Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε και φέτος στο Χρυσόκαστρο Παγγαίου η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων.
Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2026, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τανάγρας κ. Αποστόλου, με τη συμμετοχή κληρικών και πλήθους ευσεβών χριστιανών, κατοίκων του Χρυσοκάστρου και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τους Παμμεγίστους Ταξιάρχες και να επικαλεσθούν την προστασία και τη μεσιτεία τους. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της παλαιάς και ιστορικής Ιεράς Εικόνος των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2026, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πλαισιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ύπαρξη, το έργο και την αποστολή των Αγίων Αγγέλων, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σχέση τους με τον άνθρωπο και τη σημασία της παρουσίας τους στην πνευματική ζωή των πιστών.
Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μεγαλείο της θείας δημιουργίας, τονίζοντας ότι η θαυμαστή τάξη και αρμονία του σύμπαντος μαρτυρούν την ύπαρξη, την πανσοφία και την παντοδυναμία του Θεού. Επικαλούμενος μάλιστα τη μαρτυρία διακεκριμένου επιστήμονα, ο οποίος μέσα από τη μελέτη της φύσεως αναγνώριζε την ύπαρξη ενός ανώτερου δημιουργικού Νου, υπογράμμισε ότι ο άνθρωπος, παρατηρώντας τα θαυμαστά έργα της Δημιουργίας, οδηγείται στη δοξολογία και την ευχαριστία προς τον Δημιουργό του.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον αόρατο αγγελικό κόσμο, επεσήμανε ότι οι Άγιοι Άγγελοι δημιουργήθηκαν από τον Θεό πριν από τη δημιουργία του ορατού κόσμου και έχουν ως πρωταρχικό έργο την αδιάλειπτη δοξολογία Του. Παράλληλα, όμως, επιτελούν και μία δεύτερη, εξίσου σημαντική αποστολή, η οποία αφορά άμεσα τον άνθρωπο. Επικαλούμενος τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος χαρακτηρίζει τους Αγγέλους «λειτουργικά πνεύματα εἰς διακονίαν ἀποστελλόμενα διά τούς μέλλοντας κληρονομεῖν σωτηρίαν» (Εβρ. 1,14), εξήγησε ότι οι Άγγελοι είναι αγγελιοφόροι του θελήματος του Θεού και διάκονοι της σωτηρίας των ανθρώπων, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Ιδιαίτερα στάθηκε ο Σεβασμιώτατος στην παρουσία του φύλακα Αγγέλου στη ζωή κάθε βαπτισμένου χριστιανού, τονίζοντας ότι από τη στιγμή του Αγίου Βαπτίσματος ο Θεός αποστέλλει στον άνθρωπο τον προσωπικό του Άγγελο, για να τον συνοδεύει και να τον προστατεύει. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η παρουσία αυτή συνδέεται στενά με την πνευματική κατάσταση του ανθρώπου, καθώς οι αμαρτωλές πράξεις, τα πάθη και η περιφρόνηση των εντολών του Θεού λυπούν τον φύλακα Άγγελο και τον απομακρύνουν από κοντά μας.
Χρησιμοποιώντας μάλιστα το χαρακτηριστικό παράδειγμα του περιστεριού, το οποίο απομακρύνεται από χώρους με δυσάρεστη οσμή, παρομοίασε την αμαρτία με πνευματική δυσοσμία, την οποία δεν ανέχεται η αγγελική καθαρότητα. Αντιθέτως, η μετάνοια, οι αγαθοί λόγοι, οι καλές πράξεις και η ενάρετη ζωή αποτελούν την πνευματική ευωδία που διατηρεί τον άνθρωπο σε κοινωνία με τον φύλακα Άγγελό του.
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς να μην λησμονούν ποτέ τον φύλακα Άγγελό τους, να επικαλούνται καθημερινά τη βοήθειά του και να ζητούν με ταπείνωση τη συγχώρησή του για όσα τον λυπούν και τον απομακρύνουν. Κάλεσε δε όλους να αγωνίζονται ώστε «με την ευωδία των λόγων μας, με την ευωδία των πράξεών μας, με την ευωδία της ενάρετης ζωής μας» να διατηρούμε τους Αγίους Αγγέλους πάντοτε δίπλα μας, για να μας προστατεύουν από κάθε κίνδυνο και από κάθε εχθρό, ορατό και αόρατο.







































