Συμπληρώνεται ένα έτος αύριο από την εκλογή του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και ένα ακόμη νέο έργο των πρώτων μηνών της αρχιερατείας του είναι πραγματικότητα.
 
Μετά την διεύρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών της Μητροπόλεως και την ανάπτυξή τους σε νέες εγκαταστάσεις, μετά την ριζική ανακαίνιση του Ιερού Βήματος και του σολέα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελιστρίας Λαμίας, μετά την δημιουργία του νέου χώρου επισήμων συνεστιάσεων – Μουσείο χαλκού της Ιεράς Μητροπόλεως, μετά την ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων για την δωρεάν παραχώρηση σε φοιτητές και φοιτήτριες από άλλες πόλεις που σπουδάζουν στην Λαμία, μετά την δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας προσκεκλημένων προσώπων της Ιεράς Μητροπόλεως, μετά την διεύρυνση των συσσιτίων της Μητροπόλεως και τους θερινούς μήνες, μετά τις εργασίες εκσυγχρονισμού των διοικητικών υπηρεσιών της Μητροπόλεως, μετά τις εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας δύο νέα έργα ποιμαντικής πνοής εγκαινιάστηκαν σήμερα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, παρουσία των Αρχών, του Κλήρου και του πιστού λαού.
 
Συνεχίζοντας και αναπτύσσοντας το έργο των προκατόχων του ο κ. Συμεών, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του έθεσε ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη τόσο της επιτυχώς λειτουργούσης από το 1998 στην πλατεία Πάρκου Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως όσο και του επίσης επιτυχώς λειτουργούντος Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως από το 1999.
 
Και ήδη από σήμερα, μέσα σε λίγους μήνες, είναι σε λειτουργία, σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, το ιδρυθέν υπό του κ. Συμεών Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» (Φ.Ε.Κ. 3781 Β/9-9-2020), αλλά και οι νέοι θάλαμοι εκπομπών και ηχογραφήσεων και τα νέα γραφεία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητρoπόλεως Φθιώτιδος 89,4 FM.
 
Αυτές οι δύο δομές της Μητροπόλεως στεγάζονται πλέον σε μία από τις τρεις κεντρικές πτέρυγες του συγκροτήματος των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας. Στην ίδια πτέρυγα πλέον στεγάζεται και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού “ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ”, η προσωπική βιβλιοθήκη και το φωτογραφικό αρχείο του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικολάου Πρωτοπαπά και άλλες πολλές υπηρεσίες και δράσεις.
 
Κατά τον σημερινό μάλιστα Αγιασμό των Εγκαινίων ο κ. Συμεών με συγκίνηση και αρχοντιά ανακοίνωσε ότι όλη αυτήν την πτέρυγα, που είναι αφιερωμένη ιδιαίτερα στη νεότητα, την αφιερώνει ειδικά στην μνήμη του προκατόχου του κυρού Νικολάου, του και κτίτορα του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου, και πλέον θα ονομάζεται: «ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ».
 
«Αφιερώνω αυτά τα πρώτα έργα της αρχιερατείας μου στην μνήμη του προκατόχου μου» τόνισε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών.
 
«Η αποστολική διαδοχή είναι σκυταλοδρομία, γι’ αυτό και τα έργα που γίνονται μέσα σε αυτόν τον χώρο της Χάριτος του Θεού, δεν είναι κατορθώματα των κτιστών και πεπερασμένων δυνατοτήτων μεμονωμένων προσώπων, αλλά έργα και ευεργετήματα της Εκκλησίας του Χριστού, καρποί της άκτιστης Θείας Χάριτος, που προσφέρονται για την σωτηρία του ανθρώπου» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, ενώ κατά την παρουσίαση των οραματισμών του σε σχέση με αυτό το έργο ανέφερε με νόημα: «Η ανάπτυξη και καλλιέργεια της αγωγής και της παιδείας, ιδιαίτερα των νέων, αποτελεί προτεραιότητά μας. Τα παιδιά είναι η γέφυρα για το μέλλον, τα παιδιά είναι η γέφυρα του διαλόγου με την οικογένεια, την εκπαίδευση, την κοινωνία. Είμαστε εδώ για να ακούμε τα παιδιά, και όχι για να μας ακούσουν. Να ακούσουμε την μουσική όχι μόνο της φωνητικής τους κλίμακας, αλλά την μουσική των ονείρων τους, των σκέψεων τους, των αμφισβητήσεων τους, των προβληματισμών τους, των προτάσεων τους για το αύριο του τόπου μας».
 
Ο κ. Συμεών συνεχάρη ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Ωδείου και στενό του συνεργάτη κ. Ανδρέα Ιωακείμ αλλά και τους εκπαιδευτικούς, απένειμε τα πτυχία στους νέους αποφοίτους της Σχολής μαζί και με ένα συμβολικό δώρο, ευχαρίστησε τόσο τον κ. Δήμαρχο όσο και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την ταχύτατη έκδοση της σχετικής άδειας, ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Πρωτ. π. Δημήτριο Ατματζίδη και τους εργαζομένους σε αυτόν και τέλος απένειμε υψηλή τιμητική διάκριση στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας και Ιδρυτή και Πρόεδρο της εταιρείας «Γιαννίτσης Logistics» κ. Γιαννίτση Γεώργιο για την ανιδιοτελή συνδρομή και καθοριστική αρωγή του στην προώθηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.
 
Επίσης ο κ. Συμεών παρουσίασε και το νέο επιτελείο του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεως: τον Διευθυντή Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Βάγια και τον Αναπληρωτή Διευθυντή και Συνεργάτη Πρεσβ. π. Χρήστο Τσιλοφύτη.
 
Για το Ωδείο της Ι. Μ. Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», το οποίο αποτελεί ένα κέντρο μουσικής παράδοσης, όπου τα παιδιά, σε σύγχρονες αίθουσες, διδάσκονται παραδοσιακά και κλασικά όργανα, Βυζαντινή Μουσική και Θεωρία Ευρωπαϊκής Μουσικής, ενώ επίσης διαθέτει τμήματα προπαιδείας, χορωδίας καθώς και μουσικά σύνολα, αλλά και άλλες πρωτότυπες σχολές μουσικής, ομίλησε ο Διευθυντής του, Δρ Μουσικολογίας κ. Ανδρέας Ιωακείμ, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε:
 
«Αἰνοῦμεν, ὑμνοῦμεν, εὐλογοῦμεν καί δοξολογοῦμεν» τον Τριαδικό Θεό, τον άναρχο Πατέρα και το συνάναρχο Υιό και το συναΐδιο και ομοούσιο Πνεύμα, διότι, μας αξιώνει να βιώνουμε τη σημερινή λαμπρή και θεοτερπή ημέρα για την τοπική εκκλησία, κατά την οποία εγκαινιάζουμε το νεοσύστατο ωδείο της Μητροπόλεως μας.
 
Πάλλονται οι καρδιές, συγκίνηση ιερή συνέχει όλους μας, καθώς αναλογιζόμαστε τους πόθους και τον αγώνα όλων εκείνων που μόχθησαν, για να λάβουμε σήμερα τη χαρά και την αγαλλίαση κατά την ολοκλήρωση και τον εγκαινισμό του.
 
Και τούτο, διότι η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος, στο πλαίσιο ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων ανθρώπων με δυνατή προσωπικότητα και πλούσια μουσική παιδεία, προχώρησε στην ίδρυση Ωδείου, με την επωνυμία «Γερμανός ο Μελωδός», το οποίο στεγάζεται σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, όπου χτυπά η καρδιά της.
 
Στόχος μας είναι με αργά και σταθερά βήματα, να λειτουργήσουμε τις σχολές του ωδείου όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε παρέχοντας σωστή μουσική αγωγή, η οποία θα αναδεικνύει ανθρώπους με ανοιχτή σκέψη, ακέραιο χαρακτήρα, μουσική προσωπικότητα, δημιουργικότητα, αγάπη για τη ζωή, τους ανθρώπους και το Θεό….»
 
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ιωακείμ, ετόνισε:
 
«Σεβασμιώτατε, ο τελευταίος λόγος απευθύνεται προς το πρόσωπό Σας. Διότι σεις είστε «ο πρώτος και ο έσχατος». Διότι τολμήσατε από την αρχή της αρχιερατικής σας πορείας, την ίδρυση του ωδείου. Δεν είναι πάντοτε αυτονόητο ή εύκολο για έναν πνευματικό ηγέτη να τολμά, να υπερβαίνει τα εμπόδια και τις ψυχώσεις των περιστάσεων.
 
Σας ευχαριστούμε διότι μας κάνετε κοινωνούς των οραμάτων και των ελπίδων σας, διότι μας εμπιστεύεστε, διότι μας διδάσκετε να δοξάζουμε «εν ενί στόματι και μιά καρδία» την τρισήλιο Θεότητα.
 
Σας ευχαριστούμε διότι τιμάται τον προκάτοχό σας υποδειγματικά. Είμαι βέβαιος πως η ψυχή του αγάλλεται και χαίρει. Η μουσική αποτελούσε για εκείνον ένα ευαίσθητο στοιχείο της προσωπικότητας του. Τι πιο όμορφο… Στην πτέρυγα που δίνεται το όνομα του να ακούγονται πάντοτε μελωδίες και αγγελικές φωνές».
 
Την τελετή των Εγκαινίων ετίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, οι Δήμαρχοι Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές και Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου και οι λοιπές Αρχές του τόπου.
 
Στο τέλος μάλιστα της τελετής ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανακοίνωσε ότι αύριο 11 Οκτωβρίου, πρώτη μέρα μετά τα εγκαίνια του Ωδείου, αρχίζει άμεσα και η περαιτέρω, έτι περισσότερο η ανάπτυξή του, καθώς αύριο το πρωί, μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης θα υπογραφεί επίσημα από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης.
 

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

«Επιστολή» Σταμάτη Γονίδη στον Χριστό: «Μόνο εσύ μπορείς να διώξεις τον ιό…»

O γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Σταμάτης Γονίδης συνέταξε μια επιστολή με παραλήπτη τον Χριστό, την οποία πρόκειται να δημοσιεύσει και στα social media του. Στην επιστολή...
video

Μόρφου Νεόφυτος: Έρχεται ο Μεγάλος Σεισμός

Γιατί άραγε ο Θεός, διαμέσου των προφητών και των Αγίων του, ανακοινώνει στον κόσμο γεγονότα που πρόκειται να συμβούν, που άλλοτε μας τρομάζουν κι...

Θυρανοίξια Παρεκκλησίου στη Μύκονο από τον Μητροπολίτη Σύρου

Με την παρουσία πλήθους πιστών, τηρούντων τα διατεταγμένα μέτρα υγειονομικής προστασίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ τέλεσε απόψε, στην περιοχή Μαράθι Μυκόνου, τα Θυρανοίξια...

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια βία»

Ανακοινωθέν εξέδωσε χθες βράδυ η Επισκοπική Συνέλευση Ορθοδόξων Επισκόπων Γαλλίας (AEOF), Πρόεδρος της οποίας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, σχετικά με την...

Ατμόσφαιρα τοῦ Χριστιανικοῦ σπιτιοῦ

«Ἀδιαλείπτως προσεύχεσθε» (Α´ Θεσ. 5,17). Ἕνα σπίτι εἶναι εὐλογημένο ὅταν οἱ καθημερινές δουλειές γίνονται μέ προσευχή. Φαγητό μαγειρεμένο μέ ἀγάπη καί προσευχή εἶναι εὐλογία...

Το αιχμάλωτο Μοναστήρι της Πιερίας «Η Παναγία της Πέτρας»

Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, "Ελλάδα 2021" θα πρέπει να συνοδεύονται εδώ στην Πιερία, από την απελευθέρωση του...

Παρέλαση υπουργών στην Αρχιεπισκοπή εν μέσω κορονοϊού

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ο κ....

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας στην Εξόδιο Ακολουθία του π. Ανδρέα Φυρίλλα

Ετελέσθη σήμερα το πρωί στον Ι. Ναό Αγίων Κωσταντίνου και Ελένης Παρισίων η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού π. Ανδρέα Φυρίλλα, εφημερίου επί σειρά ετών...

Συνάντηση Σεβ. Μητρ. Ιλίου με τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας επισκέφθηκε στο γραφείο του τον νέο Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής...

«Η Παναγία της Πέτρας»

«Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» «Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου» Ένα από τα μοναστήρια που συνέβαλαν στην πνευματική ανύψωση του Ελληνικού λαού στην περιοχή του Ολύμπου είναι...

Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Ἡ ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας

τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου Ἕνα ἀπό τά βασικότερα θέματα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλη­σίας εἶναι ἡ ἑνότητά της, ἡ ἑνότητα μεταξύ Χριστιανῶν καί Κληρικῶν,...

Έκτακτη σύσκεψη στη Μητρόπολη Λαρίσης

Έκτακτη σύσκεψη όλων των Αρχιερατικών Επιτρόπων, στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, συνεκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Το θέμα της συσκέψεως ήταν...

Στην δημοσιότητα η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον Πατριάρχη για ουκρανικό ζήτημα

Δημοσιεύουμε την επιστολή της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο: 

Κύπρου: Mετά από προσευχή και περισυλλογή η απόφαση για το Ουκρανικό

Επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` στην οποία αναφέρεται στις θέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου για το Ουκρανικό ζήτημα. Αφού...

Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας την Παναγία και να την επικαλούμαστε ζητώντας τη μεσιτεία της

Η εορτή της Αγίας Σκέπης τιμήθηκε στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Παραλίας Αυλίδας την 27η και 28η Οκτωβρίου 2020. Στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε...