υπό τον Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΜΝΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στην Ευαγγελική Περικοπή του θαύματος της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

                    «Ο Χριστός μας δίνει σήμερα μία άλλη θεώρηση του κόσμου, μία άλλη απάντηση στην ασθένεια, μια άλλη θεώρηση της δυσκολίας και της ταλαιπωρίας που βιώνει ο άνθρωπος. Μία απάντηση που δίνει ο Χριστός για να έλθει και να αποκαθηλώσει στερεότυπα και κατεστημένα, νοοτροπίες αποστεωμένες και συντηρητικές. Έρχεται για μία ακόμη φορά ο Χριστός για να μας απελευθερώσει και να μας εισαγάγει σε μία άλλη έκφραση και δυνατότητα ζωής.

Ο εκ γενετής τυφλός έβλεπε τελικά, όταν οι άλλοι που, αν και είχαν τα μάτια του σώματος και την όρασή τους, ήταν τυφλοί. Μας φανερώνει σήμερα ο Χριστός ότι η αληθινή όραση, το αληθινό φως, βρίσκεται στην δυνατότητα του ανθρώπου να αποκαθηλώνει και να γκρεμίζει τις δικές του αγκυλώσεις, τις δικές του στρεβλώσεις, τις δικές του προκαταλήψεις, να απελευθερώνεται και να λυτρώνεται και να ανοίγεται στον χώρο της ελευθερίας, στο χώρο της γνώσεως, στο χώρο της αλήθειας.

Όταν έρχεται μία δοκιμασία στην ζωή μας, οι άνθρωποι πολλές φορές σκεφτόμαστε δικανικά και νομικά και νομίζουμε ότι έρχεται σαν τιμωρία, γιατί δεν έχουμε καταλάβει ότι έχουμε έναν Θεό Πατέρα Αγάπης και όχι Θεό τιμωρό, έναν Θεό ελέους και όχι ένα Θεό εισαγγελέα.

  Ο τυφλός γίνεται κήρυκας, απόστολος και διδάσκαλος. Δίνει απαντήσεις θεολογικές.

Έρχεται ο Χριστός μέσα από την συνάντηση για να φανερώσει τα έργα Αυτού. Μέσα από την συνάντηση και την θεραπεία του τυφλού φανερώνεται η Ανάσταση. Καρπός της Ανάστασης είναι θεραπεία του τυφλού. Καρπός της Ανάστασης είναι το γκρέμισμα κάθε προκατάληψης, κάθε αγκύλωσης, το γκρέμισμα κάθε ιδεοληψίας, το γκρέμισμα και κάθε θρησκείας ακόμη. Ο Χριστός αναστήθηκε για να μας λυτρώσει από τις θρησκείες, για να μας λυτρώσει από τα κατεστημένα, από τις συμβατικότητες, από την τυπολατρεία. Ο Χριστός αναστήθηκε για να μας γλιτώσει από τον θάνατο, γιατί είναι θάνατος να είσαι εγκλωβισμένος στο Σάββατο, είναι θάνατος να είσαι εγκλωβισμένος στο γράμμα, στον τύπο, στην δήθεν θρησκευτικότητά σου. Είναι ζωή και Ανάσταση να ανοίγουν τα μάτια σου, να βλέπεις, να ομολογείς, να χαίρεσαι, να μετέχεις στην χαρά της ζωής και να κηρύττεις την Ανάσταση.

Ο τυφλός μας κηρύττει την Ανάσταση. Μας λέει: μην είστε τυφλοί, ανοίξτε και εσείς τα μάτια σας, όχι μόνο τα μάτια των αισθήσεων των σωματικών, τα οποία σας δίνουν την δυνατότητα να βλέπετε τον κόσμο, να βλέπετε την ζωή, να βλέπετε την ομορφιά της θάλασσας, αλλά ανοίξετε τα μάτια της ψυχής για να βλέπετε τα μεγαλεία του Θεού, να βλέπετε το Φως της Ανάστασης, το Φως της ελευθερίας,  το Φως της απελευθέρωσης, το Φως της αληθινής ζωής και της πραγματικής κοινωνίας».

Προ της απολύσεως ο π. Χριστοφόρος με αισθήματα συγκινήσεως, υιικού σεβασμού και αενάου αγάπης προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, με υψηλό και εγκάρδιο λόγο προσεφώνησε τον κ. Συμεών ευχαριστώντας τον δια πολλών για την πατρική του μέριμνα, τον σεβασμό και την αγάπη προς το πρόσωπο του και ιδιαιτέρως για την καθιέρωση αυτής της εορτής, η οποία αποτελούσε για εκείνον πόθο και λαχτάρα, αλλά και υποχρέωση τιμής και μνήμης στους αναρίθμητους νεομάρτυρες και ομολογητές της πίστεως μας, οι οποίοι μαρτύρησαν και έδωσαν το αίμα τους κατά τους σύγχρονους διωγμούς, των Γενοκτονιών, της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Αλώσεως της Πόλεως.

Ο π. Χριστοφόρος υπογράμμισε πολλά ιστορικά στοιχεία και αναφέρθηκε λεπτομερώς στο χρονικό της καθιερώσεως της Εορτής, καθώς επίσης παρουσίασε και την Ιερά Ακολουθία, η οποία εποιήθη υπό  του Δρ. κ. Χαραλάμπους Μπούσια και η οποία πλέον θα συνοδεύει την Εορτή τη εγκρίσει της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος τον λόγο του π. Χριστοφόρου, αφενός τον συνεχάρη για την σπουδαία και ιστορική ομιλία του, την οποία χαρακτήρισε ως: «τιμαλφές κειμήλιο Ιερό και Άγιο γι΄ αυτό τον Ναό και την Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και την Μητρόπολη Φθιώτιδος» και με συγκίνηση υπογράμμισε:

«Βρισκόμαστε ξανά σε μία εποχή που δυστυχώς, από ανθρώπους, που δεν μπορούν να αξιολογήσουν την ιστορία, βάλλεται συνεχώς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ο οποίος φυλάττει Θερμοπύλες και περιφρουρεί τα Ιερά και τα Όσια του Γένους και της Ορθοδοξίας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε:

«Να μην δοθεί στο Γένος ξανά να τιμώνται άλλες αποφράδες ημέρες. Φτάνουν αυτές, είναι πάρα πολλές…», ενώ με προτροπή του εψάλη από όλους η φήμη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη την Άλωση της Πόλεως 29 Μαΐου 1453 με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών και άλλων επισήμων.

Ο π. Χριστοφόρος καλωσόρισε τους παρισταμένους για ακόμη μία φορά και έδωσε τον λόγο στην Εκπαιδευτικό – Φιλόλογο κ. Έφη Σιαφάκα, η οποία και εξεφώνησε επίκαιρη ομιλία.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Βάγιας, ενώ την πλαισίωσε και την διήνθισε μουσικά με τραγούδια η Παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Επισφραγίζοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, συνεχάρη για ακόμη μία φορά τον Αρχιμ. π. Χριστοφόρο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους τους συνεργάτες του Ναού, καθώς και την κ. Σιαφάκα για την θαυμάσια και εποικοδομητική ομιλία της.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην επετειακή εκδήλωση μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ενθρόνιση Καθηγουμένης στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων

Χαρμόσυνα ήχησαν σήμερα οι καμπάνες της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μύλων, τρία χρόνια μετά την οσιακή κοίμηση της μακαριστής Καθηγουμένης Γερόντισσας Θεοπίστης,  με...

Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς {2 Ιουλίου}

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού Η ρωσική Ορθοδοξία έχει να παρουσιάσει ένα μεγάλο νέφος αγίων, το οποίο κοσμεί το αγιολογικό στερέωμα της Εκκλησίας...

«Ο Λύχνος του σώματος» | Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας για την Κυριακή Γ’ Ματθαίου

«Ο Λύχνος του σώματος» Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, η οποία αποτελεί απόσπασμα της Επί του Όρους Ομιλίας του Κυρίου μας, μας λέει ότι τα μάτια...

Αγιασμός Ενάρξεως λειτουργίας Κατασκηνώσεων Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος

Στις Κατασκηνώσεις Νέων, που λειτουργούν από το 2000, σε παραλιακή έκταση 46 στρεμμάτων, στην περιοχή «Ταξιάρχης Ηλίων» -μεταξύ των Ροβιών και των Λουτρών Αιδηψού-...

Εγκαινιάστηκε ο Nαός της «Κόκκινης Εκκλησιάς»

Ο Ιερός Ναός στην Ορθόδοξο Εκκλησία ως χώρος λατρείας του αληθινού Θεού και συνάξεως επί τω αυτώ του λαού του Θεού συνιστά καθοριστικής σημείο...

Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου της τοπικής κοινότητας Δρακονερίου, του Δήμου Μεσσήνης, μετέβη το Σάββατο 2 Ιουλίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και...

«Απελευθέρωση από το άγχος»

Ἀνάγκες ποικίλες πιέζουν τὸν ἄνθρωπο κάθε ἐποχῆς. Καὶ ἡ μέριμνα γιὰ τὸ αὔριο ἀποτελεῖ συνήθως τρόπο ζωῆς. Δὲν ταλαιπωρεῖ μόνο τοὺς οἰκονομικὰ ἀδύνατους∙ ταράζει...

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Χίου Παύλου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου Τ.Κ. Καππά όπου και...

Η Μονή Βατοπαιδίου στηρίζει την κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Μεγάλη ποσότητα τροφίμων προσέφερε στην Τοπική μας Εκκλησία η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους για την λειτουργία της κατασκήνωσης στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου,...

«Ζητείτε δε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού… και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν»

Το μήνυμα της Γ’ Κυριακής Ματθαίου Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη «Ζητείτε δε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού... και ταύτα πάντα προστεθήσεται...
video

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Αύριο είναι Κυριακή Γ΄ Ματθαίου

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την Γ’ Κυριακή του Ματθαίου, αφορμώμενος από την ευαγγελική περικοπή...

«Σας φέρνω τ’ άστρα τ’ ουρανού και τον Αυγερινό» – Ο Πέτρος Γαϊτάνος σε συναυλία που οργάνωσε η...

Με μεγάλη επιτυχία εστέφθη η συναυλία με τίτλο “Σας φέρνω τ’ άστρα τ’ ουρανού και τον Αυγερινό”, που έλαβε χώρα την Παρασκευή, 1 Ιουλίου...

Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η  Ιερά μνήμη των Αγίων Αναργύρων των εν Ρώμη στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με επίκεντρο εορτασμού την Γλύφα, τον Δομοκό και...

Προσευχή για την εγκυμοσύνη

Εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος . Ἀμήν. Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος ἐλέησον ἠμᾶς. (τρεῖς φορές) Παναγία...

Ὁ Μητροπολίτης Μαντινείας στό Πλατανάκι Κυνουρίας

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας καί Κυνουρίας κ. Ἀλέξανδρος τήν Κυριακή 26 Ἰουνίου 2022, ἐπισκέφθηκε τό ὀρεινό χωριό Πλατανάκι τῆς Κυνουρίας καί χοροστάτησε στήν Θεία Λειτουργία. Κατά τήν...