Η 30η επέτειος της ευκλεούς Πατριαρχίας της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικ. Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πνευματικού Ηγέτου 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων ανά την οικουμένην, συνιστά αφορμή δοξολογίας προς τον Θεόν. Το 2008, το παγκοσμίου φήμης περιοδικό «Times» απεφάσισε, να συγκαταλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ανάμεσα στις 100, πλέον σημαντικές με επιρροή, προσωπικότητες ανά τον κόσμον, διότι ο Προκαθήμενος της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως διασχίζει όλη την υφήλιο, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες επίσημες επισκέψεις σε όλες σχεδόν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, σε Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, καθώς και σε Διαχριστιανικούς και Διεθνείς Οργανισμούς. Η αυτοσυνειδησία Του επί των συγχρόνων ζητημάτων, που απασχολούν την ανθρωπότητα καθόλη, εδράζεται στην υποχρέωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την κινητοποίηση κάθε γωνιάς του πλανήτη.

Η μέριμνα του Οικουμενικού Πατριάρχου εξεδηλώθη στα 30 έτη της Πατριαρχίας Του με την ανασυγκρότηση της λειτουργίας του συνοδικού θεσμού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, με την θεσμοθέτηση της Συνάξεως, εν Φαναρίω, των εν ενεργεία Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, με την διεύρυνση της συνθέσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, με την πρόσκληση, ως Συνοδικών Παρέδρων, των Ιεραρχών του Θρόνου από το Εξωτερικό, με την εν Κωνσταντινουπόλει σύγκληση, της Συνάξεως όλων των   Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη, με την συστηματική προσπάθεια  επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με την προαγωγή των Θεολογικών και Ακαδημαϊκών Διαλόγων, με την συμμετοχή Του σε διεθνείς συναντήσεις, και με την έκδοση Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου, για την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Παναγιώτατος μεταφέρει, επίσης, το ενοποιητικό μήνυμα της Μητρός Εκκλησίας, προς υπέρβασιν του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, του εξτρεμισμού και του εθνικοφυλετισμού, μιας και σύνθημα Του είναι: «Ο πόλεμος που γίνεται στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος κατά της θρησκείας».

Με την μέριμνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε μορφής εκμετάλλευση και κατάχρηση, ο «Πράσινος Πατριάρχης» αναδεικνύει «την περιβαλλοντολογία ως πνευματική ευθύνη», με την διοργάνωση διεθνών διεπιστημονικών οικολογικών συνεδρίων, με την συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων, από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και της θρησκείας.

Η ενασχόλησις του Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τα σύγχρονα φλέγοντα θέματα του πλανήτη και η συστηματική εκ μέρους Του ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στα καίρια θέματα που άπτονται της επιβιώσεως της ανθρωπότητος, Τον ανέδειξαν σε παγκοσμίου εμβελείας ηγέτη, βραβευθείς με ανώτατες διακρίσεις και διεθνή βραβεία, από δεκάδες κράτη, πανεπιστήμια και ιδρύματα, διεθνούς φήμης και εγνωσμένης επιστημονικής καταξιώσεως.

Η τοπική μας Εκκλησία στην Σκανδιναυΐα, εμπνεόμενη από το παράδειγμα Του, είναι μια ανεξάντλητη πηγή θυσιαστικής διακονίας. Εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών διακονούν στις ενορίες μας, αθόρυβα και διακριτικά. Όλοι οι τομείς ποιμαντικής δραστηριότητος  στελεχώνονται από αφοσιωμένους εθελοντές. Ο εθελοντισμός για τις ενορίες μας αποτελεί στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η ιεραποστολή, η αλληλεγγύη, η ανάδειξις της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας κοινούς στόχους και κοινά οράματα.

Με βαθυτάτη συγκίνηση, υποδεχθήκαμε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας το 2017, επ᾽ ευκαιρία του Διεθνούς Συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου, και στην Στοκχόλμη το 2019, επ᾽ ευκαιρία των εορτασμών της 50ετηρίδος από της ιδρύσεως της ιστορικής επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην Σκανδιναυΐα, τον Σεπτόν Προκαθήμενον της εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, μετά της Τιμίας Συνοδείας Του. Ἡ διπλή αυτή παρουσία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος  σηματοδοτεί εις το διηνεκές την ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας καθόλης και θα μείνει στην ιστορία ως έκφρασις αγάπης και στοργής της Αγίας του Χριστού Μητρός Εκκλησίας και του Σεπτού Οιακοστρόφου Αυτής, προς τα ενταύθα τέκνα Της.

Οι δύο Πατριαρχικές Επισκέψεις αποτελούν όντως πνευματική αναψυχή και ενίσχυση από την μεταξύ μας κοινωνία και συναναστροφή. Το ενταύθα ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας έλαβε, εκ του σύνεγγυς, τον πατρικό ασπασμό, καθώς και την ευλογία του Πνευματικού του Πατρός, Δεσπότου και Αυθέντου, του προστάτου και εμπνευστού συμπάσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η εν μέσω ημών περισπούδαστος παρουσία του Γεραρού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και της Τιμίας Συνοδείας Του και των υψηλών προσκεκλημένων μας, συνιστά καθημερινή αφορμή δοξολογίας προς τον Θεόν και θερμών υιϊκών ευχαριστιών προς την Παναγιότητά Του.

Η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας εισήλθε δυναμικά στην δεύτερη 50ετία, έχοντας ιδρύσει, κατά την διαρρεύσασα επταετία, δέκα νέες ενορίες στην Σουηδία, την Νορβηγία, την Δανία και την Ισλανδία, τριπλασιάζοντας τοιουτοτρόπως τον αριθμό των ενοριών της και αυξάνοντας τον αριθμό των κληρικών από έναν σε δώδεκα. Διοργάνωσε, επίσης, κατά την δεύτερη Πατριαρχική Επίσκεψη του 2019, την πρώτη Κληρικολαϊκή Σύναξη, με την παρουσία 250 κληρικών και λαϊκών εκπροσώπων των ενοριών της, από τα τέσσερα έθνη που απαρτίζουν την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας. Την ίδια χρονική περίοδο, η τοπική μας Εκκλησία εξασφάλισε: α) την δωρεά και την εκ βάθρων ανακαίνιση του Ησυχαστηρίου του μακαριστού π. Ευσεβίου Βίττη, επ᾽ ονόματι του Αγίου Νικολάου, στο Ρέττβικ της Σουηδίας, β) την δωρεά ναού, αφιερωμένου στον Νεομάρτυρα Γεώργιο τον εν Ιωαννίνοις, στο Ροσκίλντε της Δανίας, γ) την απόκτηση, διά δωρεών, κατοικίας για τον επίσκοπο και τους κληρικούς που διακονούν στην Στοκχόλμη και την ευρύτερη περιοχή και δ) την εκ βάθρων αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο.

Ο νέος αναπτυξιακός προσανατολισμός της τοπικής μας Εκκλησίας στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της, στην ενίσχυση των έργων υποδομής, στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, υιοθετεί καινοτόμες ιδέες, στηρίζει, με σύγχρονες μεθόδους και στρατηγική θεώρηση, την κοινοτική  δράση, τον εξωστρεφή αναπτυξιακό προσανατολισμό και επιτυγχάνει την βιωσιμότητα των ενοριών. Στοχεύουμε στην υλοποίηση του οράματος της δεύτερης 50ετίας της τοπικής μας Εκκλησίας, με έργα ευποιΐας, για να καταστεί κοινό κτήμα, κοινή αποστολή, ακραιφνούς ιεραποστολικού, ακαδημαϊκού, κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού χαρακτήρος.

Στις δύο Πατριαρχικές Επισκέψεις, αποτίσαμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που δημιούργησαν και διαμόρφωσαν τα πρώτα 50 χρόνια πορείας της τοπικής μας Εκκλησίας. Τα φωτεινά παραδείγματα τους και οι καίριες παρεμβάσεις τους είχαν ως όραμα, «να φωτισθεί το γένος». Η Βασιλειάδα δεν αποτελεί αποκλειστικά το πρότυπο φιλανθρωπικό ίδρυμα του παρελθόντος, αλλά και την σταθερή πρόκληση του μέλλοντος. Ο Μέγας Βασίλειος, δίδοντας στην φιλανθρωπία περιεχόμενο πνευματικό και υλικό, απευθύνεται διαρκώς στους ανθρώπους της εποχής του, με την χαρακτηριστική φράση: «Τα πηγάδια, όταν αντλούνται, δίδουν πιο άφθονο νερό, όταν όμως εγκαταλείπονται, σαπίζουν και στερεύουν. Και ο πλούτος, όταν στέκεται είναι άχρηστος, όταν όμως κινείται και μεταδίδεται, γίνεται και κοινωφελής και καρποφόρος.»

Διδασκόμεθα από την διακονία του Οικουμενικού Θρόνου, από την μέριμνά Του υπέρ ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών, υπέρ της Πανορθοδόξου Ενότητος, υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, υπέρ των αξιών της ανθρώπινου προσώπου και της ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το Φανάρι είναι μια ζώσα πραγματικότης, η οποία διατηρεί την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά τον κόσμον και επιβεβαιώνει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου στην εποχή μας και την διακονία Του στον σύγχρονο κόσμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ίστασται επί κεφαλής της μεγάλης Νηός, με ιερόν ζήλον και ζωντανόν λόγον, και ενσαρκώνει τις ελπίδες όλων μας, τις ελπίδες των τριακοσίων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών, που Του ενεπιστεύθη ο Κύριος για 30 έτη, και αγωνίζεται, δίδοντας θυσιαστικά την μαρτυρία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, υπερβαίνοντας, σε κρίσιμες για τον κόσμο και τον πλανήτη μας στιγμές, χωρόχρονο, διακρίσεις φυλής, φύλλου, γλώσσας και πολιτικοκοινωνικών συστημάτων.

Ο Κύριος ευλόγησε την Εκκλησία Του, ώστε η ακτινοβόλος προσωπικότης Του να προΐσταται της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Προσευχητικώς, συμπορευόμεθα ως συγκηρυναίοι στους αγώνες και τις πορείες Του ανά την Οικουμένη, προς εκπλήρωσιν της αποστολής Του, και καυχώμεθα υιϊκώς για τον Πατέρα και Πατριάρχη μας!

Εκ βαθέως εκφράζουμε, εκ μέρους του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού της ταπεινής μου επαρχίας τις ευγνώμονες ευχαριστίες προς την Σεπτή Κορυφή της ανά τον κόσμον Ορθοδοξίας για την πατρική αγάπη, μέριμνα και στοργή, με τις οποίες επιδαψιλεύει το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητρός Εκκλησίας στην Σκανδιναυΐα. Ο Ιερός Κλήρος και ο περιούσιος λαός του Θεού εξαιτούμεθα πάντοτε τις Πατριαρχικές ευχές της Παναγιότητός Του, προκειμένου να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, προς πνευματικόν όφελος και καταρτισμόν της ενταύθα Ομογενείας.

Αντλούμε δύναμη από το λυτρωτικό φως της ακοιμήτου Κανδήλας της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, από την λαμπρή, αλλά και μαρτυρική και Εσταυρωμένη δόξα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ενισχύουμε την ελπίδα μας από την πολυετή εμπειρία του Πατριάρχου μας, αυτήν του Σταυρού και της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Είθε ο Πανάγαθος Θεός, να αξιώσει την Α. Θ. Παναγιότητα, να συνεχίσει, επί πολλά έτη, με υγεία αμετάπτωτη, κατ’ άμφω, την υψηλήν και εξόχως Πρωθιεραρχικήν Πρωτεύθυνον διακονίαν Της!

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο info@poimin.gr άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Εκοιμήθη ο Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Καζαντζίδης – Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

Με βαθύτατη θλίψη και οδύνη, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς, Αρχιμανδρίτου Αιμιλιανού Καζαντζίδη, ο...

Συνέρχεται αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνέρχεται από την Τετάρτη 1 έως και την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 165ης Συνοδικής Περιόδου,...

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...

Μέ ἀφορμή τόν Πάπα

ὑπό Ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη Ὁ Πάπας αὐτές τίς μέρες (4-6η Δεκεμβρίου) ἐπισκέπτεται τήν πατρίδα μας. Ἄς διαλογισθοῦμε, ἄν ὡς Ἐκκλησία εἶναι πρέπον, νά τιμήσουμε τόν...

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς αφιέρωσε το Εγκόλπιό του στην «Παναγία Βηματάρισσα»

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς ιερούργησε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ με την ευκαιρία συμπληρώσεως δύο ετών από την ενθρόνιση στον...

Πανήγυρις Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Γάνδης

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ενορία...

Άγιος Ανδρέας: Ο Πρωτοκλητος Μαθητής του Χριστού

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου –Καθηγητού Οι άγιοι Απόστολοι κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, διότι αυτοί υπήρξαν οι άμεσοι διάδοχοι του Κυρίου και...

Ευρήκαμεν!!!

Mακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ "Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν" (Ιω. ά, 42) Κατά το διάστημα της μακράς ιστορίας της ανθρωπότητος έγιναν αποκαλύψεις...

Θεία Κοινωνία χωρίς γλουτένη: Προώθηση μιας ακόμα ασεβούς καινοτομίας

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Εν Πειραιεί τη 29η Νοεμβρίου 2021 ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΑΣΕΒΟΥΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Ο Κύριος μας...

Θυρανοίξια Παρεκκλησίου της Αγίας Θεοφανούς και του Αγίου Αμφιλοχίου

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Καμπιών πανοσ. αρχιμ....

Ημέρα τιμής και μνήμης για την Εθνική Αντίσταση και τη θυσία των Σπαρτιατών στο Μονοδένδρι

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε ο πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης, ενώ στη Σπάρτη τιμήθηκαν και οι εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας στο Μονοδένδρι από...

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος. Τον Πατριάρχη συνόδευαν ο Έξαρχος του...

Μνημόσυνο Μητροπολίτου Χίου Χρυσοστόμου

  Τήν Κυριακήν 28ην Νοεμβρίου ἐ. ἔ. ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος, πλαισιούμενος ἀπό τόν Ἡγούμενον τῆς Μονῆς Πανοσιολ. Ἀρχιμ. κ....

Εγκαινιάστηκε ο πρώτος Ναός του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης

Το πρωί της Κυριακής 28 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ πραγματοποίησε τα εγκαίνια του ιερού παρεκκλησίου Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου...

Φθιώτιδος Συμεών: «Η Εκκλησία είναι χώρος ευρυχωρίας, αγάπης και έκφρασης»

«Έρχομαι και απλώνω το χέρι μου, για να σας ευλογήσω όλους αλλά και για να συνεργαστώ με όλους σας.           Απευθύνω όμως σήμερα και ένα...