Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιερό ενθουσιασμό η Ενορία των Ωρεών στην Β. Εύβοια τίμησε την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού με την αθρόα προσέλευση και συμμετοχή του Ιερού κλήρου της Επαρχίας Ιστιαίας και του ευλογημένου Λαού του Θεού στον παραλιακό ομώνυμο Ιερό Ναό της κωμοπόλεως των Ωρεών που αποτέλεσε και το κέντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων προς το Θεανδρικό Πρόσωπο του Μεταμορφωθέντος Ιησού Χριστού.

Την παραμονή της 6ης Αυγούστου και λίγο πριν δύσει ο ήλιος αφίχθη κατόπιν ευλογίας και κανονικής αδείας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου, για να χοροστατήσει στις λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις της ιστορικής Ενορίας των Ωρεών.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών έγινε δεκτός εν μέσω πανηγυρικών κωδωνοκρουσιών από τον επικεφαλής του Ιερού κλήρου Αρχιμ. Δαμασκηνό Μάκρα-Ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Χαλκίδος και τον Εφημέριο της Ενορίας των Ωρεών Οικον. Ιωάννη Σούρα στα προπύλαια του Ιερού Ναού όπως αρμόζει για την υποδοχή του Αρχιερέα της Εκκλησίας μας.

Ο άγιος Ωρεών χοροστάτησε εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της Μεταμορφώσεως του Χριστού ψάλλοντας ο ίδιος τους θεσπέσιους ύμνους της Εορτής με την συμπαράσταση των δύο πολυπληθών χορών της Πανηγύρεως, με επικεφαλής τον Χοράρχη και Καθηγητή της Σχολής της Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Χαλκίδος στην Ιστιαία, κ. Δημήτριο Παπαβασιλείου, κατόπιν ευγενικής παραχώρησης των ιεροψαλτών της Ενορίας Ωρεών κ. Δημητρίου Μαυρούτσικου και Ανδρέα Καραγκούνη, ενώ ο Θεοφιλέστατος προεξήρχε στην Ιερά Ακολουθία της Αρτοκλασίας και στην Λαμπρή Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Μεταμορφώσεως Χριστού ανά τις οδούς της καταλλήλως προετοιμασμένης για την εορτή ενορίας των Ωρεών, με την συμμετοχή των Ιερέων της Επαρχίας Ιστιαίας, Αρχιμ. Δαμασκηνού Μάκρα, Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου, των Πρωτ. Γεωργίου Χαιρόπουλου-Εφημερίου του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Πολιούχου Ιστιαίας, Νικολάου Σακαγιάννη-Εφημερίου των Πολιούχων της Λουτροπόλεως Αιδηψού Αγ. Αναργύρων, Στεφάνου Στεφόπουλου-Εφημερίου της Ενορίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ωρεών των Οικον. Αθανασίου Καραβά-Εφημερίου Ασμηνίου, Μιχαήλ Σαμαρά-Εφημερίου Νεοχωρίου, Ευσταθίου Αναγνώστου-Εφημερίου. Αγριοβοτάνου, Χρήστου Νγκέλα-δευτερεύοντος Εφημερίου Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού, των Πρεσβ. Δημητρίου Παπασταμάτη-Εφημερίου Ήλιων, Χρήστου Βλάχου-Εφημερίου Γερακιούς, Κωνσταντίνου Σταματόπουλου-Εφημερίου Αγ. Γεωργίου Ιστιαίας, Νικολάου Μπαλάνου-Εφημερίου Αρτεμησίου, Ιωάννου Καραγκούνη-Εφημερίου Βουτά Ιστιαίας καθώς και του Εφημερίου της πανηγυριζούσης Ενορίας, Οικον. Ιωάννη Σούρα ενώ συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοντζιάς καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Εύβοιας.

Ο Θεοφιλέστατος Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Φιλόθεος λίγο πριν λάβει χώρα η λιτανευτική πομπή της Εφέστιας Ιεράς Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κήρυξε διδακτικότατα τον Θείο Λόγο στο συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη της προσωπικής μεταμορφώσεως του κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού στην ζωή της Εκκλησίας μας ενώ ακριβώς μετά έλαβε κατόπιν ευλογίας τον λόγο ο Εφημέριος των Ωρεών Οικον. Ιωάννης Σούρας ευχαριστώντας με θέρμη για την λειτουργική παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, προσφέροντας του ως αναμνηστικό δώρο της Αρχιερατικής του Χοροστασίας τον Αρχιερατικό Κατάλογο της Ιεράς Επισκοπής Ωρεών με όλα τα σωζόμενα ονόματα των Αρχιερέων ανά τους αιώνες, που κατακόσμησαν τον Αρχιερατικό Θρόνο της εν λόγω Επισκοπής.

Από τις  πληροφορίες που αντλούμε από τις ιστορικές πηγές γνωρίζουμε ότι ξεχωριστή θέση κατέχει στην εκκλησιαστική ιστορία της Ευβοίας η επισκοπή Ωρεών η οποία ήκμασε από το 451 μ. Χ. έως και το 1820.

Από την ίδρυση της μαρτυρείται ότι μέχρι το 733 μ. Χ. υπαγόταν στην Μητρόπολη Κορίνθου. Βέβαια, στα χρόνια της βασιλείας του Λέοντος του Σοφού θα υπαχθεί στη Μητρόπολη Αθηνών κατέχοντας την πέμπτη θέση στην ιεραρχία των Θρόνων ενώ την πρώτη καταλαμβάνει η επισκοπή Ευρίπου.

Το 1209, η Εύβοια είναι Λατινοκρατοὐμενη και η επισκοπή των Ωρεών θα βρίσκεται υπό την διοίκηση του Λατίνου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Βεράρδου ενώ αργότερα ο Πάπας Ονώριος ο Γ’ ( 1216-1227) θα ενώσει τις προϋπάρχουσες επισκοπές Ωρεών, Αυλώνος και Καρύστου με την επισκοπή Ευρίπου.

Στα χρόνια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου (1259-1282) η επισκοπή Ευρίπου προήχθη σε Μητροπολιτικό κέντρο λόγω της ιδιαίτερης ανάπτυξης ως διοικητικού, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της πόλεως της Χαλκίδος, στην οποία η επισκοπή Ωρεών κατέχει την πρώτη θέση μέχρι την κατάργηση της.

Η επισκοπή των Ωρεών υψώθηκε και σε ανεξάρτητη Αρχιεπισκοπή για λίγα χρόνια εξαρτωμένη άμεσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με βάση μαρτυρίες και τα επίσημα ιστορικά έγγραφα της εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα αποτελεί η Πατριαρχική Πράξη με την οποία τοποθετείται ο Πρωτοσύγκελλος Χαλκηδόνος Γαβριήλ ως Αρχιεπίσκοπος Ωρεών στα 1647 ενώ το 1750 μέχρι και το 1820 η Αρχιεπισκοπή Ωρεών παρήκμασε και υποβιβάστηκε σε Επισκοπή και πάλι.

Αναφορικά, ο πρώτος γνωστός επίσκοπος Ωρεών της Ιστορικής επισκοπής Ωρεών είναι ο Λεόντιος του 375 μ.Χ. ενώ μαρτυρείται ότι ο Άγιος Θεόφιλος Επίσκοπος Ωρεών έλαβε μέρος στις εργασίες της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνας το 451, ενώ ο Άγιος επίσκοπος Ωρεών Φιλητός συμμετείχε στην Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 787 καταδικάζοντας την αίρεση της Εικονομαχίας με τελευταίο φέροντα τον τίτλο του επισκόπου των Ωρεών, ως βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Φιλόθεου (Θεοχάρη) και Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος αφού ευχαρίστησε συγκινημένος για το συμβολικό δώρο τον π. Ιωάννη, δόξασε τον Άγιο Θεό για την τιμή προς το πρόσωπο του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για ακόμη μία φορά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο όπως και όλους τους φιλέορτους κληρικούς και λαϊκούς που συμμετείχαν στην ιερά πανήγυρη των Ωρεών.

Στην συνέχεια ακολούθησε η ιερά λιτανευτική πομπή με τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων των Ωρεών να φέρουν τα εκκλησιαστικά λάβαρα και εξαπτέρυγα, τους Ιεροψάλτες, τους επίσημους και τον λαό Θεού καταλήγοντας πάλι στον κατάφωτο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, όπου πραγματοποιήθηκε η απόλυση του Εσπερινού της Πανηγύρεως καθώς και η προσφορά αναμνηστικών ευλογιών και νηστήσιμου κεράσματος σε όλους τους συμμετέχοντες που προευτρεπίστηκαν από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας.

Την δε Κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε σε σύναξη στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Ωρεών ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιμ. Δαμασκηνού Μάκρα, έχοντας συλλειτουργό του τον οικείο Εφημέριο π. Ιωάννη με την συμμετοχή του αρκετών εντοπίων και παρεπιδημούντων κατοίκων των γραφικών Ωρεών που δε παραλείπουν να εκκλησιαστούν κατά την διάρκεια της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ενώ στο τέλος των Ιερών Ακολουθιών προσφέρθηκαν τα ωριμότερα σταφύλια από την περιοχή του Κάμπου των Ωρεών από φιλόχριστους καλλιεργητές, προς ευλογία, τηρώντας τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Γίνετε συνοδοιπόροι μας στην γνώση και την ενημέρωση. Στείλτε στο [email protected] άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο ή κάτι που πιστεύετε ότι αξίζει να μοιραστείτε τόσο με εμάς όσο και με τους αναγνώστες μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Εν πληθούση Εκκλησία εορτάσθηκε στη Μύκονο η Παναγία η Γοργοϋπήκοος

Στο Ιερό Ναό της Παναχράντου, Χὼρας Μυκόνου, ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', με την παρουσία πλήθους Μυκονίων πιστών. Το αναλόγιο του...

Προσκύνημα στην Κέρκυρα του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κέρκυρα, όπου συμμετείχε στην 13η πανελλήνια συνάντηση πρόληψης για τις εξαρτήσεις, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας αξιοποίησε ...

Ιερό Ευχέλαιο στην Παναγία την Παρηγορήτρια

Η Παναγία μας ως Μητέρα του Θεού και μύστις της αρρήτου σοφίας του Θεού χαριτώθηκε και καταξιώθηκε να έχει  παρρησία στον Κύριό μας και έτσι...

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, προσκεκλημένος του Διευθυντού Α/βάθμιας Εκπαιδεύσεως Ευβοίας κ. Κωνσταντίνου Ζημιανίτη, μετέβη στα...

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…»

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι…». Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα ο...

Ἡ ἐντολή τοῦ Χριστοῦ γιὰ τὴν ἀγάπη

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Πολλές φορὲς ὁ Χριστὸς μᾶς μιλάει στὸ Εὐαγγέλιο Του γιὰ τὴν νέα ἐντολὴ...

Φθιώτιδος Συμεών: « Αν δεν προηγείται η πράξη, δεν μπορεί να ακολουθήσει το μέλος»

Με κατάνυξη και ευλάβεια εορτάσθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η εορτή της Συνάξεως της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και οι Άγιοι της Μουσικής, ο Όσιος...

Η Μύκονος τιμά την Παναγία την Γοργοϋπήκοο

Στο Ιερό Ναό της Παναχράντου, Χὼρας Μυκόνου, όπου φυλάσσεται «φωτοείδες εκτύπωμα» της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, χοροστάτησε...

Πορεία προς τη Θέωση

Ὑπήρξαν στήν ἀρχαιότητα πολλοί σοφοί πού εἶπαν: «Μὴν κάνεις ὅ,τι δὲν θέλεις νὰ σοῦ κάνουν οἱ ἄλλοι». Σ’ αὐτὴν τὴν ἀρχὴ εἶχαν δεῖ τὸ...

Αγιασμός έναρξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, τελέστηκε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων του νέου σπουδαστικού...

Εκδηλώσεις στήριξης και ενίσχυσης του Σουρλιγκείου Γηροκομείου Καναλίων

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν δύο Εκδηλώσεις στήριξης και ενίσχυσης του Σουρλιγκείου Γηροκομείου Καναλίων τον μήνα Σεπτέμβριο.             Η πρώτη έλαβε χώρα τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου ε.έ. το...

Η παγκοσμιοποίηση ισοπεδώνει πολιτισμούς, ήθη, έθιμα, αξίες και συνειδήσεις

Είσαι γονιός; Σε ενδιαφέρει! - Είσαι γονιός; Έχει σκεφθεί, όταν ισοπεδώνονται τα πάντα, πώς το παιδί σου θα σταθεί όρθιο σ' αυτή την κοινωνία; - Η μόνη...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Πέρθη

Στην Πέρθη της Δυτικής Αυστραλίας έφτασε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια του Καθολικού της...

Αγιασμός στο Βαφειαδάκειο από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού- Ιδιωτικού Συστεγαζόμενου Νηπιαγωγείου Βαφειαδάκειο, ο Αγιασμός για την έναρξη του...

Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Θυατείρων στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας και η συνοδεία του, που αποτελείται από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβο και δύο...