ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΕΡΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΤΡΟΥΣ  ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΘΩΜΑΣ ΑΧ. ΤΣΟΥΛΙΑΣ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ιερέων Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος (Σ.Ι.ΜΗ.Κ.) αγγέλλει με την κατ’ άνθρωπον λύπη  την εκδημία του αειμνήστου  Πρωτοπρεσβυτέρου Θωμά Αχ. Τσουλιά, συνταξιούχου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο οποίος διετέλεσε ιδρυτικό Μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Tαμείου Αλληλοβοηθείας Κληρικών της Μητροπόλεως μας.

Ο αείμνηστος απεδήμησε προς Κύριον σε ηλικία 88 ετών το απόγευμα της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου λ. ε.. Το σκήνωμά του τέθηκε σε προσκύνημα στον Ι. Ναό Αγίου Χαραλάμπους Κατερίνης, όπου το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Λεοντιάδη, ενώ στις 3 το απόγευμα τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γεωργίου, οποίος στον επικήδειο λόγο του ανέφερε χαρακτηριστικές στιγμές από την συναναστροφή του με τον π. Θωμά, σημειώνοντας την ιδιαίτερη αγάπη του προς την Εκκλησία και τους Ενορίτες του.

Ο Μακαριστός αδελφός και συλλειτουργός μας  γεννήθηκε στη Φίλια Καρδίτσας της Θεσσαλίας το έτος 1933.

Τις εγκύκλιες σπουδές του επεράτωσε στη γενέτειρά του.

Ενυμφεύθη την αείμνηστη Χρυσούλα Παπαγεωργίου του ιερέως Μιχαήλ από τον Παντελεήμονα Πιερίας, με την οποία απέκτησε 4 παιδιά και 11 εγγόνια.

Το έτος 1959 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κίτρους κυρό Βαρνάβα Τζωρτζάτο.

Με απόφαση του Ποιμενάρχου του, διορίσθηκε τακτικός εφημέριος της αρτισυστάτου Ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Χαραλάμπους Κατερίνης και ανέλαβε την ανέγερση του νέου Ναού.

Σπούδασε Θεολογία στο Α.Π.Θ. απ’ όπου αποφοίτησε το έτος 1975. Το αυτό έτος γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου και παρακολούθησε τα μαθήματα για 2,5 έτη.

Τα έτη 1976 – 1980 εργάστηκε ως Θεολόγος Καθηγητής   στα  ιδιωτικά Γυμνάσια Πλαταμώνος Πιερίας ΄΄ Χ. Θεοδωρίδη και Τσάγκα΄΄.

Το έτος 1980 μετέβη στην Αθήνα, όπου  σπούδασε δημοσιογραφία. Λαβών το πτυχίο επέστρεψε στην Κατερίνη.

Κατά την πολυετή διακονία του στην ενορία του Αγίου Χαραλάμπους ανέπτυξε ποικίλο πνευματικό, ιεραποστολικό και ποιμαντικό έργο.

Συγκρότησε την ενορία εκ του μηδενός. Υπήρξε ο στοργικός πατήρ των χριστιανών της προσφυγικής Ενορίας του σε καιρούς δύσκολους και απαρηγόρητους.

Ανήγειρε  εκ βάθρων τον Ι. Ενοριακό Ναό του Αγ. Χαραλάμπους, το Παρεκκλήσιο του Αγ. Ελευθερίου και το Θρονί της Παναγίας, όπου με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αγαθονίκου τοποθέτησε εικόνισμα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας (ακριβές αντίγραφο εκ του πρωτοτύπου) και καθιέρωσε την κατ’ έτος πανήγυρη στις 23 Αυγούστου.

Το έτος 1966, με προτροπή του αοιδίμου Μητροπολίτου Κίτρους κυρού Βαρνάβα  ανήγειρε εκ βάθρων στο προαύλιο του Ι. Ναού Αγ. Χαραλάμπους Οικοτροφείο με την επωνυμία ΄΄ Ο Άγιος Χαράλαμπος΄΄,  στο οποίο φιλοξενήθηκαν παιδιά γονέων μεταναστών και μαθητές Γυμνασίου από τα χωριά της Επαρχίας Πιερίας.

Την Μ. Πέμπτη του έτους 1986, έλαβε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.

Τον Αύγουστο του ιδίου έτους, μετά από παράκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, ανέλαβε καθήκοντα προσωρινού εφημερίου και Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Λιτοχώρου, όπου μερίμνησε για την αγιογράφηση του βορινού κλήτους του Ι. Ναού.

Εξέδωσε 18 βιβλία, από τα οποία το βιβλίο του με τον τίτλο ΄΄Τα Ιερά προσκυνήματα της Παναγίας ανά την Ορθοδοξία ΄΄ έλαβε το έτος 1997 το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κωνστάντζας Ρουμανίας το έτος 1998.

Επισκέφθηκε τα Ορθόδοξα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, καθώς και Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας   και την μαρτυρική Εκκλησία της Κύπρου. Επίσης επισκέφθηκε και στήριξε ποικιλοτρόπως την Ιερά Αρχιεπισκοπή και Μονή του Σινά και έλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ. Δαμιανό το χρυσό μετάλλιο, ως αναγνώριση της πολυτίμου συμπαραστάσεως του στην Ιερά Μονή της Αγ. Αικατερίνης.

Τιμήθηκε από τη Νομαρχία Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης και από 15 Συλλόγους του Νομού Πιερίας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Κληρικών Μητροπόλεως Κίτρους. Για την ακρίβεια, με εισήγησή του, Μακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας απεφάσισε τη σύσταση και ίδρυση του εν λόγω ταμείου στο οποίο διετέλεσε επί μακρόν Πρόεδρος.

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου,   προς ηθική στήριξη των Μελών της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος και των πατέρων της Ι. Μονής Αγ. Αικατερίνης του Σινά, καθώς και ενίσχυση των Παναγίων Προσκυνημάτων, ίδρυσε το έτος 1989, το Σύλλογο ΄΄ Φίλων του Παναγίου Τάφου και του Θεοβαδίστου Όρους Σινά ΄΄, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος. Μέσω του εν λόγω Συλλόγου διοργάνωσε πολλές  προσκυνηματικές ιεραποδημίες στους Αγίους Τόπους και στο Όρος Σινά και έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 5000 χριστιανούς της Πιερίας να συμμετάσχουν. Παράλληλα, βοήθησε οικονομικώς τα Πανάγια Προσκυνήματα. Για την εν γένει προσφορά του στα Πανάγια Προσκυνήματα έλαβε τιμητική διάκριση από τον Μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο.

Το έτος 2006 μετά από 47 έτη καρποφόρου διακονίας στον αμπελώνα της κατά Πιερίαν Εκκλησίας συνταξιοδοτήθηκε και συνέχισε να υποβοηθά το έργο του διαδόχου του και πνευματικού του υιού Πρωτ. Κυριάκου Κοκελίδη.

Τον παρελθόντα Μάϊο αποχαιρέτισε εκ του ματαίου τούτου κόσμου την αγαπημένη του πρεσβυτέρα Χρυσούλα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω γήρατος και άλλων προβλημάτων υγείας ελάμβανε την περιποίηση των τέκνων του.

Κατά κοινή ομολογία ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Τσουλιάς ΄΄πληροφόρησε την διακονία του΄΄ και κατέθεσε όλη την ικμάδα της νεότητός του καθώς και αργότερα στα δυσμά του βίου του, με τη σοφία και την εμπειρία του, για την προαγωγή του σωστικού έργου της Εκκλησίας, αναπαύοντας τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας Μακαριστό Βαρνάβα και πολιό Γέροντα Αγαθόνικο, με τους οποίους συνεργάστηκε κατά την περίοδο της ενεργού υπηρεσίας του.

Ο Πρόεδρος του Σ.Ι.ΜΗ.Κ, Πρωτ. Μιχαήλ Κουρσιουμπάς, κατά τον επικήδειο  που εκφώνησε, μεταξύ των άλλων υπογράμμισε ότι ο αείμνηστος θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους  τους νεωτέρους κληρικούς.    Με απόφαση δε και  φροντίδα του Δ/κού Συμβουλίου  θα τελεσθεί ειδική  Θ. Λειτουργία και μνημόσυνο στη μνήμη του, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλα τα Μέλη του Σ.Ι.ΜΗ.Κ., ως αντίδωρο των κόπων του και της συμπαραστάσεώς του, μέσω του Συνδέσμου  των κληρικών Ν. Πιερίας, στην Ιερατική   οικογένεια.

Του αδελφού και συλλειτουργού μας, Θωμά Ιερέως, αιωνία η μνήμη!

Εκ του Δ.Σ. του Σ.Ι.ΜΗ.Κ.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Ευχαριστήριες και συγχαρητήριες ευχές για τη συνδρομή στη λειτουργία των κατασκηνώσεων της Ι.Μ. Καλαβρύτων

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, διά του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, με αφορμή τη λήξη των κατασκηνωτικών...

Έτη πολλά, πανευφρόσυνα και καρποφόρα

Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, διά του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, εκφράζει ολόθερμες συγχαρητήριες ευχές προς τον Σεπτό Γέροντά...

Πανδήμως εόρτασαν το θαύμα του Αγίου Βλασίου

Σήμερα Τρίτη 17 Αὐγούστου 2022 ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ἱερόθεος χοροστάστησε στόν Ὄρθρο καί προεξῆρχε τῆς θείας Λειτουργίας στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό τοῦ...

Ο Γρεβενών Δαβίδ για την νίκη του Μίλτου Τεντόγλου

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ κ. ΔΑΒΙΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ Ένας απλός αριθμός. Με τον αγώνα όμως του Μίλτου Τεντόγλου μεταμορφώνεται σε διάκριση,...

Τριήμερος εορτασμός της Παναγίας στα Γρεβενά

Η λαμπρή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της «αμετάθετου ελπίδας» όλων μας, γέμισε με χαρά και τον τόπο μας, τα Γρεβενά. Την παραμονή, ο Σεβασμιώτατος...

Πλήθος λαού στην Παναγία Τρικορφιώτισσα και στο μνήμα της γερόντισσας Παϊσίας

Με τη δέουσα τιμή και κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος τον 15Αύγουστο 2022 η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τρικορφιώτισσας στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος...

Μνημόσυνο Καθηγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου

Τό Μνημόσυνο τῶν Κτιτόρων καθώς καί τοῦ μακαριστοῦ Καθηγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου Γέροντος Θεοδώρου Διαμάντη, τελέστηκε χθές 16.08.2022, μετά τό πέρας...

Μνήμη του Αγίου Γερασίμου του Νοταρά του Νέου Ασκητού

Στο Πανηγυρίζον Ι. Ησυχαστήριο Αγ. Γερασίμου Λουτρακίου χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό την Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ομιλώντας για...

Φθιώτιδος Συμεών: «Η Υπάτη είναι αγιοτόκος»

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 η εορτή της Συνάξεως των...

Η πιο εύκολη αμαρτία

Ξέρεις πόσο μεγάλη αμαρτία είναι να κρίνεις τον πλησίον; Παραγματικά, τί μπορεί να είναι βαρύτερο απ’ αυτό; Τί άλλο μισεί τόσο πολύ και αποστρέφεται...

Ο Μητροπολίτης Ταμασού στη Μονή της μετανοίας του

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, το πρωί της Δευτέρας, 15 Αυγούστου 2022, όρθρου βαθέως, ανεχωρησε για τη Μονή της Μετανοίας του,...

Εὐχή εἰς τήν Κυκκώτισσαν Ἐλεοῦσαν διά τήν σωτηρία της μαρτυρικής ημών νήσου, διά τήν κατάπαυσιν τοῦ...

Κεχαριτωμένη Μῆτερ τοῦ εἰρηνάρχου καί πανευϊλάτου Θεοῦ Λόγου, τοῦ εἰπόντος ἐν τῷ Μυστικῷ Αὐτοῦ Δείπνω «εἰρήνην ἀφίημι ὑμῖν, εἰρήνην τὴν ἐμὴν δίδωμι ὑμῖν· οὐ...

Η Κοίμησης της Θεοτόκου στην Μονή Κύκκου

Χιλιάδες πιστοί ανηφόρισαν, για άλλη μια χρονιά, τις κορυφές του Τροόδους και πλημμύρισαν, κυριολεκτικά, τις αυλές της Κυρίας Θεοτόκου, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή...

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Αρμένιο

Πανηγυρικά εορτάστηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε...

Το Πάσχα του Καλοκαιριού, στην Λουτρόπολη της Αλκυώνας

Η σεπτή εορτή της Κοιμήσεως και στους Ουρανούς Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου, το λεγόμενο «Πάσχα του Καλοκαιριού», που είναι Πάσχα Ζωής και Θανάτου, εορτάστηκε...