• Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2026
Poimin.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις
No Result
View All Result
Poimin.gr
No Result
View All Result

Η Τελετή των Εγκαινίων

12 Φεβρουαρίου 2019
in Απόψεις - Γνώμες
Share on FacebookShare on Twitter

Του Παναγιώτη Ι. Σκαλτσή*

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

Εγκαίνια είναι η τελετή με την οποία καθιερώνεται και καθαγιάζεται ένας ναός και από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο και αγία τράπεζα. Άλλωστε η ίδια η λέξη ΕΓΚΑΙΝΙΑ φανερώνει πως ένα πράγμα από παλαιό γίνεται καινούργιο και από μη ιερό, άγιο. Η καινούργια αυτή διάσταση όσον αφορά το ναό είναι ολοκάθαρη σ’ όλες τις ευχές και τα τροπάρια της ακολουθίας. Χωρίς εγκαίνια δεν είναι δυνατή η τέλεση κανενός μυστηρίου παρά μόνο με τη χρήση του Αντιμηνσίου, λινού δηλ. υφάσματος, που μπορεί να αντικαταστήσει την αγία Τράπεζα μέχρι να γίνουν κανονικά τα εγκαίνια, αφού σ’ αυτό υπάρχουν τμήματα λειψάνων αγίων.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Όσον αφορά την ιστορία των εγκαινίων είναι σημαντικό πως από την Παλαιά ακόμη Διαθήκη γίνεται λόγος γι’ αυτά. Η σκηνή του μαρτυρίου που ήταν αφιερωμένη στη λατρεία του Θεού, είχε «δικαιώματα λατρείας» όπως μας λέει ο Απ. Παύλος, (εβρ. δ 1), αγιάσθηκε από τον Μωϋσή κατά προτροπή του Θεού με μυσταγωγικές πράξεις· «και λήψη το έλαιον της χρίσεως, και χρίσεις την σκηνή και πάντα τα εν αυτή, και έσται αγία…» (Έξοδ. 40, 9-11). Το ίδιο έγινε και με το ναό του Σολομώντος. Οι Εβραίοι μάλιστα είχαν και έχουν ακόμη ειδική γιορτή των Εγκαινίων, όπως λέγεται, στην οποία γιορτάζουν και θυμούνται τα εγκαίνια και την κάθαρση του ναού του Σολομώντος, την οποία έκαμε ο Ιούδας ο Μακκαβαίος το 165 π. Χ. μετά τη βεβήλωσή του από τον Αντίοχο Δ’ τον Επιφανή. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι πως η εκκλησία από τη στιγμή που έπαψε να καταφεύγει στις κατακόμβες και να προσφέρει την αναίμακτη θυσία επάνω στους τάφους των μαρτύρων, άρχισε να καθιερώνει ναούς και μάλιστα με μεγαλοπρεπείς τελετές, όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός Ευσέβιος. Ήταν πανηγύρι τα εγκαίνια τότε, όπως ακριβώς και σήμερα. Πνευματικό πανηγύρι που στηρίζεται στην πίστη του λαού, αλλά και τη ζωντανή παράδοση της Εκκλησίας.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣ1Α ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Τα εγκαίνια είναι οπωσδήποτε συνδεδεμένα με τη σημασία που δίνει η Εκκλησία στο Ναό ως λειτουργικό χώρο και οίκο προσευχής του λαού αφ’ ενός και αφ’ ετέρου με τη σημασία που δίνει στον άνθρωπο ως λειτουργικό ον και προσωπικότητα με σκοπό τον αγιασμό και τη θέωση. Γι’ αυτό και στο πανηγύρι των Εγκαινίων καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε πνευματικά και με πίστη. «Εν πίστει τα εγκαίνια, επιτελούμε φαιδρώς». Η ιερότητα του πανηγυριού αυτού στηρίζεται στην πίστη μας πως ο Ναός είναι έργο του Χριστού και του Παναγίου Πνεύματος· έργο όλης της Παναγίας Τριάδος πιστεύουμε, όπως λέει το τροπάριο, πως «τούτον τον οίκον ο Πατήρ ωκοδόμησε· τούτον τον οίκον ο Υιός εστερέωσε· τούτον τον οίκον το Πνεύμα το Άγιον ανεκαίνισε, το φωτίζον, και στηρίζον, και αγιάζον τας ψυχάς ημών» (απόστιχο του Εσπερινού). Ο Ναός είναι ασφαλώς ο οίκος του Θεού, αλλά και το δικό μας σπίτι. Είναι και πρέπει να είναι το κέντρο της ζωής μας κι όχι κάτι το δευτερεύον. Είναι η σκηνή η αληθινή, λιμάνι των χειμαζόμενων, ιατρείο παθών, καταφυγή ασθενών, δαιμόνων φυγαδευτήριο τόπος που ο λαός δοξάζει τον Θεό «ψαλμοίς και ύμνοις και μυστικαίς λειτουργίαις» οι οποίες αναφέρονται και φθάνουν στο νοερό θυσιαστήριο και σε μας κομίζουν την αγαθότητα και τη χάρη του θεού.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ.

Η καθιέρωση του Ναού γίνεται από τον Αρχιερέα, που είναι τύπος του Χριστού, με την εξής σειρά και τάξη,. ενώ για την όλη τελετή χρησιμοποιούνται αρκετά υλικά στοιχεία, όπως κερί καθαρό, μαστίχη, σμύρνα, θυμίαμα, λείψανα μαρτύρων, άγιο μύρο, μαρμαροσάπουνα, ροδόσταμο, κρασί, κατασάρκιο της αγίας Τραπέζης, Αντιμήνσια κ.α.
α) Η λιτανεία των Ιερών λειψάνων

Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, ο Αρχιερεύς μεταφέρει στον Ι. Ναό που πρόκειται να εγκαινιασθεί τα ιερά λείψανα, τα οποία εναποθέτει σ’ ένα άγιο Δισκάριο, πάνω στην Αγία Τράπεζα. Το πρωί αφού τελειώσει ο όρθρος, με την ψαλμωδία σχετικών τροπαρίων γίνεται τριπλή περιφορά γύρω από το Ναό. Ο Αρχιερεύς ντυμένος με λευκή στολή, σύμβολο της καθαρότητας και της αγνότητας, με ιερό δέος φέρει στο κεφάλι του τον ειδικό δίσκο με τα άγια λείψανα σκεπασμένα με το ίδιο κάλυμμα που σκεπάζονται τα θεία δώρα, Οι ιερείς κρατούν το Ευαγγέλιο, το σταυρό και εικόνες, οι δε λαϊκοί προπορεύονται με τις λαμπάδες. Σε κάθε στάση διαβάζονται ορισμένα αναγνώσματα από την Καινή Διαθήκη και στη συνέχεια μπροστά στο Ναό, όπου ήδη έχει τοποθετηθεί ειδικό αναλόγιο γίνεται μία από τις κατανυκτικότερες τελετές της εκκλησίας μας. Η είσοδος δηλαδή πάλι στο Ναό γίνεται με ιδιόμορφο τρόπο. Οι θύρες είναι κλειστές. Ο Αρχιερεύς προστάζει αυτούς που είναι πίσω από τις πόρτες να τις ανοίξουν στο Βασιλέα της δόξης λέγοντας τα λόγια του Δαυίδ. «Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών…» (Ψαλ. 24ος), και ακούγονται από μέσα τα λόγια που οι άγγελοι έλεγαν αναμεταξύ τους κατά την Ανάληψη του Κυρίου. «Τις εστιν ούτος ο Βασιλεύς της δόξης». Έχουμε εδώ μίμηση ακριβώς των αγγέλων τη στιγμή της Ανάληψης. Και «οι πύλες ανοίγονται στην πρόκληση των φωνών -τονίζει ο Καβάσιλας- ωσάν να επρόκειτο οι φωνές να εισαγάγουν τον Χριστόν εις τον Ναόν». Με λαμπρό και πανηγυρικό λοιπόν τρόπο εισοδεύονται τα άγια λείψανα μέχρι το θυσιαστήριο, όπου ο Αρχιερεύς, πάλι, αφού τα βάλει σε ειδική θήκη με εύοσμο κηρομαστίχη, τα θυμιάζει, τα μυρώνει και τα τοποθετεί στο στυλίσκο που βρίσκεται στο μέσον της Τραπέζης ως το πιο κατάλληλο θεμέλιο. Κανένα άλλο θεμέλιο δεν είναι καλύτερο από τα ιερά λείψανα. Κι αυτό, όπως λέει ο Καβάσιλας γιατί «κανένα από τα μυστήρια δεν είναι πιο συγγενές προς το Χριστό απ’ ότι οι μάρτυρες. Έχουν τα πάντα κοινά με τον Κύριο δηλ. το σώμα και το πνεύμα και το σχήμα του θανάτου… Άλλωστε τα οστά αυτά είναι ο αληθινός Ναός και το θυσιαστήριο του Θεού, και ο αχειροποίητος αυτός Ναός είναι η απομίμηση του αληθινού».

β) Ο καθαρισμός της Αγίας Τραπέζης

Μετά την τοποθέτηση των ιερών λειψάνων στη θέση που προαναφέραμε, ο Αρχιερεύς παίρνει το δοχείο με την κηρομαστίχη και τα αρώματα, που συμβολίζουν τα μύρα με τα οποία ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας άλειψε το σώμα του Κυρίου, και τα εκχύνει στην οπή της αγίας Τραπέζης για τη στερέωση του ανεγειρομένου Τάφου. Κατόπιν τοποθετείται η πλάκα στην οπή της αγίας Τραπέζης, ενώ ψάλλονται δύο ωραίοι ψαλμοί ο 142ος «Υψώσω σε ο Θεός μου, ο Βασιλεύς μου, και ευλογήσω το όνομά σου εις τον αιώνα» σαν ευχαριστία και ανάμνηση των θαυμασίων του Θεού, και ο 22ος «Κύριος ποιμαίνει» με…», που υμνεί τη φιλανθρωπία του Θεού. Εν, τω μεταξύ ο Αρχιερεύς αφού πάνω από τα αρχιερατικά του άμφια βάλει στο λαιμό του, το λεγόμενο σάβανο, λευκού χρώματος, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το άγιο σώμα του Κυρίου, διαβάζει γονατιστός την ευχή «ο Θεός ο άναρχος και αΐδιος…» με την οποία παρακαλεί τον Θεό να αποστείλει το Πανάγιό του Πνεύμα και να αγιάσει το νέο Ναό. Ακολουθεί η πλύση και ο καθαρισμός της αγίας Τραπέζης με σαπούνι και νερό ζεστό, σύμβολο κι αυτό του Αγίου Πνεύματος του οποίου από δω και πέρα πλέον θα είναι όργανο η αγία Τράπεζα. Η όλη τελετή θυμίζει βάπτισμα. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η αγία Τράπεζα εικονίζει το Σωτήρα και δέχεται τα του βαπτίσματος όπως Εκείνος. «Είναι δε ανάγκη – τονίζει πάλι ο Καβάσιλας – να γίνει κάποια κάθαρση ενάντια στη δύναμη του πονηρού, κι όπως ο Αρχιερεύς με προσευχές αποκαθαίρει από κάθε επήρεια των δαιμόνων το ύδωρ με το οποίο βαπτίζει τον άνθρωπο, έτσι και σ’ αυτή την τελετή διαλέγει τις κατάλληλες προσευχές και με τον ίδιο τρόπο, όπως και πριν, με το νερό αποκλείει το πονηρόν».

γ) Η χρήση του Ιερού Θυσιαστηρίου

Μετά την κάθαρση της αγίας Τραπέζης για τους λόγους που αναφέραμε, ραντίζει ο Αρχιερεύς το ιερό θυσιαστήριο με ροδόσταμο, με το οποίο κάνουμε την Τράπεζα να ευωδιάζει και όπως λέει ο Καβάσιλας, μ’ αυτό δείχνουμε πως «φέραμε όλα όσα είναι απαραίτητα για να συμπληρώσουν την ανθρώπινη ζωή, δηλαδή φέραμε κι από τα αναγκαία κι από τα ευχάριστα κι απ’ αυτά κάναμε τη θυσία μας». Κατόπιν όπως και μετά το Βάπτισμα ακολουθεί η Χρίση με το άγιο μύρο, το οποίο φέρνει τη χάρη του Θεού στη γη. Το μύρον είναι η δύναμη του θυσιαστηρίου. Δύναμη που ενεργοποιείται, όπως τονίζει ο Καβάσιλας, με την παρουσία και τη χάρη των ιερών λειψάνων για τα οποία αναφέραμε πριν.

δ) Η ένδυση της Αγίας Τραπέζης

Αφού επλύθη (εβαπτίσθη), εμυρώθη η αγία Τράπεζα, τώρα ήλθε η ώρα να βάλει τα καλά της. Αρχικά στην κάθε μια από τις τέσσερεις της γωνίες τοποθετείται ένα κομμάτι λινό ύφασμα στο οποίο είναι αγιογραφημένος κι ένας Ευαγγελιστής, επειδή η αγία Τράπεζα εικονίζει όλη την Εκκλησία στη στερέωση της οποίας συνέβαλαν οι Ευαγγελιστές, με τα Ευαγγέλιά τους. Κατόπιν τυλίγεται σταυροειδώς στην αγία Τράπεζα το πρώτο ένδυμα το λεγόμενο κατασάρκιο, σύμβολο της σινδόνης με την οποία τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού. Στη συνέχεια τοποθετείται ο επενδύτης, η αγία ενδυτή η τραπεζόφορον κατά τον Συμεών Θεσσαλονίκης. Είναι το βασικό άμφιο της αγίας Τραπέζης, πολυτελές σύμβολο δόξης κατά τον Συμεών, αφού κατά τον ίδιο η αγία Τράπεζα «τάφος εστι και θρόνος του Ιησού». Τέλος τοποθετείται το λεγόμενο ειλητό, το οποίο εισήχθη στους βυζαντινούς χρόνους και αργότερα αντικατεστάθη από το γνωστό Αντιμήνσιο. Λέγεται πως το ειλητό δηλώνει το σουδάριο το οποίο έφερε ο Χριστός στο κεφάλι Του το χρόνο που βρισκόταν στο μνημείο και συμβολίζει την υπέρ ημών νέκρωση και Ανάσταση του Κυρίου. Επάνω σ’ αυτό τοποθετείται το ιερό Ευαγγέλιο και η τελετή τελειώνει με τη μύρωση και θυμίαση όλου πια του Ναού. Οι ευχές δε που διαβάζονται στο τέλος είναι γεμάτες ευχαριστία στο Θεό και παράκληση να γεμίζει με δόξα, αγιασμό και χάρη το νέο θυσιαστήριο έτσι ώστε πάνω σ’ αυτό να μεταβάλλεται η αναίμακτη θυσία σε σώμα και αίμα Χριστού και να αγιάζεται ο λαός του Θεού με τη συμμετοχή του σ’ αυτό το μυστήριο.

Τελικά δηλαδή ο σκοπός των εγκαινίων δεν είναι μόνο ο αγιασμός του Ναού αλλά και δικός μας με τον πνευματικό αγώνα και την αληθινή ζωή. «Ούτως εγκαινίζεται ο άνθρωπος· ούτω τιμάται η των Εγκαινίων ημέρα». Σ’ αυτόν τον αγώνα έχουμε οπωσδήποτε οδηγό το Χριστό. Άλλωστε το λυχνάρι που στο τέλος της ακολουθίας ανάβει ο Αρχιερεύς πάνω στην αγία Τράπεζα συμβολίζει, κατά τον Καβάσιλα, το δικό Του Φως. «Αυτό το φως μπορεί να ανακαλύψει και να φέρει στο φως τα πάντα, όπως ακριβώς γέμισε τον Άδην το φως, όταν έφθασε εκεί ο Χριστός.

*O κ. Παναγιώτης Σκαλτσής είναι Καθηγητής της Λειτουργικής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Πρόσφατα Άρθρα

Η ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΗ –  ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΗ – ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

13 Μαρτίου 2026

Μια διεπιστημονική προσέγγιση στο σημείο τομής Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεολογίας Του Αναστασίου Χαρμαντά-Παιδαγωγού, Οικογενειακού Συμβούλου, Ειδικού στην Ψυχοδυναμική της...

Read more
Αναχώρησαν τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου
Πνευματικές Διδαχές

Κήρυγμα Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών

13 Μαρτίου 2026

† Γ’ στάση των Χαιρετισμών – 2.4.2021 Πᾶσα φύσις Ἀγγέλων κατεπλάγη τό μέγα τῆς σῆς ἐνανθρωπήσεως ἔργον· τόν ἀπρόσιτον γάρ...

Read more
Επίσκεψη του Μητρ. Δημητριάδος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βόλου
Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη του Μητρ. Δημητριάδος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βόλου

13 Μαρτίου 2026

Συνεχίστηκε χθες,12/3 η νέα ποιμαντική πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στο πλαίσιο της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος πραγματοποιεί...

Read more
᾽Ανοίξω τό στόμα μου καί πληρωθήσεται Πνεύματος…
Πνευματικές Διδαχές

«Χαίρε, δένδρον αγλαόκαρπον, έξ ου τρέφονται πιστοί»

13 Μαρτίου 2026

ΑΠΟΨΕ, αγαπητοί μου, είναι ή τρίτη στάσης του Ακάθιστου. Ό Ακάθιστος ύμνος είναι ένα ποίημα, ένα τραγούδι. Τραγούδι όχι σαν...

Read more
Πρωτ. π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου: «Κάνε άκρη, μου σκεπάζεις τη θέα του Χριστού. Τα φαινόμενα του ζηλωτισμού και του Γεροντισμού»
Εκκλησία της Ελλάδος

Πρωτ. π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου: «Κάνε άκρη, μου σκεπάζεις τη θέα του Χριστού. Τα φαινόμενα του ζηλωτισμού και του Γεροντισμού»

13 Μαρτίου 2026

Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος συνεχίζει το πρόγραμμα υλοποίησης του ανοιχτού Σεμιναρίου Ορθοδόξου Πίστεως, τα οποία είναι ανοιχτά για το κοινό...

Read more
Ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος στο πλευρό των νέων Κατηχητών
Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος στο πλευρό των νέων Κατηχητών

13 Μαρτίου 2026

Για ακόμη μία χρονιά, με την ευλογία και την πατρική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου,...

Read more
Άνθιμος, ώρα μηδέν;
Αφιερώματα

Όταν ο χρόνος γίνεται μνήμη

13 Μαρτίου 2026

Άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης,  Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίου Η Εκκλησία έχει τον ευλογημένο τρόπο να μεταμορφώνει τη μνήμη σε...

Read more
Παναγία Αγιοσορίτισσα
Πνευματικές Διδαχές

«Χαίρε των απίστων αμφίβολον άκουσμα, χαίρε των πιστών αναμφίβολον καύχημα» – Γ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

13 Μαρτίου 2026

Βασική διδασκαλία της Εκκλησίας μας, αλλά και κεντρική αλήθεια της χριστιανικής πίστεώς μας είναι η γέννηση του Θεού ως τέλειου...

Read more
Μονή Κάτω Παναγιάς Άρτης: Κουρές τεσσάρων Μεγαλοσχήμων Μοναχών
Εκκλησία της Ελλάδος

Μονή Κάτω Παναγιάς Άρτης: Κουρές τεσσάρων Μεγαλοσχήμων Μοναχών

13 Μαρτίου 2026

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ετέλεσε τις Κουρές τεσσάρων νέων Μεγαλοσχήμων Μοναχών...

Read more
Αγρυπνία για τον Αγ. Συμεών Νέο Θεολόγο στην Μακρακώμη
Εκκλησία της Ελλάδος

Αγρυπνία για τον Αγ. Συμεών Νέο Θεολόγο στην Μακρακώμη

13 Μαρτίου 2026

Με κατανυκτική Ιερά Αρχιερατική Παννυχίδα κατά το Τυπικό της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τιμήθηκεστην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η κοίμηση του...

Read more
Η Ι.Μ. Φθιώτιδος στην «Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας 2026» των Γ.Α.Κ.
Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ι.Μ. Φθιώτιδος στην «Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας 2026» των Γ.Α.Κ.

12 Μαρτίου 2026

Μία ακόμη εκδήλωση αφιερωμένη στην ένδοξη ιστορία του τόπου πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη...

Read more
ΥΠΟΔΟΧΗ Ι.ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΥΠΟΔΟΧΗ Ι.ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

12 Μαρτίου 2026

Το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαρτίου 2026, στις 6.00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε σε κλίμα κατανύξεως η Υποδοχή του ιερού λειψάνου του...

Read more
ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΥΝΘΟ
Εκκλησία της Ελλάδος

ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΥΝΘΟ

12 Μαρτίου 2026

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, προέστη στην ι. ακολουθία των...

Read more
Θύμα του «φονικού» καύσωνα ο ιερομόναχος π. Τίτος Πατρικαλάκης
Εκκλησία της Ελλάδος

Εκδημία Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Καλαντζή

12 Μαρτίου 2026

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μετά θλίψεως αναγγέλλει την εκδημία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου κυρού Γεωργίου Καλαντζή, Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου...

Read more
Έκθεση Αγιογραφίας: ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ «Τέχνη & Τεχνοτροπίες»
Ελλάδα Κόσμος

Έκθεση Αγιογραφίας: ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ «Τέχνη & Τεχνοτροπίες»

12 Μαρτίου 2026

«…το Άγιον Όρος μέσα από τη ματιά και τον χρωστήρα της γυναίκας, με τη δροσιά της αγιορείτικης κληρονομιάς, όπως τη...

Read more
Previous slide
Next slide

ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ

Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας
Αγίου Γρηγορίου Παλαμά

Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: Ο θεμελιωτής της Ορθοδόξου Πνευματικότητος

8 Μαρτίου 2026

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού Η δεύτερη Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες πατερικές μορφές...

Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Ιδού καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού καιρός μετανοίας

7 Μαρτίου 2026
Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Το μήνυμα του Παραλύτου της Καπερναούμ

7 Μαρτίου 2026
Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας

Οι αυθεντικοί ποιμένες και τα άκρα της πλάνης και των αιρέσεων

7 Μαρτίου 2026
Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Η θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ

7 Μαρτίου 2026
Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας

Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και η εποχή μας

13 Νοεμβρίου 2025
«Χαίρε Πατέρων καύχημα»

«Χαίρε Πατέρων καύχημα»

13 Νοεμβρίου 2025
Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας

Ἂς μὴν ἀφήνουμε τὴν καρδιά νὰ προσκολλᾶται στὰ ἐπίγεια

13 Νοεμβρίου 2025
Ἱεράρχα Γρηγόριε, χαῖρε Πατέρων καύχημα,  θεολόγων τὸ στόμα

Ἱεράρχα Γρηγόριε, χαῖρε Πατέρων καύχημα, θεολόγων τὸ στόμα

13 Νοεμβρίου 2025
Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

30 Μαρτίου 2024
Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Η κατ᾽ οίκον εκκλησία

30 Μαρτίου 2024
Κυριακή Β΄ Νηστειών – Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

Κυριακή Β΄ Νηστειών – Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

30 Μαρτίου 2024
Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας

Β΄ Κυριακή των Νηστειών – Γρηγορίου του Παλαμά

30 Μαρτίου 2024
Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

«Η πίστη ἀνοίγει δρόμους»

30 Μαρτίου 2024
Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας

Κυριακή Β΄ Νηστειῶν: Σημεῖα τῆς διδασκαλίας τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ

30 Μαρτίου 2024
Ὁ ἄλλος, ὁ ἀδελφός μου

Ο Χριστός σπίτι μας – Β΄ Νηστειών

30 Μαρτίου 2024
Οι ψίθυροι του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

Οι ψίθυροι του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

14 Νοεμβρίου 2023
Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Τι είναι για σένα ο Χριστός;

11 Μαρτίου 2023
Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας

Βίος και διδασκαλία Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης

15 Μαρτίου 2020
Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Η ελπίδα και η εμπιστοσύνη στον Θεό έχει ως κορωνίδα την πίστη

14 Μαρτίου 2020
“Συμβουλία παρά τινος φρονίμου ζήτησον”

Χριστός: ἡ ἀρχή καί τό τέλος

26 Μαρτίου 2019
Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Το μήνυμα της Κυριακής Β΄ Νηστειών

23 Μαρτίου 2019
Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

23 Μαρτίου 2019
Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Στό διάβα τῆς πορείας τοῦ κόσμου δέν θά λείψουν ποτέ οἱ ἀμφισβητίες

16 Νοεμβρίου 2023
Το θαύμα του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Καστοριά

Ἡ αἰχμαλωσία τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ στούς Τούρκους, ἤτοι τό ἀναίμακτο μαρτύριό του

16 Νοεμβρίου 2023
Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο μέγας ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών

3 Μαρτίου 2018
Ὁ ἄλλος, ὁ ἀδελφός μου

Ὁ ἄλλος, ὁ ἀδελφός μου

16 Νοεμβρίου 2023
Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Η αναδημιουργία του ανθρώπου

7 Μαρτίου 2017
Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

Κήρυγμα εις το ευαγγέλιον της Β΄ Κυριακής των νηστειών

7 Μαρτίου 2017
Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας

Διώχτε τον Βαρλαάμ από τον τόπο μας

7 Μαρτίου 2017
Next Post
Σύναξη Κατηχητών και επίδοση βεβαιώσεων συμμετοχής Σεμιναρίου νέων Κατηχητών της Ι.Μ. Κίτρους

Σύναξη Κατηχητών και επίδοση βεβαιώσεων συμμετοχής Σεμιναρίου νέων Κατηχητών της Ι.Μ. Κίτρους

Ρασοφορία Μοναχού στην Άνω Μονή Ξενιάς

Ρασοφορία Μοναχού στην Άνω Μονή Ξενιάς

Εκδήλωση της Μητροπόλεως Πειραιώς για τους Τρεις Ιεράρχες

Μητροπολίτης Πειραιώς: Θα τους αποκαλώ Σκοπιανούς και όχι Μακεδόνες

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ θα χαιρετήσει το συλλαλητήριο

«Ως βλάσφημος ο εγκαταλιπών πατέρα»

Βασική προϋπόθεση για την Θεία Κοινωνία, η ευλογία του Πνευματικού μας

Βασική προϋπόθεση για την Θεία Κοινωνία, η ευλογία του Πνευματικού μας

  • Όροι χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Πατριαρχεία – Αυτοκέφαλες Εκκλησίες
    • Η φωνή των Ποιμένων
    • Ελλάδα Κόσμος
  • Συνοπτικός
  • Κηρύγματα
  • Απόψεις – Γνώμες
  • Πνευματικές Διδαχές
    • Ομιλίες
    • Άκου ένα βιβλίο
  • Αφιερώματα
    • Μουσικός Θησαυρός
    • Στρατιωτικοί Ιερείς
    • Προσκυνηματικός Τουρισμός
  • Αιρέσεις

Poimin.gr © 2023

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist