Με λαμπρότητα και ευλάβεια, αλλά και με πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού, που επιβάλλει η Πολιτεία και συνιστά η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού (Covid-19), ο Χαλκιδαϊκός ευσεβής λαός εόρτασε την προστάτιδα και πολιούχο του, Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή, στην ομώνυμη Παλαιοχριστιανική Βασιλική, στην περιοχή «Κάστρο» της Παλαιάς Πόλεως.

Από τις 20 Ιουλίου, με μέριμνα των υπευθύνων του Ι. Ναού για εφαρμογή των μέτρων προστασίας και την υποδειγματική υπακοή των προσκυνητών προς αυτά, πλήθη πιστών συρρέουν στον Ιερό Ναό της Πολιούχου, για να προσκυνήσουν το θαυματουργό και πανσεβάσμιο Ιερό Της εικόνισμα και να λάβουν χάρη και δύναμη στον καθημερινό αγώνα της ζωής, με αποκορύφωμα το διήμερο της πανηγύρεως Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιουλίου 2020.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, συγχοροστατούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου-Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος, μετά την Αρτοκλασία, ευχαρίστησε τους εκ Χαλκίδος καταγόμενους Αρχιερείς. Τον μεν χοροστατούντα Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο, ο οποίος εργάσθηκε ευόρκως, φιλοπόνως και φιλοτίμως στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και τον δε Μητροπολίτη Φαναρίου, ο οποίος τιμά την γενέτειρά του με δωρεές προς την τοπική Εκκλησία. Μάλιστα ο ίδιος ο Πανιερώτατος ενήργησε προ ετών, ώστε να έλθει και να παραμείνει στην Ιερά Μητρόπολη απότμημα εκ των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Παρασκευής, ως παρακαταθήκη και πηγή αγιασμού για τους πιστούς. Πέρσι προσέφερε, ως ανάθημα, στον Ι. Ναό της πολιούχου παλαιά ρωσσικής τέχνης εικόνα της Αγ. Παρασκευής κειμήλιο της οικογενείας του, προ μηνών δώρισε στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως 1000 βιβλία, εμπλουτίζοντάς την με περίφημα έργα και τώρα με προσωπικές του προσφορές, ενεργεί ώστε να εμπλουτίσει το μουσείο κειμηλίων του Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε εν χαρά την έγκριση της μελέτης συντηρήσεως-αποκαταστάσεως του Ι. Ναού της Αγίας Παρασκευής από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και την χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού έργου από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ευχαρίστησε όσους μέχρι τώρα εργάσθηκαν προς αυτό και όσους σήμερα ενέκριναν και χρηματοδότησαν την ολοκλήρωση αυτού του έργου, την Υπουργό Πολιτισμού-Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τον συνεργάτη της κ. Θεμιστοκλή Βλαχούλη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Γεώργιο Κελαϊδίτη και όλους όσους ενήργησαν, ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε το σπουδαίο μνημείο της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής της Αγίας Παρασκευής να συνεχίσει να στολίζει τη Χαλκίδα και να αποτελεί πόλο έλξης ανά τον κόσμο προσκυνητών και παρεπιδημούντων.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος προσέφερε, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, προς τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη από μία εικόνα της Αγίας Παρασκευής, αντίγραφα της εφέστιας θαυματουργού εικόνας της Αγίας, ενώ αμέσως μετά κάλεσε τον Θεοφιλέστατο Ωρεών να κατηχήσει τους πιστούς διά του κηρύγματός του.

Ο Θεοφιλέστατος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, που είναι φιλόκαλος και φιλάγιος, αναφέρθηκε στην λαοφιλή Αγία Παρασκευή, που είναι και πηγή αγιασμού του κάθε πιστού. Πηγή του αγιασμού και της χαράς που αντλούμε είναι ο θάνατος της, αφού έπεσε θύμα των ανθρώπων που εξ’ αιτίας της πωρωμένης καρδιάς τους, αδυνατούν να διανοηθούν πώς ένας άνθρωπος μπορεί να αφεθεί ολοκληρωτικά στα χέρια του Θεού έως θανάτου, ενός θανάτου που οδηγεί στην αναγέννηση και τη συμμετοχή στη Βασιλεία του Θεού, τις οποίες προγευόμαστε μέσα από την μυστηριακή ζωή στο Σώμα της Εκκλησίας και αγωνιζόμενοι τον κατά Θεόν αγώνα των αρετών, ο οποίος από την Αγία τελειοποιήθηκε κάτω από θανατηφόρες συνθήκες, χωρίς εκπτώσεις και πισωπατήματα, ώστε να δικαιωθεί από τον Θεό και να ζει εις τον αιώνα.

Όλες τις ημέρες τις πανηγύρεως εφαρμόζονται τα ισχύοντα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού (covid-19) και όλοι οι πιστοί τα εφαρμόζουν με επιμέλεια. Έτσι φέτος εντός του Ι. Ναού η παρουσία των πιστών ήταν συντεταγμένη με τα προβλεπόμενα μέτρα και κατά την ώρα που ξεκίνησε, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, με τη συμμετοχή των λοιπών αγίων Αρχιερέων, του Ιερού Κλήρου και των Αρχόντων, η ιερά Λιτανεία της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος και των αποτμημάτων του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στις οδούς της Πόλεώς μας, δεν συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου, καθώς δεν επιτρέπεται, δεν πραγματοποιήθηκε καμία στάση, ούτε η δέηση στο στρογγυλό της παραλίας προς αποφυγή συνωστισμού και όλοι οι προσελθόντες συντάσσονταν με τις προβλέψεις των κανονισμών.

Όλη τη νύκτα ο Ιερός Ναός παρέμεινε ανοικτός για τους διερχομένους προσκυνητές, αλλά και για εκείνους που τηρούν την παλαιά παράδοση και «ξενυχτούν» προς τιμήν της Αγίας, παραμένοντας προσευχόμενοι στον Ιερό Ναό, στον οποίον ετελέσθη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες Ιερά Αγρυπνία, με αποκορύφωμα την Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 το πρωί, με τη συμμετοχή ευσεβών χριστιανών, εψάλη ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος και εν συνεχεία ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου καί του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος, συνδυάζοντας το περιεχόμενο της κυριακάτικης ευαγγελικής περικοπής (Ματθ. 9, 27-35) και το βίο της Αγίας Παρασκευής, ανέπτυξε τα βήματα και τις προϋποθέσεις της προσευχής που μαγνητίζει το έλεος του Θεού.

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος,  ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς και τους συνοδούς των για την παρουσία τους, όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως, με προεξάρχοντα τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη.

Τα ιερά Αναλόγια κατά την πανήγυρη διηκόνησαν Χοροί Ιεροψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος υπό την διεύθυνση του Καθηγητού της Σχολής κ. Στυλιανού Μπενή και οι Ιεροψάλτες του Ι. Ναού κ. Κωνσταντίνος Σιάνος και κ. Νικόλαος Βαβίλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Πανήγυρις της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής καλύφθηκε σε ζωντανή σύνδεση από τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ενώ η άρτια διοργάνωση όλων των Εκδηλώσεων, αλλά και η πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των πιστών από την ενσκήψασα πανδημία οφείλεται στην καλή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Πολιούχου, με τις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων και του ΔΟΑΠΠΕΧ, του φιλοχρίστου Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, των τοπικών και περιφερειακών Μέσων Ενημερώσεως, αλλά και των εκατοντάδων εθελοντών, οι οποίοι πρόθυμα συμβάλλουν, έκαστος κατά το μέτρο της δυνάμεώς του, για την επιτυχία της Πανηγύρεως της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής. 

(Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Νικόλαος Καλαφάτης)

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Η αναβολή της Ιεραρχίας

Του Γιώργου Ν. Πασπαθανασόπουλου Η αναβολή – ματαίωση της ετήσιας υποχρεωτικής συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έχει καμία δικαιολογία. Ούτε φυσικά τον κορωνοϊό....

Περί κανονικής προσκτήσεως της μοναχικής ιδιότητος (μέ ἀφορμή Ἀνακοινωθέν μας διά τόν ἐκπεσόντα Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἀνδρέαν Κονάνον)

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΚΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΟΣ Ὁ πολιός καί πολυσέβαστος καί βαθυνούστατος Μητροπολίτης Ἠλείας κ.κ. Γερμανός μέ τήν ὀξυδέρκεια καί τόν δυναμισμό πού τόν...

Η εορτή του Αγίου Σιλουανού στην Μητρόπολη Θηβών

Στην  Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) στο Ακραίφνιο λειτούργησε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε...

Ἡ Ἐξόδιος Άκολουθία τῆς Μοναχῆς Νειλίας στήν Τρίπολη

Τήν Παρασκεύη 25 Σεπτεμβρίου 2020, τελέστηκε ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τῆς Μοναχῆς Νειλίας, στόν Ἱερό Ναό Νεομάρτυρος Δημητρίου Μερκοβουνίου Τριπόλεως. Ἡ Μοναχή Νειλία (κατά κόσμον Χρυσούλα)...

Ορκωμοσία Νεοσύλλεκτων Οπλιτών από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά

Τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό, με αποστάσεις αλλά και χωρίς την παρουσία συγγενών ή φίλων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 25...

Δεν θα εορτάσει ο Μητροπολίτης Κορίνθου λόγω κορωνοϊού

Ανακοινώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2020, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ημέρα κατά την οποίαν...

Σημεῖα τοῦ νεοελληνικοῦ πνευματικοῦ βίου

Ἀγαθαγγέλου, Μητροπολίτη Φαναρίου «Ποῦ εἰσι τὰ ἐλέη σου τὰ ἀρχαῖα Κύριε, ἃ ἔδειξας τῇ ψυχῇ ἡμῶν ἐν τῇ ἀληθείᾳ σου; Μνήσθητι τοῦ ὀνειδισμοῦ καὶ τοῦ...
video

Άγιος Ηλίας Ζαχάρως: «Άνοιξαν» οι τάφοι από τους θυελλώδεις ανέμους

Σοκαριστικές εικόνες αντίκρισαν σήμερα το πρωί, οι κάτοικοι της νότιας Ηλείας, αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην περιοχή άφησαν πίσω...

Ιεραρχία γιοκ;

Μία φορά και έναν καιρό όλα ήταν ετοιμασμένα και ο λόγος και τα πρόσωπα και οι τίτλοι και τα τριπρόσωπα. Αυτό για να εκλεγούν...

Θυρανοίξια Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζαππείου

Πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό Ζάππειο, του Δήμου Κιλελέρ. Την τελετή του Αγιασμού των Θυρανοιξίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Εορτάστηκε η σύναξη της Παναγίας Παντανάσσης στην Έδεσσα

Με αρχιερατική συγχοροστασία και θεία λειτουργία εορτάστηκε η σύναξη της ιεράς εικόνος της Παναγίας Παντανάσσης κατά την οποία πανηγυρίζει η ενορία Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης. Την...

Άρχισαν τα όργανα. Ο Δράμας δεν συναινεί στην ακύρωση της ιεραρχίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΑΜΑΣ Ἀριθ. Πρωτ. 313 Ἐν Δράμᾳ τῇ 23ῃ Σεπτεμβρίου 2020 Πρός τόv Μακαριώτατov Ἀρχιεπίσκoπov Ἀθηvῶν καί πάσης Ἑλλάδoς κ.κ. Ἱερώνυμον Πρόεδρov τῆς Ἱερᾶς Συvόδoυ τῆς Ἐκκλησίας...

Ο εορτασμός της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στον τόπο Της το νησί των Κυθήρων

Με λαμπρότητα παρά τις ειδικές υγειονομικές περιστάσεις εορτάστηκε η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στον τόπο Της, το νησί των Κυθήρων και στο Ιερό Της Προσκύνημα...

Η εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου

Την Πέμπτη, 24 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Παλιουρίου, του τέως Δήμου Μεταξάδων, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος...

Η πανήγυρις της Παναγίας Φανερωμένης στην Ερμούπολη

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη τελέσθηκε σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, επί...