Εκπρόσωποι 45 Ιερών Μητροπόλεων από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στην Ημερίδα που διοργάνωσε στον Βόλο η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γάμου, Οικογένειας, Προστασίας του Παιδιού και Δημογραφικού προβλήματος της Ιεράς Συνόδου και φιλοξένησε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Την Ημερίδα ευλόγησαν με την παρουσία τους οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος, Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με Αγιασμό από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο. Στον Χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Ε.Σ. Επιτροπή για την επιλογή της πόλης , για την πραγματοποίηση της Ημερίδας, «σε μία περίοδο περισυλλογής και μετανοίας, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επεξεργασία αυτού του τόσο σημαντικού θέματος. Τον τελευταίο καιρό πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για την ταυτότητα του φύλου, γι’ αυτό είναι καίρια η παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, που θ’ απαντήσει σε ερωτήματα… Εύχομαι αυτή η συνάντηση να μας δώσει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε την αλήθεια σ’ ένα πολύ σημαντικό θέμα, που φαίνεσαι ν’ απασχολεί την κοινωνία μας, κυρίως τους νέους ανθρώπους».
Ακολούθησε ο Χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής και στη συνέχεια η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, με θέμα «Ταυτότητα φύλου, απαντήσει σε ερωτήματα». Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου προκάλεσε μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, γύρω από την ποιμαντική προσέγγιση και αντιμετώπιση του θέματος.
Μετά το πέρας της Ημερίδας, η Μητρόπολή παρέθεσε γεύμα προς όλους τους συμμετέχοντες.
Το απόγευμα, στο κατάμεστο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στον Βόλο, πραγματοποιήθηκε μεγάλη ανοικτή εκδήλωσηγια το επίκαιρο και φλέγον ζήτημα της Ταυτότητας Φύλου. Ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Εκκλησία και η παρακαταθήκη του φύλου». Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος παρουσίασε τον ομιλητή.
Ο Σεβ. κ. Νικόλαος, κορυφαίος επιστήμονας και χαρισματικός ομιλητής, ενημέρωσε τον λαό για τις πολλές διαστάσεις αυτού του ζητήματος, που ανατρέπει τα πλέον αυτονόητα και εγείρει όχι μόνο κοινωνικά, αλλά και πνευματικά ερωτήματα. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την αξία του φύλου, ως παρακαταθήκη σωτηρίας του ανθρώπου και αφού αναφέρθηκε σε στοιχεία ανομίας, έθιξε το θέμα της σεξουαλικότητας και της κατάχρησης φύλου.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Νικόλαος επεσήμανε ότι «θα καταλάβουμε εάν η κοινωνία έχει αποδεχτεί τον νόμο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, όταν θα ακουμπήσει πάνω στην ίδια την ζωή και την καθημερινότητά της το αποτέλεσμά του». Ο Σεβασμιώτατος διέβλεψε ότι θα ανακύψουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα στο μέλλον, τόσο σε επίπεδο γονέων, όσο και στη σχέση με τα παιδιά τους και παρατήρησε ότι «έχει εμφανιστεί μια υπερβολική ενασχόληση με το θέμα, που οδηγεί σε μια προσωπική αμφισβήτηση περί της ίδιας της ταυτότητας των παιδιών και όχι αυτών που θα είχαν μόνο μια προδιάθεση, αλλά αυτών που πιθανόν θα είχαν ένα εσωτερικό πρόβλημα».Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προχειρότητα της απροϋπόθετης νομοθέτησης της αλλαγής ταυτότητας φύλου στην πατρίδας μας, ενώ σχολιάζοντας την στάση της Εκκλησίας επί του θέματος τόνισε ότι, κατά την γνώμη του, «θα έπρεπε να υπήρχε μια άλλου είδους αντίδραση, όταν ψηφίστηκε ο αντιρατσιστικός νόμος. Υπήρξαν άλλα νομοσχέδια που άνοιξαν αυτόν τον δρόμο». Κλείνοντας κάλεσε τον καθένα να αναλογιστεί «πώς θα μπορέσει και με τη σκέψη του και με την ζωή του και με τον σεβασμό του στην παρακαταθήκη του, στο φύλο του, στην ταυτότητά του, να τιμήσει τον Θεό και να μην κλείσει τον δρόμο της προοπτικής της ψυχής του προς αυτόν».
Μετά το πέρας της ομιλίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τον ομιλητή για την παρουσία του στην πόλη και για την δυνατότητα που έδωσε στους κληρικούς και λαϊκούς της Τοπικής Εκκλησίας να εντρυφήσουν σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και συνεχάρη τον λαό για την πληθωρική του παρουσία.