Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα ευλογίας, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η πανσεβάσμιος μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου.
 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, ανήμερα της εορτής, μετέβη στον μοναδικό ανά τη Φθιώτιδα, Πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου, στην Παραλία Ραχών, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργών μετά του Καθηγουμένου της Ιερά Μονής Ταξιαρχών Νεράϊδος Στυλίδος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθονίκου Βενετσιάνου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Πελασγίας Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Δημητρίου Καρτέρη και απάντων των ομόρων Κληρικών της περιοχής, καθώς και του Αρχιδιακόνου π. Ευσταθίου Κατόπη.
 
Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm).
 
Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφερόμενος στο μέγεθος της προσωπικότητος του Μεγάλου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας και Οικουμενικού διδασκάλου, εις τον οποίο η Εκκλησία του προσέδωσε τον τίτλο Θεολόγος, υπογράμμισε τα χαρακτηριστικά ενός γνησίου Ποιμένους, ο οποίος έχει την διάθεση να θυσιάσει εαυτόν υπέρ της αγάπης του Ποιμνίου του και χαρακτηριστικά σημείωσε:
 
«Εορτάζουμε σήμερα εδώ σ’ αυτό τον όμορφο και ευλογημένο τόπο, μέσα σ’ ένα ειδυλλιακό και πνευματικό περιβάλλον, έναν ιεράρχη έναν Αρχιεπίσκοπο και Πατριάρχη, τον οποίο η Εκκλησία μας μέσα στην ιστορία της, στη συνείδησή της και στην παράδοσή της, του έδωσε και το όνομα και το χαρακτηρισμό Θεολόγος.
 
Εορτάζουμε αυτόν τον καλό Ποιμένα της Εκκλησίας μας, έναν καλό πατέρα έναν υπεύθυνο Πατέρα, ένα Πατέρα αγάπης, ο οποίος έχει τη διάθεση να θυσιαστεί για το καλό των συνανθρώπων του, ο οποίος φλέγεται από αγάπη για τους αδελφούς του και δίνει όλο του τον εαυτό στη διακονία των αδελφών του.
 
Αν θα θέλαμε να συνοψίσουμε τι σημαίνει καλός ποιμένας και τι χαρακτήριζε τον Άγιο Γρηγόριο, ως Ποιμένα, αλλά και τι είναι αυτό, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα και για μας τους σύγχρονους ποιμένες, τους πατέρες της Εκκλησίας, αλλά θα έλεγα και για κάθε άνθρωπο, θα μπορούσα να το συνοψίσω σε τρεις φράσεις του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, σε τρεις δίκες του φράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν και ένα σύνθημα, το οποίο ίσως και αποτελεί μία πρόταση για την εποχή στην οποία ζούμε, το οποίο ίσως αποτελεί μία πρόταση στην εκπαίδευση, ίσως αποτελεί μία πρόταση για τη διοίκηση, ίσως μία αποτελεί μία πρόταση για την ιδιωτική ζωή, ίσως αποτελεί μία πρόταση για την οικογένειά μας, για όλο τον κόσμο.
 
Η αποστολή του Ποιμένος είναι να συναντήσει τον άνθρωπο με μία τριπλή προοπτική: «Πτερώσαι ψυχήν, αρπάσαι κόσμου και δούναι Θεώ».
 
Η αποστολή του Ποιμένα είναι να συναντήσει τον άνθρωπο τον απογοητευμένο, των απελπισμένο, αυτόν που νιώθει ότι έχουν κοπεί τα φτερά του αυτό που θέλει να παραιτηθεί από τη ζωή και να τον αναπτερώσει.
 
Αναπτέρωσε κάθε άνθρωπο που μπορείς, δώσε του δύναμη και κουράγιο, δώσε του πνοή ζωής και ελπίδα, δώσε του δύναμη, δώσε του όραμα και ιδιαίτερα αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι βιώνουν ανισότητα, αδικία, οι οποίοι βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής, πρέπει να βρεθούν καλοί ποιμένες καλοί αδελφοί, αληθινοί φίλοι, οι οποίοι να αναπτερώσουν το ηθικό τους.
 
Η αναπτέρωση στον άνθρωπο και η αναπτέρωση των ψυχών δεν μπορεί να γίνει ασφαλώς με λόγια και με ευχές, αλλά μπορεί να γίνει μονάχα αν μαζέψουμε τα μανίκια μας, αν μαζέψουμε τα ρούχα μας και μπούμε στη μάχη της ζωή, έλα είμαι εδώ για σένα, έλα πάρε κουράγιο έλα να παλέψουμε μαζί, έλα να πάρουμε δύναμη μαζί, έλα να γελάσουμε και πάλι μαζί.
 
Ο άνθρωπος που πραγματικά θέλει να έχει μία ολοκληρωμένη πορεία ζωής και αυτό είναι η Σωτηρία, όπως λέμε στη γλώσσα της Θεολογίας μας, σώος είναι ο ολόκληρος άνθρωπος, είναι αυτός που δεν αρκείται ούτε σε αυτό ακόμα, παίρνει τον πεσμένο άνθρωπο, τον αρπάζει μέσα από τον κόσμο, τον χαρίζει στη ζωή του Θεού, στη ζωή της αγάπης, τον χαρίζει στη ζωή της συγχώρεσης, το χαρίζει στη ζωή της επικοινωνίας, της μοιρασιάς, της κοινοκτημοσύνης, της χαράς στη ζωή του «χαίρειν μετά χαiρόντων και κλαίειν μετά κλαιόντων».
 
Αυτή είναι η αληθινή ζωή και αυτό είναι το τρίπτυχο, το οποίο μας δίνει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Έναν πολύτιμο πλοηγό ζωής.
 
Πόσο ωραίο θα ήταν στη ζωή μας, αν συναντούσαμε έστω και έναν άνθρωπο, τον οποίον με την αγάπη μας, με τον τρόπο μας, με την υπευθυνότητα μας, του αναπτερώσαμε το ηθικό, του δώσαμε ζωή, του δώσαμε δύναμη, τον αρπάξαμε από τη μιζέρια αυτού του κόσμου και τον χαρίσαμε στη ζωή της Βασιλείας, στη ζωή του Θεού στη ζωή της Εκκλησίας, Τι πιο ωραίο κατόρθωμα!
 
Εύχομαι σε όλους μας που σήμερα βρισκόμαστε εδώ, η ζωή μας να είναι γεμάτη από τέτοιες επιτυχίες και σε σας παιδιά που σας καμαρώνω και βλέπω τα ευλογημένα, τα πεντακάθαρα πρόσωπά σας και το αγνό σας βλέμμα, αυτό σας εύχομαι, τέτοιες επιτυχίες να είναι γεμάτη η ζωή σας, να μπορείτε να πορεύεστε μέσα στον κόσμο με την ασφάλεια, την βεβαιότητα, την αρχοντιά και τη χαρά ότι στο διάβα σας πραγματικά αναπτερώθηκαν, ανανεώθηκαν αναγεννήθηκαν άνθρωποι, βρήκαν το δρόμο τους.
 
Ας γίνουμε πλοηγοί λοιπόν, για να βρίσκουν οι άνθρωποι το δρόμο τους, την οδό τους, την διεύθυνσή τους, τον προορισμό τους. Ας γίνουμε αναμμένες λαμπάδες, που θα δείχνουμε το πραγματικό δρόμο, το δρόμο της ζωής σε όλο τον κόσμο αδελφοί μου. Αμήν».
 
Προ της απολύσεως ο Αρχιερατικός της περιοχής, π. Δημήτριος Καρτέρης, εκ μέρους του ασθενούς Ιερέως της Ενορίας π. Δημητρίου Τσάμη και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον καλωσόρισε στην Ενορία της Παραλίας Ραχών, ευχόμενος και μεταφέροντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες του π. Δημητρίου, ο οποίος ευρίσκεται εις το κρεβάτι του πόνου και της δοκιμασίας της ασθενείας.
 
Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον π. Δημήτριο για το καλωσόρισμα και τον συνεχάρη για την άριστη προετοιμασία και διεξαγωγή της Πανηγύρεως. Ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε δέηση προς τον Μεγαλοδύναμο Θεό, υπέρ ταχείας αναρρώσεως και Θείας βοηθείας στον π. Δημήτριο, προτρέποντας τους Ιερείς και τους πιστούς ενορίτες, να προσεύχονται με εντατικούς ρυθμούς για τον π. Δημήτριο, ώστε να ξεπεράσει την δοκιμασία του και να επιστρέψει και πάλι υγιής στα καθήκοντά του, πλάι στους ανθρώπους που τον αγάπησαν και τους αγάπησε και πλάι στην οικογένειά του.
 
Μετά την διανομή του Αντιδώρου εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού και των εθελοντριών κυριών της Ενορίας, παρετέθη πλούσια, εόρτια δοχή στο παρακείμενο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.
 
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιωτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Λιμενάρχης Στυλίδος Πλωτάρχης Παναγιώτα Παπακωνσταντίνου, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων Ραχών Σμυναγός Ιωάννης Φράγκος, αντιπροσωπεία Στρατιωτικών της 695 ΑΒΠ Αυλακίου, καθώς και αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Ραχών, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή και τους Καθηγητές τους.
 
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάχρη Φθιώτιδος κ. Ηλία Κυρμανίδη, την Δήμαρχο Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου και τους Ιερείς, πραγματοποίησε επίσκεψη αγάπης και γνωριμίας στα καταστήματα της Παραλίας Ραχών, δίδοντας σε όλους την Πατρική Του Ευλογία και τις από ψυχής ευχές Του για καλή και ευλογημένη χρονιά. Είναι γεγονός, ότι η επίσκεψη του Ποιμενάρχου μας στα καταστήματα και στους δρόμους, σκόρπισε σε όλους πολύ χαρά και ενθουσιασμό, ενώ οι ευγενείς κάτοικοι έβγαιναν από τα σπίτια τους για να πάρουν την ευχή του Σεβασμιωτάτου και με απλότητα τον προσκαλούσαν στο σπίτι τους.
 
Προ της επιστροφής του στην πόλη της Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον άγιο Καθηγούμενο της Μονής Ταξιαρχών Αρχιμ. π. Αγαθόνικο, μετέβη στο χωριό Νεράϊδα, πραγματοποιώντας προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιστορική Μονή.
 
Με δέος και συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος εισήλθε εντός του Ιστορικού Καθολικού, όπου προσεκύνησε ευλαβώς την εφέστιο Εικόνα του Αρχαγγέλου και το Ιερό θυσιαστήριο, ενώ με θαυμασμό παρατήρησε την κατασκευή του Καθολικού, το οποίο και φέρει στην σκεπή 5 τρούλους και το εσωτερικό του είναι κατάγραφο από μοναδικής Βυζαντινής τεχνοτροπίας αγιογραφίες.
 
Ο Σεβασμιώτατος ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον π. Αγαθόνικο για την εξέλιξη της μελέτης αντιστήριξης του νοτίου τείχους της Μονής, το οποίο από ετών έχει καταρρεύσει, καθώς και για την μελέτη αντιστήριξης και συντηρήσεως αυτού του Καθολικού, το οποίο σημειωτέων είναι από τα πιο Ιστορικά Ιερών Μονών της περιοχής και το πιο μεγάλο σε τετραγωνικά.
 
Ο Ποιμενάρχης μας ενημέρωσε τον π. Αγαθόνικο, ότι κατά την επικείμενη, επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην περιοχή μας, θα θέσει το θέμα στην κ. Υπουργό, ώστε με την βοήθεια και συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, να ξεκινήσουν τα έργα αναστυλώσεως και συντηρήσεως της Μονής και έτσι να αποκτήσει και πάλι την παλαιά της αίγλη.
 
Φωτογραφίες: Δημήτριος Νασόπουλος

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Νικάνορος του Θαυματουργού στα Γρεβενά

Την Τίμια Κάρα του Οσίου Πατρός ημών Νικάνορος του Θαυματουργού, από την Ιερά Μονή Ζάβορδας, υποδέχτηκε η πόλη των Γρεβενών, το απόγευμα του Σαββάτου,...

Εκδημία Συνταξιούχου Κληρικού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννου Πανέρη

Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος με την κατ’ άνθρωπον θλίψη αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Συνταξιούχου Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως μας, μακαριστού Πρωτ. π....

Ο Φθιώτιδος Συμεών στην Ομβριακή Δομοκού

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ. Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ομβριακής Δομοκού, ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.   Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μεταξύ...

Ἁγιολογικό ἀφιέρωμα Β΄ Ἑβδομάδος μηνός Ἰουλίου

Μητροπολίτου Φαναρίου Ἀγαθαγγέλου, Γενικοῦ Διευθυντοῦ Ἀποστολικῆς Διακονίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος 6 Ἰουλίου † Μνήμη τοῦ ὁσίου πατρός ἡμῶν Σισώη, τοῦ Μεγάλου. Ὁ Ὅσιος Σισώης καταγόταν ἀπό τήν Αἴγυπτο...

Πανδήμως η Σίφνος ετίμησε την προστάτιδα της Παναγία Χρυσοπηγή

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας Σίφνου, στον οποίο από εχθές είχε μεταφερθεί η ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, ιερούργησε σήμερα το...

Η πρώτη επίσκεψη Αρχιεπισκόπου μετά από 24 χρόνια στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καμπέρας

Κοντά στο ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Καμπέρας βρέθηκε την Κυριακή, 5 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.  Μολονότι μέσα στον ένα χρόνο από την...

Κατέκλυσαν και φέτος οι πιστοί τη σκήτη του κτήτορος της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου Οσίου Λεοντίου

Την ευλογία τού Οσίου Λεοντίου έλαβαν σήμερα πολλοί ευσεβείς πιστοί από την Αιγιάλεια, την Αχαΐα και την Κόρινθο που ανηφόρισαν στο κατανυκτικό και επιβλητικό...

Ενθρόνιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλλίπετρας Αρχιμ. Παλαμά

Την Κυριακή 5 Ιουλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλλίπετρας. Στο...

Στην κωμόπολη της Βαλύρας Μεσσηνίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στην κωμόπολη της Βαλύρας Μεσσηνίας βρέθηκε το πρωί της Κυριακής 5ης Ιουλίου ε.έ. ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως προεξάρχων...

Ακολουθία επί τη διασαλεύση της Αγίας Τραπέζης στον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Ασσήρου

Φωτογραφικό Υλικό  Μέσα κλίμα πνευματικής χαράς και σύμφωνα με την τάξη και το τυπικό που ορίζει η Αγία μας Εκκλησίας, τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου...

Εκδηλώσεις 199ης επετείου Επαναστάσεως Καλαρρυτών

Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020, το πρωΐ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ελειτούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καλαρρυτών. Μετά το πέρας...

O Πλαταμώνας υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας προς το πάνσεπτο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου ο Πλαταμώνας υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας, αντίγραφο της ομώνυμης...

Ποιμαντορική Ἐγκύκλιος τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου γιά τόν ἅγιο Καλλίνικο Ἐδέσσης

Ἀγαπητοί ἀδελφοί καί τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά, Πρόσφατα ἡ Σύνοδος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, κατά τήν Συνεδρίασή της τῆς 23ης Ἰουνίου 2020, μέ ἀπόφασή της ἐνέταξε στό...

Έναρξη νέου συσσιτίου απόρων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Το Σάββατο, 4 Ιουλίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καμπέρα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος μετέβη στην πόλη Queanbeyan και χοροστάτησε στον...

Εκοιμήθει η Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Λουτρού, Φιλοθέη Μοναχή

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας αγγέλει την προς Κύριον εκδημίαν της Οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Λουτρού, Φιλοθέης Μοναχής. Η εξόδιος ακολουθία αυτής...