«Ο Άγιος Χαράλαμπος δεν έφτασε εύκολα στην πνευματική κατάσταση για να δώσει την ζωή του για τον Θεό. Δεν φτάνουμε στην κορυφή χωρίς κόπο, ιδρώτα, προπαρασκευή και προετοιμασία. Ο Άγιος προετοίμαζε τον εαυτό του μια ζωή για τα δύσκολα. Έτσι κάνει κάθε άνθρωπος ώριμος πνευματικά».
 
Με αυτό το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, προς τους εκατοντάδες πιστούς, εορτάσθηκε πανηγυρικά και ιεροπρεπώς στην Ιερά Μητρόπολή μας, η σεβάσμιος μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού.
 
Αφ’ εσπέρας της Εορτής Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Χοροστάτησε, εκήρυξε τον Θείο Λόγο και προηξήρχε της Ιεράς Λιτανείας , στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους της κωμοπόλεως των Λιβανατών, της οποία ο Άγιος είναι Προστάτης και Έφορος.
 
Τον Ποιμενάρχη μας στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό πλαισίωσαν αρκετοί Ιερείς της Λοκρίδος με προεξάρχοντα τον Πρωτοσύγκελλο της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τη συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αταλάντης και Ιεροκήρυκος Λοκρίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημητρίου Ζελιαναίου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Οπουντίων και Μαλεσίνης Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανασίου Λατσούδη, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μενδενίτσης και Καμένων Βούρλων Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνου Ρεντίφη και του Ιεροδιακόνου π. Νικολάου Πολυζώη.
 
Τους Ιερούς ύμνους της Εορτής απέδωσε με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η Βυζαντινή Χορωδία του Ναού του Πολιούχου Λαμίας, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Αναργύρου Βλάχου.
 
Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον μεγάλο Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο και στον τρόπο μίμησης των ανθρώπων της ζωής των Αγίων και χαρακτηριστικά ετόνισε:
 
«Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης μας συμβουλεύει να προσεγγίζουμε τους Αγίους ως ομόδοξοι στο βίο και ομόζηλοι στον τρόπο τους. Αυτό σημαίνει ότι στην άποψη για τη ζωή, μπορούμε να μοιάσουμε απόλυτα στους Αγίους.
 
Η φιλοσοφία της ζωής του Αγίου Χαραλάμπους ήταν απλή. Είχε δυο συνισταμένες, αγάπης προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο. Τόσο απλά. Ποιος δεν μπορεί αν θέλει να ενστερνιστεί αυτό το πρόσταγμα ως την πεμπτουσία και το νόημα της αληθινής ζωής; Η αγάπη προς το Θεό και τον άνθρωπο είναι το νόημα της ζωής. Όποιος έχει αυτά, έχει τα πάντα.
 
Ο Άγιος τονίζει, ότι το δεύτερο είναι ο τρόπος. Εκεί μας κατανοεί ο Άγιος Γρηγόριος. Είναι δύσκολο να φτάσουμε τον τρόπο τους και να γίνουμε μάρτυρες. Μας καλεί όμως να έχουμε μια καλή ζήλια που θα μας δείχνει το δρόμο. Να λειτουργεί μέσα μας ένας θαυμάσιος στόχος που θα μας γεννά επίγνωση και ταπείνωση. Θα μας ωθεί να μοιάζουμε στους Αγίους.»
 
Ακολούθησε πάνδημη Ιερά Λιτανεία της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου στους δρόμους της κωμοπόλεως, τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών, πολλών επισήμων και πλήθους πιστών.
 
Στο τέλος της Λιτανείας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς σε όλους χρόνια πολλά, με ακοίμητες τις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους.
 
Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, μετέβη στην Πανηγυρίζουσα Ιστορική Ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Ραχών στην Ανατολική Φθιώτιδα.
 
Ο Ποιμενάρχης μας το πρωί χοροστάτησε στον όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον περικαλλή Ναό του Αγίου, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Προϊστάμενο του Ναού, Αιδεσιμολ. Πρτωτ. π. Αθανάσιο Μιναχείλη, πολλούς Ιερείς ομόρων Ενοριών, τον Αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη.
 
Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε θαυμάσια Βυζαντινός χορός υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ, τη μελλίρυτη συμμετοχή του Μουσικολογιωτάτου Πρωτ. π. Παναγιώτου Ιωακείμ εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης, πατρός κατά σάρκα του Διευθυντού κ. Ανδρέου Ιωακείμ.
 
Και τις δύο ημέρες ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm) μετέδιδε απευθείας τις Ιερές Ακολουθίες τόσο του Εσπερινού όσο και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.
 
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για το αγιασμένο πρόσωπο του Αγίου Χαραλάμπους και χαρακτηριστικά ανέφερε:
 
«Ο Άγιος Χαράλαμπος δεν έφτασε εύκολα στην πνευματική κατάσταση να δώσει την ζωή του για τον Θεό. Δεν φτάνουμε στην κορυφή χωρίς κόπο, ιδρώτα, προπαρασκευή και προετοιμασία. Στα άσχημα που μας συμβαίνουν στη ζωή, λέμε γιατί σε εμένα; και τα ερωτήματα μας οδηγούν σε κατάθλιψη και παραίτηση από τη ζωή. Δεν πεισμώνουμε για να τα ξεπερνάμε.
 
Ο Άγιος προετοίμαζε τον εαυτό του μια ζωή για τα δύσκολα. Έτσι κάνει κάθε άνθρωπος ώριμος πνευματικά.
 
Ο Χριστός μας αγαπά τόσο που δεν μας έκρυψε την αλήθεια της ζωής. Μας προετοίμασε, σε αντίθεση με τις άλλες θρησκείες που τάζουν απολαύσεις.
 
Ο Χριστός, ο πραγματικά αγαπών εμάς μας είπε, ότι «Στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν». «Ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἔξετε· ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον». Έχετε θάρρος, γιατί νίκησα τον κόσμο μας λέει ο Χριστός δια του Σταυρού και του Θανάτου μου.
 
Δεν θέλει η Εκκλησία να μας εισαγάγει σε εικονική πραγματικότητα. Θέλει να ζούμε στον κόσμο αλλά να νικάμε την ιστορία και να φέρνουμε στον κόσμο την βασιλεία του Θεού. Ότι πιο ελπιδοφόρο για τον άνθρωπο είναι, να είμαστε έτοιμοι για τον θάνατο. Να είμαστε έτοιμοι για όλα. Να μην απελπιζόμαστε.
 
Η αλήθεια είναι η δυνατότητα άθλησης μέσα στην κοινωνία των σχέσεων. Με την πτώση και την ανόρθωση μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μας, όπως ο Άγιος Χαράλαμπος, ο οποίος θα μπορούσε να είναι προστάτης όλων των ηλικιωμένων που αν και 113 χρονών είπε για την αγάπη Χριστού: «δεν κάνω πίσω. Τον Χριστό από την καρδιά μου δεν τον παίρνει κανένας.»
 
Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος της Ενορίας π. Αθανάσιος με θερμά λόγια αγάπης καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους όλου του πιστού πληρώματος της κωμοπόλεως των Ραχών και τον ευχαρίστησε τόσο Εκείνο, όσο και τον άγιο Πρωτοσύγκελλο για την αγιαστική και τιμητική παρουσία τους στην Πανήγυρη της Ενορίας.
 
Εις ανάμνησιν της πρώτης Ιστορικής επισκέψεως του Σεβασμιωτάτου στην Ενορία του προσέφερε μία Εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους συνοδευόμενη από εγκάρδιες ευχές αγάπης και απεριορίστου σεβασμού σημειώνοντας:
 
«Σεβασμιώτατε: Δεχθείτε την εικόνα του Αγίου μας, για να Σας χαρίζει μακροημέρευση. Σας δίνουμε την υπόσχεση ότι η Ενορία μας θα είναι πάντα στο πλευρό Σας. Ευχόμαστε να Είστε πάντα γερός, δυνατός και Άξιος». όλο το Εκκλησίασμα αναφώνησε αυθορμήτως με τον π. Αθανάσιο το ΆΞΙΟΣ στον Σεβασμιώτατο.
 
Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προς όλους στο παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.
 
Φωτογραφίες: Imfth.gr & Δημήτριος Νασόπουλος

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Θεία Λατρεία και αρχή της αναλογικότητας

Της Μαρίας Κορνάρου / Poimin.gr Από τότε που αποκοπήκαμε από τη Θεία Λατρεία δια νόμου της Κυβερνήσεως, οι ζωές ημών των θεοσεβουμένων Ορθοδόξων έχουν μείνει...

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»

Προσκεκλημένος της εκπομπής Live news και του δημοσιογράφου κ. Νίκου Ευαγγελάτου, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ήταν σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος...

Η Εκκλησία στις επιδημίες χθες και σήμερα

Αλεξάνδρου Π. Κωστάρα Ομότιμου Καθηγητή Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης Ο κορωνοϊός, που αποτελεί την επιδημική μάστιγα της εποχής μας σε παγκόσμια έκταση, δεν είναι πρωτόγνωρη...

Η πνευματική αιχμαλωσία του αμαρτωλού

Του Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ   Είναι γεγονός, ότι δοκιµάζοντας την πρόσκαιρη αιχμαλωσία, ο λαός του Θεού διακρίνει µέσω αυτής µίαν άλλη αιχµαλωσία,...

Όταν αναθέτουμε τό μέλλον μας στον Θεό, Τόν υποχρεώνουμε νά μας βοηθήση

– Γέροντα, νιώθω μιά ανασφάλεια, εχω άγχος. – Άσφαλίσου, βρέ παιδάκι μου, στον Θεό. Μόνον την ασφάλεια τού αυτοκινήτου ξέρεις; Τήν ασφάλεια τού Θεού δέν...
video

Νέα καινοτόμα δράση διαδικτυακών Κατηχητικών Συναντήσεων από την Ι.Μ. Κίτρους

 Με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης...

Τι θα κάνουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

ΜΗ­ΤΡΟ­ΠΟ­ΛΙ­ΤΟΥ ΝΕ­ΑΣ ΣΜΥΡ­ΝΗΣ Σ Υ Μ Ε Ω Ν Ἐν ὄ­ψει τῆς Ἁ­γί­ας καί Με­γά­λης Ἑ­βδο­μά­δος, τοῦ ἁ­γί­ου Πά­σχα —ἀλ­λά καί τῆς Δι­α­και­νη­σί­μου Ἑ­βδο­μά­δος—, θά...
video

Ποιὸς εἶδε ἄνοιξη καιρό… ἐκκλησιές δίχως ἀνθρώπους κι ἀμοναχό του τὸν παπᾶ, τὰ Ἅγια νὰ βγάνει…

Στρατάκης Νίκος: Ποιὸς εἶδε ἄνοιξη καιρό... σοκάκια ἐρημωμένα μὲ παραθύρια σφαλιχτά κι αὐλὲς δίχως βεγγέρα Μαρτσάκης Ἀντώνης: Ποιὸς εἶδε ἄνοιξη καιρό... νὰ μὴ βλογούνται γάμοι κεριὰ νὰ μὴν ἀνάβουνε,...

Τίποτε δεν πρέπει να κάνουμε για επίδειξη

Είπε ο αββάς Ησαϊας: "Νομίζω πώς είναι πολύ σπουδαίο και πολύτιμο αγαθό να νικήσει κανείς την κενοδοξία και να προκόψει στη γνώση του Θεού. Γιατί...

Σας ἐρωτω· ἐὰν βγῇ ἕνα διάταγμα «Ὅποιος πάῃ στὴν ἐκκλησία, θὰ ἐκτελῆται», ποιός θὰ τὸ ἀψηφήσῃ; Οὔτε ὁ παπᾶς...

Ἕνα ἀπὸ τὰ γνωρίσματα τῶν ἁγίων εἶνε – ποιό; Τὸ εἶπε ὁ Χριστός· Ὅποιος μὲ ὁμολογήσῃ, θὰ τὸν ὁμολογήσω κ’ ἐγὼ μπροστὰ στὸν οὐράνιο...

Ὁ Μέγας Κανών

Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις τό τέλος ἐγγίζει καί μέλλεις θορυβεῖσθαι ἀνάνηψον οὖν, ἵνα φείσηταί σου Χριστός ὁ Θεός, ὁ πανταχοῦ παρών...

«Καταιγιστική» επιστολή του Μητρ. Μεσογαίας στην Κεραμέως – Ούτε σε αθεϊστικά καθεστώτα η απαγόρευση της θείας λατρείας

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, που απέστειλε στην κ. Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. ...

Νέο «Συγχωροχάρτι» από το Βατικανό

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ  Εν Πειραιεί τη 30η Μαρτίου 2020  ΝΕΟ «ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ» ΑΠΟ ΤΟΒΑΤΙΚΑΝΟ: Η ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ «ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ»...

Ιερέας σε Μητσοτάκη – Σας τιμούν εικόνες με περιπολικά έξω από εκκλησίες;

Ο ιερέας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών, με ηλεκτρονικό μήνυμά του προς δεκάδες αποδέκτες, κοινοποιεί επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο...

Απάντηση Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου στον Αρχιμ. Δαβίδ Τσελίκα

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου  Ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Φωκίδος Δαβίδ Τσελίκας με μακροσκελές κείμενό του, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, απαντά στην ελαχιστότητά μου, για λογαριασμό...