Με ιδιαίτερη Ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας το διήμερο 5 & 6 Δεκεμβρίου, η σεβάσμιος μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου ο Ποιμενάρχης κ. Συμεών μετέβη στον Μεγαλοπρεπή Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπερχειάδος , όπου προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία: ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπερχειάδος – Γαρδικίου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριος Κυρίτσης, ο Προϊστάμενος του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Θεόκλητος Μπρούζης, οι Ιερείς της πόλεως και ο άγων τα ονομαστήριά του Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους παρισταμένους πιστούς και στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως μας (89,4 Fm), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν απευθείας τις Ιερές Ακολουθίες, του Εσπερινού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, αναφερόμενος στην πατρική μορφή του Αγίου Νικολάου. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Ο Άγιος Νικόλαος είναι πατέρας των πονεμένων, των αδικουμένων. Προστάτης των ναυτικών αλλά και όλων αυτών που πλέουν στη θύελλα της ζωής και ταλαιπωρούνται από τις δυσκολίες της ζωής.

Ήταν πρωταγωνιστής στη διαφύλαξη των Δογμάτων της πίστεως μας κατά την Α΄  Οικουμενική Σύνοδο και συνέβαλε  στην καθιέρωση της Θρησκευτικής ανεξαρτησίας. Νωρίτερα είχε φυλακιστεί γιατί προστάτεψε αυτούς που αδικούντα. Η αρετή έχει πάντα το τίμημά της. Η προσφορά έχει μέσα της θυσία. Έχει δάκρυα, ιδρώτα και αίμα. Ο Άγιος Νικόλαος μπορεί να αποτελέσει για εμάς φάρο ελπίδος και παρηγοριάς.

Παρακαλώ να τρέχετε στον Άγιο, να ακουμπάτε την καρδιά σας. Οι Άγιοι μας ακούν πριν καν τους μιλήσουμε. Όταν νιώθουμε στεναχώρια και θλίψη  να τρέχουμε στον Άγιο Νικόλαο και να τον παρακαλούμε να μας δώσει ηρεμία και πραότητα, διότι αυτός είναι πραγματική εικόνα πραότητος.

Τι και αν έχουμε εξωτερική ομορφιά; αν η ψυχή μας δεν έχει ηρεμία δεν έχουμε τίποτα..

Το αίτημα της καρδιάς μας αδελφοί μου αυτό πρέπει να είναι προς τον Άγιο:  Να δώσει ηρεμία στην θάλασσα της καρδιάς μας και  γαλήνη και η ισορροπία στην ψυχή μας. Αμήν. Χρόνια πολλά σε όλους».

Προ της απολύσεως, ο Προϊστάμενος του Ναού π. Θεόκλητος προεφώνησε τον Ποιμενάρχη μας καλωσορίζοντας τον στην όμορφη πόλη της Σπερχειάδος, ευχαριστώντας τον θερμά, εκ μέρους όλων,  για την αγιαστική παρουσία του στην Πανήγυρη του Ναού.   Ο π. Θεόκλητος με όμορφα λόγια ξεδίπλωσε    τα συναισθήματα που κατακλύζουν την καρδιά του για την πατρική παρουσία του Σεβαμσιωτάτου στο Ναό, εκφράζοντας παράλληλα την χαρά και τις ευχές όλων των κατοίκων, ευχές  για μία ευλογημένη, καλλίκαπρη και ειρηνική Αρχιερατεία στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Εις ανάμνησιν δε της επισκέψεως του, του εδώρισε μία  εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας         , με την ευχή: « Η όμορφη εικόνα του προσώπου της Παναγίας να σας δείχνει πάντοτε τον δρόμο της διακονίας Σας και της σωτηρίας του Ποιμνίου Σας».

 Ο Σεβασμιώτατος με εμφανή την συγκίνηση  αντιφώνησε  τον λόγο του π. Θεοκλήτου λέγοντας: «Η Ιερά αυτή εικόνα θα μου υπενθυμίζει το πρόσωπο της Παναγίας, ως Πλατυτέρα του κόσμου και πρότυπο όλων. Η Θεοτόκος μας προβάλλει την αγάπη, την αφοσίωση, τη θυσία. Σε μια εποχή που μοιάζει νεφελώδης οι Άγιοι είναι πυρσοί αναμμένοι και μας δείχνουν τον δρόμο. Εξαρτάται από εμάς,  τις δύσκολες εποχές να τις αξιοποιήσουμε σε ευκαιρία. Ο Λόγος και η πρόταση της Εκκλησίας όταν προσφέρεται με ειλικρίνεια μπορεί να αποτελέσει απάντηση στο αδιέξοδο του κόσμου».

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προσεφέρθη πλούσια δοχή σε όλους.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  μεταξύ των πολλών πιστών παρέστησαν: Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης,  ο Δήμαρχος  Μακρακώμης – Σπερχειάδος,  Ιατρός κ. Γεώργιος Χατζής, συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Θεματικός Αντιιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης και ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Σπερχειάδος κ. Νικόλαος Τζιβελέκας.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.