Συμπληρώνονται  δύο χρόνια από της συστάσεως και λειτουργίας του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» και σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 τελέσθηκε ο αγιασμός για το νέο Ακαδημαϊκό Έτος 2022 – 2023 από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, ένα έτος, αφιερωμένο στο νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη.

          Η Ακολουθία του Αγιασμού τελέσθηκε στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, τον οποίο πλαισίωσαν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και οι ιερείς των 10 περιφερειακών παραρτημάτων ανά την Φθιώτιδα, με την ευλογία αποτμήματος της Τιμίας Χειρός του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, της Ιεράς του Εικόνος και της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

          Αρχικά προβλήθηκε ένα σύντομο video, το οποίο παρουσίασε φωτοστιγμές από τις πολλές δράσεις και ποικίλες εκδηλώσεις του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως, τόσο στην Φθιωτική γη, όσο και σε άλλους τόπους, καθώς, όπως συνεχώς τονίζει ο κ. Συμεών, το Ωδείο αποτελεί ένα αυλάκι που ενώνει την Λαμία με όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδος μας, κάθε τόπο που αγαπά και σέβεται την μουσική μας παράδοση και τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό.

          Μετά τον Αγιασμό, τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε ο Διευθυντής του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Πριν δύο χρόνια ακριβώς έγινε η αναβάθμιση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών, εμπνευστή, ιδρυτή και πρόεδρο του Ωδείου μας. Σκοπός του Ωδείου μας είναι η προσφορά στον πολιτισμό, η ενωτική δημιουργία για το καλό όλων μας. Θέλουμε να ακούμε τις μουσικές των παιδιών, να τους αφήσουμε μία παρακαταθήκη και να δώσουμε ταυτόχρονα χώρο στους μεγαλύτερους για να δημιουργήσουν.

Το Ωδείο αναπτύσσεται αγωνιζόμενο καθημερινά να πετύχει τους στόχους του με 11 σχολές, με 21 καθηγητές, με 10 παραρτήματα, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και με 559 μαθητές!

Όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς την Χάρη του Θεού και την προστασία των Προστατών Αγίων μας, χωρίς τον Πατέρα και Επίσκοπό μας να μας ευλογεί, να μας στηρίζει και να μας εμπνέει, χωρίς την ενότητα μεταξύ των καθηγητών, χωρίς εξωστρέφεια και συνεργασίες.

Οι προοπτικές μας είναι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την πρόοδο των παιδιών μας. Να μπορέσουμε να σμιλέψουμε τις ψυχές τους με την μουσική για ένα καλύτερο αύριο, να αναδείξουμε χρόνο με τον χρόνο έτι περισσότερο τον γυναικείο και παιδικό βυζαντινό και παραδοσιακό χορό, να δώσουμε ευκαιρίες ανώτερων σπουδών στους μαθητές μας με υποτροφίες και να γνωρίσουμε την ομορφιά της μουσικής.

Το φετινό Ακαδημαϊκό Έτος είναι αφιερωμένο στον δικό μας Άγιο, τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, τον Ελεήμονα και Πνευματικό και ετοιμάζουμε την ψηφιακή έκδοση με ύμνους από τις ακολουθίες του και άλλα πολλά που θα ευλογήσει η Χάρη του Αγίου.

Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε το νέο Ακαδημαϊκό Έτος να είναι έτος δημιουργίας και συμβολής στην πολιτιστική ανάπτυξη της μουσικής μας και στην πρόοδο του τόπου».

          Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης με θερμούς λόγους για την πρόοδο του Ωδείου και το πολυποίκιλο παιδαγωγικό έργο, το οποίο επιτελεί το Ωδείο, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

          Στον πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία πραγματοποιείται σήμερα, όπου κατά αγαθή συγκυρία η Εκκλησία μας ξεκινά και επίσημα το κατηχητικό και ποιμαντικό της έργο για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Πριν δύο χρόνια αποφασίσαμε όλοι μαζί, γιατί το όλοι μαζί φέρνει στην ζωή μας αποτελέσματα, μόνο οι συλλογικές αποφάσεις καρποφορούν ασχέτως τον πιο ρόλο παίζει ο καθένας, να ιδρύσουμε το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Δημιουργήσαμε, αξιοποιώντας αυτή την μαγιά, την οποία κατέλειπε ο μακαριστός και Άγιος προκάτοχός μου Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος. Κάναμε αυτό που μας είπε σήμερα ο Χριστός στο Ευαγγέλιο του. Καθαρίσαμε ένα χωράφι , όπως κάνει ένας καλό γεωργός, για να καρποφορήσει ο σπόρος που θα φυτευθεί. Και όπως φαίνεται κάναμε καλή δουλειά. Όλοι μαζί ρίξαμε τον σπόρο και αυτός καρποφορεί!

Μόνο μέσα από την αφετηρία της ιερότητος και μοναδικότητος ακόμη και του ενός προσώπου. Το έργο που επιτελείται στο Ωδείο είναι του Θεού το εργο και γι΄αυτό οι αριθμοί του δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν. Δεν πρέπει όμως να εγκλωβιστούμε στους αριθμούς, αλλά θα κρατήσουμε την ουσία. Ότι η γη η αγαθή πρέπει να καλλιεργείται. Ακόμη και η τραχιά γη πρέπει να καλλιεργείται και η πετρώδης και η ακανθώδης, απλά θέλει πιο πολύ πόνο και πιο πολύ κόπο.

Ο Λόγος του Θεού είναι ο σπόρος και το χωράφι είναι ο Αμπελώνας του Χριστού και κάθε άνθρωπος είναι ο ίδιος ο Χριστός και ιδιαίτερα όταν αυτός ο άνθρωπος είναι το παιδί μας, είναι ο νέος και η νέα της κοινωνίας μας.

Ευχαριστώ όλους σας που στηρίζετε την προσπάθεια μας αυτή. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές της τοπικής μας Εκκλησίας, όλους σας ανεξαιρέτως που με καλές σκέψεις και καλούς λόγους στηρίζετε το έργο της Εκκλησίας μας».

          Ακολούθησε η απονομή των Διπλωμάτων και των Πτυχίων των επιτυχόντων μαθητών και μαθητριών του περσινού διδακτικού έτους.

          Τον κύκλο των σπουδών τους στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» ολοκλήρωσαν με επιτυχία οι κάτωθι:

1.       Θεοφάνης Καλαμάρας (Πτυχίο Ιεροψάλτου) Παράρτημα Αταλάντης

2.       Ευστάθιος – Παναγιώτης Αθανασάκος (Πτυχίο Βυζ. Μουσικής), Παράρτημα Κ. Τιθορέας

3.       Κωνσταντίνος Κρέτσης (Πτυχίο Βυζ. Μουσικής)

4.       π. Ανδρέας Ταρλαντάς (Πτυχίο Βυζ. Μουσικής), Παράρτημα Αταλάντης

5.       Γεώργιος Χράς (Πτυχίο Βυζ. Μουσικής), Παράρτημα Κ. Τιθορέας

6.       Αθανάσιος Βαρσάμης (Πτυχίο Βυζ. Μουσικής),

7.       Κυριάκος Ανανιάδης (Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής), Παράρτημα Μαλεσίνας

8.       Βασίλειος Ζούκας (Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής)

9.       Σεβαστή – Ιωάννα Ανανιάδου (Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής), Παράρτημα Μαλεσίνας

10.     Άγγελος Αλαφροπάτης (Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής)

11.     Βασίλειος Ασήμου (Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής)

12.     Βασιλική – Άννα Λαμπροπούλου (Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής)

Επίσης, δόθηκαν και τρείς έπαινοι – βραβεία σε τρείς μαθητές του Ωδείου, στα αδέλφια Κωνσταντίνο Λεμονή, Αναστάσιο Λεμονή και Αλέξανδρο Λεμονή, οι οποίοι απέσπασαν την καλύτερη βαθμολογία στην 4η κατηγορία με την συμμετοχή τους στον Ι’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψαλτικής Τέχνης, τον οποίο διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης».

          Το κλείσιμο της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, καθώς, οι καθηγητές, οι νέοι Πτυχιούχοι, συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας του Ωδείου παρουσίασαν για πρώτη φορά ένα νέο τραγούδι για τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη. Πρόκειται για το τραγούδι: «Εις τον τάφον του Γέροντος» ένα ποίημα του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη, ο οποίος μέσα στα πολλά του τάλαντα, διακρινόταν για το χάρισμα της ποιήσεως και το οποίο αποτελεί ένα από τα δεκάδες ποιήματα του για τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, τον Άγιο της αγάπης, της ελεημοσύνης και της συγχωρητικότητος. Την μελοποίηση και την ενορχήστρωση του εν λόγω τραγουδιού έκανε ο Διευθυντής του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ.

           Τέλος, άπαντες οι καθηγητές, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ωδείου έψαλλαν το πολυχρόνιο του Σεβασμιωτάτου και μαζί με την Αρχιερατική του ευχή, έλαβαν ως ευλογία ένα usb στικάκι, με το λογότυπο της Ιεράς Μητροπόλεως, πάνω στο οποίο είναι γραμμένη μία ευχή του Σεβασμιωτάτου προς τον καθένα ξεχωριστά, καθώς και πλούσιο κέρασμα.

          Στην Τελετή Έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους του Ωδείου παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.) κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Κυρίτσης, ο Πρόεδρος της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας κ. Γεώργιος Γιαννίστης, ο Οργανωτικός Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος κ. Χρίστος Μαρκαντώνης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδος  κ. Δημήτριος Δρακάκης, ο Διευθυντής του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου μας, καθώς και πολλοί μαθητές, μαθήτριες του Ωδείου με τους γονείς τους.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Λαμπρός ὁ Ἑσπερινός τῆς Ἑορτῆς τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου στήν Πάτρα

Μέ κάθε λαμπρότητα, ἀλλά καί ἱερά κατάνυξη ἐτελέσθη ὁ μέγας Πολυαρχιερατικός Ἑσπερινός τῆς Ἑορτῆς τοῦ Πρωτοκλήτου τῶν Ἀποστόλων, στό ἱερό Ἀποστολεῖο, στόν περικλεῆ καί...

Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέα στην Μητρόπολη Άρτης

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, το απόγευμα, ετελέσθη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου...

Ως Σώμα Χριστού οι Χριστιανοί οφείλουν να συνεργάζονται

Τον Άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο Επίσκοπο Κορίνθου τίμησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία σήμερα Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, ημέρα της...

Πρωτότυπη φωτογραφική ἀναπαράσταση τοῦ Χοροῦ τοῦ Ζαλόγγου

Ἡ Πρόεδρος καί μέλη τοῦ Συλλόγου Ἀναβίωσης Ἀπογόνων Σουλιωτῶν Ναυπακτίας «ὁ Ἔπαχτος», ὁ ὁποῖος μέ διάφορες ἐκδηλώσεις προσπαθεῖ νά ἀναβιώση τήν ἡρωϊκή μνήμη τοῦ...

Αγρυπνία για τον άγιο ιερομάρτυρα Φιλούμενο στο Τρίκορφο Φωκίδος

Με κατάνυξη κατά τη μοναστηριακή τάξη, τελέστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ η αγρυπνία στη μνήμη του Αγίου ενδόξου...

Ευρήκαμεν!!!

Mακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ "Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν" (Ιω. ά, 42) Κατά το διάστημα της μακράς ιστορίας της ανθρωπότητος έγιναν αποκαλύψεις...

Παγκύπρια πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Μητροπολίτη Ταμασού στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

ΤΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας παρέλαβε μία Μητρόπολη χωρίς περιουσιακά στοιχεία και υποδομές,...

Ιδού το ψηφοδέλτιο των Αρχιεπισκοπικών εκλογών

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εκτύπωσης των ψηφοδελτίων για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές της Εκκλησίας της Κύπρου που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Στο...

Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα έχουμε νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Μετά τις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, θα δοθεί χρόνος τριών ημερών για τυχόν ενστάσεις που σχετίζονται με εν δυνάμει παρατυπίες σε εκλογικά κέντρα. Ακολούθως αφού...

Η Ι.Μ. Κίτρους τίμησε την μνήμη του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Σμύρνης Χρυσοστόμου

Με την εκδήλωση  Λόγου και Τέχνης με θέμα «Επίσκοπος Σμύρνης Χρυσόστομος, ο τελευταίος ηγέτης των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» έπεσε η αυλαία των...

Νέος εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Τ.Κ. Κέδρου και Αρχιερατικός Επίτροπος Κέδρου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον...

Επίσκεψη Μητροπολίτου Αιτωλίας στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου και στον Ιατρικό Σύλλογο

Την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28ης Νοεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός,...

Εκδημία Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αστακού

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως αναγγέλλει την κοίμηση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αστακού μακαριστού...

Εκδηλώσεις για τα 100χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Ι.Μ. Καλαβρύτων

Mε την οργανωτική σύμπραξη της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, του Δήμου Αιγιαλείας και του Πολιτιστικού Συλλόγου "Προποντίς", πραγματοποιήθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις (25-27 Νοεμβρίου 2022),...

Ὁ ἅγιος ἀπόστολος Ἀνδρέας

Σήμερα ἡ Ἐκκλησία ἑορτάζει καὶ τιμᾶ τὴν ἱερὴ μνήμη τοῦ ἁγίου ἀποστόλου Ἀνδρέα τοῦ πρωτοκλήτου. Ὁ ἅγιος Ἀνδρέας ἦταν ἀπὸ τὴ Βηθσαϊδὰ τῆς Γαλιλαίας,...