Τις αξίες του κοινοτισμού, της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της ενότητος, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, κατά το διήμερο της Εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου από τη Λαμία και την Πελασγία, όπου προηξήρχε των Ιερών Πανηγύρεων.
Αφ’ εσπέρας της Εορτής, Κυριακή 28 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και ωμίλησε στον Πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στο Παγκράτι Λαμίας.
Τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθη με ιδιαίτερη θέρμη ο Προϊστάμενος της Ενορίας Πρωτ. π. Βασίλειος Καραμέρης, ενώ στον Μέγα Εσπερινό συμμετείχε πλήθος Ιερέων της πόλεως, καθώς και ο Εξοχώτατος Υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Οικονόμου και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, έλαβε αφορμή από την ονομαστική μνεία ανέφερε, την οποία κάνει πολλές φορές στους συνεργάτες του ο Απόστολος Παύλος, αναφέροντας μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικά:
«Ένας ηγέτης του βεληνεκούς του Αποστόλου Παύλου έχει την αρχοντιά και την ανωτερότητα, να αποδίδει αξία στου συνεργάτες του. Όποιος νομίζει από μας ότι μπορούμε στη ζωή μας, όπου και να είμαστε, σε όποιο μετερίζι, ακόμα και στην οικογενειακή μας ζωή, ότι μόνοι μας μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα, ότι οι επιτυχίες, είναι δικές μας ατομικές νίκες, είμαστε πολύ γελασμένοι. Αξίζει να δούμε τον Απόστολο Παύλο και να σκεφτούμε ότι πίσω από κάθε νίκη και κάθε επιτυχία και κάθε πρόοδο, βρίσκεται ένα επιτελείο ανθρώπων, βρίσκεται μία ομάδα, μία οικογένεια, μία συλλογική δουλειά και να διδαχθούμε από αυτό, ότι και αν θέλουμε να τα καταφέρουμε στη ζωή και να το ακούσουμε και τα νεότερα παιδιά και οι μεγαλύτεροι, θα τα καταφέρουμε συλλογικά, θα τα καταφέρουμε αν κινηθούμε ως ομάδα, ως συνεργασία.  
Όλοι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον, όλοι μας ανεξαιρέτως. Και αν θέλετε και η πρόσφατη υγειονομική κρίση που δεν έληξε, απέδειξε ότι όλοι μαζί όταν θέλουμε, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, αναδείχθηκε μία έννοια πολύ σημαντική, η έννοια της κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης. Δεν είμαστε μονάδες, δεν πρέπει να λειτουργούμε έτσι ατομικά και ανεύθυνα, αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είμαστε μέλη μιας οικογένειας και μιας κοινωνίας και ότι η στάση του καθενός από μας έχει προεκτάσεις όχι στη ζωή του διπλανού μόνο, αλλά στη ζωή όλων.
Και θα ήθελα τούτη την ημέρα και ενώπιον και των εκπροσώπων της τοπικής μας αλλά και ευρύτερης πολιτειακής και όχι μόνο ηγεσίας, αισθάνομαι την ανάγκη κ. Υπουργέ, κ. Βουλευτές, κ. Δήμαρχε, κ. εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, που είναι η Θρονική εορτή της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, αισθάνομαι την ανάγκη να πω, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δικούς μου συνεργάτες.  Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια σήμερα τους συνεργάτες μου, τους Ιερείς μας, τους ιεροψάλτες, τους νεωκόρους των Ναών μας, τις καθαρίστριες, τους επιτρόπους, τους πάντες. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και να πω, ότι αν κάτι καλό γίνεται στην τοπική μας Εκκλησία, δεν είναι έργο ενός, δεν είναι έργο του Επισκόπου ή του Μητροπολίτου, αλλά είμαστε παρέα, είμαστε συντροφιά και ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον. Κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν περισσεύει, όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και να μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας, την μοναδικότητα της αξίας του άλλου. Θέλω  λοιπόν σήμερα, ενώπιον Κλήρου και Λαού να καταθέσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό της Εκκλησίας, ιδιαίτερα στους εθελοντές, τις εθελόντριες των έργων της αγάπης, τους ανθρώπους της προσφοράς, στους αφανείς και εμφανείς δωρητές και ευεργέτες, σε όλους όσους συμπαρίστανται με κάθε τρόπο.
Με αφορμή μάλιστα την προσεχή επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση ο κ. Συμεών τόνισε ότι η νέα ελληνική ταυτότητα δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στις αρχές του ορθόδοξου κοινοτισμού τονίζοντας με έμφαση:
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας και να εργαστούμε, να συνεργαστούμε, για να αναδείξουμε έτι περισσότερο την αξία της συλλογικότητας και της κοινότητας. «Των Ελλήνων οι κοινότητες», λέει ο λαϊκός υμνωδός και το άσμα του πόνου του λαού. Η Ελλάδα, και μιας και έρχεται ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αν έζησε ο Ελληνισμό,ς αν κρατήθηκε η γλώσσα , αν κρατήθηκε η παράδοση, αν κρατήθηκε θα έλεγα, και η Δημοκρατική παράδοση αυτού του τόπου, κρατήθηκε χάρη στις κοινότητες, χάρη στο κοινοτισμό, χάρη στα ζυμωτήρια της Δημοκρατίας που αναπτύχθηκαν στις αυλές των Εκκλησιών και στα Κρυφά σχολειά των Μοναστηριών»
Από την Πελασγία της Ανατολικής Φθιώτιδος σήμερα το πρωί ο κ. Συμεών  ωμίλησε για την ευλογημένη αξία της ενότητος και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:
«Ο Απόστολος Παύλος έρχεται και καταθέτει την αδυναμία του και όχι τη δύναμή του. Έρχεται και καταθέτει την ήττα του και όχι την κυριαρχία του, γιατί ο μεγάλος νικητής της ιστορίας, είναι ο μεγάλος ηττημένος της ιστορίας, ο Εσταυρωμένος, που ηττήθηκε  εκούσια. Έχασε για να νικήσει ο κόσμος, για να ζήσει ο κόσμος. Πράγματι στη ζωή μας αν θέλουμε να προκόψουν τα παιδιά μας, αν θέλει να προκόψει ο τόπος μας, αν θέλει να προκόψει η ζωή μας, όσοι θέλουμε να βοηθήσουμε, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ηττηθούμε. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χάσουμε. Να χάσουμε χρόνο από τη ζωή μας, να χάσουμε ησυχία από την ηρεμία μας, να καταβάλουμε θυσίες και κόπους, να δεχτούμε ακόμα και να αδικηθούμε, να συκοφαντηθούμε, να λοιδορηθούμε. Να μην μας καταλάβουν,  ούτε τα ίδια μας τα παιδιά τι έχουμε κάνει για αυτά. Να μη μας καταλάβουν ούτε και οι συνάνθρωποί μας, να μην επιδιώκουμε την αναγνώριση από τους άλλους, αλλά να προσβλέπουμε στο να γίνεται έργο, στο να προχωράει η ζωή, στο να προσφέρουμε, στο να βλέπουμε τα άλλα πρόσωπα, των αδελφών μας να χαίρονται, να προκόβουν και να δημιουργούν.  Δεν είναι εύκολο να μπορεί κανείς να παραιτηθεί από τον εαυτό του.
«Η γὰρ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται»». Να έχουμε τη δύναμη να υποχωρήσουμε ακόμα και όταν έχουμε οφθαλμοφανές δίκιο. Να κάνουμε πίσω χάριν της αγάπης. Να υποχωρήσουμε χάριν της αγάπης. Να σιωπήσουμε χάριν της αγάπης. Να ταπεινωθούμε χάριν της αγάπης. Να υποχωρήσουμε χάριν της αγάπης. Πόσες ευλογημένες ψυχές, ευλογημένες μανάδες, ευλογημένοι πατεράδες, ευλογημένες γιαγιάδες, δεν κράτησαν και δεν κρατούν τα σπίτια ενωμένα τις οικογένειες αγαπημένες, καταπίνοντας συνέχεια πικρίες, αδικίες. Με πόσα δάκρυα δεν έχουν στηρίξει και δεν έχουν θεμελιώσει την ειρήνη και την αγάπη μέσα σε ένα σπιτικό. 
Ναι όμως, αυτές οι ψυχές αυτοί, αυτοί  οι άνθρωποι αποτελούν μαθητές και μαθήτριες των Αποστόλων Παύλου και Πέτρου, των Αγίων Αποστόλων και μαθητές του Χριστού.
Με αυτές τις απλές και ταπεινές σκέψεις, θέλω να ευχηθώ σε όλους μας: από σήμερα ενωμένοι. Ενωμένοι και αγαπημένοι και μόνο έτσι νικητές στη ζωή. Μονάχα με την ενότητα και με την αγάπη του Χριστού και τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος»
Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο το πρωί, 30 Ιουνίου, Εορτή της Συνάξεως των 12 Αποστόλων, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, επέλεξε να μεταβεί στο απομακρυσμένο χωριό της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδος Ροβολιάρη, με τους λιγοστούς κατοίκους, προκειμένου να τελέσει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον εκεί Πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό. 

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Νικάνορος του Θαυματουργού στα Γρεβενά

Την Τίμια Κάρα του Οσίου Πατρός ημών Νικάνορος του Θαυματουργού, από την Ιερά Μονή Ζάβορδας, υποδέχτηκε η πόλη των Γρεβενών, το απόγευμα του Σαββάτου,...

Εκδημία Συνταξιούχου Κληρικού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Πανέρη

Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος με την κατ’ άνθρωπον θλίψη αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Συνταξιούχου Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως μας, μακαριστού Πρωτ. π....

Ο Φθιώτιδος Συμεών στην Ομβριακή Δομοκού

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ομβριακής Δομοκού, ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.   Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μεταξύ...

Ἁγιολογικό ἀφιέρωμα Β΄ Ἑβδομάδος μηνός Ἰουλίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου, Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος 6 Ἰουλίου † Μνήμη τοῦ ὁσίου πατρός ἡμῶν Σισώη, τοῦ Μεγάλου. Ὁ Ὅσιος Σισώης καταγόταν ἀπό τήν Αἴγυπτο...

Πανδήμως η Σίφνος ετίμησε την προστάτιδα της Παναγία Χρυσοπηγή

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας Σίφνου, στον οποίο από εχθές είχε μεταφερθεί η ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, ιερούργησε σήμερα το...

Η πρώτη επίσκεψη Αρχιεπισκόπου μετά από 24 χρόνια στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καμπέρας

Κοντά στο ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Καμπέρας βρέθηκε την Κυριακή, 5 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.  Μολονότι μέσα στον ένα χρόνο από την...

Κατέκλυσαν και φέτος οι πιστοί τη σκήτη του κτήτορος της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου Οσίου Λεοντίου

Την ευλογία τού Οσίου Λεοντίου έλαβαν σήμερα πολλοί ευσεβείς πιστοί από την Αιγιάλεια, την Αχαΐα και την Κόρινθο που ανηφόρισαν στο κατανυκτικό και επιβλητικό...

Ενθρόνιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλλίπετρας Αρχιμ. Παλαμά

Την Κυριακή 5 Ιουλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλλίπετρας. Στο...

Στην κωμόπολη της Βαλύρας Μεσσηνίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στην κωμόπολη της Βαλύρας Μεσσηνίας βρέθηκε το πρωί της Κυριακής 5ης Ιουλίου ε.έ. ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως προεξάρχων...

Ακολουθία επί τη διασαλεύση της Αγίας Τραπέζης στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Ασσήρου

Φωτογραφικό Υλικό  Μέσα κλίμα πνευματικής χαράς και σύμφωνα με την τάξη και το τυπικό που ορίζει η Αγία μας Εκκλησίας, τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου...

Εκδηλώσεις 199ης επετείου Επαναστάσεως Καλαρρυτών

Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020, το πρωΐ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ελειτούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλαρρυτών. Μετά το πέρας...

O Πλαταμώνας υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας προς το πάνσεπτο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου ο Πλαταμώνας υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας, αντίγραφο της ομώνυμης...

Ποιμαντορική Ἐγκύκλιος τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου γιά τόν ἅγιο Καλλίνικο Ἐδέσσης

Ἀγαπητοί ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, Πρόσφατα ἡ Σύνοδος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, κατά τήν Συνεδρίασή της τῆς 23ης Ἰουνίου 2020, μέ ἀπόφασή της ἐνέταξε στό...

Έναρξη νέου συσσιτίου απόρων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Το Σάββατο, 4 Ιουλίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καμπέρα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος μετέβη στην πόλη Queanbeyan και χοροστάτησε στον...

Εκοιμήθει η Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Λουτρού, Φιλοθέη Μοναχή

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας αγγέλει την προς Κύριον εκδημίαν της Οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Λουτρού, Φιλοθέης Μοναχής. Η εξόδιος ακολουθία αυτής...