Στην κυριολεξία από την τηλεόραση και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, πληροφορήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το προσύμφωνο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας του κλήρου.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι τόσο η Αυτόνομη εκκλησία της Κρήτης, όσο και οι μητροπόλεις των Δωδεκαννήσων υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεν μπορούν να δεσμευθούν από τις αποφάσεις της ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος.

Αναφορικά με τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών αυτές από το 1928 να έχουν υπαχθεί επιτροπικά και διοικητικά από το Φανάρι στην Ελλαδική εκκλησία.

Το Φανάρι δεν έχει αντιδράσει επισήμως αλλά κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επισημαίνουν ότι όταν «Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Παναγιώτατος θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ αυτών».

Σύμφωνα με πληροφορίες τις αποφάσεις της Συνόδου του πατριαρχείου, θα αναμένουν τόσο η Εκκλησία της Κρήτης όσο και οι μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.