«Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης ενεργεί εκτός δικαιοδοσίας του υποσχόμενος να χορηγήσει αυτοκέφαλια στη νεοσυσταθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», δήλωσε την Κυριακή ο Μητροπολίτης Δανιήλ (Νικολόφ) του Βίντιν, μέλος της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι ουκρανικές αρχές και η νέα εκκλησία θέλουν να πάρουν την αυτοκεφαλία από τον πατριάρχη της Κωνσταντινούπολη. Το Σάββατο, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης έκανε γνωστό ότι ο πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τον επικεφαλής της νέας εκκλησίας της Ουκρανίας να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για να λάβει την αυτοκεφαλία την ημέρα του εορτασμού των Θεοφανείων.

«Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι επικεφαλής του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης από το 1991 και πάντα αναγνώριζε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Τώρα ξαφνικά ισχυρίζεται ότι η Μητρόπολη του Κίεβου δεν ήταν ποτέ υπό την πλήρη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας», δήλωσε ο μητροπολίτης Δανιήλ (Νικολόφ) του Βίντιν της Βουλγαρίας, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ερωτηθείς για το αν ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είχε ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο εκτός της δικαιοδοσίας του, ο Μητροπολίτης Δανιήλ απάντησε: «Σίγουρα το πιστεύουμε».

«Παραβιάζει τον επί χιλιάδων ετών χριστιανικό νόμο της εκκλησίας, μία από τις βασικές αρχές του οποίου είναι η αρχή της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας. Αυτοί οι περιορισμοί έχουν οριστεί σαφώς και αναγνωρίζονται παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Η δήλωση του Μητροπολίτη Δανιήλ έρχεται αμέσως μετά το «συνέδριο ενοποίησης» που διεξήχθη στο Κίεβο το Σάββατο, κατά το οποίο εξελέγη ο Μητροπολίτης Περεγιασλάβ και Μπίλα Τσέρκβα Επιφάνιος(Δουμένκο) επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας, μόνο δύο επίσκοποι της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας συμμετείχαν στο συμβούλιο.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.