Έπειτα από μία περίοδο «χαμηλών πτήσεων» το Αγιο Ορος εισέρχεται στην εποχή του Αθανάσιου Μαρτίνου , του ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομά του με την προσφορά στην κοινωνία και την Εκκλησία.
Η κυβέρνηση θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα ενότητας, επέλεξε για τη θέση του πολιτικού διοικητή τον κ. Μαρτίνο, ενώ θα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως υποδιοικητής ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου.
Η επιλογή Μαρτίνου έρχεται σε μία περίοδο όπου η συνοχή της μοναστικής κοινότητας δοκιμάζεται και λόγω της στάσης της Ρωσίας η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Θανάσης Μαρτίνος είναι από τους μεγαλύτερους και παραδοσιακότερους πλοιοκτήτες, παγκοσμίως. Η προσφορά του στη ναυτιλία είναι σημαντική και σε απόλυτη αναλογία με το κοινωνικό του έργο. Αν και σημαντικός οικονομικός παράγοντας, ο κ. Θανάσης Μαρτίνος κάνει σπάνια δημόσιες εμφανίσεις. Ωστόσο αποτελεί συχνά θέμα συζήτησης το κοινωνικό του έργο, το οποίο ο ίδιος έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια, συνειδητά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Μεταξύ άλλων έχει χρηματοδοτήσει τη δημιουργία καρδιολογικής πτέρυγας σε τρία μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, καλύπτει τα έξοδα πετρελαίου όλης τη χρονιάς για τη θέρμανση περισσοτέρων των 10 σχολικών μονάδων, καθώς και το κτίσιμο τριών εκκλησιών.
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι δώρισε 21.000 ευρώ για την κάλυψη της μισθοδοσίας των δύο νοσηλευτριών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Νάξου. Εχει προηγηθεί η δωρεά στο ίδιο νοσοκομείο αξονικού τομογράφου 16 τομών. Οι δωρεές γίνονται μέσω της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου ΑΙΓΕΑΣ.
Ολα αυτά τα χρόνια έχει προχωρήσει σε ανεγέρσεις και αναστηλώσεις ναών και μοναστηριών καθώς και σε σημαντικά έργα σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Ενας από τους σπουδαιότερους Ελληνες, ο Θανάσης Μαρτίνος, σε μία παλαιότερη συνέντευξή του στο Nou-Pou μιλάει για την ιδιωτική πρωτοβουλία σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και όχι μόνο.
Μιλώντας για την προσφορά στους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία τονίζει:
H οικονομική κρίση στη χώρα μας, η οποία οφείλεται σε υπερδανεισμό του Δημόσιου Τομέα, έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των κρατικών δαπανών σε κάποιους τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Γενικότερα έχει αυξηθεί στους συμπατριώτες μας εντός και εκτός Ελλάδας το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης ώστε κάποια από αυτά τα κενά να καλύπτονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία ατόμων και φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοποιούμεθα μέσω της οικογενειακής μας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Εργου «Αιγέας», με πόρους από τη ναυτιλιακή επιχειρηματική δραστηριότητά μας στο εξωτερικό.
Εξηγώντας την στην ενίσχυση των νοσοκομειακών εξοπλισμών των Νοσοκομείων ανέφερε:
Λόγω περιορισμού των κρατικών χορηγιών στα Γενικά Νοσοκομεία, ο εξοπλισμός δεν ανανεώνεται. Στον προϋπολογισμό χορηγιών του «Αιγέα» προτεραιότητα δίδεται στις ανάγκες των νοσοκομείων, ιδίως της ευρύτερης περιοχής μας, όπως για παράδειγμα το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, που το θεωρούμε «Νοσοκομείο μας». Θα ήθελα ακόμη να τονίσω την εξαιρετική κατάρτιση των Ελλήνων Ιατρών και την επιμέλεια και αφοσίωση στα καθήκοντά του, του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων μας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικά έχουν μειωθεί οι αποδοχές τους.
Ειδική αναφορά κάνει στην Εκκλησία και την προσφορά του σε αυτή:
Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία αποτελούσε πάντα στήριγμα του λαού μας σε δύσκολα χρόνια και θεωρώ ότι είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Οι Εκκλησίες μας είναι σημαντικά μνημεία από την εποχή του Βυζαντίου και ως κτήρια πολλές Εκκλησίες διακρίνονται για την ομορφιά τους. Στα χωριά μας συνήθως δεσπόζει η Εκκλησία σαν το μόνο αξιόλογο κτήριο. Η διάσωση και συντήρηση Ιερών Ναών είναι σημαντική για την Ιστορική και Πολιτιστική μας Κληρονομιά. Τέλος η Εκκλησία έχει σημαίνοντα κοινωνικό ρόλο για ένα τμήμα του πληθυσμού, ιδίως για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι Ιεροί Ναοί λειτουργούν σαν πνευματικά κέντρα παράλληλα με τη λατρευτική τους ιδιότητα.
Για την εκπαίδευση και την ενίσχυση σχολείων και ιδρυμάτων λέει: Εμείς αλλά και άλλα σημαντικά Ιδιωτικά Ιδρύματα ενισχύουμε τα Δημόσια Σχολεία με εξοπλισμό που δεν τους παρέχει η Πολιτεία, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών· υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες, φωτοτυπικά κλπ., απαραίτητα υλικά που ενισχύουν το σύγχρονο διδακτικό έργο δασκάλων και καθηγητών.
Το έργο… στο Κορωπί
Ανάμεσα στα σημαντικά έργα στον τομέα αυτό είναι ο εξοπλισμός με τα απαραίτητα, σχολικού συγκροτήματος του Κορωπίου. Σε ειδική εκδήλωση που είχε γίνει, η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Κορωπίου Ελισάβετ Μερκούρη, ανέφερε : «Ο μεγάλος δωρητής και ευεργέτης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος εφοδίασε τα δύο συστεγαζόμενα σχολεία με 11 συνολικά διαδραστικά συστήματα, 11 λάπτοπ και 2 σταθερούς υπολογιστές».
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2014 το υπουργείο Παιδείας είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων, που θα περιλάμβαναν διαδραστικό πίνακα, βιντεοπροβολέα με τη βάση του και φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, με εγκατεστημένα όλα τα απαραίτητα λογισμικά, προϋπολογισμού 43 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, για 1.470 σχολεία.
Με άλλα λόγια κάθε σύστημα θα κόστιζε περίπου 29.000 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την αξία – όχι μόνο εκπαιδευτική αλλά και χρηματική – της δωρεάς του κ. Μαρτίνου.
Οσο για τα οφέλη από τη χρησιμοποίηση των διαδραστικών πινάκων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παρακολούθηση του μαθήματος ανεβαίνει σε πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά.
Τα παιδιά αφομοιώνουν, κατανοούν και ωφελούνται σε μεγαλύτερα ποσοστά, αφού η διδασκαλία με διαδραστικό πίνακα τούς είναι οικεία (δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα παιδιά από την ηλικία των 7 ετών έχουν σπίτι τους ηλεκτρονικό υπολογιστή και είναι πλήρως εξοικειωμένα με έννοιες όπως χρήση internet, ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, χρήση λειτουργικού συστήματος, ανταλλαγή αρχείων κλπ).
Οι λόγοι της επιλογής
Ανεξάρτητα από το σημαντικό έργο του κ. Μαρτίνου στην κοινωνία και την Εκκλησία, η τοποθέτησή του στη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους ανοίγει νέους δρόμους για τον Αθω σε μία περίοδο όπου πολλές μονές χρειάζονται παρεμβάσεις αλλά κυρίως χρειάζονται ηρεμία .Τα τελευταία χρόνια λόγω της προσπάθειας των Ρώσων να επεκτείνουν την επιρροή τους μέσω της μονής του Αγίου Παντελεήμονος στην περιοχή, η μοναστική κοινότητα βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολη θέση. Σε δύσκολη θέση βρέθηκε και το Φανάρι το οποίο τώρα επιθυμεί να αποκατασταθεί η ηρεμία μετά την κόντρα με το πατριαρχείο Μόσχας, με αφορμή το ουκρανικό αλλά και την τάση «επεκτατισμού» που έχουν επιδείξει οι Ρώσοι.
Ο κ. Μαρτίνος βεβαίως είναι πολιτικός διοικητής αλλά είναι δεδομένο ότι θα εργαστεί για την ηρεμία στη ζωή των μοναχών.
Αυτό επιθυμεί και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο σε μία κρίσιμη περίοδο θέλει ωριμότητα στους χειρισμούς με τους Ρώσους.
Βάσει όλων αυτών η κυβέρνηση επέλεξε τον κ. Μαρτίνο ο οποίος διατηρεί άριστη σχέση με την Εκκλησία, αλλά διαθέτει και τις γνώσεις ώστε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις.
Δίπλα του θα έχει τον κ. Αρίστο Κασμίρογλου, ο οποίος είναι χρόνια στον Αθω και έχει την εμπειρία να χειρίζεται τα θέματα που αφορούν τις μονές.
Ο Αρίστος Κασμίρογλου γεννήθηκε στην Αθήνα, από γονείς από τη Μικρά Ασία. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συνταξιούχος διευθυντής της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.) και στέλεχος του Συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Ορους».
Το 1996 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Πολιτικού Διοικητή της Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας Αγίου Ορους και έχαιρε της εκτίμησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Αγίου Ορους.
Από το 1999 έως το 2004, χρημάτισε καθήκοντα Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παράλληλα συμμετείχε στη Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ασχολείται με το Αγιο Ορος από το 1977, ως ιδρυτικό μέλος και γραμματέας των «Φίλων του Αγίου Ορους».
Στις 29 Απριλίου 2010, προήχθη σε Πολιτικός Διοικητής της Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Ορους, θέση την οποία διατήρησε έως τις 12 Αυγούστου 2018.
Στις 27 Αυγούστου 2019, διορίστηκε Πολιτικός Υποδιοικητής της Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Ορους.
«Κιβωτός της Ορθοδοξίας»