• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, 2025
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Στύλωμα πίστης – ξαναστήσιμο ζωής

21 Σεπτεμβρίου 2021
in Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Επικαιρότητα
Στύλωμα πίστης – ξαναστήσιμο ζωής
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ πως πιο εύκολα κολλάμε στην επικαιρότητα (και μάλιστα στη δική μας επικαιρότητα,όταν προβάλλει αμείλικτη η και τραγική). Και απολησμονούμε το παρελθόν (όταν δεν το έχουμε ζήσει εμείς οι ίδιοι, αλλά κάποιοι αλλοτινοί, ακόμη κι αν αυτοί είναι από τους εγγύτερους προγόνους μας). Αυτό βεβαίως αποδεικνύει και τα ανθρώπινά μας όρια, όσο κι αν η εποχή μας πασχίζει να μας τα παρουσιάσει επιστημονικώς υπερβάσιμα, διαδικτυακώς απέραντα.
Ευτυχώς, που αναδύονται κάθε χρόνο στην επικαιρότητα των τρεχουσών εξελίξεων και κάποιες επέτειοι. Για να ξαναθυμόμαστε και να ξαναθυμίζουμε. Να μην ξεχνάμε τις μαζικές τραγωδίες της πανανθρωπότητος, αλλά και ειδικά της πατρίδας μας. Μιας πατρίδας που από αιώνες και αιώνες απλώθηκε δημιουργικά στην Ιωνία και τον Πόντο και στη μεγάλη Ρωμυλία και στη Μεγάλη Ελλάδα. Επέζησε πολιτισμικά μεταδίδοντας περισπούδαστες συμβολές στο πανευρωπαϊκό σκηνικό. Μεγαλούργησε στην Ανατολική  Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλά καρπώθηκε τραυματισμένη την αλλοτινή αίγλη στους αιώνες της άλωσης. Για να την χαρεί προσώραν εξαπλούμενη και να την εισπράξει καταματωμένη κι επιθανάτια με τις νεώτερες γενοκτονίες στον Ποντιακό και το Μικρασιατικό χώρο, διωγμένη κι από την Ανατολική Ρωμυλία, μετέπειτα καταδιωγμένη από την Αλεξάνδρεια και συρρικνούμενη στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτές τις μέρες τιμούμε τους αμέτρητους νεκρούς μας, με ανακοινώσεις και μνημόσυνα και τελετές ιερού χρέους.
Έστω κι αν απολησμονούμε τις ευθύνες μας για τις δικές μας συλλογικές γενοκτονίες με τόσα και τόσα σπλάχνα μας εκτρωματικά θανατωμένα! Αν είχαν τα δικά μας μυαλά κάποιοι σαν κι εμάς, δεν θα γεννιόταν ο περισπούδαστος Μπετόβεν ούτε θα επιζούσε για να μεγαλουργήσει η δική μας Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Ας επανέλθω όμως από αυτήν την καταραμένη δική μας διαρκή αυτο-γενοκτονία (που την κρύβουμε ακόμη κι από τη συνείδησή μας) στην άλλη καθ᾽ ημών γενοκτονία που την αποκλαίουμε μαζί με την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

ΣΠΟΝΔΗ ΚΑΙ ΦΡΙΚΗ
«ΕΠΕΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ του τουρκικού βαρβαρισμού. Σφαγιάσθηκαν, κρεμάσθηκαν, λυντσαρίσθηκαν, ετάφησαν ζωντανοί η πέθαναν από σκόπιμες ταλαιπωρίες στα τάγματα εργασίας και στις ατέλειωτες εξοντωτικές πορείες των ομήρων και αιχμαλώτων, μόνο και μόνο επειδή ήταν Έλληνες! Στην πιο καλή περίπτωση εκτελέσθηκαν με τυφεκισμό…» (στην “Καθημερινή” 17.06.1992).
Και δεν ήταν μόνο η κατασφαγμένη σπορά τόσων θανατωμένων που απέμεινε σπονδή στις αλησμόνητες πατρίδες. Ήταν και η φρίκη που επέζησε στις αναμνήσεις όσων επέζησαν.
Όπως το ᾽λεγε η Διδώ Σωτηρίου (ένθετο της εφημ. “Θεσσαλονίκη” 31.08.1992): «Οι ζωντανοί δεν το πιστεύανε, άπλωναν τα χέρια τους στο κορμί τους και ψάχνανε, για να βεβαιωθούνε πως δεν ήταν βρυκόλακες. Και ψάχναν και για την ψυχή τους, να δουν αν ήταν στη θέση της. Μ᾽ αυτή ήταν άφαντη. Είχε μείνει πίσω στην πατρίδα, κοντά στους αγαπημένους νεκρούς και στους αιχμάλωτους, στα σπιτάκια, στα χωράφια, στις δουλειές…».
Όμως, δεν έσβησαν. Μ᾽ αυτούς ξανάνιωσε η πατρίδα μας. Η οδύνη δεν μπόρεσε να τους αποτρέψει από το “ξαναστήσιμο της ζωής”, από το άσβεστο “αντάμωμα της πίστης”. Στο ένα τους έσπρωχνε η ανάγκη, στο άλλο τους στύλωνε ολόρθους η πίστη.

ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ της Ελλάδος, από σεβασμό θέλοντας να προφυλάξει τους υπερμάχους του Οικουμενικού μας Θρόνου, όπως έπραξε φέτος με τους Ιερομάρτυρες της εθνεγερσίας, έτσι και παλαιότερα προτίμησε να ανακηρύξει επίσημα εκείνη τους Μάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής. Όχι πως τους αποδίδουμε αξία με τη δική μας μνημοσύνη, όταν ήδη έχουν εν ουρανοίς την άγια υπεραξία της άφθαρτης πια αιωνιότητος. Εκείνοι διακονούν εκείθεν το “δούναι” των θείων ευλογιών, κι εμείς κρατιόμαστε από τη δική τους μεγαλοδωρία με το δικό μας ευλαβικό “λαβείν”.
Μια τέτοια ευλογημένη ουράνια δωροδοσία σκέφθηκα να ξαναδημοσιεύσω στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο. Mέ αφορμή την άγια και εθνική συνάμα επέτειό τους, που δρομολογεί με νόημα τη φιλότιμη πορεία της ανάνηψης, της αποφασιστικής μετάνοιας και της εμψύχωσης, καθώς διαβαίνουμε από τα τόσα τωρινά αδιέξοδα. Και να θυμίσω πάλι στη μεθοδική συλλογική αμνησία και να αναδείξω σε όλους τι έπραξε η Εκκλησία.
Θα ξεκινήσω από το 1922, για να ρθω στα δικά μας χρόνια. Ο άγιος Χρυσόστομος ο ιερομάρτυρας και εθνομάρτυρας της Σμύρνης, ο από Δράμας, πριν το έσχατο οριστικό του μαρτύριο, δήλωνε με μιαν κατάπικρη αποφασιστικότητα: «Είμαι πενηντατεσσάρων ετών. Δις εξωρίσθην και πλειστάκις υπέμεινα τα πάνδεινα, ονειρευόμενος ελληνικήν και ελευθέραν την δούλην πατρίδα. Η πραγματοποίησις του ονείρου με εύρε παρήλικα μεν, ουχί λευκότριχα όμως. Και ιδού, επί των ημερών εμού, του καυχωμένου ότι, όπου πατώ, εκείθεν απελαύνεται ο Τούρκος, το όνειρον, το λαβόν σάρκα και οστά, εξαφανίζεται, διαλύεται, αποσυντίθεται. Και ιδού, προ των πυλών της Σμύρνης, της ελληνικής, οι σφαγείς, Θεέ μου! Οίον και θέαμα και άκουσμα!
»Εγώ να εγκαταλείψω την Σμύρνην; Ποτέ! Θα με καταδιώκη η σκια του ιερού Πολυκάρπου ως άνανδρον, και του αγίου Γρηγορίου του Ε  ὡς ανάξιον διάδοχόν του. Είθε μόνον να ηξιούμην μετ᾽ αυτών, καθ᾽ ον και εκείνοι τρόπον. Διότι, ζων, ουδέν πλέον έχω να ελπίζω. Θνήσκων, ίσως ενισχύσω και άλλους, ίνα μένωσι πιστοί εις το καθήκον. Ίσως, το αίμα το οποίον θα χύση άφθονον ο σφαγεύς, ίσως φωτίση τον νουν των Ισχυρών της γης και κατανοήσωσιν, ότι ο Ελληνισμός δεν είναι ανάξιος ζωής και ελευθερίας.Θα μείνω, λοιπόν. Και προσμένω αταράχως ο,τι η θεία Πρόνοια μου επιφυλάσσει. †Ο Σμύρνης Χρυσόστομος»

ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΠΕΡΑΣΑΝ χρόνια και χρόνια. Όμως, ο καταβασανισμένος δια βίου ηρωϊκός και άγιος Ιεράρχης, άθυρμα κακουργίας του τουρκικού όχλου, δεν χάθηκε. “Ζει και βασιλεύει”, όπως το λέει η παροιμιακή φράση. Όπως το πιστοποίησε με ένα νεότερο θαυμαστό συμβάν, καθώς το έζησε και το κατέθεσε η οικογένεια ενός κοριτσιού, από τη Θεσσαλονίκη.
«Όλα ξεκίνησαν 31.10.2005 για την μικρή μας κόρη Ε. 4,5 ετών, στην οποία ξαφνικά παρουσιάσθηκε έντονη αστάθεια και ατονία. Μετά από τον παιδίατρό της, οδηγηθήκαμε σε άμεση εισαγωγή στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα, μετά από αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, καθόλου ευχάριστα. Διαπιστώθηκε όγκος τεραστίων διαστάσεων σε μέγεθος μεγάλου πορτοκαλιού στο αριστερό μέρος της παρεγκεφαλίδος με έντονη πίεση στο στέλεχος. Όλος ο όγκος συνοδευόταν από ένα μεγάλο κυστικό τμήμα, με αποτέλεσμα να φράξει η τέταρτη κοιλία του εγκεφάλου και να μην κυκλοφορούν σωστά τα υγρά του εγκεφάλου. Οι συνέπειες από την έντονη πίεση στο εγκεφαλικό στέλεχος: η μικρή Ε. έχασε την ικανότητα να ελέγχει το περπάτημά της, την κίνηση του αριστερού χεριού και ματιού, και όλα αυτά μέσα σε μία μόνο ημέρα.
»Όλος ο ιατρικός τομέας του Ιπποκρατείου ήταν αναστατωμένος, και τα νέα για μας καθόλου ευχάριστα. Όλοι οι γιατροί απορούσαν με το μέγεθος του όγκου και με το πως το παιδί ζούσε κάτω απ᾽ αυτές τις συνθήκες. Μετά από συμβουλές των ειδικών, έπρεπε να βρούμε μια έμπειρη ομάδα γιατρών, για να προχωρήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται σε επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Μετά από συστάσεις γνωστών και αγνώστων επισκεφθήκαμε γνωστό καθηγητή νευροχειρουργικής, ο οποίος με το νευροχειρουργό βοηθό του μας ενημέρωσε για τη σοβαρότητα και κρισιμότητα της κατάστασης. Έπρεπε να προχωρήσουμε σε επέμβαση την επόμενη ημέρα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Τα ρίσκα πάρα πολλά, και το μεγαλύτερο ήταν να μην αντέξει το παιδί στο χειρουργείο και να καταλήξει στα χέρια των γιατρών.
»Μετά από 10 περίπου ώρες χειρουργείου αφαιρέθηκε τμήμα του όγκου, αλλά ήταν αδύνατη η αφαίρεση του μέρους που πίεζε το στέλεχος της παρεγκεφαλίδος, λόγω αιμοδυναμικής διαταραχής που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της επέμβασης. Ευτυχώς η εμπειρία των νευροχειρουργών σταμάτησε την επέμβαση χωρίς να προκύψουν οδυνηρότερα αποτελέσματα. Μετά το χειρουργείο το παιδί οδηγήθηκε στην Εντατική Μονάδα Παίδων του Ιπποκρατείου, όπου και οι εκεί γιατροί δεν ήταν καθόλου αισιόδοξοι για την μελλοντική κατάστασή του. Η μόνη μας ελπίδα ήταν ο ΘΕΟΣ, από τον οποίο είμασταν αρκετά απομακρυσμένοι, όπως οι περισσότεροι “σύγχρονοι άνθρωποι”. Κατά βάθος πίστη υπήρχε έντονη, χωρίς όμως να εκτελούμε σωστά τα καθήκοντά μας προς τον Κύριο.
»Μετά από 16 μέρες νοσηλείας επιστρέψαμε στο σπίτι αβέβαιοι για το μέλλον του παιδιού, γεμάτοι στενοχώρια. Μια συγκάτοικος στην πολυκατοικία μας έδωσε, για να μας στηρίξει, το βιβλίο με τα θαύματα του ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ από το μοναστήρι στη Γρίβα. Νιώσαμε έντονα την ανάγκη να επισκεφθούμε τη συγκεκριμένη μονή και να παρακαλέσουμε τους Αγίους μας να κάνουν και σε μας το θαύμά τους. Συζητώντας με τη σύζυγο θυμήθηκα ότι πριν από αρκετό καιρό στην εταιρεία που εργάζομαι είχα γνωρίσει τον π. Νικόδημο από το συγκεκριμένο μοναστήρι. Του τηλεφώνησα και συνεννοηθήκαμε να επισκεφθούμε τη μονή την επόμενη Κυριακή. Η παρηγοριά που νιώσαμε από την επίσκεψη δεν περιγράφεται.
»Αρχές Ιανουαρίου 2006 κάναμε την πρώτη μαγνητική τομογραφία, για να δούμε την κατάσταση του παιδιού. Η απόφαση του Καθηγητή από τα αποτελέσματα ήταν να μην κάνουμε καμιά κίνηση για δεύτερη επέμβαση, λόγω της θέσεως του όγκου, γιατί θα ρισκάραμε τη ζωή του. Εμείς όμως έχοντας έντονη πίστη συνεχίσαμε να ψάχνουμε στο εξωτερικό για εξειδικευμένα κέντρα για την ολική αφαίρεση του όγκου. Ήρθαμε σε επαφή με ένα πολύ ειδικό νοσοκομείο για αφαιρέσεις εγκεφαλικών όγκων στο Αννόβερο Γερμανίας, το International Neuroscience Institute, στο οποίο χειρουργεί ένας από τους μεγαλύτερους νευροχειρουργούς του κόσμου. Μετά από συνεχείς επαφές και ενημέρωση καταλήξαμε σε προγραμματισμένη εισαγωγή στις 13.03.2006 χωρίς να εγγυώνται την ολική αφαίρεση του όγκου. Όλο αυτό το διάστημα επισκεπτόμασταν τη μονή του ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ, από όπου παίρναμε κουράγιο και δύναμη…».

ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ
«Ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση μας για τη Γερμανία, Σάββατο μεσημέρι, λίγο πριν αναχωρήσω από το γραφείο της εργασίας μου, με επισκέφθηκε ένας κληρικός. Μόλις τον είδα, θυμήθηκα ότι ο συγκεκριμένος κληρικός είχε ξαναέρθει στο γραφείο μου πριν ενάμιση περίπου χρόνο και μου είχε δώσει μια μικρή εικονίτσα, την οποία και έβαλα στο πίσω μέρος του γραφείου μου χωρίς να δω ποιός ήταν ο άγιος. Στην προσπάθειά μου να του δώσω κάποια χρήματα για την εικόνα, αυτός ευγενικά είχε αρνηθή, πράγμα που μου έκανε εντύπωση.
»Ο κληρικός εκείνος μου ήταν εντελώς άγνωστος. Μου προξένησε εντύπωση από την πρώτη φορά που τον είχα δει το παρουσιαστικό του, από εκείνα που δεν ξεχνιούνται εύκολα (ιδιόμορφη μύτη, υπερβολικά φθαρμένα, αλλά πεντακάθαρα ράσα). Στη δεύτερη επίσκεψή του, ένα μόλις μήνα πριν το ταξίδι μας για την εγχείρηση στο εξωτερικό, ένιωσα την ανάγκη να του μιλήσω. Του πρότεινα να καθίσει να τον κεράσω κάτι, αλλά πάλι μου αρνήθηκε ευγενικά, λέγοντας πως ήταν απλά περαστικός. Φορούσε τα ίδια φθαρμένα, αλλά πεντακάθαρα ράσα.
»Κάποια στιγμή με κύτταξε με το ήρεμο πρόσωπό του στα μάτια και μου είπε πως δεν με βλέπει σε καλή κατάσταση. Πριν προλάβω να του εξηγήσω το λόγο, με καθησύχασε λέγοντάς μου να μην στενοχωριέμαι, γιατί σε 35 μέρες πριν το Πάσχα θα μπει η χαρά στην οικογένειά μου, αλλά (τα τελευταία λόγια, φεύγοντας) να μην ξεχνώ να δίνω κανένα ψωμάκι στη γειτονιά.
»Μεγαλύτερη εντύπωση μου προξένησε ο τρόπος που έφυγε. Τα μακριά φθαρμένα ράσα του κάλυπταν τα πόδια του, αλλά εκείνος, σαν να είχε μικρούς τροχούς κάτω από τα πόδια του, δεν βάδιζε όπως βαδίζει ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Όλα αυτά έγιναν σε οπτικό πεδίο που το ελέγχω με το βλέμμα μου. Τηλεφώνησα αμέσως στη γυναίκα μου, της είπα τι είχε συμβεί και την πρόρρηση του κληρικού. Της μίλησα για την εικόνα που μου είχε δώσει πριν από ένα χρόνο, κι εκείνη μου ζήτησε να την πάρω μαζί μου στο σπίτι.
»Όταν την πήρα στα χέρια μου και την πρόσεξα για πρώτη φορά, η έκπληξή μου ήταν τεράστια, διότι είχε αποτυπωμένη την μορφή του κληρικού με τη χαρακτηριστική μύτη, φιλοτεχνημένη σαν αγιογραφία. Στο όνομα του Αγίου έγραφε ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Είχα ακουστά λίγα πράγματα, αλλά ποτέ δεν είχα δει το πρόσωπό του σε φωτογραφία. Ψάχνοντας σε συγγράμματα για την καταστροφή της Σμύρνης, έμαθα για την ιστορία του, για την θανάτωσή του από τον τουρκικό όχλο, αλλά βρήκα και ασπρόμαυρη πραγματική φωτογραφία του από τη Σμύρνη, οπότε δεν υπήρχε καμιά αφμιβολία ότι ήταν ο ίδιος κληρικός που με επισκέφθηκε, αφού επρόκειτο για πραγματική φωτογραφία της δεκαετίας του 1920 και όχι για απεικόνιση κατά φαντασία κάποιου αγιογράφου.
»Ο χρόνος για το εξωτερικό έφτασε και αναχωρήσαμε για την Γερμανία. Φτάσαμε εκεί το πρωινό της 13.03.2006 και, αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, το παιδί προετοιμάστηκε για το χειρουργείο. Όλα πήγαν καλύτερα από ο,τι περιμέναμε. Έγινε ολική αφαίρεση του όγκου, και αυτή τη στιγμή είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό παιδάκι, που δύσκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει και να πιστέψει όλα όσα του συνέβησαν. Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2006, αφού όλα είχαν πάει καλά με τη μικρή Ε. Και συνήλθε από την Εντατική, αλλά είχαν περάσει και τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, ήταν η πρώτη μέρα που χαρήκαμε και γελάσαμε με την οικογένειά μου μετά από μήνες ταλαιπωρίας. Εάν κάποιος μετρήσει, είναι 35 μέρες πριν το Πάσχα. Ο κληρικός με τα φθαρμένα ολοκάθαρα ράσα, ο Χρυσόστομος Σμύρνης, επιβεβαιώθηκε στην προειδοποίησή του προς εμένα. Όσο για τα φθαρμένα ράσα, διαβάζοντας κανείς την ιστορία, θα μάθει ότι τον έσερναν στους δρόμους της Σμύρνης. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι 60 χλμ από το Αννόβερο υπάρχει ορθόδοξη ελληνική Εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ. Είναι αυτά συμπτώσεις;
»Μα βεβαια όχι. Με τη βοήθεια των Αγίων, αλλά και του Χρυσοστόμου Σμύρνης, τον οποίο είδα ολοζώντανο μπροστά μου χωρίς να τον γνωρίζω, η κόρη μας ξεπέρασε ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας χωρίς τις παραμικρές επιπλοκές. Τίποτε δεν είναι τυχαίο σ᾽ αυτόν τον κόσμο, από τη δημιουργία ενός προβλήματος, αλλά και τον πολύπλοκο τρόπο της λύσης του. Μέσα από αδιανόητες καταστάσεις, παραπέμπουν στη δύναμη και το μεγαλείο του Θεού.
Ν.Κ., … Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης».

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ
ΑΣ ΚΡΑΤΗΘΟΥΜΕ από το μεγαλείο της πίστεώς μας, από αυτήν την εμπειρική θεία δωρεά που μας χάρισε ο Θεός, για να την ζούμε εκκλησιαστικά και να την μεταγγίζουμε στην κοινωνία σαν την πολυτιμότερη αιμοδοσία ζωντάνιας και ελπίδας και χαράς.
Και για να κρατηθούμε, μας χρειάζεται η λεβεντιά και το φιλότιμο, η άγια μετάνοια προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό της πίστης μας. Ώστε να λαχταράμε, να τολμούμε να προσφωνούμε το Θεό Πατέρα. Και με τη δική Του ευλογία να προχωράμε θαρραλέοι στο “αντάμωμα” της εμψύχωσης, που τόσο χρειαζόμαστε μικροί και μεγάλοι, παιδιά και γονείς.
Καλό ξεκίνημα σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και σε κάθε πολιτικό-δημοτικό-πολιτισμικό εθελοντή της μορφωτικής διαδικασίας και καταξίωσης.
Κι από κοντά σε όλους τους παράγοντες της από Θεού ευλογημένης κοινής μας πορείας.
†ο Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου Δημήτριος
Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Πολυανής & Κιλκισίου

Πρόσφατα Άρθρα

Η ανάλυση της συνάντησης Πάπα-Πατριάρχη | Σήμερα στην «Ορθόδοξη Αλήθεια»… Μην τη χάσετε!
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ανάλυση της συνάντησης Πάπα-Πατριάρχη | Σήμερα στην «Ορθόδοξη Αλήθεια»… Μην τη χάσετε!

3 Δεκεμβρίου 2025

Aυτή την εβδομάδα η  “Ορθόδοξη Αλήθεια” κυκλοφορεί με το βιβλίο “ Το μυστήριο της 8ης ημέρας” του αείμνηστου Μητροπολίτη Αχελώου...

Read more
Μητροπολίτης Φωκίδος: Ημέρες Ποιμαντικής Μέριμνας και Κοινωνικής Προσφοράς
Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Φωκίδος: Ημέρες Ποιμαντικής Μέριμνας και Κοινωνικής Προσφοράς

3 Δεκεμβρίου 2025

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2025, εορτή του Αποστόλου Ανδρέα, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα...

Read more
Η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης στη νήσο Πάρο
Εκκλησία της Ελλάδος

Η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης στη νήσο Πάρο

3 Δεκεμβρίου 2025

Το Σάββατο 29-11-2025, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος, έπλευσε από το νησί της Νάξου προς την Πάρο όπου την...

Read more
Πληθωρική υποδοχή της Παναγίας Εικονιστρίας στον Βόλο
Εκκλησία της Ελλάδος

Πληθωρική υποδοχή της Παναγίας Εικονιστρίας στον Βόλο

3 Δεκεμβρίου 2025

Με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη η Τοπική μας Εκκλησία υποδέχθηκε την Τρίτη 2/12 την Ιερά και Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Εικονιστρίας από την...

Read more
«Ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων»
Εκκλησία της Ελλάδος

«Ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων»

3 Δεκεμβρίου 2025

Με την ευχή και την πατρική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025 το...

Read more
Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»
Εκκλησία της Ελλάδος

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

2 Δεκεμβρίου 2025

Γενική σύναξη των εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025, στο νεωστί εγκαινιασθέν (2...

Read more
Τυπικαί Διατάξεις 2026 κατά το Τυπικόν του Οικονόμου Γεωργίου Ρήγα – ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!
Ελλάδα Κόσμος

Τυπικαί Διατάξεις 2026 κατά το Τυπικόν του Οικονόμου Γεωργίου Ρήγα – ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ!

2 Δεκεμβρίου 2025

Εκδόθηκαν και φέτος για 5η συνεχόμενη χρονιά από το ΚΕΠΕΜ οι Τυπικές Διατάξεις του 2026, κατά το Τυπικόν του Οικονόμου...

Read more
ΕΚΔΗΜΙΑ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΚΑΡΙΚΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΕΚΔΗΜΙΑ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΚΑΡΙΚΑ

2 Δεκεμβρίου 2025

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης μετά βαθυτάτης συγκινήσεως και εν συνοχή καρδίας αναγγέλλει στον ιερό κλήρο και το ευσεβές αυτής πλήρωμα...

Read more
Πανήγυρις Οσ. Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Αλεξάνδρεια | Χειροτονία διακόνου
Εκκλησία της Ελλάδος

Πανήγυρις Οσ. Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Αλεξάνδρεια | Χειροτονία διακόνου

2 Δεκεμβρίου 2025

Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, εορτή του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε...

Read more
Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος: «Η προσδοκία των εθνών»
Εκκλησία της Ελλάδος

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος: «Η προσδοκία των εθνών»

2 Δεκεμβρίου 2025

Η δεύτερη συνάντηση του ανοιχτού Σεμιναρίου Ορθοδόξου Πίστεως πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών....

Read more
Υποδειγματική Θεία Λειτουργία στη Νέα Αγχίαλο για το ΓΕΛ Νέας Αγχιάλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Υποδειγματική Θεία Λειτουργία στη Νέα Αγχίαλο για το ΓΕΛ Νέας Αγχιάλου

2 Δεκεμβρίου 2025

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών, για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Νέας Αγχιάλου, λειτούργησε σήμερα στον...

Read more
Ο εορτασμός του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Ι. Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο εορτασμός του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Ι. Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας

2 Δεκεμβρίου 2025

Με Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τρίπολης τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών...

Read more
ΟΤΑΝ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ: Η ΦΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΟΤΑΝ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ: Η ΦΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

2 Δεκεμβρίου 2025

Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό ευχαριστούμε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο για την τιμητική παρουσία και συμμετοχή του στην...

Read more
Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

2 Δεκεμβρίου 2025

Τη μνήμη του αγίου Φιλαρέτου του ελεήμονος εόρτασε η Ενορία αγ. Νικολάου Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος...

Read more
Επιμνημόσυνη δέηση στον Καραβά για τους στρατιώτες  που έχασαν τη ζωή τους το 1972
Εκκλησία της Ελλάδος

Επιμνημόσυνη δέηση στον Καραβά για τους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους το 1972

1 Δεκεμβρίου 2025

Το πρωί της Δευτέρας 1η Δεκεμβρίου 2025, μετά την πανήγυρη του Αγίου Θεοκλήτου στο Καστόρι, οι επίσημοι μετέβησαν στον Καραβά, όπου,...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Ευρήκαμεν!!! (ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ)
Αποστόλου Ανδρέα Πρωτόκλητου

Ευρήκαμεν!!! (ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ)

29 Νοεμβρίου 2025

Mακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ "Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν" (Ιω. ά, 42) Κατά το διάστημα...

Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

29 Νοεμβρίου 2025
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

Άγιος Ανδρέας: Ο Πρωτοκλητος Μαθητής του Χριστού

29 Νοεμβρίου 2025
Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

Η τιμή των γονέων – Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά

29 Νοεμβρίου 2025
Ὁ ἅγιος ἀπόστολος Ἀνδρέας

Ὁ ἅγιος ἀπόστολος Ἀνδρέας

29 Νοεμβρίου 2024
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

Ένα «ΜΗΝΥΜΑ» του Αγίου Ανδρέα για την Ελληνική οικογένεια

29 Νοεμβρίου 2024
Τό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ» τοῦ ἀποστόλου Παύλου – «Ἄκου ἕνα βιβλίο»

Αποστολικά Μηνύματα: «Το μεγάλο Δώρο του Κυρίου μας»

24 Νοεμβρίου 2024
Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

Εἰ θέλεις εἰσελθεῖν εἰς τὴν ζωήν, τήρησον τὰς ἐντολάς

24 Νοεμβρίου 2024
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

Μνήμη αποστόλου Ανδρέου (30-11-2014)

29 Νοεμβρίου 2022
Πόσοι νέοι τηρούν σήμερα τις εντολές του Θεού;

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά «Αξίως περιπατήσαι της κλήσεως…»

27 Νοεμβρίου 2021

Τα λάθη του άρχοντος Ιουδαίου

24 Νοεμβρίου 2018
Η κατάκτηση της αιώνιας ζωής

Η κατάκτηση της αιώνιας ζωής

24 Νοεμβρίου 2018
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

30 Νοεμβρίου 2016
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

Άγιος Ανδρέας: μία χαρακτηριστική περίπτωση!

30 Νοεμβρίου 2016
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

Ο Θεός ἡμᾶς τούς ἀποστόλους ἐσχάτους ἀπέδειξεν, ὡς ἐπιθανατίους (Α´ Κορ. 4, 9)

26 Νοεμβρίου 2019
Ευρήκαμεν!!! (ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ)

Ην δέ ᾽Ανδρέας… (᾽Ιωάν. 1, 41)

26 Νοεμβρίου 2019
Ευρήκαμεν!!! (ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ)

30 Νοεμβρίου – Ανδρέου του Πρωτοκλήτου (Ιω. α΄ 35-52) (Α΄ Κορ. δ΄ 9-16)

26 Νοεμβρίου 2019
O Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος

Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου (Ιωαν. Α΄ 35-52)

26 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ

28 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

28 Νοεμβρίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ – 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 Ιερά Μητόπολις Σερβίων και Κοζάνης

28 Νοεμβρίου 2014

Κήρυγμα Κυριακῆς 30.11.2014 Ἀποστόλου Ἀνδρέου Α΄ Κορ. δ΄ 9-16

16 Νοεμβρίου 2023

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ (30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

18 Νοεμβρίου 2014
Next Post
Ι. Μ. Φθιώτιδος και ΑΠΟΣΤΟΛΗ συνεχίζουν το πρόγραμμα «ΜΑΖΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ» και τη νέα περίοδο

Ι. Μ. Φθιώτιδος και ΑΠΟΣΤΟΛΗ συνεχίζουν το πρόγραμμα «ΜΑΖΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ» και τη νέα περίοδο

Εγκατάσταση νέου Εφημερίου στη Φολέγανδρο

Εγκατάσταση νέου Εφημερίου στη Φολέγανδρο

Κορίνθου Διονύσιος: Δια του Σταυρού έρχεται η χάρις του Θεού

Κορίνθου Διονύσιος: Δια του Σταυρού έρχεται η χάρις του Θεού

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Μεγάλη ευλογία – Τίμιο Ξύλο του Σταυρού του Κυρίου  και Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον Βύρωνα

Μεγάλη ευλογία – Τίμιο Ξύλο του Σταυρού του Κυρίου και Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον Βύρωνα

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist